cara main dam ular
Umminani

PERNAH MAIN DAM ULAR SEMASA ZAMAN KANAK-KANAK?

SIAPA PERNAH MAIN DAM ULAR MASA ZAMAN KANAK-KANAK ?

Ummi tengok anak-anak main dam ular terus teringat zaman kanak-kanak. Heheh, tapi Ummi tak pandai main pun. Sebab tu bila anak ajak main, terus Ummi pas kt abah suruh temankan depa main. Abah bab mainan ini cekap. Lagi satu bab kreatif untuk buat kapal terbang ┬áatau jet gunakan kertas , memang Ummi pas job ini kat Mr Suami. Nampak sangat Ummi kurang minat kerja-kerja kreatif kan. But its okay. ­čÖé

cara main dam ular dam ular

Kecoh dalam rumah pakat main. Siapa yang kena ular mula la menjerit. Sebab dari atas kena turun ke bawah ikut badan ular.Bila kena tangga …huh, yes..yes…yes.. Along ke atas! Abah kat bawah. Budak-budak ini la gelagat depa. Bila Along mendahului, Angah pula mula la nak main kecoh, angkat penanda ubah tempat mana-mana dia suka. Ini tak adil..ehm, nak main dalam keadaan tenang tak ada punya.

Lepas tu cer teka apa jadi?

Ehm…riuh la serumah. Sekejap jer boleh main sama-sama dam ular ini. Yang bakal kalah mula la buat perangai. Hahahaha, uols ada anak-anak perangai macam ni juga ke?


CARA MAIN DAM ULAR

Pertama: Pilih siapa nak mulakan dulu. Baling la dadu tu.

Kedua : Bila dah pilih, orang pertama akan baling dadu dan ikut nombor yang dapat. Main dam Ulanr perlukan kemahirang tambah dan tolak.

Ketiga : Siapa yang stop kat tangga, maka naik lah mengikut tangga tersebut. Sebaliknya jika nombor yang dikira itu stop kat Ular, maka turunlah ikut kemana ekor ular tu pergi.

SIAPA SAMPAI KEATAS DAN NOMBOR PENGAKHIRAN DENGAN PANTAS DIA MENANG.

Permainan ini enjoy, tapi dengan gelagat anak kecil macam anak-anak Ummi kenalah banyak sabar. Tu belum cerita bagaimana Cik Sarah datang serang semua petanda kat atas kertas dam di sepahkan ..hahahaa Teringat kata-kata ibu Rose, anak-anak sihat juga rezeki.  Rezeki yang kita tak nampak. Semoga kita semua jadi ibu bapa yang  lebih bersyukur atas setiap detik bersama anak-anak. Dan Ummi doakan sahabat Ummi dikurniakan keluarga dan anak-anak yang soleh. Amin

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *