Ensany Global telah melancarkan tabung Waqaf Al-Quran dan kitab dalam KoD Braille

Ensany Global berjaya kumpul dana untuk OKU Penglihatan dalam usaha memastikan lebih ramai masyarakat OKU Penglihatan mampu untuk membaca Alquran

Ensany Global melancarkan tabung Waqaf Al-Quran dan kitab dalam KoD Braille sepanjang Ramadan 2020 bagi menyokong usaha pihak Persatuan Orang-Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia dalam memperjuangkan hak pendidikan golongan kurang Upaya Penglihatan di Malaysia. Turut serta dalam menjayakan kutipan dana ini adalah Yayasan Maghfirah.

Ensany Global dimaklumkan ketika berkunjung ke Pusat Penerbitan PERTIS bahawa Al-Quran dan Kitab yang dicetak dalam Kod Braille hanya mampu bertahan selama 5 tahun manakala kos untuk mencetak Al-Quran dan Kitab adalah RM0.50 sehelai. Kos percetakan dan mesin yang mahal menyebabkan Al-Quran dan Kitab dalam Kod Braille tidak dapat disedarkan secara meluas kepada golongan kurang upaya penglihatan di Malaysia.

Ensany Global sebagai satu wadah pengumpulan dana secara atas talian

Oleh itu,  Ensany Global sebagai satu wadah pengumpulan dana secara atas talian telah tampil membantu pihak PERTIS agar Al-Quran dan Kitab Braille dapat diedarkan secara percuma kepada OKU penglihatan.

Alhamdulillah, usaha ini turut mendapat sokongan orang awam bukan sahaja di Malaysia bahkan negara ASIA terdekat dengan dana terkumpul RM668,195.

Dalam pada masa yang sama, majlis ini turut diadakan bagi melancarkan Tabung Kelestarian orang-orang Kurang Upaya Penglihatan di Malaysia. Di mana tabung ini ditubuhkan untuk membantu pihak PERTIS mengumpul dana bagi membina kompleks khas untuk orang kurang upaya penglihatan di Malaysia.

Tabung Kelestarian Orang Kurang Upaya Penglihatan Islam Malaysia ada projek usahama antara ensany Global, yayasan Maghfirah dan PERTIS.

Semoga usaha yang dijalankan ini akan dapat membantu lebih ramai orang OKU penglihatan dalam melahirkan lebih ramai masyarakat celik al-quran. Tidak ada yang mustahil , InsyaALLAH semuanya dengan izin Allah swt.

10 thoughts on “Ensany Global telah melancarkan tabung Waqaf Al-Quran dan kitab dalam KoD Braille”

    1. Alhamdulillah syukur Ya Allah. Moga usaha ini akan terus dilaksanakan sampai bila2 dan mendapat suntikan dana yg besar. Aamin2 Ya Mujib .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge