Tag Archives: aktiviti di cherating yang best

Review The Legend Cherating Beach Resort Cherating

Bismillahhirahmanirrahmin, syukur alhamdulillah hari ini mood dah kembali tenang dan rasa bahagia menerpa dalam setiap sudut di jiwa. Biasalah sebagai manusia biasa, mana ada jiwa yang tenteram sentiasa. Hati  kita akan sentiasa di bolak balik. Namun begitu bersyukur ada lagi kesempatan menjengah blog Umminani.com ini. Kali ni Ummi Nani ingin buat review The Legend Cherating Beach Resort, termasuk bilik dan juga program yang ada disini.

Kalau ada yang ikuti blog Ummi, Ummi ada kongsikan kemeriahan kami semua mengadakan hari keluarga KBBA9 2017 disini. Penat terasa seketika, namun kerinduan yang menerpa jiwa masih terasa sehingga ke hari ini walaupun telah seminggu berlalu. Waktu-waktu bahagia disaat berada disana menerpa ke seluruh jiwa. Terasa sampai ke hari ini sejuknya angin malam ketika bercuti dan hadir untuk review The Legend Cherating Beach Resort  baru-baru ini. Sampaikan, kegembiraan saat percutian lepas dengan keluarga KBBA9 terbawa ke mimpi. Allahuakbar betapa Allah swt memberikan barakah dalam ukhwah KBBA9.

Menyingkap satu persatu gambar di telefon bimbit, terasa macam masih berada di sana. Gambaran gambar yang diambil ketika kesana untuk hari keluarga KBBA9 dan review The Legend Cherating Beach Resort sangat membuatkan hati ini melonjak -lonjak dan ingin kembali kesana.

Keadaan persekitaraan, suasana angin sepoi bahasa dan bilik yang ditawarkan amat lah menarik hati, membuatkan rasa jiwa nak kesana semakin bertambah. Mana tidaknya, melangkah masuk ke bilik Grand Deluxe yang di tawarkan kepada Ummi sekeluarga dah buatkan hati ini bagai jiwa kacau. Tambah dengan syukur di berikan bilik yang cantik, tiolet yang kemas denagn susun atur moden  dan susunan perabot yang teratur sangat menyuntik jiwa kami untuk kembali ke sana satu hari nanti.

Grand Deluxe Room 

bilik harga murah di cherating
Kelengkapan yang disediakan cukup lengkap termasuk cotton buds.
Pengunjung disajikan dengan minuman panas di setiap bilik yang disediakan.
Bilik Grand Delxe yang disediakan cukup luas dan boleh memuatkan sehingga 6 orang , 2 dewasa dan 4 kanak-kanak. Tak cukup katil, boleh tidur kat toto .
Sofa yang empuk bukan lagi milik Ummi abah jika bawa anak-anak bercuti ke lokasi menarik seperti ini.
The Legend Cherating Beach Resort mampu buatkan semua ahli keluarga tersenyum gembira.

Pesanan daripada Ummi :

Jika memilih untuk bercuti disini bersama keluarga dan mempunyai bajet yang seederhana, boleh ambil Bilik Grand Duluxe dan bawa toto atau lapik untuk ahli keluarga lain. Dan bawa juga selimut serta baju tebal jika bercuti disini. Ini pengalaman kami semua, bila malam menjelma dan jam menunjukkan 1 pagi orang dah kesejukkan yang amat sangat. Hinggakan 2 malam kami disini, terpaksa  “off” air cond sehingga pagi. Sejuk sehingga tak dapat melelap mata. Jadi, jika datang kesini bawa bersama jaket tebal dan stokin tebal untuk dipakai ketika berehat di malam hari.

Suasana dan suhu bilik yang teramat sejuk boleh menyebabkan malam di sini terganggu. Jadi, nak selesa pastikan kelengkapan seperti ini dibawa bersama.

Kedua, jika bercuti disini dan inginkan bilik privasi boleh mohon bilik yang ada pintu sambungan antara bilik. Jadi, ibu ayah boleh berada di satu bilik , manakala hero-hero lain boleh menikmati percutian mereka di blik berasingan.

Lain-lain bilik disediakan untuk pilihan pengunjung : 

Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik.
Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik. Sesuai untk private party dan mini reunion bersama rakan kolej.
Selain bilik utama ada disediakan bilik berasingan untuk anak-anak jika memilih bilik ini sebagai bilik percutian anda.
Selain menimati suasana di tepi pantai, dari bilik juga berpeluang menikmati suasana dan angin sepoi-sepoi bahasa.

Pelbagai pilihan bilik disedikan serendah RM180-RM2500 satu malam. Sebagai pengunjung yang bijak kita boleh menempah bilik mengikut kesesuaian program dan rancangan percutian. Jika dalam mood honeymoon dan inginkan private room, mungkin Penthouse boleh dijadikan salah satu bilik pilihan. Ianya juga sesuai jika datang dalam 4 atau 6 orang untuk berada dalam 1 pent house untuk merapatkan ukhwah silaturrahim. Semua kemudahan di penthouse di The Legend Cherating Beach Resort ini amat sesuai untuk satu percutian bersama rakan-rakan dan ahli keluarga. Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik.

Jadi, jika masih merancang percutian pada hujung tahun ini, jadikan Review The Legend Cherating Beach Resort ini sebagai salah satu rujukan dan jadikan juga The Legend Cherating lokasi pilihan anda bercuti. Jika dah serius nak bercuti dan keluar daerah jangan lupa bawa : Cosmoderm Travel Pek Bersama !

Okaylah, boleh baca banyak lagi aktiviti yang dijalankan disini di linik berkaitan:

Family Day KBBA9 di The Legend Cherating Beach Resort

Boleh lakukan aktiviti di bawah sepanjang berasa disini :

Berakit dan belajar skuba di Legend Cherating Beach Resort

Melihat firefly dan menyusuri paya bakau 

Apa kata mereka ?

Jom baca review Mas Saari 

Untuk tempahan : 

Contact Person: Encik Meor (013-3319822)
Alamat resort:
The Legend Cherating Beach Resort
Lot 1290, Cherating
26080 Kuantan, Pahang Darul Makmur

Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration

Hi…jom sambung lagi baca apa lagi aktiviti yang KBBA9 lakukan sepanjang di Legend. Kami sambung aktiviti hari kedua dengan tour kawasan di sekitar Cherating. Kami dibawa oleh En Meor , Director of Sales The Legend Cherating Beach Resort  melawat ke kawasan sekitar termasuk melawat ke Hafiz’s Cherating di Kampung Cherating. Hafiz’s Cherating menawarkan perkhidmatan “Cherating firefly” dan menyusuri Sungai Cherating melihat keindahan paya bakau atau bahasa English “mangrove exploration”. Ok, semangat ni nak cerita lagi pasal Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration! Jom sambung baca kat bawah

Ummi  nak mulakan dengan cerita perjalanan hari kedua kami petang tersebut ke perusahaan Keropok Ikan ya… jangan konfuse.. ini ikut jadual acara kami.

Keropok Cap Intan :

Petang hari kedua, perjalanan percutian kami di teruskan dengan singgah ke tempat pembuatan keropok Cap Intan. En Meor Amran cakap disini, keropok Cap Intan famous. Siap kak Tati, buat sendiri keropok leko.. pandai pula tu uli bagi jadi panjang-panjang. Kak Saidila pun try, boleh la terjah blog depa.

Selepas memborong keropok, kami ke Pusat Konservasi Penyu.. Jom baca berkenaan penyu kat bawah ya.

Penyu Sanctuary Cherating

Isnins – Ahad : 7:30pm to 7:30am , Program yang dijalankan disini termasuk melepaskan anak penyu, menyaksikan penyu bertelur pada waktu malam dan pelbagai lagi aktiviti tertakluk kepada perubahan.

Info berkenaan Pusat konservasi Penyu Cherating:

Masuk adalah percuma

Nombor telefon untuk dihubungi :  +6 09 581 9087.

Rasanya Ummi sendiri dah lama tak tengok real penyu, hinggakan dah lupa bagaimana rupa penyu, sekali tengok MasyaAllah lawanya penyu…corak batik atas cengkerang tu lawa sangat.

Ada corak yang cantik, serius Ummi suka. Ciptaan Allah ni cantik kan, macam-macam reka bentuk, kadang kita tak perasan. Tengok la kepak penyu tu, corak batik yang menawan, lawa ni kalau corak ni juga di zahirkan atas kain dan dibuat baju kan. Last pergi yang kat Dungun.

Masa ni nak gerak ke Hafiz Cherating, sempat bergambar dengan Ben Ashaari

Disini seronok kalau bawa anak-anak bersama, sambil berjalan sambil menikmati dan belajar perihal kehidupan penyu. Macam-macam disediakan di sudut informasi. So,boleh la singgah kalau datang Cherating atau Kemaman.

Next, apa pula kami lakukan selepas tu? Jom sambung cerita. Kami menyusuri Sg Cherating menikmati suasana paya bakau.

Hafiz’s Cherating firefly dan menyusuri paya bakau “mangrove exploration”

Kami beruntung bila pihak Hafiz Cherating telah menaja KBBA9 untuk 2 aktiviti diatas. Dan kalau nak menonton atau menikmati firefly atau kunang-kunang disepanjang Sg. Cherating ni perlu sampai kesini waktu malam. Untuk menikmati suasana hutan paya bakau pula, boleh dilakukan pada waktu siang hari.

Untuk menyusuri Sungai Cherating ni , pengunjung akan dibawa menaiki bot. Ada bot besar dan kecil, ianya akan dibawa mengikut kapasiti pelancong atau pengunjung.  Jangan risau , tahap keselamatan terjamin disini. Tak perlu risau untuk mendapatkan perkhidmatan mereka disini.

Keindahan alam disini amat memukau mata memandang. Sehinggakan Ummi asyik ambil gambar pemadangan sahaja. Kak Lya yang kat sebelah Ummi dah tanya “Ambil gamabr apa jer depa ni?” Ummi membalas “kak , lawa la gambar disini, yang mana cantik boleh buat wall paper komputer atau henset tau”. Layan je la Kak Lya kan.

Berada dalam bot dan sambil menikmati pemadangan disini tak sah kalau tak selfie dan bergambar sebagai kenangan. Jadi, rasanya 3 bot yang KBBA9 memang asyik bergambar jer la. Bila saat menyusuri Sungai ini, ada pelbagai binatang liar nampak, ada satu pokok tu ada ular katam tebu kalau tak silap..baik jer tidur kat ranting pokok. Kami di maklumkan, supaya tidak dekat, bukan apa, risau sangat kalau bot terlanggar akar pokok bakau ke apa, mau terkejut binatang semua. Dan kalau nasib tak menyebelahi, jatuh pula ular tu kat dalam bot..apa korang nak buat? Malas nak pikir sebab dah selamat hingga kini.

Paya bakau disini bukan sehari dua. Jadi tanggungjawab kita semua untuk jaga dan menghargai keindahan yang Allah anugerahkan kepada kita. Tengoklah, akar pokok bakau ini pun dah lain macam. Ini mesti dah lama hidup, setuju?

Hafiz's Cherating firefly dan mangrove exploration

Jadi, kalau lepas ni ke Cherating, boleh tinggal di Legend Cherating Beach Resort dan nikmati pakej ke sini dengan harga dewasa RM70.0 seorang, kanak-kanak pula dalam lingkungan harag RM40.00 satu kepala. Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration wajib ada dalam itenary kalian.

7/ 1156, Cherating village,
Kuantan 26080 Kuantan
Highlights info row image017-978 9256
Ini sehingga petang Sabtu, tapi ada lagi tau aktiviti sebelum dan selepas maghrib pada hari Sabtu tersebut. Nanti Ummi sambung di entry akan datang. Bye