Tag Archives: buffet ramadhan 2017 kuala lumpur

Kuala Lumpur International Hotel Saji Masakan Kampung Sejati sempena ramadhan 2017

Sebaik melangkah masuk ke restoran, barisan sajian bufet pasti menggamit selera dengan  beberapa sudut  ‘live cooking’ yang menjanjikan keenakan dan keaslian masakan tradisi.  KLIH mengalukan kedatangan semua tetamu yang inginkan selera kampung bagi berbuka puasa.

Masakan Kampung Sejati di KLIH

Saat berbuka lebih menyelerakan dan terasa seperti menikmati hidangan di kampung  apabila nasi panas dihidang bersama deretan lauk pauk pelbagai jenis. Opss, baca doa tau! takut tersalah serbu!

Antaranya kari kepala ikan, ketam kari ala bonda, sotong tumis jintan, siput sedut lemak keledek, daging kurma utara, gulai ikan tongkol, daging salai masak lemak, gulai nenas ikan masin dan ikan kembung dan pari panggang dibalut daun pisang dan air asam. Haish semua makanan ni nampak sedap kan? Tergugat iman tak? Eeerr…tak caya la kalau tengok saja, tapi tak terliur kan??

Kerabu sangat sinonim dengan hidangan masakan Melayu

Kerabu sangat sinonim dengan hidangan masakan Melayu  dan setiap kali teringat masakan emak di kampung, kerabu pasti dalam senarai. Kerabu mengandungi pelbagai bahan, antaranya kelapa parut, kerisik, serai, bawang, cili padi dan udang kering yang digaul bahan utama ulam ulaman yang segar. Perah sedikit air asam di atasnya dan dimakan dengan nasi panas-panas, memang membuka selera. Percaya kan, kalau makan kerabu bukan sekali kita bertambah nasi, kadang tu boleh terlajak! Huh!

Begitu juga sambal yang disediakan ringkas tetapi rasa dan kepedasannya menambat rasa. Keenakkan sebanyak 30 aneka jenis kerabu dan 15 jenis sambal yang dihidangkan berbeza setiap hari  pastinya membuka selera.

Selepas solat maghrib, manis-maniskan selera dengan kuih-muih tradisional ; tako, seri muka, kole kacang, lopez dan cucur badak. Atau nikmati bubur kacang hijau, pengat labu dan bubur lambuk. Juga disediakan agar-agar aneka rasa dan puding dengan variasi warna menarik dan rasanya yang pelbagai. Sesuai sangat sebagai pencuci mulut. Best kan?

Sambil menunggu solat Terawih, menu diteruskan dengan roti jala dicicah kari ayam atau serawa durian, sago gula Melaka atau goreng pisang, keledek dan keropok lekor.

Akhiri dengan Lok-Lok yang terdiri daripada telur puyuh, bebola ikan, udang, isi ketam, sotong dan tauhu yang enak dimakan bersama soso cili dan sos manis.. Ini kegeramaran Ummi, memang sukan sangat kalau dapat makan, untung makan buffet boleh makan Lok-lok banyak, kalau beli di pasar mahal..hahahah.

Jangan lupa air buah-buahan bermusim yang dibancuh sedap, segar dan menyelerakan hingga ke titisan terakhir. Nak yang mana? Cuba pilih? Ehm..meah nampak menyelerakan , betul?

Sajian buffet ramadhan oleh Chef berpengalaman:

Sajian bufet Ramadhan disediakan oleh Chef berpengalaman yang terkenal dengan air tangan bonda,    Eksekutif Chef, Kasim Man yang telah 36 tahun di dapur hotel. Dibantu Pembantu Chef, Kamal Ariffin, Azlan, Izwan, Izwani dan Zaharah.

Harga Sajian Buffet Ramadhan Di Kuala Lumpur International Hotel

Sajian Buffet Ramadhan ini bermula seawal hari pertama bulan Ramadhan sehingga menjelangnya malam Aidilfitri, setiap hari dari jam 6.30 petang – 9.30 malam.  Kadar harga untuk dewasa adalah RM 69.00 bersih dan RM 35.00 bersih untuk kanak –kanak 4-12 tahun ( termasuk 6% GST ).

Khas untuk kakitangan PDRM : PDRM / KPD / Kop Mantap Mon – Thu : RM 50.00 nett  Fri – Sun : RM 60.00

Kemudahan yang disediakan :

https://klitel.com.my/promotion/room/

Sebagai tanda penghargaan pihak hotel turut menyediakan pelbagai insentif dan promosi ditawarkan bagi memeriahkan promosi tahun ini. Nikmati promosi Diskaun Kredit Kad, Pakej Bilik Mesyuarat Percuma, Pakej berkumpulan,  pakej Ahli Facebook, Pakej Penajaan, Baucer Pra-bayar dan  Set Pakej Katering ‘Take- Away’.

Bagi kemudahan pelanggan, KLIH juga tak terlepas daripada menganjurkan sembahyang Maghrib, Isyak and Tarawih berjemaah di surau yang akan dipimpin oleh Imam bertauliah yang dijemput khas.  Kaunter zakat fitrah pula akan beroperasi di lobi hotel pada 20 – 27 Ramadhan yang dikendalikan oleh pegawai Pusat Pungutan Zakat.

Disamping itu, pihak hotel juga menyediakan acara moreh secara percuma setiap hari kepada para jemaah yang menunaikan olat Terawih di surau KLIH.Disediakan juga aktiviti harian lain sepanjang bulan Ramadhan ini, antaranya  tazkirah sebelum waktu buka puasa dan pengedaran surah Yassin.

Untuk mendapat keterangan lanjut tentang promosi ini, boleh berhubung dengan En Azli bin Ariffin, Pengurus Jualan & Pemasaran ditalian www.wasap.my/60193822100 atau layari www.klitel.com.my.   Fb – www.facebook.com/klihotel  IG : www.instagram.com/klinternationalhotel .

Apa kata BEN ASHAARI :

Teringin berbuka puasa dengan masakan kampung sejati ? Jom ke Kuala Lumpur International Hotel !

Menarik untuk di masak :

Resepi Gulai Lemak Ikan Tongkol Ringkas Dan Mudah

Resepi donut mudah, pertama kali Ummi buat gebu gebas

Talapia 3 Rasa Tempoyak Pembuka Selera

Hi uols, sat jer kan masa berlalu..dah masuk minggu pertama kita berpuasa. Selama seminggu berpuasa apa resepi masakan yang dah dimasak? Kalau Ummi , buat masa ni masih lagi masak menu simple.

Hari pertama nasi tomato, hari kedua lontong hari ke3 nasi berlauk simple, hari berikutnya bihun sup dan juga nasi impit. Lain-lain masak  makanan simple macam Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak . Ada juga masakan sambal tumis ayam dan telur puyuh. Hari ini duk terfikir nak masak apa.. masih mencari menu.. dan hinggap di kepala nak masak Talapia 3 rasa tempoyak.

Resepi Talapia 3 Rasa Tempoyak : 

Bahan-bahan :

1 ekor ikan talapia di goreng

3 ulas bawang putih – dikisar

5 ulas bawang merah-dikisar

5 sudu besar cili kisar

4 sudu cili sos

5 sudu tempoyak

1 biji bawang besar , dipotong bulat

1 biji tomato, nenas dan brokoli

dan 1 batang serai

Cara Membuat Talapia 3 Rasa Tempoyak :

Biasanya Ummi akan panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Lepas dah naik wangi tu, terus masukkan sos cili, cili kisar dan tempoyak. Kacau seketika , lepas itu masukkan bawang merah/bawang besar yang dipotong bulat. Lpeas dah masak sambal, masukkan sayur seperti brokoli, tomato dan nenas. Sukatan sayur mengikut keperluan dan kesukaan. Dan lepas dah siap, angkat dan tuangkan ke atas ikan yang dah siap di goreng.

Ummi dengan abah sukakan pedas, bila dah masak untuk anak, biasanya sambal yang lebih Ummi akan tambahkan dengan cili padi yang dah siap di kisar. Fuh, bila pedas baru masa makan tu rasa nikmat tak terhingga.

Tips Minum Air di Bulan Puasa : Untuk air minuman, Ummi hanya galakkan anak-anak berbuka dengan air masak dan selepas berbuka an solat , baru diberikan air manis. Ini juga cara memastikan perut sentiasa bersedia dan bagus untuk tenaga. Anak-anak yang kurang minum gulam, akan kurang hyperaktif. Kan bagus, lepas tu boleh bersolat dama-sama. Macam Ummi dengan Along, kami akan baca Yassin sama-sama lepas solat terawikh.

Bila parents dapat berikan contoh terbaik untuk anak-anak, yakin dan percaya generasi kita akan terikut. Sebab ianya budaya, elakkan budaya banyak minum air manis dan makanan manis. Kuih muih juga eloklah di pilih untuk memastikan makanan tersebut berkhasiat.

Selamat memasak dan berpuasa.

 Berkaitan :

Ramadhan Buffet di Restoran Rallegra Putrajaya Equestrian 2017

Buffet Ramadhan 2017 bertemakan International IFTAR di PICC

Shangri La Hotel Putrajaya Buffet Ramadhan 2017 Lebih Menyelerakan

Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam 2017 @ Grand Blue Wave Hotel Bertemakan Masakan “Utara”

Bulan puasa dah nak sampai kembali tahun ini. Dah ganti puasa ke belum? Cepat-cepat ganti, puasa tahun dah nak dekat. Kalau uols duduk Shah Alam , Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam adalah di Grand Blue Wave Hotel Shah Alam bawa kelainan pada menu pada tahun ini dengan tema  “Istimewa Citarasa Penang”. Huuuuu, serius rindu kampung weh bila menjamah makanan di sini.

Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam 1

Salah satu menu best di Penang adalah mee, tak kira mee rebus ke mee kari ke orang Penang memang suka mee. Betul kan? Tambahan kalau ada mee goreng mamak..fuh marbelesss rasanya! Kecur air liur rasa…umphh!

Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam 2

Menu Buffet Ramadhan Best di Shah Alam 2017

Antara menu di sini yang bakal di sajikan di Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam 2017 di Grand Blue Wave Hotel Shah Alam adalah : Kari kepala Ikan, Kambing Panggang, Nasi Kandaq, Daging Masak Hitam, Ayam Golek Serai, Rendang Mamu, dan ada juga Mee Udang Hookein… adehhh, semua ni memang menyelerakan.

Tips berbuka puasa kat luar, ambil nasi kuantiti sikit jer, lepas tu ratah lauk pauk yang sedap-sedap. Barulah rasa berbaloi bayar mahal. Ini kalau dah makan nasi “sepinggan boq” mesti perut cepat penuh…  hahaha bahasa utara ni, faham dak? Mai try di sini tau – Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam.

Buffet Ramadhan Best Di Shah Alam 3

Ketam ini satu sebab utama Ummi layan terextra. Ketam masak pedas di Buffet Ramadhan Best di Shah Alam  2017 serius membuka selera Ummi. Kalau kat rumah, Mr Suami tak boleh bau ketam rebus, heheh pernah cakap kat Mr Suami “B, kena sumpah dengan ketam ke? Hahahah rugi tau tak makan ketam, isi dia… fuhhh maniss!”

Dia wajab apa tau ” Tak palah, tak makan ketam tak mati pun!” hehehe bahasa kasar nampak.. jelous la tu tak dapat makan ketam.. erlkkk(menjelir manja gituu).

Kari kepala ikan kat mana-mana pun sah dah jadi rebutan . Macam kami makan di Bawal Sempoi lah, Dauz siap ketuk-etuk hisap lagi …fuh. Siapa tak suka kepala ikan tu rugii, ada nikmat rasa lemak dia. Kalau di rumah, Angah favoutire mata ikan..ini kalau dia ada sah mata ikan ni kena Korek..hehehe

Sotong kangkung ini menang kat kuah, serius memang rasa manis tu sesuai sangat. Bagi 5 bintang. Ini bukan mudah nak buat bagi kena gaya rasanya. Serius, semangkuk mana cukup.. sedap sangat. Sotong pun di rendam cukup masak. Bestlah.

eheheh nampak selera abang kita makan yerk! Tapii…Ummi halang daripada habiskan Sotong Kangkung , heheh my favourite i kot! Sorry Dear!

eheheh nampak selera abang kita makan yerk! Tapii…Ummi halang daripada habiskan Sotong Kangkung , heheh my favourite i kot! Sorry Dear!
Tak patut, snap curi-curi..heheeh mujuq muka tak sememeh..

Pemanis mulut semua sedap, rasa lemak semua cukup bagi kuih muih. Memang boleh touching, menitis air mata rindukan air tangan mak ini kalau makan dengan di tambah “feeling “… mak… cek rindu mak!

Kek dan kuih-kuih muih moden pun sedap, Ummi makan kek berulang juga. Sebab rasanya tak manis sangat, memang awesome gitu! Heheheh siapa yang macam Ummi, bila lepas makan mesti nak makanan manis, cer angkat tangan, samalah kita… (give me 5) .. heheh

HARGA BUFFET RAMADHAN  BEST DI SHAH ALAM 2017 DI GRAND BLUE WAVE HOTEL :

Buffet Ramadhan 2017
Lokasi : Royale Songkek, Ground Floor

Harga : RM115+ dewasa RM65+ senior citizen dan anak-anak 4-11 tahun

10 hari pertama Ramadhan : 1 dewasa RM90+ dan 1 kanak-kanak RM50+

Hujung Minggu : rm155+ untuk 1 dewasa dan 1 kanak-kanak

Harga untuk minimum 100 orang : RM75+ seorang.

Buffet Ramadhan Best Shah Alam

Kalau dah ada planning boleh buat reservations di Sales & Marketing Dept 03-5511 8811 ext : 2801, 2804 atau 2806 . Email : dosm@bluewavehotels.com atau website : www.bluewavehotels.com Instagram : www.instagram.com/grandbluewave_shahalam