Tag Archives: blogger terbaik

Basikal hadiah birthday Along ke 7 tahun. Happy birthday along!

Assalamualaikum, bismillahirrahmanirrahim, syukur sangat ada kesempatan masa untuk update story sebagai kenangan masa depan. Demi anak-anak dan catatan menghargai anak ketika mereka masih kecil. Ummi dengan abah tahun ini decide nak hadiahkan Along basikal sempena birthday Along ke 7 tahun. Yer la, basikal ini bagus untuk bersukan dan nak galakkan Along suka dengan aktiviti outdoor, compare dengan main dalam rumah je.

Sabtu laluhari abah kerja, tapi Ummi pergi jer kedai dengan anak-anak. 2hb September, ehmm awal lagi ikutkan. Birthday Along 7 Sept. Tapi its okay, asalkan ada hadiahkan. So, kami bawa basikal lama Along untuk dibaiki brek. Ini untuk kegunaan Angah, syukur Angah jenis yang okay, so pujuk sikit dia dah boleh terima untuk tidak dibelikan basikal bari. Huiiiii, kalau nak beli untuk 4 orang parah mak! So, beli ikut siapa punya birthday je, okay la kan, dan pada masa yang sama belajar terima hakikat, ada masa orang lain punya rezeki, ada masa rezeki kita. So, alhamdulillah Angah dapat terima kenyataan.

Adik dengan kakak ini dah boleh naik basikal, cuma tak boleh kayuh. Ingat nak belikan adik kereta mainan jer, tapi bila pikir balik, nanti dia tengok prang lain main basikal berebut pulak, jadi agaknya apa pilihan Ummi? Ehm, Ummi nak jimat kos dan juga senang sekali harung jer membeli, jadi Ummi belikan basikal hijau ini untuk kakak yang birthday dia bulan November nanti, jadi fair la. Hadiah kakak dah ada, alhamdulillah.

Maaf kak! Ummi tak beli yang warna purle, sebab nanti kalau adik yang naik pelik pula warnanya, jadi beli hijau warna universal.. “Mi, kakak nak pink!” Pujuk kakak..tapi…maaf yer kak, Ummi rasa hijau lagi lawa. heheh physco la sikit, asal lawa dan ada basikal dah cukup baik kan. hehehe

Akhirnya , inilah hadiah untuk Along, saiz 24 kalau tak silap basikal ini. Nak yang besar sikit supaya tahan lama, tapi tak sesuai dengan ketinggian Along. Jadi, ambil yang Along naik ni je.

Kat atas ni geng budak sekolah taman kami, ehm ramai juga kawan Along ni. Tapi bagus depa pandai bercampur, ada Cina, ada India..kiranya lengkap la geng 1 Malaysia. Heeheheh, bagus belajar bermaufakat dari kecil, harap sampai besar depa berukhwah macam ini. Kawan tanpa kira cerdik pandai dan pangkat, betul?

Ini pula geng anak Umminani, hehehe semua dah pandai berbasikal, cuma tak semua pandai kayuh. Besar sat jer adik pun! Ehm, Along, kami semua ucapkan happy birthday kat Along dan harap Along membesar jadi anak soleh dan rajin ibadah serta membaca al quran. Ummi abah dan adik-adik tak ada keinginan lain selain melihat Along jadi ustaz yang beriman dan bertaqwa kepada Allah swt. Along boleh kan? Ini hadiah daripada kami semua untuk Along, HAPPY BIRTHDAY ALONG!

JEMPUTAN KE GATHERING RAYA KELAB BLOGGER BEN ASHAARI 2016

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

KBBA9 akan mengadakan majlis hari raya Aidilfitri 2016 pada esok 31 Julai 2016. Jadi masing-masing ada task masing-masing, dan Ummi bertugas untuk menyediakan kad jemputan. Masa buat kad ini, banyak yang terlepas pandang, tapi dah jemput pun. So, kira halal lah.  Tarikh smeua betul, cuma yang salah tu adalah nama cafe “Restoran Ummiza” sepatutnya “Ummiza Cafe” , dan “Majlis Hari Raya Aidilfitri” sepatutnya “Gathering Kelab Blogger Ben Ashaari” . 

So , mana  yang silap tu mohon ampun dan maaf yer semua ajk yang terlibat. Walau bagaimanapun setakat hari ini kerjasama daripada ahli komuniti kelab blogger ben Ashaari sangat baik. Sebab tu sangat sayangkan kelab ini. Semua blogger memberikan kerjasama dan saling ambil berat satu sama lain. Rugi siapa tak join Kelab Blogger Ben Ashaari tau.. 🙂 

stock-vector-an-islamic-greeting-card-template-for-holy-month-of
KAD JEMPUTAN GATHERING KBBA9
IMG-20160729-WA0004
BANNER YANG DI PILIH AKHIRNYA SANGAT MENARIK

¥So, hasil daripada perbincangan ajk dan semua ahli kelab, akhirnya design ini dimuktamadkan. Gathering Raya Kelab Blogger Ben Ashaari di Jenderam Hulu akan ditaja oleh senarai berikut. Terima kasih kepada semua penaja yang sangat berbesar hati meraikan kami semua.

Penaja Lokasi & Makanan UMMIZA CAFE
Penaja Burger SECONDITEM BURGER BANTING
Minuman Rasmi Oleh YEO’S MALAYSIA
Penaja Hamper Utama :
COSMODERM
TIGERUS
FATA BESTARI HOLDING

Bagi semua yang berminat nak tahu tentang sponsor kali ini boleh  melawat IG mereka seperti di bawah :

@ummizacafe
@yeosmalaysia
@cosmoderm
@dr.tigermilk
@fatabestari
@seconditemburgerbanting

Terima Kasih Rakan Penaja, semoga majlis esok berjalan lancar hendaknya.  Amin

POLIS TRAFIK DI HINA SATU CABARAN

 PERNAH DI HERDIK DAN DIHINA

Selamat pagi rakan-rakan Ummi. Peenah di herdik dan dihina, tapi tak putus semangatvuntuk Ummi terus bekerja. Dan inilah yang Ummi curahkan sempena hari raya lepas. VIDEO yang tak kurang viral sehingga kini. Dalam video ini Ummi berpasangan dengan Shiqeen Sattar Semoga terus bermanfaat kepada ramai orang.

Screenshot_2016-07-19-08-38-02

Hari raya dah makin ke penghujung. Op selamat juga dah berakhir 13 Julai lalu. Ada perkara yang best iaitu ke kemalangan menurun. Namun begitu sejauh mana rakyat sebenarnya sedar bahaya lalulintas? Kebetulan atau memang mereka dah betul-betul berubah.?

IMG-20160719-WA0036

Apapun tak semua yang berubah. Masih ada yang melakukan kesalahan menggunakan laluan kecemasan semasa memandu dan musim perayaan. Mereka yang salah tetap dikenakan tindakan.


Sumber Fb : JSPT

18/07/16 @ Trafik KL
ANALISIS OPS SELAMAT 9/2016 -AIDILFITRI-

Pada 15/07/16, sidang media telah diadakan di Bilik Gerakan JSPT KL oleh YDH. SAC Zazali bin Hashim, JPJKK IPK KL bersama Ketua JSPT KL, YDH ACP Mohd Nadzri bin Hussain berkenaan Analisis Ops Selamat 9/2016 -Alidilfitri- bermula 29 Jun 2016 hingga 13 Julai 2016.

** Sepanjang tempoh OP Selamat 09/2016 Aidilfitri dari tarikh 29 Jun 2016 hingga 13 Julai 2016, sebanyak 2297 kes kemalangan jalan raya telah dicatatkan berbanding dengan 2236 kes bagi OP Selamat 07/2015. Secara keseluruhan, ini menunjukkan peningkatan sebanyak 61 kes (2.7%) bagi kesemua kes kemalangan jalan raya.

> Kes kemalangan maut mencatatkan bacaan sebanyak 6 kes dengan 6 kematian berbanding OP Selamat 07/2015 iaitu 11 kes dengan 12 kematian. Ini menunjukkan kes kemalangan maut mencatatkan penurunan sebanyak 5 kes (-45.5%).

>Kes kemalangan cedera parah sepanjang OP Selamat 09/2016 adalah sebanyak 2 kes. dan Op Selamat 7/2015 juga mencatatkan bacaan yang sama iaitu sebanyak 2 kes.

