Tag Archives: belajar skuba di cherating

Review The Legend Cherating Beach Resort Cherating

Bismillahhirahmanirrahmin, syukur alhamdulillah hari ini mood dah kembali tenang dan rasa bahagia menerpa dalam setiap sudut di jiwa. Biasalah sebagai manusia biasa, mana ada jiwa yang tenteram sentiasa. Hati  kita akan sentiasa di bolak balik. Namun begitu bersyukur ada lagi kesempatan menjengah blog Umminani.com ini. Kali ni Ummi Nani ingin buat review The Legend Cherating Beach Resort, termasuk bilik dan juga program yang ada disini.

Kalau ada yang ikuti blog Ummi, Ummi ada kongsikan kemeriahan kami semua mengadakan hari keluarga KBBA9 2017 disini. Penat terasa seketika, namun kerinduan yang menerpa jiwa masih terasa sehingga ke hari ini walaupun telah seminggu berlalu. Waktu-waktu bahagia disaat berada disana menerpa ke seluruh jiwa. Terasa sampai ke hari ini sejuknya angin malam ketika bercuti dan hadir untuk review The Legend Cherating Beach Resort  baru-baru ini. Sampaikan, kegembiraan saat percutian lepas dengan keluarga KBBA9 terbawa ke mimpi. Allahuakbar betapa Allah swt memberikan barakah dalam ukhwah KBBA9.

Menyingkap satu persatu gambar di telefon bimbit, terasa macam masih berada di sana. Gambaran gambar yang diambil ketika kesana untuk hari keluarga KBBA9 dan review The Legend Cherating Beach Resort sangat membuatkan hati ini melonjak -lonjak dan ingin kembali kesana.

Keadaan persekitaraan, suasana angin sepoi bahasa dan bilik yang ditawarkan amat lah menarik hati, membuatkan rasa jiwa nak kesana semakin bertambah. Mana tidaknya, melangkah masuk ke bilik Grand Deluxe yang di tawarkan kepada Ummi sekeluarga dah buatkan hati ini bagai jiwa kacau. Tambah dengan syukur di berikan bilik yang cantik, tiolet yang kemas denagn susun atur moden  dan susunan perabot yang teratur sangat menyuntik jiwa kami untuk kembali ke sana satu hari nanti.

Grand Deluxe Room 

bilik harga murah di cherating
Kelengkapan yang disediakan cukup lengkap termasuk cotton buds.
Pengunjung disajikan dengan minuman panas di setiap bilik yang disediakan.
Bilik Grand Delxe yang disediakan cukup luas dan boleh memuatkan sehingga 6 orang , 2 dewasa dan 4 kanak-kanak. Tak cukup katil, boleh tidur kat toto .
Sofa yang empuk bukan lagi milik Ummi abah jika bawa anak-anak bercuti ke lokasi menarik seperti ini.
The Legend Cherating Beach Resort mampu buatkan semua ahli keluarga tersenyum gembira.

Pesanan daripada Ummi :

Jika memilih untuk bercuti disini bersama keluarga dan mempunyai bajet yang seederhana, boleh ambil Bilik Grand Duluxe dan bawa toto atau lapik untuk ahli keluarga lain. Dan bawa juga selimut serta baju tebal jika bercuti disini. Ini pengalaman kami semua, bila malam menjelma dan jam menunjukkan 1 pagi orang dah kesejukkan yang amat sangat. Hinggakan 2 malam kami disini, terpaksa  “off” air cond sehingga pagi. Sejuk sehingga tak dapat melelap mata. Jadi, jika datang kesini bawa bersama jaket tebal dan stokin tebal untuk dipakai ketika berehat di malam hari.

Suasana dan suhu bilik yang teramat sejuk boleh menyebabkan malam di sini terganggu. Jadi, nak selesa pastikan kelengkapan seperti ini dibawa bersama.

Kedua, jika bercuti disini dan inginkan bilik privasi boleh mohon bilik yang ada pintu sambungan antara bilik. Jadi, ibu ayah boleh berada di satu bilik , manakala hero-hero lain boleh menikmati percutian mereka di blik berasingan.

Lain-lain bilik disediakan untuk pilihan pengunjung : 

Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik.
Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik. Sesuai untk private party dan mini reunion bersama rakan kolej.
Selain bilik utama ada disediakan bilik berasingan untuk anak-anak jika memilih bilik ini sebagai bilik percutian anda.
Selain menimati suasana di tepi pantai, dari bilik juga berpeluang menikmati suasana dan angin sepoi-sepoi bahasa.

Pelbagai pilihan bilik disedikan serendah RM180-RM2500 satu malam. Sebagai pengunjung yang bijak kita boleh menempah bilik mengikut kesesuaian program dan rancangan percutian. Jika dalam mood honeymoon dan inginkan private room, mungkin Penthouse boleh dijadikan salah satu bilik pilihan. Ianya juga sesuai jika datang dalam 4 atau 6 orang untuk berada dalam 1 pent house untuk merapatkan ukhwah silaturrahim. Semua kemudahan di penthouse di The Legend Cherating Beach Resort ini amat sesuai untuk satu percutian bersama rakan-rakan dan ahli keluarga. Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik.

Jadi, jika masih merancang percutian pada hujung tahun ini, jadikan Review The Legend Cherating Beach Resort ini sebagai salah satu rujukan dan jadikan juga The Legend Cherating lokasi pilihan anda bercuti. Jika dah serius nak bercuti dan keluar daerah jangan lupa bawa : Cosmoderm Travel Pek Bersama !

Okaylah, boleh baca banyak lagi aktiviti yang dijalankan disini di linik berkaitan:

Family Day KBBA9 di The Legend Cherating Beach Resort

Boleh lakukan aktiviti di bawah sepanjang berasa disini :

Berakit dan belajar skuba di Legend Cherating Beach Resort

Melihat firefly dan menyusuri paya bakau 

Apa kata mereka ?

Jom baca review Mas Saari 

Untuk tempahan : 

Contact Person: Encik Meor (013-3319822)
Alamat resort:
The Legend Cherating Beach Resort
Lot 1290, Cherating
26080 Kuantan, Pahang Darul Makmur

Berakit dan belajar skuba di Legend Cherating Beach Resort

Ehm,masih mood berfamily day ni. Hahahah ampunkan mak! Banyaknya entry yer nak..Bukan apa benda seronok serius syok nak share, dan banyak lagi story nak tulis ni. Okay, straight to the point, hari Ahad pagi sebelum bersiap untuk balik, kami semua ada aktiviti terakhir iaitu, berakit. Atau orang putih kata sea rafting. Kali ini nak cerita kami Berakit dan belajar skuba. Jom teruskan membaca.

Aktiviti kali ini agak mencabar kerana semua peserta dalam kumpulan kena lakukan sendiri proses menyediakan rakit. Bahan-bahan disediakan oleh pihak Legend Cherating Beach Resort : Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day KBBA9.Cuma peserta hanya perlu ikat dan bawa rakit ke laut.

Masing-masing gigih mengikat rakit masing-masing. Group Bravo yang ada abe Que ini sangat cermat, siap lapit buluh dengan pelampung supaya mudah diikat. Nampak kreativiti mereka disini. Group alpha, yang salah seorangnya Aben pula beruntung sebab ada kak Moha, pandu puteri yang sangat bijak buat ikatan yang kemas dan cantik je.

Manakala, group Charlie pula, mereka antara yang pantas dan bersaing dengan Bravo. Kiranya masa nak pasang ni, dua group ini bersaing sengit. Hhahaha ulasan daripada Ummi sebagai pemerhati.

cara buat rakit
Ini contoh ikatan buluh sebelum diikat dengan pelampung

Mr Suami dengan kak Tati bersungguh mengikat. Kerjasama 2 orang ini Ummi puji sebab ikatan depa juga antara yang kemas dan tersusun je. Boelh bagi 3 bintang daripada 5 bintang.

Ha, ini dia rakit group Charlie, kami penyokong group Charlie la, sebab Mr Suami ada disini. Jadi , lepas ni masanya nak berakit ke laut..jom kita tengok apa yang jadi.

Ini model pemberi semangat dan penyokong group Charlie. Lupa nak bagitau, masa main kat sini, tanah merah ni amat memberi kesan pada baju tau. Balik rumah Ummi cuci dengan Zing Detergent Film yang mana Ummi ada share Review zing detergent film, mujarab untuk baju sekolah.

Sampai masa untuk berakit di laut

Dah siap depa posing dengan rakit masing-masing kena la angkat ke laut, boleh tahan jarak tu jauh juga dalam 100 meter kena lari. Syukur orang KBBA9 semua kuat-kuat stamina boleh tahan depa ni.

Baguskan aktiviti disini, semua nampak bekerjasama. Kata Mr Suami, ikutkan keluarga pun kena ada family day macam ni..yang mana jauh tu boleh didekatkan. Barulah hati bertaut semula.

Masa kat tengah laut ni, Charlie mendahului, lepas tu Bravo u turn dulu.. kiranya sampai ke penamat Bravo la, sebab diaorang tangkas dalam iar. Manakala Alpha pergi senget merata-rata. Hhehehe, macam -macam gelagat tau!

Meleraikan rakit la pula!

Kalau tadi semua kena bekerjasama untuk memasang rakit, kini nak kena leraikan dan letakkan semula seperti mana asal. Dan kat sini Bravo kalah sebab lambat buka ikatan. Dan secara keseluruhannya pertanding Sea Rafting atau berakit di laut ini dimenangi oleh …. rujuk gambar dibawah.

Juara merakit hari Ahad lalu..wah tahniah, dah la siap awal pasang, buka pun paling awal buka dan leraikan semula rakit..terbaiklah Group Charlie.

Hasil daripada aktiviti ini amat memberansangkan. Selain stamina, kumpulan jga belajar bekerjasama dalam kumpulan dan yang pastinya mereka yang tak pernah tahu bagaimana nak merakit atau berakit , lepas aktiviti ini dah tahu dah. Kiranya pengalaman indah la buat aktiviti ini termasuk kepada MrSuami. Serius bila buat dalam keadaan suka, bahagia dan gembira , hilang penat. Seronok bukan main.

Ini aktiviti terakhir kami di sini, dan selepas tu masing -masing berehat dan blogger sambung pula aktiviti dengan kelas Scuba oleh Muck Dive.



Berakit dan belajar skuba : Kelas Skuba Oleh Muck Dive

Berakit dan belajar skuba
kredit photo : papaamyzal dan saidilia.com
credit photo : yanieyusuf.com

Ehm, masa kami dapat taklimat tentang Skuba ini sangat excited nak cuba.Malangnya, coach tak bawa banyak, jadi bagi peluang kepada bebrapa peserta sahaja untuk mencuba. So, kalau korang pergi Kuantan atau Cherating boleh contact Muck Dive okay!

Pantai Balok Kuantan 
Call 013-286 1620
Instagram : @muckdive
Setakat ini dulu cerita kami berfamily day di The Legend Beach Resort. Kalau ada umur panjang , doakan rezeki kami berjumpa lagi di lain masa dan ketika. Serius amat merindui setiap saat disini.
Entry berkaitan :