Tag Archives: kelab blogger benashaari

Basikal hadiah birthday Along ke 7 tahun. Happy birthday along!

Assalamualaikum, bismillahirrahmanirrahim, syukur sangat ada kesempatan masa untuk update story sebagai kenangan masa depan. Demi anak-anak dan catatan menghargai anak ketika mereka masih kecil. Ummi dengan abah tahun ini decide nak hadiahkan Along basikal sempena birthday Along ke 7 tahun. Yer la, basikal ini bagus untuk bersukan dan nak galakkan Along suka dengan aktiviti outdoor, compare dengan main dalam rumah je.

Sabtu laluhari abah kerja, tapi Ummi pergi jer kedai dengan anak-anak. 2hb September, ehmm awal lagi ikutkan. Birthday Along 7 Sept. Tapi its okay, asalkan ada hadiahkan. So, kami bawa basikal lama Along untuk dibaiki brek. Ini untuk kegunaan Angah, syukur Angah jenis yang okay, so pujuk sikit dia dah boleh terima untuk tidak dibelikan basikal bari. Huiiiii, kalau nak beli untuk 4 orang parah mak! So, beli ikut siapa punya birthday je, okay la kan, dan pada masa yang sama belajar terima hakikat, ada masa orang lain punya rezeki, ada masa rezeki kita. So, alhamdulillah Angah dapat terima kenyataan.

Adik dengan kakak ini dah boleh naik basikal, cuma tak boleh kayuh. Ingat nak belikan adik kereta mainan jer, tapi bila pikir balik, nanti dia tengok prang lain main basikal berebut pulak, jadi agaknya apa pilihan Ummi? Ehm, Ummi nak jimat kos dan juga senang sekali harung jer membeli, jadi Ummi belikan basikal hijau ini untuk kakak yang birthday dia bulan November nanti, jadi fair la. Hadiah kakak dah ada, alhamdulillah.

Maaf kak! Ummi tak beli yang warna purle, sebab nanti kalau adik yang naik pelik pula warnanya, jadi beli hijau warna universal.. “Mi, kakak nak pink!” Pujuk kakak..tapi…maaf yer kak, Ummi rasa hijau lagi lawa. heheh physco la sikit, asal lawa dan ada basikal dah cukup baik kan. hehehe

Akhirnya , inilah hadiah untuk Along, saiz 24 kalau tak silap basikal ini. Nak yang besar sikit supaya tahan lama, tapi tak sesuai dengan ketinggian Along. Jadi, ambil yang Along naik ni je.

Kat atas ni geng budak sekolah taman kami, ehm ramai juga kawan Along ni. Tapi bagus depa pandai bercampur, ada Cina, ada India..kiranya lengkap la geng 1 Malaysia. Heeheheh, bagus belajar bermaufakat dari kecil, harap sampai besar depa berukhwah macam ini. Kawan tanpa kira cerdik pandai dan pangkat, betul?

Ini pula geng anak Umminani, hehehe semua dah pandai berbasikal, cuma tak semua pandai kayuh. Besar sat jer adik pun! Ehm, Along, kami semua ucapkan happy birthday kat Along dan harap Along membesar jadi anak soleh dan rajin ibadah serta membaca al quran. Ummi abah dan adik-adik tak ada keinginan lain selain melihat Along jadi ustaz yang beriman dan bertaqwa kepada Allah swt. Along boleh kan? Ini hadiah daripada kami semua untuk Along, HAPPY BIRTHDAY ALONG!

JEMPUTAN KE GATHERING RAYA KELAB BLOGGER BEN ASHAARI 2016

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

KBBA9 akan mengadakan majlis hari raya Aidilfitri 2016 pada esok 31 Julai 2016. Jadi masing-masing ada task masing-masing, dan Ummi bertugas untuk menyediakan kad jemputan. Masa buat kad ini, banyak yang terlepas pandang, tapi dah jemput pun. So, kira halal lah.  Tarikh smeua betul, cuma yang salah tu adalah nama cafe “Restoran Ummiza” sepatutnya “Ummiza Cafe” , dan “Majlis Hari Raya Aidilfitri” sepatutnya “Gathering Kelab Blogger Ben Ashaari” . 

So , mana  yang silap tu mohon ampun dan maaf yer semua ajk yang terlibat. Walau bagaimanapun setakat hari ini kerjasama daripada ahli komuniti kelab blogger ben Ashaari sangat baik. Sebab tu sangat sayangkan kelab ini. Semua blogger memberikan kerjasama dan saling ambil berat satu sama lain. Rugi siapa tak join Kelab Blogger Ben Ashaari tau.. 🙂 

stock-vector-an-islamic-greeting-card-template-for-holy-month-of
KAD JEMPUTAN GATHERING KBBA9
IMG-20160729-WA0004
BANNER YANG DI PILIH AKHIRNYA SANGAT MENARIK

¥So, hasil daripada perbincangan ajk dan semua ahli kelab, akhirnya design ini dimuktamadkan. Gathering Raya Kelab Blogger Ben Ashaari di Jenderam Hulu akan ditaja oleh senarai berikut. Terima kasih kepada semua penaja yang sangat berbesar hati meraikan kami semua.

Penaja Lokasi & Makanan UMMIZA CAFE
Penaja Burger SECONDITEM BURGER BANTING
Minuman Rasmi Oleh YEO’S MALAYSIA
Penaja Hamper Utama :
COSMODERM
TIGERUS
FATA BESTARI HOLDING

Bagi semua yang berminat nak tahu tentang sponsor kali ini boleh  melawat IG mereka seperti di bawah :

@ummizacafe
@yeosmalaysia
@cosmoderm
@dr.tigermilk
@fatabestari
@seconditemburgerbanting

Terima Kasih Rakan Penaja, semoga majlis esok berjalan lancar hendaknya.  Amin

BABY SUSU IBU KINI 4 BULAN DENGAN MILK BOOSTER IBUSURI

BABY SUSU IBU DAH 4 BULAN , IBU MINUM MILK BOOSTER DARI IBUSURI

Ummi seronok sangat, baby Ummi dah masuk 4 bulan 16 hb ni, membesar dengan sihat hanya dengan susu ibu dan Ummi minum milk booster daripada ibusuri.

PicsArt_07-21-10.07.44

Yang bestnya berat baby dah 7 kilo lebih..berat tak berat tu? Bila baby Zakkir dah 4 bulan, seronok Ummi dia dah nak boleh kedepan. Wah kalau ada ibu ibu ada anak kecik macam Ummi mesti ada perasaan sama kan. Walaupun bersalin secara operation, alhamdulillah kami berdua sihat.


SUSU IBU BAGI BABY KENYANG DAN TIDUR SELESA

PicsArt_07-21-10.10.07
Baby Zakkir ni kategori cepat besar juga. ramai yang tanya ummi bagi minum apa? Ummi cakap “Ummi bagi susu ibu sahaja”. Betul, susu ibu sangat membantu. tapi untuk Ummi maintainkan susu, kena rajin sangat pam. Kalau stress tu memang susu drop sangat, tapi Ummi sabarkan hati dan terus berdoa agar susu ibu cukup untuk baby Zakkir. Untuk baby Zakkir, bila baby dah kenyang Ummi pun tidur lena. Sangat mudah nak jaga baby. Baby kurang meragam bila perut kenyang. Isu baby Zakkir kembung perut ke atau angin memang Ummi tak pernah hadapi. Anak-anak Ummi Allah bagi mereka perut yang serasi dengan apa juga yang Ummi makan.


MAKANAN BERKHASIAT UNTUK UMMI DAN BABY

PicsArt_07-21-10.08.52
Bagi ibu ibu jika 1st time, atau baby pertama, masa pantang tu makan sahaja apa sahaja yang dianggap selamat. Kalau Ummi bab pantang ni, makan selagi doktor cakap makanan tu okay. So, bila Ummi makan pun okay susu untuk baby Ummi pun okay. Nak tahu susu ibu ini bagus ke tidak, senang je, bayi minum.tak ada alahan. Bagi Ummi sebab tu ibu -ibu perlu minum susu sebagai makanan tambahan kepada ibu dan bayi. Nak minum susu apa? Klik sini.

So, jika ibu-ibu risau baby tak nak menyusu maka banyakkan sabar. Ibu sokong baby dengan beri baby sentuhan dan banyakkan peluk baby supaya baby rasa selesa dan suka minum. Lagi, baby kena cukup tidur untuk tumbesaran sihat. Bila baby dah sihat, Ummi mama ibu semua sihat dan taklah mengantuk untuk pergi kerja kan😊.


PERINGATAN BERKENAAN VAKSIN DAN KEPERLUAN KEPADA BABY

Lagi, bab vaksin, Ummi beri mengikut ketetapan daripada kementerian kesihatan. Sebab ummi bukan pakar. So, harap ibu ibu lain juga berikan yang terbaik kepada anak-anak termasuk cukupkan vaksin mereka. Namun, jika ada yang tak setuju, Ummi doakan baby kalian selamat membesar dengan sihat.

Okaylah, Ummi nak teruskan mengepam susu untuk baby. Jumpa lagi ya. Selamat menyokong penyusuan ibu.

RAYA LAGI SEBELUM HABIS SYAWAL

BERHARI RAYA LAGI SEBELUM HABIS SYAWAL

Jpeg

Sabtu lepas Ummi dengan suami dan anak-anak berhari raya sakan tu dengan kawan-kawan. Awal pagi dah setting nak pergi beraya, lepas dah breakfast terus keluar. Kiranya memang nak beraya sakan lah. Jam 10 pagi kami singgah dulu rumah mak a.k.a rumah tok depa. Singgah beraya, sebab raya hari tu dah beraya kat Perlis tak sempat nak beraya dengan tok dan opah depa. Cuma masa sebelum balik tu dah singgah la, mood raya belum sampai masa tu. So, Sabtu hari tu mood berhari raya dah mai… apa lagi, jalan sakan kami semua.


REUNION EX OC UITM ARAU,PERLIS

IMG_20160716_231648
Selepas tu, kami terus gerak UiTM Puncak Alam, rumah terbuka Pn Noridah HEP masa kat UiTM Perlis. Masa dulu, kami geng pembantu mesra siswa memang close sangat dengan HEP, tu sebab sampai la ni masih berhubung. Geng-geng OC ni pula, antara student penting yang melancarkan minggu mesra siswa zaman di UiTM. Sebut sahaja beberapa nama yang famous, seperti Fakran, Pak Sheikh pasti sampai pak guard kenal.

IMG_20160716_151554

Kami tak dapat lupakan zaman jadi OC masa Perlis Banjir dulu. Masa tersebut, menerima kehadiran pelajar baru dengan sampan. Sangat nostalgia. Gambar tak ada pula dalam simpanan, cuma dalam ingatan masih segar. Siapa ingat?

Sekarang dah berjumpa, masing-masing dengan keluarga. Anak dah besar-besar semua. Bagusnya wassap ini, dapat himpunkan kami dalam 1 group dan faedahnya, ada yang dapat dirujuk bergantung kepada kepakaran masing-masing. Ada baiknya reunion ini, cuma kena jaga adab dan batasan.Insyaallah jika ada batasan ukhwah tu lebih lama dan di berkati.


GEGAR RUMAH EZZA AZLAN

Ezza Azlan , salah seorang blogger juga yang mana buat open house juga hari Sabtu lepas. Ini wajib Ummi hadirkan diri. Mana boleh terlepas, sebab kak Ezza Masak setahun sekali jer..hahaha ada video life tgk kat link ini.

IMG-20160717-WA0004

Dengar gelak tawa kami, tau la meriah ke tidak. Disini bukan sahaja KBBA9 berkumpul, tapi kami juga mengeratkan silaturrahim antara kami dan keluarga. Thanks kak Ezza, next time plan buat BBQ eh…. sebab suasana kejiranan kak Ezza best. (u take note yer kak Ezza).

Jpeg

Dapatlah kami rasa masakan special kak Ezza hari sabtu lepas iaitu Mee Kari Special. Sedap oooo…2 kali kut Ummi dengan Mr Suami menambah … maaf lah yer, sebab sedap sangat dah lupa diet.

IMG_20160716_234140 IMG_20160716_234034 IMG_20160716_234612

Gegar lagi rumah kak Ezza , bila banyak pot menarik untuk kami bergambar. Sana -sini nak snap gambar sebenarnya walaupun bateri dah menampakkan 5%.
Tengoklah, ini beberapa gambar suasana di rumah kak Ezza. Kak Nina yang menunggu hari nak bersalin pun sampai kat rumah kak Ezza. Katanya tak per, hospital dekat, kalau dah nak bersalin. Dah macam adik beradik di rumah kak Ezza, sakan juga lah berayanya. Bersembang tu yang best. Tambahan kak Ezza dan suami memang sporting. Tak lah janggal sangat sehingga bersopan santun gitu… Memang habis hilang sopan hahaha Minta Maaf sekali lagi ya tuan rumah. 😄😄


