• Masam Manis "Life"

    UMMINANI: SELAMAT TAHUN BARU 2015

    UMMINANI: SELAMAT TAHUN BARU 2015 Siapa berjaya baca sampai habis .. KOMEN “Saya dan kamu HEBAT” Dulu saya hanya seorang penjawat awam beruniform biasa-biasa. Pergi pagi balik malam atau tak balik 24 jam. Sekarang,saya masih penjawat awam, namun bukan biasa-biasa. Kini saya adalah penjawat awam dan juga usahawan bersahaja tetapi berbisa. Akan datang saya ingin terus menakbur bakti kepada ramai wanita supaya bangkit berniaga.Saya bangkit demi memenuhi keperluan keluarga, diri dan anak-anak. Kerana kami berhak seisi keluarga untuk merasai keseronokkan menjadi manusia bebas melancong dan memiliki apa sahaja yg kami inginkan. Kami bebas bersedekah dan juga membantu lebih ramai orang yg memerlukan. Sebulan saya full time surirumah dan menjadi usahawan,…

  • Masam Manis "Life"

    2015 KINI TIBA

    SubhanallahAlhamdulillahPermulaan tahun 2015.Saya nampak dimana hala tuju saya.Saya dan Mohd Muazam dah menampakkan jalan utk terus jalan 2015.Biar apa juga yg berlaku Allah swt kan ada. DIA MAHA KAYA.Maka, minta dan terus minta. Sekarang bila suami isteri faham ttg beza PERCAYA dan YAKIN, maka mudah merealisasikan 2015. Susah bagi kita.Tak logik bagi kita.Namun, sangat logik bagi Allah swt. KERANADIA YANG MEMEGANG KESELURUHAN PENCIPTAANDIA MAHA KAYADIA MAHA PENYAYANGDIA MAHA LEMBUTDIA MAHA MENGETAHUI Sama-sama kita doakan 2015 akan memacu kepada kejayaan kita semua. *Bestnya hari ini saya Tinggalkan NOORAINI ALI dan saya kembali menjadi Ummi Nani yang BEST . Saya kembali ke dunia ini dgn apa yang saya rasa serasi dan MSS…

  • Masam Manis "Life"

    INGIN DISAYANGI ?

    Assalamualaikum, saya ada janjikan bahawa akan kongsikan amalkan menjadi seorang yang disayangi dan hebat pada pencipta , di mata anak-anak dan juga rakan-rakan. sini link asal janji saya:http://tinyurl.com/pmjwlb4 Tips :Untuk menjadi orang yang disayangi kita mestilah memberi pada pertama kalinya. Nampak mudah tetapi agak sukar. Boleh ke boleh kita niatkan untuk menjadi orang pertama yang senyum dan memberi salam kepada orang kita kita jumpa selepas ini?. Berikan senyum yang paling ikhlas dan paling dalam , penuh dengan kasih sayang. Kedua, tidak lokek untuk memuji. Memuji seseorang , rakan mahupun ahli keluarga bukanlah suatu yang perlukan modal . Namun, berapa ramai yang boleh memuji orang lain? Secara tidak langsung, bila kita…

  • Masam Manis "Life"

    KONSEP PARETO 20:80

    .Dalam subjek Building Economy saya pernah belajar tentang konsep ni. Beberapa tahun lepas saya dengar Prof Muhaya ulas tentang konsep ni dalam kehidupan. Konsep Pareto ni sangat luas sebenarnya dan sejak saya dengar Prof ulas saya pegang sebagai rujukan..80% hasil kehidupan kita ditentukan oleh 20% tindakan yang kita ambil. Ok, saya kongsi satu cerita. Seorang tukang kayu sibuk menggergaji. Namun sudah 3 jam belum juga siap. Bila di lihat rupanya mata gergaji dah tumpul. Lalu ditanya mengapa tidak di asah mata gergaji yang tumpul? Tukang kayu jawab “tak ada masa, kalau asah mata gergaji nanti tak sempat siap potong kayu”. Sebenarnya untuk asah mata gergaji memang ambil masa, namun lepas…

  • Masam Manis "Life"

    LOVE WITHOUT EXPECTATION

    Anis Choc Moist Cake Perlukah kita disayangi? Perlukah kita menyayangi? Bukankah itu fitrah manusia? Sentiasa perlukan kasih sayang,perlukan perhatian? Tapi…bagaimana nak dapat kasih sayang kalau kita tak beri kasih sayang? Saya pun tengah belajar sebenarnya. Untuk beri LOVE dengan seikhlas hati. Beri LOVE tanpa ada motif..tanpa ada sebab..Bukan kerana kita nak dapat projek, kita nak dapat sales atau kita nak dapat kerja, baru kita beri LOVE.. Ada udang di sebalik batu lah kalau gitu…Itu memang tak ikhlas namanya… Siapa yang boleh beri LOVE terbaik sekali? Siapa ada kucing atau binatang peliharaan lain pasti dia tahu…Ayam beri telur, lembu beri susu,burung beri suara yang merdu..tapi kucing? atau anjing? Dia tak beri…

  • Masam Manis "Life"

    Starbucks

    Asyraf Azizan 10 hrs ·  ===3 sebab ini buatkan pelanggan Starbucks setia beli kopi mereka setiap hari.===.Mari tanya soalan ini kepada diri kita sendiri. Adakah kopi Starbucks benar-benar sedap?.Coffee Bean lebih berjaya menawan lidah saya. Ini 100% review daripada saya sendiri..Tetapi, sales Starbuck tidak dinafikan, agak mencanak daripada pesaing dalam niche bisnes mereka..Gerado A. Dada menulis dalam blog Business 2 Community, menjelaskan perkara ini..—Ini adalah punca Starbucks kalahkan pesaing mereka.—.Ada 3 faktor utama:..Faktor #1 – Pengalaman beli kopi yang unik...Dada gelarkan ia sebagai ‘coffee experience’..Howard Schultz (pengasas Starbucks) tumpukan sepenuh perhatian beliau terhadap perkara ini..Beliau mahu pelanggannya rasa sesuatu yang unik dan tidak boleh diperolehi di kedai kopi selain Starbucks..Lokasi francais…

  • Masam Manis "Life"

    INGAT ALLAH DAN TULISLAH

    INGAT ALLAH DAN TULISLAH Jari menjadi kaku untuk menulis dua,tiga hari ini.Teringat kata-kata cikguJune Mohd Som , “penulisan jangan terlalu menunjuk-menunjuk.Jangan terlalu highlight diri sendiri.Jangan Ego dan bongkak.Biar orang yang angkat kita menjadi STAR.Bukan kita sendiri”. Kemudian saya mulai konfius.Bagaimana mahu menulis kalau tidak boleh highlight diri sendiri?Lalu saya berhenti menulis dua,tiga hari ini.Hanya menjadi pembaca dan komen post kawan-kawan. Tapi tadi saya beranikan diri bertanya guru.Jawapannya ringkas tapi sangat terkesan. “Sblum tulis. Rendahkan diri. Ingat yang menggerakkan setiap sesuatu adalah ALLAH.Kita tak berkuasa. Maka hasil tulisan akan ego-free.Ingat Allah dan tulislah. InsyaAllah. Bila hati memandang ALLAH yg berkuasa, manusia tidak berkuasa. Maka penulisan kita hilang dr bau menunjuk2″. Ouh terima…

  • Masam Manis "Life"

    [ BERSEDEKAH MENGHARAPKAN BALASAN- IKHLASKAH KITA? DAN CINA YANG SUKA BAYAR ZAKAT]

    [ BERSEDEKAH MENGHARAPKAN BALASAN- IKHLASKAH KITA? DAN CINA YANG SUKA BAYAR ZAKAT] “Bolehkah kita bersedekah sambil terlalu mengharapkan ganjaran daripada AllahTaala? Ini perkongsian daripada Ustaz Don:- Ada suatu kes di sebuah negeri di Malaysia.Seorang Cina Non-Muslim datang ke Pejabat Agama Negeri dan berkata; “Saya nak bayar zakat”. Staff Pejabat agama tu pun pelik lah. Dia bagitau tak boleh sebab Zakat hanya untuk Muslim saja. Mereka pun tanyalah; “Kenapa Uncle nak bayar zakat?” Uncle tu cakap; “Saya baru saja bankrap. Saya ada bukak satu surat khabar, dia tulis ‘Kalau kamu berzakat, pasti Allah tambah lipat gandakan harta kamu.’Jadi saya mahu itu duit saya lagi banyak. Sebab itu saya mahu bayar zakat.”…

  • Masam Manis "Life"

    8 Cara Menjadi Jutawan

    [LIKE, SHARE & COMMENT] Tips Eida: 8 Cara Menjadi Jutawan Alhamdulillah.. cukup energy saya terima untuk menulis dan sharing pagi ni.. Sebelum tu mari kita amalkan sedekah AlFatihah buat Keramat hidup kita.. suami/isteri,ibu bapa, mertua, guru-guru, adek beradek kita, anak-anak kita, anak-anak sedara kita, saudara mara kita dan seluruh muslimin dan muslimat yang ada atas muka bumi ALLAH ni.. SesungguhNya Dunia ini adalah pentas lakonan dan kita lah pelakon-pelakon utama itu.. Macam mana kita nak sepanjang kisah kita ni best? Dekatkan diri dengan ALLAH.. Nescaya BEST lah seluruh kisah hidup sahabat sekalian.. Alhamdulillah hari ini saya nak infaq elmu seterusnya.. Saya nak kongsikan 8TIPS CARA NAK JADI JUTAWAN.. tak semua…

  • Masam Manis "Life"

    [ Peluang Perniagaan Online ]

    Kami membuka peluang perniagaan online buat anda dan kami mempunyai beberapa pakej untuk anda pilih seperti dibawah:AGEN[ 5 botol Cantek Manees ]RM 199.90 (SM)RM 234.90 (SS)DEALER[ 35 botol Cantek Manees ]RM 901.50 (SM)RM 1116.50 (SS)Pilih pakej anda sekarang!Nota manees:‪● Poslaju & KTMB PERCUMA utk pertama kali sahaja.● Yuran tahunan PERCUMA