Farm In The City Tak Sesuai Pergi jika…

Cuti-cuti ke Farm In The City

Blogger Kelab Blogger Ben Ashaari dan keluarga yang turut serta. 

Tiga hari kita semua bercuti minggu ini. Dah tentu sudah ada perancangan awal untuk bawa keluarga jalan-jalan bukan? UN dengan anak-anak ke Farm In The City minggu ini. Kalau ada yang suka aktiviti lasak kena follow Qaseh Dahlia

Farm In The City di Seri Kembangan.

Road Map ; Farm In the City

Dulu, masa kami tinggal di Equine Park 4 , Farm In The City baru jer buka ketika itu dalam tahun 2013. Tapi hari ini baru berkesempatan masuk kesana. Lokasinya betul-betul di belakang GIANT, Seri Kembangan. Boleh Waze sahaja untuk kesini. Sureee sangat tak sesat.

Keluarga Blogger Yang Turut Hadir. UN dengan anak-anak di tengah tu. Nampakkk?

Waktu Operasi Farm In The City

Datang awal, senang parking. 
Jika sampai tengahari, masih sejuk kat dalam tetapi kena manapak jauh sikit. 

Farm In The City mula beroperasi pada jam 930pagi setiap hari. Kalau rasa malas nak menapak jauh dalam keadaan panas, UN cadangkan pergi awal. Macam kami hari ini sampai di hadapan pintu masuk dalam jam 910minit pagi.

Parking pun betul-betul kat depan pintu masuk. Rezeki awal pagi la katakan. Owh yaa.. hari ini UN dengan anak-anak je, Mr Suami ada kelas kat Kl. So, single mother hari ini, tapi still boleh control 4kids yang superrr activee✌️.

Super eksaiiited..so ni jer yang sempat UN tarik tangan nak bergambar.

Suasana dalam Farm ini sangattt tenanggg. Sejukk je, sebab di kelilinggi dengan pokok-pokok hijau. Sejuk tu seakan aircond pasang suhu 23°c. Maybe… sebab kami awal kot.. damai sangat.

Farm In The City

Suasana dalam Farm In The City

Ini makanan untuk kita bagi pada haiwan di dalam.

Pelbagai jenis haiwan ada di farm ini. 
Mai sini, pastikan bawa duit lebih tau. Makanan untuk “feeding” sebekas Rm10.00, dan untuk pony ride 7token. Tukar jer duit ke token di mesin yang disediakan. Mudah sangattt.. nak beli makanan ikan pun pakai auto machine je

Mesin untuk tukar ringgit kepada token.
Boleh bagi makan pada binatang kat sini. Jinak sangat. 
Jangan buka langkah seribu kalau rumput dekat tangan kena ragut dekk kambing tau.

Okaylah kalau cerita sahaja tanpa visual pasti tak dapat nak digambarkan bagaimana bestnya kat Farm In the City ini. Silakan terus scroll  memori ceritera kami ya..

Boleh pegang jer bintang kat sini. Yang dibenarkan dan telah dipastikan selamat. Jangan kerana eksitedd sangat, masuk 10 jari tapi keluar 8 jari tau😄
“Ummi nak naik…!” – eksitadd nak naik. “Apa lagi, p la beratur…”. UN biar je, kalau tak bagi nanti dok teringat nak naik susah pulak. 
Angah pun sama. Dah lama duk ajak nak naik. Bagi jer la naik. Bukan selalu. 
“Ummi, lembut tangan diaaa. Tengok Ummi dia salam AMIN!” – Terujaa
Eh! Mana boleh anak jer berani…UN try juga bagi makan rakoon ni. Betulllahh, lembbut jer tangan diaa. “Muka garang, tangan lembut hati baik!” – (Laalallaaallaaaaaaa ada persamaan dengan UN dak??) 😍.
Owh ya, sini ada toilet dan juga sinki nak cuci tangan setelah kita beri makan pada haiwan kat sini. Tq Farm sediakan kemudahan yang bagus dan mudah kan kami sebagai pengunjung. 
“Ummi ambik gambar Ben(sejak tinggal kat rumah ibu, dia bahasakan diri dia BEN, reason? No Reason!) Berani pulak tu masuk. Dia suka sangat dengan parrot hijau.. hahaha Ohsem la dik..berani masuk.
Kat sini boleh bagi makan kura-kura ni.Ada kura-kura disini dah berusia 30tahun dan berat 90kg. Besar sangat…errr si kakak tu try jer tuu, sebenarnya takut. 
Inilah yang tua tu, usia dah cecah 30tahun. Besarkan?
Ini antara binatang yang ada disini.
Ini pula jenis-jenis burung yang terdapat dalam sangkar burung dan boleh juga diberi makanan kepada burung-burung disini.
Boleh bagi peluang anak-anak cuba tangkap ikan walaupun kebarangkalian nak dapat hanya 10%. Ikan cerdik lari sembunyi bawah jambatan simen. 
Kalau dah jalan-jalan dan lapar atau dahaga boleh singgah rehat di pondok disediakan.
Rujuk banner yang disediakan untuk aktiviti disini.
JANGAN DATANG KESINI kalau takut kan binatang.. Itu yang cakap tak sesuai datang, KALAU berani atau nak mencuba dekati binatang sangat dialukan.

 Disini juga boleh bagi ikan makan dan jugaenonton pertunjukkan Parrot

Sebelum UN habiskan cerita, nak ucapkan CONGATSS pada anakanda-anakanda UN. Korang buktikan yang korang boleh survive hari ini…cayalahhhh.. Wewwiittttt.. Hurrraayy!

Behave je .. Alhamdulillah. Tips untuk ibu-ibu nak bawa anak jalan-jalan sendirian: Pastikan anak-anak cukup makan dan rehat.Jadi bila mereka selesa, kurang nak moody.
Leka sangat tengok …. 

😄 Jom ke Farm In The City 城の农场

Sebelum balik, ambil sijil di tempat disediakan dah boleh tulis nama sendiri. Gambar ( MyAPilot @shehan)

Info :

Jalan Prima Tropika Barat 1, Pusat Bandar Putra Permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor. 
Map Waze : Farm in the city
Open 930 ⋅ Closes 6PM

Aaipppp jangan lupa SHARE POST ini .. ✌️

Posts Tagged with…

Reader Comments

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge