• anak dan gajet
    Review,  Umminani

    Cerita Anak-anak Beraya Di Kampung

    CERITA DI KAMPUNG —————————- Balik beraya di kampung mengujakan. Apatah lagi ianya jarang dilakukan. Lebih-lebih lagi apabila perjalanannya jauh.Di kampung ada pelbagai cerita. Ada rencam yang tersendiri. Susuk tubuh manusia dengan bermacam cerita. Orang kampung juga disapa kemodenan. Gajet sentiasa di tangan. Begitu juga dengan remote tv. Dulu orang tua hanya berbekalkan telefon bimbit Nokia. Tujuannya mudah. Hanya sekadar membuat dan menyambut panggilan.Namun itu dulu. Golongan veteran kampung pun sudah ada grup whatsapps sendiri. Ini dianggap kemajuan bak kata Haji Sudin. Petang tadi berbual dengan dengan anak buah sebelah isteri. Nini namanya. Nini baharu berumur 5 tahun. Cakap masih pelat. Baharu masuk tadika. Apabila disoal apa yang Nini belajar di…

  • anak cerdik dan pintar
    Umminani

    Rahsia anak cerdik dan pintar dengan JUZQ30

    Inginkan anak cerdik dan pintar? Namun , berapa ramai ibu bapa yang tahu bahawa pemakanan merupakan asas utama pembentukkan minda anak.  Kali ini Ummi nak share rahsia anak cerdik dan pintar. Pertama,  ibu bapa hendaklah memastikan bahawa sumber rezeki yang dibawa pulang dan diberikan kepada anak-anak bukan dari sumber yang haram seperti berjudi, riba, curi, rasuah,menipu dan seumpamanyt at-Tarmizi).  Begitulah tegasnya Baginda Rasulullah dalam memberi amaran tentang perlunya menjaga makanan. Saad bin Abi Waqas bertanyakepada Rasulullah SAW: “Wahai Rasulullah, pintalah kepada Allah agar Dia menjadikan doaku mustajab.  Jawab Rasulullah SAW: Wahai Saad, jagalah soal makanmu nescaya kau menjadi orang yang makbul doanya. Demi Allah yang nyawa Muhammad dalam tanganNya, jikalau…

  • Umminani

    Surat Kasih Sayang Dari Ummi Untuk Along

    Surat Kasih Sayang Dari Ummi Untuk Along Assalamualaikum semua, terima kasih sudi singgah disini. Ummi sangat menghargai pembaca blog Ummi. Ummi merasa bersyukur sangat dengan kehidupan sebagai seorang isteri dan ibu kepada 4 orang cahaya mata. Dan mengimbau kenangan tahun 2010, Ummi catatkan surat untuk Along di facebook Ummi pada hari lahirnya. Surat Kasih Sayang Dari Ummi Untuk Along. Ini Ucapan dan Doa Ummi. 6 tahun lepas, arwah ayah masih ada. K etika itu berjauhan dengan suami. Suami di Kulim, Ummi kerja di Kl. Dalam keadaan itu, Ummi banyak harungi kehidupan mengandung sendirian. Hanya hujung minggu dapat jumpa suami. Tabah ker?  Jam 4 pagi, diakhir tempoh mengandung drive balik Kulim…

  • KBBA9,  Umminani

    Sombong VS Respek apa pendapat kalian?

    SOMBONG VS RESPEK Hi semua apa khabar? Sat sahaja dah jam 4 petang kan. Kalau kat office dah tengpok-tengok jam ini , “ bila lah nak balik ni??” Betul kan? Setuju? Ehm, kalau kat pejabat masa cepat jer berlalu? Sama juga kalau buat sesuatu yang kita minat sanggup kita mengadap berjam-jam. Siapa macam ini? Kalau kena paksa buat sesuatu, huh! Oiii bila nak nak habis ni!! Pernah kan hadapi situasi macam ini ? Ehm, Ummi? Mest tertanya-tanya Ummi minat ke menulis? Kali ini kalau uols nak tahu kena baca semula entry lepas. Kat situ ada Ummi cerita. Homework sikit. Boleh? Okay, hari ini Ummi nak share pendapat jer. Tentang sombong…

  • VTS 200
    Masam Manis "Life"

    Apakah selesa kereta atau motor?

    Apakah selesa kereta atau motor? Sejak sekolah dulu, Ummi memang suka naik motor berbanding kereta. Kereta ini banyak kelebihan dan kekurangan. Jika dulu belajar di Perlis, naik kereta bukan isu. Selesa dan tak panas. Tapi sejak bekerja Ummi mula kerja kat JKR,Pulau Pinang dah rasa jemu naik kereta. Dapat pula polis dalam masa sama. Kerja di KL meletihkan. Perjalanan ambil masa yang amat lama tambahan jika hujan. So, kadangkala penat, Ummi siap berhenti tepi jalan samada area kedai atau stesen minyak untuk beristirehat. Hinggakan ada masa mengantuk boleh tertidur 10-15minit. 2016 – Penat lalui perjalanan sama. Ummi decide untuk travel guna motorsikal untuk pergi dan balik kerja. Mula-mula pilih juga…

  • umminani.com
    Kerjaya,  Umminani

    Mana satu jadi keutamaan? Best ke best jadi wanita bekerjaya?

    Wanita bekerjaya keluarga dan anak-anak. Seronok ke Jadi Wanita Bekerjaya? Hi semua, ramai yang nak tahu tentang Ummi dan kehidupan di sebalik takbir blog sebagai wanita bekerjaya keluarga dan anak-anak.  Nak tahu asal usul Ummi dan juga kisah silam Ummi boleh berkenalan disini . Kat sana Ummi ada detailskan sekit tentang sejarah silam. Wanita bekerjaya : keluarga dan anak-anak, mana satu penting? Mana satukah penting? Ahakss, silam la sangat.! Itu bermaksud nak cerita Ummi asal dari mana, sekolah mana dan dah kahwin ke belum . Itu sahaja. Berbalik kepada persoalan wanita bekerjaya keluarga dan anak-anak.  Best ke best jadi wanita bekerjaya?  Hanya yang merasai akan dapat bercerita tentang best atau tidak.…

  • cara main dam ular
    Umminani

    PERNAH MAIN DAM ULAR SEMASA ZAMAN KANAK-KANAK?

    SIAPA PERNAH MAIN DAM ULAR MASA ZAMAN KANAK-KANAK ? Ummi tengok anak-anak main dam ular terus teringat zaman kanak-kanak. Heheh, tapi Ummi tak pandai main pun. Sebab tu bila anak ajak main, terus Ummi pas kt abah suruh temankan depa main. Abah bab mainan ini cekap. Lagi satu bab kreatif untuk buat kapal terbang  atau jet gunakan kertas , memang Ummi pas job ini kat Mr Suami. Nampak sangat Ummi kurang minat kerja-kerja kreatif kan. But its okay. 🙂 Kecoh dalam rumah pakat main. Siapa yang kena ular mula la menjerit. Sebab dari atas kena turun ke bawah ikut badan ular.Bila kena tangga …huh, yes..yes…yes.. Along ke atas! Abah kat…

  • MAJALAH PA MA
    Umminani

    ANAK SUKA CONTENG DINDING?

    ANAK SUKA CONTENG DINDING Hi semua, Ummi baca facebook hari ini. Ohohoooo, kreatif ka bila anak suka conteng dinding? Erghhhh.. anak Ummi pun macam ini juga. Anak yang suka conteng dinding ini kreatif ker. hahhahah  Cer teka siapa? SIAPA SI DIA? Si dia? Dia ini memang suka sangat membaca buku. Setiap kali orang lain baca buku, dia pun berlari ke sana sini untuk membaca dan menulis. Tapi, Ummi selalu menjerit!! ***** owhh… conteng dinding Ummi!! Alaahai sayang, Tak pernah lagi anak Ummi yang conteng dinding. Adakah ini sebab kamu lain jantina?? Eh… siapa yer rasanya? Ini dia orangnya. Jeng..jeng. jeng!! Hahah,sabar je la Ummi. Mungkin sebab kakak perempuan kan.. so…

  • Masam Manis "Life"

    NUKILAN DI ATAS MOTOR

    Nukilan di atas motor Berblog ini passion okay.hahaha uols rtahu tak bila.masa Ummi update blog? Pagi : Ambil masa lebih kurang 1 jam atas motor. 15 minit baca yassin dan seterusnya update blog dalam 30 minit. Sampai jer area Sg Besi biasa dah siap tulis. Owh ya perjalanan Ummi dari Semenyih Petang : Atas motor juga. Masa balik kerja. Ini kadang-kadang. Sebab jika cuaca panas, tak selesa. Pagi paling selesa menulis. Kenapa i tak tulis di malam hari?Malam memang tak sempat nak menulis. Balik rumah terus rushing masak, bagi anak makan dan hantar anak kelas malam. Rutin yang sama setiap minggu. Cuma hari Rabu relax sebab anak tak ada kelas. Kenapa…

  • Umminani.com
    Umminani

    TERIMA KASIH MAJALAH PA MA

    TERIMA KASIH MAJALAH PA MA UNTUK RUANGAN AKSI GENIUS Ummi suka sangat menyertai apa peraduan atau mana-mana yang boleh dapatkan hadiah. Sebabkan Ummi juga pelanggan Majalah Pa Ma , Ummi masukkan aksi anak Ummi dalam ruangan Aksi Genius. Sebab sibuk dengan kerja seharian, sehinggakan Ummi lupa yang Angah punya penyertaan bila Ummi hantar. Tup-tup Ummi dapat call masa dalam meting hari Khamis untuk ambil hadiah di Karangkraft, Shah Alam. Suka la Ummi. Syukur sangat. Nak lakukan bukan susah, cuma sebagai ibu bapa kita nak atau tidak sahaja. Bila dapat rezeki begini, bukan sahaja rezeki kita ibu bapa jimat tapi rezeki anak-anak juga. Ini wajah angah dalam keluaran Majalah PA&MA JUN…