MENZIARAH TUAN JASNI DAN KELUARGA

IMG-20160716-WA0028
Last hari tu kami singgah ke Kuang, Sg Buloh rumah ASP Jasni. Sahabat lama Mr Suami sejak dari Sg Petani. Mendengar cerita mereka, rasa tak cukup masa. Sampai pun disini dah jam 645 petang. Sebab dah lama Mr Suami dan Tuan Jasni tak berjumpa, lama jugalah mereka berbual. Dan ingat Tuan Jasni ini, antara orang pertama yang tahu kami bercinta pada 2008 tu, masa Ummi praktikal kat Balai Sg. Petani. Dah nak pencen pun dia. Semoga selamat semuanya.

PicsArt_07-18-04.21.08

Dan, berakhirlah jalan-jalan raya kami hari tu Jam 1130 malam. Sampai rumah Ummi dan anak-anak dah keletihan. Terus tidur , mujur dah solat sebelum balik. Semoga ukhwah kita dan silaturrahim yang terbina kekal selamanya. Insya Allah. Amin.

VAKSIN DAN KENAPA PENTING KEPADA ANAK?

VAKSIN DAN KENAPA PENTING?

FB_IMG_1468217786734

28 Jun 2016 Ummi berkesempatan untuk hadir majlis berbuka puasa Kementerian Kesihatan bersama pengamal media bagi tahun 2016. Majlis kali ini diadakan di Seri Pacific Hotel KL. Jemputan VVIP semestinya adalah YB Menteri Kesihatan Malaysia iaitu YB Dato S. Subramaniam. Majlis diadakan bagi meraikan rakan-rakan media kementerian kesihatan sepanjang kerjasama yang diberikan. Pada sessi sidang media juga, YB Menteri ada mengulas tentang pemberian vaksin dan kenapa penting kepada anak-anak. 

KLIK SINI ULASAN YB MENTERI KESIHATAN

Bila dapat tahu tentang bahaya bila tak cukup vaksin pada anak, Ummi nekad pastikan anak-anak Ummi lengkap dengan Vaksin seperti di syorkan.

Baca Pula di fb Puan Felinna, terus rasa nak war-warkan lagi kepada rakan-rakan Ummi agar jangan pandang enteng tentang pemberian vaksin kepada anak-anak kita.

Sedikit info:

Tujuan imunisasi merupakan upaya yang dilakukan untuk memberikan kekebalan pada bayi dan anak dengan memasukkan vaksin ke dalam tubuh agar tubuh membuat zat anti untuk mencegah terjadinya penyakit tertentu. Inilah yang dimaksud dengan pentingnya imunisasi bagi anak bayi buah hati kita semuanya.

Berikut jadual pemberian vaksinasi imunisasi yang pokok yaitu :
Bayi Umur < 7 Hari : Hepatitis B (Hb)0.
1 Bulan : BCG, Polio 1
2 Bulan : DPT / HB1, Polio 2.
3 Bulan : DPT / HB2, Polio 3.
4 Bulan : DPT / HB3, Polio 4.
9 Bulan : Campak.

#RaifFathullah

KLIK SINI BACAAN LANJUT TULISAN PENDAPAT PUAN FELINNA
Semoga kita semua dalam lindungan Allah swt, dan apa juga keputusan rujuk pada yang lebih pakar.


REZEKI KOMUNITI KBBA9

IMG-20160628-WA0060

Bagi Ummi peluang kami berbuka puasa bersama KKM adalah satu peluang yang amat baik. Tambahan komuniti KBBA9 yang hadir adalah terdiri daripada blogger yang ada anak-anak kecil dan menjada anak-anak saudara yang masih kecil. Jadi,inilah peluang untuk kami semua menambah ilmu pengetahuan dan keyakinan tentang pemberian vaksin juga.

Selain itu, bila komuniti Kbba 9 berjumpa, memang macam dah tak ingat dunia. Macam-macam cerita nak berkongis, daripada tips parenting sehingga business. Tu sebab KBBA9 bukan biasa-biasa. Masing-masing ada kepakaran masing-masing dan mahir dlm tugas dan tanggungjawab mereka.

Kami yang hadir rasa bertuah sangat sebab terpilih untuk hadir dan beramah mesra dengan ahli dan staff Kementerian Kesihatan yang hadir.

Semoga kami semua juga dapat panjangkan pengetahuan yang ada untuk dikongsikan bersama rakan-rakan lain di luar sana demi kelangsungan hidup anak-anak kita semua kearah yang baik.


ARTIKEL BERKAITAN :

shiqeensattar.com/suntikan-vaksin-lima-serangkai

cikza.com/2016/07/iftar-bersama-yb-menteri-kesihatan-bersama-pengamal-media-2016

shehanzstudio.com/2016/06/iftar-bersama-yb-menteri-kesihatan-dan-pengamal-media-2016-di-zende-seri-pacific-hotel.html


GALLERY

FB_IMG_1468392443204 FB_IMG_1468392237911 FB_IMG_1468392403401

TERPAKSA MC BILA UMMI DAN ANAK BONGSU DEMAM

TERPAKSA MC , UMMI DAN ANAK DEMAM

Semalam Ummi terpaksa MC sehari sebab adik(anak bongsu Ummi) dengan Ummi dua-dua tak sihat. Letih agaknya dengan cuaca panas dan perjalanan lama juga dari kampung hari tu. Jadi, bangun pagi semalam, terus pergi Klinik Kesihatan Semenyih. Mesti ramai tanya, awat pergi Klinik Kerajaan? Sekarang servis kat Klinik Kerajaan dah okay tau. Tambahan untuk baby dan juga dewasa memang akan dilayan atau diberikan keutamaan. So, pilihan kat tangan kita nak pergi mana satu. Kalau fah oergi kat Klinik Kerajaan dah bokeh save RM40-Rm80. Alang-alang boleh simpan untuk beli emas kan.. ni semua pengaruh Tokey Emas Haji Shaiful asyik suruh beli dan simpan emas. Lagi hebat, mana tau, boleh buat muka beli rumah kedua. Ini pula pengaruh daripada sifu Tn Azizul Azli Ahmad, sifu hartanah.

PicsArt_07-13-11.16.48

Kami sampai klinik jam 8am, jam 9 dah settle. Kira okayla kan..bukan ambik masa 12 jam kena beratur. Dan lagi satu, yang check pun Doktor bukan M.A. Jadi, apa nak risau , servis daripada Doktor bertauliah tu. Sebab Ummi bf, maka doktor decide bagi ubat yang kurang mengantuk dan adik baby Doktor bagi syrup dan multivitamin. Mujurla senang nak bagi dia makan ubat.

IMG_20160713_080044

Itu cerita semalam, masing-masing Ummi dengan baby ambil ubat yang diberikan nampak la perubahan. Lepas makan ubat demam Zakkir tidur lena. Dan nampak dia rehat dengan tenang, yerlah malam sebelum tu tak lena, maybe sakit sangat tekak dia kut. Bila doktor check macam ada ulser dalam mulut dia. Lepas makan ubat , dan mandikan dia, macam banyak perubahan. Daripada baby Zakkir tak nak bf, hari ini dah okay sikit. Nak bf pun dah cukup rahmat, Ummi dah tak susah hati sangat. Kalau tak, huishh risau sangat. Bila baby tak nak bf, dia lapar mulalah menangis. Esok harapnya dapat la bekerja semula. Hari ini terpaksa bercuti sehari setelah semalam mc.

IMG_20160712_152451

Kawan-kawan Ummi yang baca posting ini, doakan Ummi dengan baby Zakkir sihat ya. Terima kasih semua.

MAJLIS BERBUKA BERSAMA ANAK-ANAK YATIM BAITUL KASIH

MAJLIS BERBUKA PUASA BERSAMA ANAK-ANAK YATIM BAITUL KASIH

Malam tadi ada Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak Yatim Baitul Kasih oleh Persatuan Pereka Fesyen Muda (YODA) & Persatuan Seniman Malaysia 2016 bertempat di D’Arina Skyview, Kuala Lumpur.

Jpeg

Kawasan yang betul-betul strategik di tengah kota. D’Arina Skyview baru sahaja di lancarkan awal Jun lalu. Seronok yang amat anak-anak ini. Mereka terima duit raya dan dapat makan makanan yang sedap. Itu satu rezeki yang terbaik untuk mereka bagi meraikan Syawal yang bakal tiba.


D’Arina Skyview

Jpeg

Di D’Arina Skyview mengajikan masakan Melayu tradisional dengan memenuhi citarasa asli. Ummi suka sangat dengan masakan yang di sediakan, sedap. Daripada 5 bintang Ummi bagi 4 bintang, ikut kesesuaian lidah Melayu. Pelbagai resepi ada, daripada nasi minyak sehinggalah sup, sate dan ketupat rendang.

PicsArt_07-01-07.36.18

PicsArt_07-01-07.38.23


Kenapa Skyview?

IMG-20160701-WA0016
Ini blogger daripada kelab blogger Ben Ashaari. www.bellaidura.com Cantik bergambar dari D’ARINA SKYVIEW.

Dari sini dapat lihat permandangan cantik sekitar kawasan KL. Boleh nampak KLCC suasana petang dan malam. Bercahaya dan cantik. Bila kita dah berada kat atas,pastilah angin sepoi-sepoi tu terasa…sungguh nyaman. Oleh sebab suasana yang menarik dan selsesa inilah yang membuatkan D’Arina Skyview ingin berkongsi dengan ramai orang keistimewaan ini. Bagi tawaran buffet syawal, pakej bermula daripada RM45.00 NETT untuk 100 orang. Jika siapa yang mencari lokasi untuk jamuan raya mahupun wedding atau majlis pertunangan, D’Arina Skyview mungkin salah satu wish list.

D’ Arina Skyview:  Lokasinya terletak di Tingkat 20 Menara Arina Uniti , Jalan Raja Muda Abdul Aziz , Kuala Lumpur.

Untuk tempatan atau info lanjut , boleh telefon 03-2202 7353 atau whatsapp 017-229 4669.


MAJLIS MERAIKAN ANAK YATIM

Jpeg

Rumah anak yatim Baitul Kasih menempatkan anak-anak yatim dan juga asnaf. Seusia mereka ini sepatutnya mereka bersama keluarga, namun siapalah kita. Ketentuan mereka di hadapan Allah swt dah tentukan,manalah tahu ada yang boleh jadi jutawan dermawan kelak. Mari sama-sama kita doakan.


KERJASAMA DENGAN PERSATUAN SENIMAN , YODA DAN USAHAWAN

Jpeg

Majlis semalam menggabungkan beberapa badan sukarela, NGOs serta kelab blogger Ben Ashaari. Alhamdulillah masing-masing memainkan peranan dan majlis berjalan lancar. Menurut Puan Norhimah Aziz, kerjasama ini sangat bagus bagi menjalinkan hubungan dengan pelbagai pihak. Di samping itu anak-anak yatim juga terhibur dengan nyanyian oleh penyanyi baharu dan lama.

PicsArt_07-01-08.56.51

Semoga usaha sama lebih ramai orang , bukan sahaja pada bulan ramadhan akan menyumbang kepada rasa bahagia di hati anak-anak yatim dan golongan asnaf. Amin

IMG-20160701-WA0029

BERSAMA 2 RATU EZZA AZLAN & SHIQEEN SATTAR

MAJLIS IFTAR BERSAMA ANAK YATIM DAN PELAJAR TAHFIZ DI MAHAAD TAHFIZ AT TAQWA

Alhamdulillah pertamanya Ummi mengucapkan kesyukuran atas nikmat yang Allah swt berikan sepanjang hidup ini. Manakan tidak, tiada yang tidak lengkap dalam hidup ini sejak dari secil. Di besarkan dengan adanya kedua ibu bapa adalah satu rezeki terindah dan niat yang tidak dapat didustakan. Setuju? Berbeza dengan sahabat yang dibesarkan sebagai anak yatim.

Kerana ibu bapalah yang sentiasa berdoa dan berada dengan anak-anak sejak dari kecil dalam apa jua keadaan senang mahupun susah. Itu Ummi sendiri dan kebanyakkan daripada kita.


5 SEBAB LIBATKAN ANAK DALAM AKTIVITI KEMASYARAKATAN

IMG_20160622_011440

Along & Angah tidak ketinggalan bersama bersama-sama anak-anak di Mahaad Tahfiz At Taqwa.

5 sebab Ummi libatkan anak-anak dalam aktiviti kemasyarakatan seperti ini adalah:

  1. Sebagai pelajaran untuk anak-anak lebih bersyukur nikmat ada sebuah keluarga. Ada adik abang dan kakak adalah rezeki.
  2. Anak-anak belajar menghargai dan menghormati. Tidak semua orang dapat apa yang kita dapat. Setiap detik perlu dihargai.
  3. Nilai kasih sayang itu mahal dan perlu penerapan nilai ini sesama ummat manusia. Insyaallah hidup tidak akan kesepian.
  4. Belajar memberi sejak dari kecil kerana memberi lebih baik daripada menerima.
  5. Mereka perlu setkan dalam minda untuk menjadi kaya untuk keluarkan lebih banyak sedekah dan menjadi menyumbang zakat terbesar suatu ketika nanti.

TABAHNYA ANAK-ANAK YATIM DAN TAHFIZ MAHAAD AT TAQWA

IMG_20160622_012256

Sokongan suami (baju purple kat tengah) dan anak-anak kepada Ummi untuk terlibat dalam program kemasyarakatan seperti ini satu rezeki yang tak dapat didustakan.

Namun begitu bagi adik-adik di Mahaad Tahfiz At-Taqwa mereka terpaksa melalui satu kehidupan tanpa ayah dan ibu. Menyusuri sungai kehidupan dengan rakan-rakan dan orang yang tidak di kenali pada asalnya. Tabahnya mereka belum tentu dapat diselamai dan dirasai oleh orang lain.

Oleh sebab demikian, Ummi bersama sahabat Pasukan Amal GSL mengambil langkah untuk meraikan kehebatan anak-anak ini.

Selasa lepas, 21 Jun 2016 kami bersama dengan Keluarga Jarayah binti Shafie, En Mansor Bin Abdullah dan Majlis Belia Kg. Batu bersepakat meraikan adik-adik di Mahaad ini pada satu majlis iftar. Iftar kami pada petang tersebut  di Sponsor oleh Bank of Tokyo.

IMG_20160622_011546

Konsep pemberian kali ini adalah pemberian yang tunai dan juga beras. Insyallah lain masa, mungkin dapat bertandang semula ke sini.

Mendengarkan bacaan ayat suci al quran yang di alunkan ketika solat terawikh, hati ini tersentuh. Betapa Allah swt sangat menyayangi mereka Allah swt beri adik-adik ini hati yang tenang dan terang untuk mendalami dan menghafaz ayat suci al-quran. Merdu sungguh suara nya.

Kami yang hadir berkesempatan beramah mesra dan menyumbangkan sumbangan duit bagi kegunaan sepanjang ramadhan serta untuk persiapan raya. Malah, Ummi dan rakan-rakan yang hadir tidak lepas daripada memohon anak-anak ini jua mendoakan kami di masa depan. Doa anak-anak yatim pastinya antara doa-doa yang mustajab. MasyaAllah. Semoga mereka dan kita semua di rahmati Allah swt.


PASUKAN AMAL GROUP SUPPORT LIKE

Sebenarnya Pasukan Amal GSL ini baru sahaja ditubuhkan. Namun begitu, penyertaan daripada ramai orang dan menjadi ahli GSL sedikit sebanyak merealisasikan impian founder GSL iaitu En Khairul Zahrin untuk menjadikan GSL bukan sekadar Group Support Like ,tapi satu komuniti yang menyumbang kepada masyarakat. Semoga usaha yang kecil ini, menjadi saham di akhirat kelak.

JpegBergambar dari kiri Ummi, SS, Saiyid, Muazam, Munir dan Azlinda


BUKAN SEKADAR BLOGGER

IMG_20160622_011915

Ummi dan Shiqeen Sattar di belakang tabir bersama anak-anak.

Bagi Ummi dan SS (SHIQEEN SATTAR), kami bukan hanya ahli komuniti GSL, Tapi kami juga mahu menjadi antara ahli komuniti KELAB BLOGGER BEN ASHAARI (KBBA9) yang mahu dekat dengan masyarakat. Kami mahu memartabatkan blogger dan mengubah tanggapan masyarakat kepada blogger yang selama ini hanya dianggap penyampai gosip dan fitnah. Sebab itu dalam Kelab Blogger Ben Ashaari prinsip kami “Bukan Sekadar blogger”.

Kami ingin menjadi penyampai maklumat yang benar dan pada masa yang sama membantu lebih ramai orang yang memerlukan, dengan kudrat yang ada. Insyaallah.Isunya bukan wang ringgit, tetapi kemahuan dan niat. Semoga usaha komuniti GSL dan KELAB BLOGGER BEN ASHAARI menjadi asbab untuk kami semua mengumpul pahala dunia untuk akhirat kelak. Amin.

Artikel Berkaitan:

DAHSYATNYA SEDEKAH DI BULAN RAMADHAN

AYAH JIKA KAU MASIH ADA…