Tag Archives: TIPS ANAK CERDIK

Basikal hadiah birthday Along ke 7 tahun. Happy birthday along!

Assalamualaikum, bismillahirrahmanirrahim, syukur sangat ada kesempatan masa untuk update story sebagai kenangan masa depan. Demi anak-anak dan catatan menghargai anak ketika mereka masih kecil. Ummi dengan abah tahun ini decide nak hadiahkan Along basikal sempena birthday Along ke 7 tahun. Yer la, basikal ini bagus untuk bersukan dan nak galakkan Along suka dengan aktiviti outdoor, compare dengan main dalam rumah je.

Sabtu laluhari abah kerja, tapi Ummi pergi jer kedai dengan anak-anak. 2hb September, ehmm awal lagi ikutkan. Birthday Along 7 Sept. Tapi its okay, asalkan ada hadiahkan. So, kami bawa basikal lama Along untuk dibaiki brek. Ini untuk kegunaan Angah, syukur Angah jenis yang okay, so pujuk sikit dia dah boleh terima untuk tidak dibelikan basikal bari. Huiiiii, kalau nak beli untuk 4 orang parah mak! So, beli ikut siapa punya birthday je, okay la kan, dan pada masa yang sama belajar terima hakikat, ada masa orang lain punya rezeki, ada masa rezeki kita. So, alhamdulillah Angah dapat terima kenyataan.

Adik dengan kakak ini dah boleh naik basikal, cuma tak boleh kayuh. Ingat nak belikan adik kereta mainan jer, tapi bila pikir balik, nanti dia tengok prang lain main basikal berebut pulak, jadi agaknya apa pilihan Ummi? Ehm, Ummi nak jimat kos dan juga senang sekali harung jer membeli, jadi Ummi belikan basikal hijau ini untuk kakak yang birthday dia bulan November nanti, jadi fair la. Hadiah kakak dah ada, alhamdulillah.

Maaf kak! Ummi tak beli yang warna purle, sebab nanti kalau adik yang naik pelik pula warnanya, jadi beli hijau warna universal.. “Mi, kakak nak pink!” Pujuk kakak..tapi…maaf yer kak, Ummi rasa hijau lagi lawa. heheh physco la sikit, asal lawa dan ada basikal dah cukup baik kan. hehehe

Akhirnya , inilah hadiah untuk Along, saiz 24 kalau tak silap basikal ini. Nak yang besar sikit supaya tahan lama, tapi tak sesuai dengan ketinggian Along. Jadi, ambil yang Along naik ni je.

Kat atas ni geng budak sekolah taman kami, ehm ramai juga kawan Along ni. Tapi bagus depa pandai bercampur, ada Cina, ada India..kiranya lengkap la geng 1 Malaysia. Heeheheh, bagus belajar bermaufakat dari kecil, harap sampai besar depa berukhwah macam ini. Kawan tanpa kira cerdik pandai dan pangkat, betul?

Ini pula geng anak Umminani, hehehe semua dah pandai berbasikal, cuma tak semua pandai kayuh. Besar sat jer adik pun! Ehm, Along, kami semua ucapkan happy birthday kat Along dan harap Along membesar jadi anak soleh dan rajin ibadah serta membaca al quran. Ummi abah dan adik-adik tak ada keinginan lain selain melihat Along jadi ustaz yang beriman dan bertaqwa kepada Allah swt. Along boleh kan? Ini hadiah daripada kami semua untuk Along, HAPPY BIRTHDAY ALONG!

Mendidik Anak Melalui Psikologi

Mendidik Anak Melalui Psikologi, Ummi juga masih belajar.

Impian seorang ibu adalah melihat anaknya berjaya. Itulah juga impian ummi terhadap anak-anak. Ummi banyak bercakap dengan mereka. Dan nak melatih anak banyak bercakap ummi bagi mereka makanan berkhasiat Namun begitu dalam dunia serba moden ini, masyaAllah banyak sungguh cabaran. Ummi nak anak-anak ummi jadi anak yang berkualiti, nak jadi insan yang berkualiti. Oleh sebab tu, apa juga yang Ummi buat kepentingan anak di tangga pertama. Ummi masih berguru dan sikit sebanyak Ummi belajar untuk mendidik anak melalui Psikologi.

mendidik anak melalui Psikologi.

Membentuk anak-anak memerlukan kesabaran dan mendidik anak melalui Psikologi perlukan teknik dan caranya. Bukan mudah , mesti ada jerit pekit tapi itu suasana yang mewarnai sebuah rumah tangga. Percayalah itu yang terbaik. Dan nak membentuk Cik Sarah dengan Abang-abang dan adik Ummi terapkan  4 R . Ummi selalu ingatkan mereka terutama lepas solat.

Jpeg

4 R itu adalah:

Rasa Selamat

Biarpun anak-anak Ummi setiap hari berada di rumah pengasuh, Ummi akan pastikan mereka sentiasa rasa selamat. Ini amat penting bagi memastikan mereka ada tahap keyakinan yang tinggi.

Rasa Sayang

Bukan mudah untuk membentuk anak-anak seramai 4 orang sekali gus. Mereka perlukan kasih sayang yang sama rata. Tiada pilih kasih dan juga kasih syaang berbeza. Mereka semua lahir daripada rahim yang sama. Jadi bagaimana nak bagi rasa itu sampai? Maka, setiap kami Ummi dengan abah cakap dialognya begini :

“Ummi sayang anak-anak Ummi. Ummi dengan abah nak semua anak-anak Ummi sayang satu sama lain. Along sayang Angah, Angah sayang kakak(Cik Sarah), dan sayang adik. Semua kita kena saling sayang, sebab kemana pun nanti kita jer yang susah senang sama-sama”.

Rasa Ceria

Ummi akui kadang kala balik daripada kerja, perasaan ceria itu sedikit pudar. Sebab kit aletih kan. Namun begitu , nak pastikan rasa itu ada, dah set ini mind dan pasak awal-awal dalam minda supaya anak-anak pun ceria bila jumpa Ummi. Maka, suasana rumah pun akan baik sehingga keesokkan paginya. Begitulah rutin Ummi sehingga hari ini. Bila anak-anak ceria, gembira dan senang hati percayalah Ummi dengan abah pun kuranglah mengamuk.

Gembiranya melihat kemesraan mereka anak-beranak.
Gembiranya melihat kemesraan mereka anak-beranak.

Rasa Dihargai

Ini penting sangat dalam membesarkan anak-anak. Kita sebagai ibu bapa mesti tanam rasa ini dalam jiwa anak-anak supaya mereka membesar sebagai seorang yang berkeyakinan tinggi dan mereka boleh jadi orang yang berdikari. Antara teknik Ummi gunakan adalah ketika berhadapan satu-satu situasi Ummi akan cakap begini :

“Bagusnya Angah, tolong angkat bekas Sarah. Terima kasih Angah” – walaupun Angah masih belum angkat pun, sebab Angah ini lain sikit sikap dia.

Lepas tu ” Bagus Angah tolong Sarah, mesti sebab Along yang selalu nasihat Angah dan Along selalu tunjuk kat Angah kan?? Betul Angah?

Bila cakap macam ni , yang malas pun jadi rajin. Kalau tak percaya cuba lakukan. Ummi pun disikit-sikit masih belajar nak kurangkan baran. Sebab merekalah rezeki Ummi dan amanah paling besar Ummi kena jaga. Okay lah, itu saja perkongsian Ummi. Nak didik anak sekarang ibu ayah yang kena pandai Psikologi. Heheh Bye.

Tips Anak Cerdik dan Rajin Belajar yang mudah diamalkan.

RAHSIA ANAK CERDIK

Tips Anak Cerdik dan Rajin Belajar

Jika ibu-ibu atau saudara selalu membaca disini, pasti dah tahu Ummi adalah seorang ibu bekerjaya. Kini menguruskan anak-anak 4 orang tanpa bantuan bibik dan hanya suami yang membantu menguruskan rumah tangga kami. Setiap hari jadual yang sama Ummi dan keluarga lalui. Bangun pagi , selesai solat anak-anak di hantar ke rumah pengasuh. Seharian Ummi di pejabat pasti adalah sesuatu yang memenatkan. Pejalanan dari rumah ke pejabat adalah memakan masa selama hampir 45 minit sehingga 1 jam mengikut keadaan jalan raya dan cuaca. Namun begitu, adakah pelajaran anak-anak Ummi  terabai? Kalau ramai yang kenal Ummi, mereka tahu Ummi garang dan memang bab pelajaran Ummi amat titik beratkan. Kali ini Ummi nak kongsikan tips anak cerdik dan rajin belajar.

img_2492 Tips Anak Cerdik dan Rajin Belajar

Along dan angah punya karakter yang berbeza. Along sangat dikenali sebagai seorang anak yang mudah dibentuk, mengikut arahan dan juga kaki buku. Setiap kerja yang diberikan akan diselesai dengan cepat dan didahului. Lain dengan Angah, seorang anak yang lebih kepada auditory  dan visual. Kalau dengar video atau lagu, Angah mudah dapat dan belajar. Dan nak tahu? Sebab anak-anak Ummi lebih kurang sebaya, Ummi korbankan Astro  di rumah. Di rumah kami ada tv tapi tiada siaran televisyen. Tiada ASTRO. Yang ada hanya Set Noody , VCD Ummi dan juga lain-lain vcd yang berbentuk pelajaran.UMMINANI.COM RAHSIA ANAK CERDIK

Ummi ada  berikan ganjaran kepada mereka atas kejayaan masing-masing. Namun begitu, ianya bukan mudah. Jika mereka inginkan sesuatu mereka perlu buktikan dengan result kepada Ummi dan abah. Sebagai contoh Along berjaya mendapat tawaran ke Sekolah Integrasi Beranang, Along dihadiahkan dengan motor mainan , begitu juga angah kerana berjaya di pujuk untuk ke kelas membaca Bacalah Anakku di Sg Long setiap malam Khamis dan Jumaat.

Selain mainan, Ummi biasanya memberikan mereka hadia seperti berikut :

Ganjaran untuk makan di lokasi mewah seperti hotel.

Mereka di bawa berjalan-jalan dan melancong walaupun di dalam negara.

Selain itu, masing-masing perlu di puji sebagai tanda penghargaan. Puji Along, Angah dan Sarah juga mesti di puji.

sspn-i plus

Klik Sini : Kaedah Selamatkan Simpanan Anak-anak

Dan paling mereka dambakan adalah masa Ummi. Oleh sebab itu, sebagai ganjaran atas kejayaan mereka, Ummi perlu offkan telefon dan berikan masa. Untuk bermain kasut roda, demi anak-anak Ummi perlu korbankan masa Ummi menulis serta kerja-kerja lain. Bukan mudah, banyak tanggungjawab Ummi perlu lakukan. Tapi demi mendorong anak-anak lebih cerdik dan rajin belajar Ummi perlu utamakan mereka.

Sama-sama kita doakan anak-anak kita menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat.

Artikel Berkaitan :

umminani.com/2016/09/umminani-com-di-media-akhbar/

umminani.com/2016/09/main-dam-ular-semasa-zaman-kanak-kanak/

TERIMA KASIH MAJALAH PA MA

Umminani.com

TERIMA KASIH MAJALAH PA MA UNTUK RUANGAN AKSI GENIUS

Ummi suka sangat menyertai apa peraduan atau mana-mana yang boleh dapatkan hadiah. Sebabkan Ummi juga pelanggan Majalah Pa Ma , Ummi masukkan aksi anak Ummi dalam ruangan Aksi Genius. Sebab sibuk dengan kerja seharian, sehinggakan Ummi lupa yang Angah punya penyertaan bila Ummi hantar. Tup-tup Ummi dapat call masa dalam meting hari Khamis untuk ambil hadiah di Karangkraft, Shah Alam. Suka la Ummi. Syukur sangat. Nak lakukan bukan susah, cuma sebagai ibu bapa kita nak atau tidak sahaja. Bila dapat rezeki begini, bukan sahaja rezeki kita ibu bapa jimat tapi rezeki anak-anak juga.

Umminani.com

Ini wajah angah dalam keluaran Majalah PA&MA JUN 2016. Walaupun sikit perubahan kata-kata, tapi syukur rezeki angah, along dan adik-adik.

HADIAH APA YANG DAPAT TU?

Owh ya, hadiah yang angah dapat adalah set mandian Super HERO… bawa jer balik rumah semua berebut nak tengok. Bukan nak tengok majalah, tapi suka dapat hadiah mandia, hand wash dan syampoo.. terima kasih Carrie Junior. Anak-anak Ummi dah dapat, so kalau uols nak juga boleh la melanggan majalah ini. Ummi biasa beli kat kedai majalah, kebetulan bulan JUN tak beli, bulan tu lah yang angah masuk majalah.Tu yang tak perasan. Ehm… so lepas ini kena alert, tiap-tiap bulan mesti beli la.

BEST KE PENGISIAN MAJALAH PA&MA?

Ummi suka sangat pengisian dalam majalah ini, sebab sesuai dengan Ummi yang anak dalam lingkungan 6tahun sehinnga 6 bulan. So, setiap tips itu Ummi boleh praktiskan untuk kesayangan Ummi. Dan bagi ibu- bapa di luarsana boleh juga tau membaca untuk menambah pengetahuan. Lagi satu kalau nak jimat dan nak rebet LHDN, beli secara langganan bulanan. Harga murah dan pasti tidak ketinggalan setiap keluaran. So, dapat jimat dan rebet LHDN. Mestilah ibu ayah suka..betul?

KOMEN UMMI

Ilmu ini boleh didapati dari mana-mana juga. Waima majalah untuk bacaan santai. Pilihan kat tangan kita samada nak membaca atau tidak. Ibu ayah kat luar sana, jika kita suka membaca, Ummi yakin dan percaya budaya membaca mudah kita terapkan pada anak-anak kita. Sebab itu, Ummi memang train anak-anak membaca awal sejak usia kecil. Along boleh membaca terus pada usia 5 tahun. Kini Ummi jangkakan Angah lebih awal boleh membaca kerana sekarang usia 3 tahun, Angah sudah mula masuk kelas untuk membaca jika nak bandingkan dengan Along pada usia 4 tahun lebih. Apapun, hidup kita lebih baik dengan membaca. Ummi doakan kalian juga dapat membudayakan budaya membaca di rumah dengan anak-anak. Jumpa lagi.. Sokong MAJALAH PA&MA ye.. tq (FACEBOOK)  MAJALAH PA & MA