>Kes kemalangan cedera ringan mencatatkan bacaan sebanyak 5 kes berbanding OP Selamat 07/2015 iaitu 15 kes. Ini menunjukkan kes kemalangan cedera ringan mencatatkan penurunan sebanyak 10 kes (-66.7%).

>Kemalangan rosak sahaja mencatatkan bacaan sebanyak 2284 kes berbanding OP Selamat 07/2015 iaitu 2208 kes. Ini menunjukkan kes kemalangan rosak sahaja mencatatkan peningkatan sebanyak 76 kes (3.4%).

>Kemalangan sepanjang tempoh OP Selamat 09/2016 Aidilfitri berlaku pada kadar purata 153 kes sehari berbanding 150 kes bagi tempoh OP Selamat 07/2015.

GALLERY MEMANTAU SEPANJANG OPS SELAMAT 9/2016

Ini antara koleksi Ummi ketika bertugas di lapangan sepanjang Ops Selamat Hari Raya Aidilfitri tahun ini. Semoga di permudahkan juga pada masa akan datang dalam menjalankan tugas dan diberikan kesihatan yang baik.

Live update : Klik Sini (live video)

Link Facebook Update: Klik Sini

IMG_20160710_134229 IMG_20160711_131737
IMG_20160711_111353 PicsArt_07-10-06.09.47 IMG-20160628-WA0022

Part 3: SUASANA HARI RAYA

Mood raya..SUASANA HARI RAYA

Jom nyanyi sikit menyemarakkan suasana hari raya.

Hai selamat hari raya
Kami semua ucapkan
Menikmati hidangan
Yang kami sediakan

Sila jamu selera
Dengan bermacam hidangan
Pilih yang mana suka
Sila janganlah segan

Rasalah ketupat ini
Dengan rendangnya sekali
Sudilah rasa kuihku
Pilihlah yang mana satu

Hai… di hari begini
Kita menjamu selera
Kita bermaaf-maafan
Di suasana hari raya

tags:Lirik Lagu Raya – Sharifah Aini Suasana Hari Raya

Eh….meriahnya…
Kami pagi-pagi lagi lepas solat sunat, terus bersalaman dengan adik beradik yang ada. Lepas tu, kami sekeluarga terus keluar untuk berhari raya, menziarah adik beradik yang lain.

Bermula dengan rumah pakcik Mahadzir, Rumah mak Nana a.k.a adik ipar yang seorang. Seterusnya kami singgah ke rumah mak ngah, tapi tiada orang maka perjalanan seterusnya ke rumah arwah wan dan tok. Di sini hanya tinggal mak njang dan sebelah rumah mak njang ada rumah pak ndak. Huish…makan jangan di kata kalau tak ingat pesanan jurulatih fitness seorang ni, mesti dah melantak sakan. Mujurlah terbaca wassap ucapan selamat hari raya daripada sahabat yang seorang ini. Beliau adalah Tuan Aizat Razak. Ada yang kenal?

MENU MASAKAN DI PERLIS

Sepanjang hari kami disajikan dengan ketupat palas, nasi tomato laksa dan bihun goreng. Ini antara makanan berat..yang tepi-tepi belum lagi. Huhhhh…kalau nak makan boleh pecah perut ini. Beringat!! Ala…gambar tak sempat nak snap, faham-faham lah..ramai kan tentera Ummi kena layan..hehehe tak menang tangan.

Dari pagi kami keluar, sehinggalah jam 530 petang kami sampai di rumah. Masyaallah penat sangat, tapi seronok dapat berjumpa sanak saudara. Yang best lagi, lama tak jumpa tu yang banyak cerita. Balik jer, terus siapkan diri dan solat, last-last tengah bf adik Zakkir,Ummi sekali terlelap.

Jaga jer malam tadi dah jam 810pm. Tu pun sepupu datang ke rumah. Kak cik Fiza. Dan la sempat sat, tengah mamai bangun tidur kan..hehehe last tetamu malam ni anak saudara dari belah ayah. So, sekarang baru dapat rehatkan badan dan layan Mak Cun P New York. Okaylah, esok sambung lagi story raya ke dua.

GALLERI RAYA PERTAMA UMMI 2016

IMG_20160706_102442

IMG_20160706_134523

IMG_20160706_162819

PicsArt_07-06-12.52.39

PicsArt_07-06-10.23.49

PicsArt_07-06-10.25.34

Terima kasih kerana sudi melayan gelagat kami di kampung.

ARTIKEL BERKAITAN

Part 1: PERSEDIAAN MENYAMBUT RAYA

Part 2: SOLAT SUNAT HARI RAYA

APA ITU SHARING SMILES??

13330313_10209191742286860_11493124_n

APA ITU SHARING SMILES??

13230056_574903306014208_3188783502853032859_n

Sharing smiles adalah satu program kemasyarakatan yang mana kerjasama dengan beberapa penaja. Antara penaja yang terlibat adalah NEFFOS, MAMEE  dan SANTAI TRAVEL sebagai media rasmi program ini. Tujuan diadakan Projek Smiles adalah untuk melihat lebih ramai yang tersenyum. Semua orang pasti pernah makan MAMEE kan? Bila kita semua makan MAMEE, rasa satu kepuasan dan kegembiraan betul?? Sebab tu MAMEE DOUBLE DECKER MALAYSIA sangat berbesar hati untuk menjadi penaja utama bagi Program SMILES yang diadakan di Bukit Broga baru-baru ini.

IMG_20160521_091501

Ummi teruja nak melihat lebih ramai orang tersenyum sebenarnya. Dan sebab itu, bila salah seorang team blogger offer siapa boleh bantu untuk siapkan banner, kebetul masa tu memang Ummi free tu yang tolong mereka siapkan design banner tersebut. Dan gambar banner itu  sedikit  diubahsuai untuk menampakkan lebih menarik oleh pihak penganjur. Ummi walaupun tidak terlibat sepenuhnya, tapi rasa seronok sebab untuk kita memberi tidak perlukan modal yang besar, cukup sekadar sokongan seikhlas hati.

Dengan sokongan banyak pihak program tersebut di namakan : “SHARING SMILES WITH MAMEE”. Mamee melakukan kelainan dengan mengagihkan produk mereka di Puncak Bukit Broga. Satu kelainan dan lepas ini manalah tahu puncak Kinabalu pula kan..

daki

Yang menariknya, MAMEE bersemangat mendaki bersama pendaki diringi oleh maskot  MAMEE MONSTER dan MISTER POTATO!!! … Comelnya maskot depa! Pasukan projek dengan semangat juang yang tinggi memikul lebih kurang 10 kartoon makanan dari kaki bukit ke puncak Bukit Broga.

Besar pengorbanan mereka mengharungi jalan yang becak dan licin kerana pada malam sebelumnya hujan.

Pelbagai jenis snack MAMEE seperti Mamee Monster, Mister Potato, Corntoz (paling ummi suka yang vanilla), Mamee Chef dan air Cool Tea diedarkan bagi menghilangkan dahaga dan penat mendaki. Wah..best lagi siapa yang mendaki pagi tu dapat Tshirt NEFFOS (PERCUMA), dan hadiah cabutan yang amat best iaitu NEFFOS C5 dijadikan sebagai hadiah.

Panjang dah bercerita mesti nak tahu apa objektifnyakan…. ?

OBJEKTIF “SHARING SMILES WITH MAMEE”

“Projek Smiles ini bertujuan berkongsi senyuman dengan rakyat Malaysia di mana setiap mereka yang ditemui diberikan snek Mamee secara percuma khsusunya kepada sesiapa sahaja yang berjaya sampai ke puncak Bukit Broga. Dan ia juga merupakan satu aktiviti senaman awal pagi bagi memelihara kesihatan,” jawab Rosmadi Shakri ) Pengarah Projek Smiles.

IMG_20160521_091234

13332955_242223482806419_3752687759988550395_n

Lastly, Ummi rasa seronok melihat ramai yang tersenyum  gembira pada pagi tersebut. Kami yang menyaksikan merasakan penuh kebahagiaan dan Tahniah adik yang berjaya memenangi cabtuan bertuah NEFFOS C5 tersebut (tak tahu nama, sebab tak tanya!). Lain kali ada masa dan peluang dengan kerjasama ramai lagi bloggers dan rakan-rakan media lain diharap kita dapat melakukan aktivit seperti ini lagi.. Kebahagiaan sebenar apabila kita dapat memberi…. “Memberi kan lebih baik daripada menerima”.

Artikel berkaitan :

 

Sharing Smile Bersama Mamee di Bukit Broga Anjuran Blooggers Media

 

 

 

“Nak kenai dak Kembaq Ceq Yang Macam Aiswarya Rai”?

“Nak kenai dak Kembaq Ceq Yang Macam Aiswarya Rai”?

Siapa Si Dia tu ?? Kena baca sampai habis.  Kegiatan luar dalam PDRM yang temukan kami. Si Dia ini kebetulan memang anak didik Dr Azizan Osman juga. So, banyak persamaan jug dengan Si Dia ni. Kalau p mana sejak kebelakangan ini mesti orang kata muka kami sama.. sama ker?

Seminar JPPW

Seminar ini pada 16 Mac 2016, sebenarnya Ummi naik kerja pada 17 Mac. Tapi takper, sehari jer kan, pergi jer seminar dan boleh cover cuti semua lepas tu sebagai ganti.. Seronok berseminar sebab masa ini la dapat jumpa semua pegawai wanita hebat-hebat dalam PDRM. Dan pula kami ni adalah orang-orang yang bakal menggantikan mereka suatu hari kelak.

Jpeg

IGP DIAJAK SELFIE

Sepanjang seminar ini ada beberapa perkara di bahaskan. Tapi bukan isu tu yang nak cerita disini, isunya pegawai kanan ajak IGP selfie.. okay..bukan IGP jer, DIG pun kena selfie dengan pegawai wanita yang cun-cun nih.  Tapi dalam banyak-banyak perjumpaan JPPW yang last year best. Sebab masa tu buat di Gemenceh, team building. Sehingga kini masih akrab lagi. Entry lepas tak jumpa..

Jpeg
Jpeg

SHIQEEN SATTAR  ini kembaq Ummi dalam PDRM dan juga blogging. Jumpa SS pun masa team building last year 2015. Suara sedap owh menyanyiii… dan nak tahu ? SS ini memang selumber tau.

Kenangan paling best ..ingat masa JPPW kali ini

“Oiii Nani pinjam henset hang, henset aku habis bateri!”

Ingat nak p mana la si SS ini…rupanya tu dia… dia p selfie dengan KETUA POLIS NEGARA. Hadoiii, memang selumber kak oii.. Takper seminar wanita IGP kita bagi muka kan.. 🙂

Gambar kat bawah ini pulak dengan riangnya SS bawa Swarovski Hijab dan buka dia jual, tapi mulut- ke mulut bercerita, last-last dapat order..nah! Sekali ha… kiri kanan dia untung tu:) Memang otak menega tu ada! Cayalah SS. Hebat. Siapa nak order boleh cari SS yer.

Jpeg

Fuh , seminar dah la best. Best lagi sahabat yang pergi seminar juga sama jer otak..

Nak kongsikan pic dinner malam tu 1 jer.. ehm.. Jangan heran kenapa muka kami jer, sebab banyak aktiviti memang kami bersama. Tapi bukan la semua. Malam Dinner JPPW kali ini Ummi kenakan Swarovski Hijab by SS juga. Ada yang kata nampak kami macam sama.. sama ke? Hish.SS ni muka cun kot… lain daripada Ummi muka kembang dah macam sireh terlebih besaq.  🙂

Jpeg

Thank SI DIA- SS sudi berkawan dengan kita. 🙂 hahaha ayat win betul 🙂 .

SIMPANAN SSPN i PLUS DAN CARA MEMOHON

SIMPANAN SSPN i PLUS DAN CARA MEMOHON

Simpanan SSPN i Plus amatlah menguntungkan, kerana disebalik simpanan kita, ada juga penyelamat iaitu takaful. Selain itu banyak manfaat lain. Kali ini Ummi berikan cara memohon secara online dengan lebih mudah dan menjimatkan masa serta tenaga. Ikutan daripada posting Ummi sebelum ini : Manfaat SSPN i Plus

Ini adalah manfaat-manfaat lain :

  1. Murah giler – RM1 ja sehari untuk bermula menabung. Sebulan cukup RM30 terus bank in masuk dalam akaun SSPN-i Plus.
  2. Halal –SSPN-iPLUS adalah patut syariah dan pastinya halal kan. Tanpa kita perlu risau lagi , Insyaallah dengan Izin-nya SSPN-iPlus menjamin masa depan anak-anak kita.
  3. Disertakan dengan Takaful – Sambil kita menyimpan kita juga akan di cover insurans, yang mana ianya adalah berkuat kuasa serta merta. SSPN-i Plus tak perlu medical check up untuk melayakkan mendapat perlindungan insurans sehingga RM1 juta.
  4. Proses mudah – Senang ja nak buka akaun SSPN-i Plus melalui online sahaja. Tidak perlu ke kaunter, bayar tol, minyak dan paling menyedihkan jika di KL parking pun kena bayarkan 🙂
  5. Pengecualian Cukai – Cukai pun dapat pelepasan sebanyak RM12,000 daripada hasil pendapatan. Untung kan?
  6. Mudah dapat pinjaman – Siapa yang daftar SSPN-i Plus, serta merta layak untuk memohon pinjaman PTPTN.
  7. Dividen – Dividen sehingga 4.6% setahun. Masyaallah tinggi jika dibandingkan dengan bank comercial lain.
  8. Dan ianya juga terdapat perlindungan  Khairat Kematian. Alhamdullillah.

Disini ada maklumat untuk yang berminat : KLIK GAMBAR

Untungnya sebab SSPN-i Plus ini memberikan perlindungan serta merta. Jadi mana nak dapat kan jika kita bandingkan dengan lain-lain tempat untuk depositkan RM kita. SSPN-i Plus memberikan sangat banyak manfaat.

MasyaAllah , memang beruntung. DENGAN ADA AKAUN SSPN i Plus boleh memohon untuk PTPTN .

Atas kesedaran dan manfaat yang di berikan makanya ramai yang menyambil peluang untuk menabung dengan SSPN-i PLUS. Tak percaya? Jom tengok gambar-gambar di bawah :

SSPN I PLUS
Ramai yang mendaftar bagi mendapatkan kelepasan cukai RM12,000.00

Simpanan SSPN I PlusJpeg

So, apa yang dilihat tu pasti rasa nak tahu dan tak sabar nak mendaftar kan? Ummi sediakan cara mendaftar. Mudah jer, klik jer  sendiri dan buat secara online.

PERSEDIAAN SEBELUM MENDAFTAR ONLINE  SIMPANAN SSPN i PLUS :

Kad pengenalan pendeposit dan anak-anak:

Disini kad pengenalan ibu dan ayah perlu untuk rekod. Dan kad pengenalan anak-anak adalah penerima manfaat daripada SSPN-i PLUS ini. Mudah sangat bila ada kad pengenalan , boleh semak dan rujuk dengan betul semasa proses nak isi.

MAYBANK2u :

Lebih mudah jika ada Maybank2u. Bank lain adalah Hong Leong Bank..opss sorry Ummi tak famili guna Hong Leong Bank. Maybank2u untuk kita terus buat bayaran selepas pengisian maklumat pada step 1 dan 2. Disini untuk mendaftar : SSPN-i Plus 

LINE TELEFON  :

Line telefon bukan nak guna untuk telefon sesiapa, tapi penting untuk dapatkan TAG NUMBER semasa tansaksi MAYBANK2u

EMAIL :

Email sangat penting untuk pihak SSPN-iPLUS send details pembayaran setelah bayaran berjaya di lakukan. So bagilah alamat email yang betul semasa proses pengisian maklumat.

Mudah kan..bila semua 3 perkara diatas ada dan mudah lah untuk pendaftaran dilakukan di mana-mana sahaja dengan agen SSPN-iPlus. Bila perkara mudah sebegini masih dianggap remeh, isunya bulan anak-anak tetapi pilihan samada nak atau tak nak sahaja.

Okay..nanti entry lain Ummi cerita bagaimana nak cipta duit dengan SSPN- i Plus.


LINK BERKAITAN :

Cabutan Wow! SSPN-i Plus

http://umminani.com/2016/04/ptptn-bukan-pemberi-dan-pemungut-hutang-semata-mata-ptptn-juga-mengajar-kita-erti-simpanan-untuk-masa-depan-dengan-sspn-iplus/

http://umminani.com/2016/04/sspn-i-plus-kelebihan-dan-cara-memohon/