Pokok hiasan buat sendiri lebih jimat kos ; jom cuba

pokok hiasan buat sendiri

Sebenarnya dah lama teringin nak ada pokok-pokok dalam rumah, cumanya busy sangat tak sempat nak pikir nak menghias rumah. Maka sempena PKP / MCO – aku cuti juga sebab selepas kelas e-learning aku ada exam. Sebelum exam menjelang ikutkan study week, jadi aku guna masa ni untuk kemaskan rumah. Dan kali ini aku nak ajak hampa buat pokok hiasan buat sendiri. Lebih jimat kan kos daripada beli yang siap.

pokok hiasan sendiri
Buat dengan anak-anak sebagai salah satu aktiviti sempena PKP, kemahiran hidup juga ini. Ini adalah pembelajaran melalui permerhatian seperti James Lang punya teori. 🙂

Bahan-bahan yang diperlukan

Pokok hiasan ni nak buat sendiri senang je, mula-mula aku pun berdebar tapi lepas dah cuba wehhh bangga oowh. Yerla tangan keras je sebelum ini tak pernah nak cuba, sekali dah siap..mestilah banggakan.

pokok hiasan sendiri, mudah dan lebih jimat kos

Bahan-bahan yang diperlukan :

  1. Gam UHU
  2. Gam biasa untuk lekatkan rumput pada span.
  3. Gunting
  4. Pisau untuk potong span
  5. Pemberat
  6. Pasu dan daun

Langkah-langkah buat pokok hiasan:

  1. Mula-mula ambil pasu dan masukkan span pokok yang telah dipotong.
  2. Un masukkan pemberat iaitu batu (yang letak dalam aquarium) supaya pasu jadi berat dan stabil. Gam span dibahagaian bawah untuk lekatkan dengan pasu.
  3. ptong baki-baki span untuk selitkan di tepi-tepi pasu.
  4. Bila dah siap- tuang spam biasa dipermukaan span untuk letakkan rumput-rumput/ daun-daun halus. Daun ini pun ada jual di kedai yang sama korang beli daun / pokok hiasan.
  5. Lepas dah siap, cucuk la daun yang dibeli.
Tada siap. Seronok nya depa.
Video cara-cara buat Pokok Hiasan Sendiri

Ini kalau pokok hiasa dah siap gubah di kedai. Kos RM70.00+, tapi dengan kos RM111.00 Un dapat 3 pokok yang dalam ketinggian 100cm+ . Kiranya lebih jimat untuk hiasana atas meja di rumah dan dalam bilik.

Sebenarnya, apapun jadi cuma kena rajin berusaha dan rajin mencuba. Kalau first time buat tak menjadi , its okay. Dulu zaman sekolah nak pandai pun ambil masa kan, so normal kalau buat sesuatu tetapi kena cuba jaya 2 ,3 kali. Yang penting jangan mengalah untuk cuba buat yang terbaik. 🙂 Terima kasih kepada kawan-kawan yang support UN : )

Related :

Buat Roti Pizza Sendiri

3 thoughts on “Pokok hiasan buat sendiri lebih jimat kos ; jom cuba”

  1. Wahh semangat anak2 tolong umi sekali .. Bagus laa diaorang ni ada semangat kerjasama yg paduuu. Anty Lya tabikk laaa kat semua. Seronok tengok banglong tu .. semangat betulll ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge