Saya dan keluarga

Meriahnya kami beraya di Perlis ; tiap tahun sama meriah

Hi semua, selamat berhari raya. Semoga semuanya happy beraya bersama keluarga. Un tahun ini seperti biasa, menyambut Hari Raya bersama keluarga di Negeri Perlis. Negeri Fashasanda beraya, Ewahh… huhuuu.

Seperti biasa bila raya, semestinya hari sebelum raya yang best gitu. Un biasanya seperti tahun sebvelumnhya akan pastikan bercuti sebelum raya. Banyak persediaan boleh dilakukan termasuklah cuci langsir, bawa mak pergi iftar kat luar dan juga menziarah sedara mara ketika bulan puasa.

Sebelum raya juga banyak lagi persediaan nak buat. Masa ni jugalah nak uji ketahanan tangan membuka daun palas..hahaha memang kalau tak minat rasa boring. Tapi terpaksa buat demi raya. Raya je, kalau kat Perlis wajib ada ketupat. Jadi tahun ini, mak masak 6 kilo ketupat. Tapi jangan Tanya, tahun ni paling malas , UN memang tak bungkus walaupun sebiji ketupat. Hahahaha! Bukan apa, sebab dari pagi lagi dan buat kerja itu ini, letih oi.

Sehari sebelum raya, seawall 730 pagi kami dah sebelih ayam kampung. 6 ekor semua. Ayam hasil ternakan mak. Lepas tu, UN pergi Mata Ayer, beli ayam pula 7 ekor untuk masak merah untuk dijadikan lauk dengan nasi tomato.

Buat itu , buat ini tak menang tangan, syukurlah tahun ini team raya Putrajaya , team abang kedua UN balik awai juga. Jadi ramai yang bantu kami masak memasak. Syok owhhh.

Open House Malam Raya 2019

Jika tahun sebelum ini kami buat open house untuk adik beradik pada raya kedua atau ketiga. Tapi memandangkan UN cuti sampai raya ke-2 sahaja, jadi UN buat malam raya. Meriah, sampai ada yang datang bebruka puasa terakhir kat rumah mak UN. Meriah jangan dikatalah, siap anak-anak siap main mercun dan bunga api lagi. Kecoh, meriah dan gamat lah suasana. Yang dayang beraya pun kiranya sepupu sepapat dan adik beradik sebelah mak dan ayah semua ada. Sampai nak cerita tu, last malam tu pukul 1 pagi layan tetamu pada malam raya. Meriah sungguh. Letih jangan sebut..hahaha

Pagi raya satu keluarga dapat solat sunat Hari Raya

Pagi raya pun tiba, awal pagi UN rasanya yang bangun paling awai, tapi bab siap haha menang kalah lah, sebab UN paling ramai anak nak kena siapkan. Sabarjerlah. Tapi, bestnya tahun ini kami semua beraya dan semua dapat p masjid. Rasa seronok beraya, tapi tak dapat dinafikan sedih sebab disinijugalah bergema suara arwah ayahanda 5 tahun lepas bertadbir raya. Alfatihah buat ayahanda.

https://www.instagram.com/explore/tags/unxraya2019/

Bab raya UN malas nak cerita panjang. Nak rasa kemeriahan kami berapa , jemput tonton di youtube UN ya… Selamat berhari raya, ampun maaf dipinta.

Raya ke-dua ;

Raya pertama

Raya kedua – penuh sesak rumah UN dan paklong. Masing-masing perut dah penuh, tapi masih semangat beraya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *