Terapi diri, shopping buku nota comel

Ehm, sambung apa saya buat dekat pejabat hari ini. Sebabkan jiwa masih tak boleh senyum, maka duduk seketika dan pikirkan apa yang patut dibuat. Seperkara kalau korang nak tahu, Ummi mesti keluar. Duduk dalam pejabat sorang-sorang pun dah rasa bosan. Hilang mood sungguh. So, niat hati nak ke Nu Sentral sebab nak menghantar bendera Kelab Blogger Ben Ashaari kepada mamakembartiga.com.

Tapi, malangnya mama tidak kepejabat kerana menemai suami tercinta di Hospital Columbia. Jadi, Ummi terus pergi melayani perasaan. Singgah My Gajez tak ada benda yang menarik perhatian. Pergi pula ke Aidijuma….ehmm, bosanlah tengok tudung! Pusing keluar, wah ada MPH! Ini menimbulkan keterujaan. Serius sangat teruja. Yer la, ada buku kawan-kawan sepejuangan disini.

Bukan apa, inilah masanya nak visualize yang buku InspektorMama nanti akan berada disini satu hari nanti. Tak mustahil tau. Korang doakan lah buku ini cepat siap. Melangkah masuk ke MPH, lain pula ceritanya! SASSY! Ya Tuhan! Dugaan apakah ini? Adoii buku nota SASSY lawa gila!

Jalan lagi, ada pelbagai beg menarik dengan satu set. Hahaha niat nak beli tu ada, cuma batalkan hasrat sebab dekat rumah tu ramai menanti untuk jelous. Hahaha serius comel gila. Tapi lupa pula nak snap photo. Buku nota semua lawa. Yes, kulit cantik memang menarik perhatian iols okay! Last, pusing dalam MPH ini lama la juga. Kiranya berakhir di MPH la waktu rehat tadi. Tengok bil, total semua 5 buah buku nota dan sebatang pen RM94.30.

Ehm 😁😍😁, sekejap jer nak habis seratus! MPH awatlah jual buku comei-comei sangat tak tahu! So, balik jer pejabat mengadap satu persatu buku tadi, serius jiwa rasa tenang. hahaha korang pernah ke alami jiwa gelora macam ini? Dan akhirnya kembali normal lepas kita dapat benda yang kita suka.

Seperkara lagi, lepas ini siapa nak berikan hadiah dekat Ummi, belikan buku nota je okay! hahaha tak mau dah tudung bagai. Buku nota dengan wording yang menaikkan semangat tau.. hahaha demand! Okaylah, itu sahaja nak cerita kisah terapi diri dengan shopping buku. Bye

Senyumlah..senyumlah.. hanya kata-kata di hati

Hari ini seperti biasa, bangun seawal 515pagi. Tidurkan si kecik semula, supaya tiada kerja yang terganggu.Sedar-tak sedar jam hampir pukul 6 pagi. Segera ambil ayam didalam peti sejuk dan panaskan minyak.

Kerja bukan lagi 2 dalam satu, tapi beberapa kerja dalam satu masa. Sambil tunggu minyak panas, gosok gigi dahulu. Minyak pun panas, dan gigi selesai digosok.

Terus masukkan ayam dengan api yang perlahan. Bukan apa bila api perlahan ,ayam pun masak dengan elok. Tak adalah terkejut.Siap goreng ayam, semuanya di letakkan atas meja. Nanti Along dengan Angah dah siap mandi boleh la makan. Depa dua jer dekat rumah tu.

Cuti sekolah, satu kegembiraan. Perjalanan ke pejabat cuma 40minit. Serius rasa seronok sangat. Sampai ke kat office dah dhuha dan belek quran. Tapi ada satu perkara yang masih tak tahu apa bendanya, yang membuatkan hati rasa malas nak senyum! Owhh jiwa! Please la, cuba kau sembuh! Fuh! doakan saya ya. Tengah usaha untuk ikhlaskan senyum!

Pemakaian Pangkat Pegawai PDRM

Bismillahirrahmanirrahim.

Apa khabar sahabat pembaca?Semoga korang dalam keadaan yang baik-baik sahaja dan sentiasa dalam rahmat Allah swt.

Pagi ini Ummi berada di Maktab Polis Cheras untuk sedikit penugasan majlis Pemakaian Pangkat Pegawai Kanan PDRM.

Selepas acara pagi ini, Ummi kena siap siaga untuk Majlis Malam Jasamu Di Kenang yang akan diadakan di Kelab Shah Alam pada malam ini.

Penugasan apa-apa acara dalam jabatan Ummi, biasanya tugas Ummi tak lain adalah menyediakan buku aturcara Majlis.

Untuk acara malam nanti, inilah buku aturcara yang telah Ummi siapkan dengan bantuan Komunikasi Korporat PDRM. Biasanya task begini memang perlukan kerjasama mereka. Antara orang kuat yang membantu Ummi adalah En Faizal dan En Azahar.

Penugasan Polis Wanita:

Setelah hampir 10 tahun penugasan, syukur dapat bekerja waktu pejabat. Bukan mudah🤣, tapi dalam kepolisan semua ini adalah rezeki daripada Allah swt juga.

Okaylah, Ummi majlis bakal bermula. Selamat bekerja ya semua. Bye

Ting tong kepala mak, anak demam!

Bismillahirrahmanirrahim. Apa khabar semua?. Hari ini rasa letih tak habis lagi. Inilah situasi bila anak demam, mak pun berjangkit juga.

Throwback hari Selasa lepas, si angah cirit birit.

Sunyi lain macam rumah. Yer la, biasa dialah yang paling aktif. Kinestatik la sangat! huhuu.

Ummi, basah ni!

Tapi malam Selasa tu balik rumah, terus terbaring di ruang depan. Badan tak berapa panas cuma nampak ketidakselesaan itu pada riak wajah.

Sebab angah dah macam letih sangat, malam tu semua tidur awal. Jam 130pagi, dia kejut. “Ummi basah ni!” “Apa yang basah angah?”

Terus capai telefon. Menggunakan cahaya lampu telefon bimbit, la angah muntah rupanya. Ehm, habis keluar nasi dengan carrot.

Slow-slow jer cakap, angah bangun, jangan bising nanti adik pula terjaga.
Terus lap, kutip nasi yang masih lagi berbiji. Haiishh tak kunyah ke makan ter’over’ ni?

Selepas itu, kami tidur dekat dapur je. Ha! Jangan tak tahu, dapur pun dah cukup best tau. Walhal sebab dekat ruang tamu tu sejuk sangat dan basah sebab muntah tadi.

Esoknya bangun pagi, masih lagi cirit birit. Adoilah angah ni. Apa lagi, terpaksalah EL. Takkan nak menghantar juga anak ke rumah pengasuh. Mama dah la mengasuh seorang, buat nanti angah tercicir?

Rupanya sampai petang angah masih cirit birit. Kata mak, panas dalam kot. Dah tu cuma bagi dia air masak sahaja dengan kerap.

Bila petang, masih lagi pakai pampers. Okaylah daripada tercicir sepanjang jalan! Penat tau nak mencuci😅.

Malam tu, tengok dah tak berapa nak cirit. Dari jam 8malam sampai 1030malam dah tak cirit. Esoknya Ummi ada seminar di Pulapol dan Jumaat pula majlis Maulidur Rasul s.a.w. Peringkat Bukit Aman. Jadi harapnya angah sihat walafiat la.

Hari Khamis

Tiba hari Khamis, dia okay je. Walaupun tak pergi rumah mama, tapi selepas latihan kawad ,abah depa balik rumah. Katanya angah dah okay. Jadi, tenang la Ummi yang tengah dalam seminar ni.

Bila angah dah sihat, adik pula sekejap sejuk sekejap panas. Haissh! Dugaan lagi ni. Tiba hari Sabtu. Ummi ada seminar. Macamana kalau adik demam? Harap tidak lah.

Hari Sabtu, Ummi ke Maxim Citylights. Fuh, dugaan lagi. Ada up dekat fb, Celcom problem ke henset yang problem? Serius line tak ada langsung. Wasap pun sunyi je.

Sampai la keluar daripada kawasan seminar, internet baru dapat berfungsi. Dalam perjalanan balik ke rumah, beli la burger sorang sebiji.

Adik pula demam?

Ya Allah, badan panas. Bibir adik dah merah. Ehm, mujur sepanjang hari tadi okay. Sebab melihat akan keadaan adik semakin panas, Ummi pilih untuk tidurkan adik awal.

Tapi, dalam 1200tengah malam, adik pula muntah! Kali ini habis keluar daging burger. Adoii, sabar yer hati. Ginilah dugaan nak besarkan anak.

Selepas lap, cuci badan dan clearkan muntah adik tidur semula. Tapi, pagi tu terjaga lagi. Muntah lagi..adik!

Cuci lagi dan biarkan dia lelap. Pagi Ahad tu, bangun lambat. Ya, memang terlepas Subuh. Subhanallah tak disengajakan okay. Letih tau, bila anak sekejap lena sekejap bangun!.

Selepas masa tu, duk terpikir nak pergi ke tak event di Lot 10? Rasa badan pun macam okay, apa lagi suruh depa semua bersiap. Adik pun macam dah elok.

Sampai dekat Cheras, kakak pula muntah😫. Cabaran kali ini, kakak muntah kena baju dan seluar. Owhh tidak, “Along, bawa tak seluar Sarah?” “Tak Ummi, along bawa pampers dengan baju je”. Ehm, takpa lah, nak pergi Lot 10, jadi beli jer seluar baru disana nanti.

Bila urusan disana selesai, terus balik rumah. Ummi pulak yang 2 kali terasa nak muntah. Balik jer rumah lepas melayan Along dengan Angah makan Ramen Samyang, terus telan 2biji panadol dan tidur sampai jam 8malam.

Tak sedar apa, kepala dah pening sangat. Adik pula, nampak yang badan nak panas semula. Tapi bila sedar daripada tidur,rupanya abah dia dah usaha nak masukkan ubat bontot.

Dia tetap main dengan tenang dan terlelap juga dalam 30minit. Bangun semula, badan makin panas.

Pukul 130 pagi, dia muntah! Adoi sekali lagi.. dalam hati esok Ummi kerja ni anak oii.

Bukan 130pagi sahaja, setiap jam bangun. Last dia sedar 430pagi. Kepala Ummi pun dah ting tong. So, bf je. Tak buat lagi susu botol. Sapu sikit dada dengan Minyak Asmak bagi adik rasa selesa.

Sedar-sedar, dah lewat. Kepala mak ting tong nak oii.. maka terpaksalah EL lagi sekali.

Cabaran begini hanya orang yang lalui akan tahu betapa susahnya jaga anak kec tau. Tapi apapun Ummi bersyukur, sebab ikutkan kalau parents lain, ada yang hadapi dugaan lagi teruk. Korang nak tahu baca buku PRAMATANG, tulisan Ummi Puteri Nur Ehm.. kita ini kadang rasa dah teruk sangat, walhal ada lagi yang lebih teruk daripada kita.

Jadi, banyakkan bersyukur. Doakan kita semua kembali sihat dan walafiat. Amin.

#inspektormama EL hari ini. 🤧

Maulidur Rasul S.a.w Peringkat Bukit Aman

5.15 pagi….”bangun, Along bangun, nak ikut atau nak duduk rumah? Mau nak ikut, bangkit mandi!” – Kejut pagi! Tegas sebab perlu kejar masa. Team saya mesti sampai Bukit Aman jam 630pagi. Sebab apa? Tudung nak dipakai pun ada fesyen tau. Keseragaman itu penting. Bagi yang lelaki, inilah masanya nak kemaskan sampin dan juga songkok. Dalam duduk bersiap, ada la yang tertinggal tudung la. Macam-macam hal🤣. 730pagi, kami turun lift dan JSPT (Trafik) sahaja yang jalan dalam kumpulan ke Kompleks 3. Jabatan lain dah ramai di dataran Kompleks 3. Katanya 730pagi dah nak mula. Tetapi Vvip iaitu Tan Sri IGP masih tidak menampakkan kelibat. Desas desus katanya Tan Sri juga sangkut di dalam kesesakkan. Sementara menunggu majlis bermula, kami sempat bergambar kenangan dengan keluarga JSPT. Pastinya gambar begini mestilah ada. Kenangan dan bukti penglibatan aktiviti kokurikulum. Eh, dah serupa aktiviti sekolah la pulak. Tidak ketinggalan YDH Pengarah JSPT juga hadir ke dalam perbarisan perwakilan JSPT. Bos datang, mestilah ambil gambar kenangan mau sekeping. Tetapi oleh sebab kamera semua dah disimpan di tempat khas, maka YDH Pengarah menghulurkan henset beliau untuk mengambil gambar. 830pagi, siren berbunyi. Cahaya lampu biru telah kelihatan. Tan Sri pun sampai. Selepas acara “lapor” perbarisan, Tan Sri IGP pergi ke setiap perwakilan untuk sessi seakan “kawalan kehormatan”. Tapi IGP hanya bersalaman dengan Ketua Perbarisan bagi setiap jabatan. Acara pun bermula, dengan didahului oleh perbarisan VVIP termasuk Tan Sri IGP.

Sekitar Perbarisan Maulidur Rasul:

Setibanya di perkarangan Masjid Bukit Aman, semua perwakilan pun keluar baris. Acara seterusnya bersambung di dalam masjid dengan bacaan surah Yassin bagi tujuan mendoakan Puan Sri kembali sihat.

Ceramah agama:

Selepas itu, ceramah agama oleh jemputan luar. Setelah selesai ceramah dan ucapan oleh TAN SRI IGP, majlis pun bersurai. Syukur makanan tengahari disediakan. Jadi, semua yang hadir dapatlah rezeki makan nasi putih, kari ikan, ayam goreng dan special udang sambal petai. Syukur. Setelah selesai makan semua tetamu pun bersurai termasuk lah Ummi. 🤣. Sepanjang majlis semuanya berjalan lancar. Terima kasih kepada anakanda Ummi, yang menjadi jurugambar sepanjang majlis diadakan. Kami berdua mewakili Jabatan masing-masing.

Jabatan KDNKA diwakili oleh suami:

ahniah JKDNKA mendapat tempat ke tiga perarakan Maulidur Rasul S.A.W Peringkat Bukit Aman. Namun, tidak semua apa yang kita buat, walaupun bukan jenayah atau perbuatan kufur akan dipandang baik sahaja. Namun begitu, syukur tahun ini dapat menyertai JSPT bagi meraikan Maulidur Rasul peringkat Bukit Aman._ 8.8.2017 Jumaat

Kasut sekolah Pallas pilihan Ummi untuk anak-anak

Assalamualaikum, apa khabar semua. Pejam celik-pejam celik sekejap sahaja masa berlalu. Setahun sudah anak sekolah darjah satu. Tahun depan bakal menjelma, ibu-bu seperti Ummi mesti dah mula berkira untik menyediakan kepelruan sekolah tahun depan kan? Nak tahu, Ummi bersyukur sepanjang tahun 2017 ini, Along hanya dibekalkan sepasang kasut sekolah Pallas. Ummi fikirkan bila rosak boleh la beli lagi sepasang dalam pertengahan tahun. Namun begitu, sangkaan Ummi meleset sama sekali. Nak tahu kenapa?

Sekarang ini sudah masuk bulan Disember, sepanjang itu juga Ummi tidak perlu belikan Along kasut yang baru. Ingatkan kasut yang dah lama dipakai akan hancur dan rosak. Sangkaan Ummi meleset sama sekali. Ibu-ibu nak tahu, Ummi beli kasut sekolah jenama Pallas  bagi tahun 2017. Memang puas hati sangat. Tengoklah sendiri setahun pakai , masih dalam keadaan elok.

Kegunaan Pelbagai Kasut Sekolah Pallas.

Meloncat, digunakan untuk bermain badminton, malah digunakan juga untuk aktiviti sukan sekolah. Memang banyak kegunaan kasut sekolah Pallas. Ummi rasa puas hati bila banyak kali guna tapi kira lasak sangat. Bayangkan setahu guna masih elok dan dalam keadaan baik.

Cuma tengoklah bila dah masuk bulan 12 ini ada sikit koyak di depan. Itu biasalah bagi Ummi, sebab dah masuk bulan terakhir kira berbaloi la menggunakan dan memilih kasut sekolah Pallas ini untuk anak-anak.

Pilihan kasut sekolah Pallas kami

Kasut sekolah ini banyak pilihan. Cuma yang jadi favourite Ummi adalah yang ini , kasut sekolah Pallas code  pallas-jazz-single-velcro-strap-205-0181-307-0181 dan code pallas-jazz-single-velcro-strap-205-0185-307-0185

Ada dua pilihan kasut kesukaan kami, iaitu seperti dibawah.

https://www.pallas.com.my/school-shoes/pallas-jazz-single-velcro-strap-205-0181-307-0181

https://www.pallas.com.my/school-shoes/pallas-jazz-single-velcro-strap-205-0185-307-0185

Beli kasut sekolah Online:

Ibu, biasanya shooping kasut sekolah dekat butik atau online? Ummi kali ini buat pilihan untuk order online sahaja tau. Mudah jer, pergi ke website https://www.pallas.com.my/school-shoes , lepas tu pilih school shoes. Lepas itu ada boleh tengok macam-macam pilihan kasut sekolah ada. Tapi Ummi cadangkan ibu boleh pilih kasut code yang Ummi cadangkan kat atas. Okay mari Ummi nak ceritakan satu persatu kenapa dua-dua code yang Ummi cadangkan ini sangat selesa untuk anak-anak dan sesuai untuk kegunaan sekolah.

Ini ciri-ciri kasut sekolah Pallas pilihan kami ,  code :

School Shoes Pallas Jazz Single Velcro Strap 205-0185

Keistimewaan :

  • Menggunakan pelekat
  • Reka bentuk yang menggunakan PVC di permukaan kasut
  • Tersangat ringan dengan kelebihan “X-light”
  • Ada pelapik didalam yang menyokong tapak kaki

Ummi dah gunakan tahun lepas, puas hati dan Along pun selesa. Lagipun kalau ibu nak tahu, kasut ini sepanjang tahun 2017 Along gunakan dengan sangat lasak. Mana tidak, setiap hari Along pakai ke sekolah dan ada masa tu kalau waktu hujan kasut ini jugalah yang digunakan untuk sukan. Hari sukan sekolah takperlu lagi beli kasut lain, gunakan apa yang ada.

Kedua : School Shoes Pallas Jazz Single Velcro Strap 205-0181

Keistimewaan

  • Menggunakan pelekat
  • Rekaan dengan pengaliran udara yang baik
  • Sangat ringan

Bagi Ummi yang ini special. Kasut sekolah Pallas yang code 205-0181 ini sangat ringan. Jadi sesuai untuk anak-anak mnggunakannya bukan sahaja waktu sekolah pagi atau sekolah petang tapi sesuai juga untuk aktiviti sukan.

Kotor dan kena hujan pun masih elok. Yang best lagi kasut sekolah Pallas Jazz Single Velcro Strap 205-0181 ini mudah kering. Kadang balik sekolah kena hujan lebat, esoknya masih boleh pakai kasut yang sama. Jatuh  cinta sungguh Ummi dengan kasut sekolah ini. Tak perlu pun nak keringkan bawah peti ais macam zaman kita sekolah dulu. Lawak mengenangkan zaman Ummi dulu, kasut lambat kering, peti ais lah tempat nak keringkan kasut. Bertuah anak-anak sekarang.

Keistimewaan lain adalah kasut ini ada penyaluran udara yang sangat baik. Jadi, kaki anak-anak akan lebih selesa untuk jangka masa persekolahan yang panjang. Bayangkan seharian berkasut, dari seawal jam 6.30 pagi sehingga 4.30 petang, jadi kasut ini boleh memberikan keselesaan yang berpanjangan. Malah Ummi yakin dengan penyaluran udara yag baik dapat mengurangkan bau yang tidak menyenangkan. Bagus betul inovasi dan rekaan kasut sekolah ini.

 

 

Ibu, boleh bayangkan betapa selesanya anak-anak ketika menyarungkan kasut ini kan. Memang Ummi pun dapat feel yang selesa sangat. Tambahan lagi tengok anak-anak pakai bila bersukan, memang rasa seronok sangat. Lagi satu cuba ibu-ibu tengok tapak kasut sekolah Pallas ini, rekaan dia sangat kemas. Boleh mencengkam dan bila dipakai ketika disekolah memang tidak licin. Hati kita ni sebagai mak-mak pun tidaklah risau, yer la kita dah berikan anak-anak kasut yang terbaik , hilang kerisauan anak terjatuh dan sebagainya.

Kasut Sekolah , Kasut Serbaguna :

Ummi kalau boleh kasut boleh digunakan dalam pelbagai keadaan. Untung sebab sekolah anak-anak Ummi pakai kasut warna hitam, jadi nampak elegant bila dipakai juga untuk keluar jalan-jalan. Huuhuu, jimatlah mak! Yang penting anak-anak selesa dan mudah untuk menguruskan kasut ini.

Okaylah , Ummi dah kongsikan kasut sekolah pilihan Ummi untuk anak-anak. Kalau ibu-ibu nak cuba atau buat tinjauan boleh klik website Pallas . Memang mudah dan pasti juga teruja. Ummi yakin dan percaya ibu juga akan rasa selesa dan senang untuk buat belian online kasut sekolah Pallas. Cuma sediakan tali tape untuk ukuran kaki anak.

Saiz kasut yang dipilih akan betul dan tepat jika ukuran yang kita gunakan betul. Beli jer onlien , jimat kos lain..heheh kos apa? Mestilah kos keluar shopping. Sekali keluar kos makanan lagi, kos minum lagi dan kos permainan lagi..setuju? Ehm, okaylah jom sama-sama kita buat persediaan awal anak ke sekolah tahun depan.Selamat membeli belah ya. Bye

Website : https://www.pallas.com.my/school-shoes

MINUM JUS ASAM KUNYIT MADU (JAKM) TERUS TEMBAK ATAS BAWAH!

“B letihnya ..awat tak tau ,rasa sebu perut!” Mengadu kepada suami. Dia pun dah risau , ingat nak pergi ke Speedmart nak cari eno. Sekali minum manalah tau boleh melegakan sebu perut. “Sayang, yang dalam peti ais tu apa?” “Owh yaa, lupa dah ada Jus Asam Kunyit Madu ( JAKM) “.

Apa lagi terus la pergi ke peti sejuk dan capai sebotol. Dulu awal-awal beli, minum sikit-sikit je. Tapi kali ini tak tahan dengan rasa sebu dan serba tak kena. Pernah baca di facebook Ben Ashaari yang dia kalau minum sebotol terus dia telan.

Jadi, nekad kali ini mesti habiskan sebotol. Prepare dah air segelas di tepi. Sekali minum.. gurp! Aih dah tak ada rasa tengik. Ehm, agaknya masa mula-mula dulu tu mind dah set yang Jus Asam Kunyit Madu ( JAKM ) ini herba.

Tapi bila keadaan mendesak, tak rasa pagi kunyit tu. Anak-anak kata apa tau? “Ummi, sebotol habis?” “Yer la, sedap rupanya..patutlah kalau google ramai cakap Jus Asam Kunyit Madu ini best.

Kesan Awal Minum Jus Asam Kunyit Madu

Selepas tak lama selepas meneguk Jus Asam Kunyit Madu, angin keluar atas bawah. Serius badan rasa sedap sangat. Lepas tembak bawah, tembak atas pulak..cuma angin yang keluar tak nampak berkepul-kepul sahaja. Fuh, badan rasa sedap.

Tak cukup dengan angin keluar. Tiba-tiba 130pagi, rasa memulas. Argh! Apa nih.. adoilah.

Rupanya, hasil dating petang semalam makan McD semua keluar habis. Huhuu, ha.. bagusnya Jus Asam Kunyit Madu ini owhh. Rugi pula rasanya tak konsisten dari awal.

Insaf dah, lepas ni memang wajib standby dalam peti sejuk. Setiap hari minum. Bukan apa, dah restock cuma tak konsisten. Ehm.. teringat mak-mak kita dulu, kunyit dan halia makan macam ulam sahaja.

Antara khasiat Jus Asam Kunyit madu (JAKM)

😍 membantu menurunkan berat badan
😍 Bantu Rawat Masalah Kulit
😍Bantu Proses Pencerahan Kulit Secara Alami
😍Bantu Naikkan Aura Seri Wajah
😍Bantu Rawat Haid Tidak Tratur&Darah Kotor2
😍Bantu menstabilkan kolesterol dalam darah
😍 Bantu Buang Angin Dalam Badan
😍Bantu Rawat Ibu2 Dlm Pantang/Lepas Brsalin
😍Bantu Melambatkan proses penuaan(awetmuda)
😍Bantu Rawat Luka Jahitan Lepas Brsalin
😍Bantu Rawat Masalah2 Rahim/Peranakan
😍Bantu Rawat Masalah Bau Badan
😍Bantu Atasi Masalah Keletihan
😍Bantu Atasi Migrain/Kerap Sakit Kepala
😍menstabilkan gula salam darah
😍tingkatkan kesuburan suami isteri
😍 mencegah batuk/selsema/asma
😍 melancarkan sistem pencernaan

Kalau korang nak rasa boleh pm ke pages:

https://m.facebook.com/jusasamkunyitmadu/

atau wasap terus kepada Puan Azrina : 0193828369

Berkaitan :

Untuk ibu selepas bersalin

APA KATA ANA ZARIN?

 

Program MILO Back To School Mums

Pejam celik, pejam celik dah masuk minggu kedua anak bercuti. Bermakna tak lama lagi dah nak bermula alam persekolahan sessi 2018. Bila Ummi dapat email bertajuk Noraini Ali X MILO Back To School Mums, terus klik.

Bukan apa, nak tahu juga program macamana kan. Yer la, sebab ada perkataan Mums itu yang teruja. Rupanya bila Ummi layan video yang disertakan di youtube, menarik! huhuu, kalau dapat peluang nak juga cuba walaupun sehari. Kata orang, bila kita cuba dan rasai pengalaman itu mesti ianya lagi menarik.

Cuba korang layan video ini. Kalau kita yang dewasa pun rasa semput seharian tanpa rehat. Alahai, agaknya anak macamna ya? Kita bertuah, bila waktu kerja ada juga masa berehat.

Youtube link:

Heheh, anak maafkan Ummi ya. Biasanya, anak memang susah nak ajak breakfast pagi. Biasa nak ajak Along breakfast pun kalau Ummi cuti atau tak berkejar untuk ke pejabat. Dalam perjalanan ke sekolah, sempat la singgah makan di kedai atau gerai tepi jalan. Capati sebiji pun dah cukup.

Tapi, bukan selalu! biasanya sebulan 2 kali. 🤣. Jadi, setiap hari perkara mudah nak buat untuk menggalakkan anak sarapan adalah dengan bekalkan mereka dengan sesuatu yang anak suka. Nak tahu apa? Selain roti, bekalkan mereka dengan Milo. Yes! Sekotak untuk sarapan pagi.

Barulah umph! Jadi, waktu rehat yang singkat adalah masa untuk anak menikmati makanan dengan tenang. Yang pasti, bila anak dah ambil sarapan, tumpuan dalam kelas akan jadi lebih baik.

Setuju?

Kalau korang nak dapatkan beg percuma boleh klik gambar dibawah. Beli dan menang. wah!

 

Jom ibu-ibu support anak-anak belajar. Dan juga azam 2018 adalah membekalkan sarapan kepada anak. Jika mencari menu untuk bekal anak ke sekolah boleh cuba menu yang Ummi kongsikan di sini :  Menu BEKAL NUTRISI untuk anak. 

Okay, kalau nak tahu lanjut tentang MILO korang boleh ke : MILO MALAYSIA

Berkaitan :

Persediaan Anak Ke Darjah Satu, Kenapa Awal Sangat?

 

Demi mak, didik jiwa untuk berani beri serta mengeluarkan zakat

2015, Saya dan suami terpaksa melepaskan kereta “Toyota Wish” sangat saya sayangi.Malah setelah berbincang dengan suami, kereta Myvi saya yang dibeli sejak 2008 juga terpaksa saya lepaskan.

Setelah melepaskan sesuatu yang disayangi, sedikit demi sedikit bebanan yang ditanggung kian melegakan. Rupanya nikmat susah payah tersebut Allah swt ingin berikan hikmah yang sangat besar dalam hidup kami sekeluarga.

Tanpa tujuan dan tanpa meletakkan emak sebagai keutamaan saya sombong dan leka!Malah lebih teruk daripada itu, ketika itu tiada langsung mak dan ayah saya dapat merasa hasil titik peluh saya.

Dulu, sekitar tahun 2011 semua kakitangan diwajibkan berzakat. Ada yang di potong terus daripada gaji. Ketika itu, ya jahil! Tak malu untuk mengakui. Kami rasakan gaji itu kami punya. Rm66-90 ketika itu macam banyak sangat! Serius kedekut.

Rupanya, selepas sedar tentang berkat mengeluarkan zakat harta kami sendiri dapat rasai nikmat tersebut. Sikit tapi rasa banyak. Gaji tak pernah tidak cukup. malah ada rezeki lain yang datang.

Sehingga saat saya jatuh dan Allah swt beri peluang bangun semula. Barulah saya sedar yang saya jatuh ketika itu juga adalah kerana tiada berkat dalam pendapatan saya. Saya ada wang yang lebih tetapi tiada zakat saya keluarkan.

Tiada juga wang untuk mak ayah saya secara tetap ketika itu.Alhamdulillah, sehingga saat ini ketika kami sedar dan cuba memperbaiki amal kami, akhirnya Allah swt buka pintu kesedaran kepada kami.

Nikmat Berani Beri & Mengeluarkan Zakat

Paling indah dalam hidup saya apabila wang hasil titik peluh saya dan suami kini, bukan lagi hak kami sekeluarga. Hasil saya mengorbankan Myvi kesayangan saya ketika itu, kini saya mampu tersenyum melihat hikmahnya.

Ya, setelah saya dan suami tidak lagi menanggung beban membayar Myvi lama saya, sejak itu kami mampu memberi kepada kedua orang tua kami.Malah, bagi saya sendiri peruntukkan sebulan yang saya mampu untuk beri kepada mak saya kini boleh membayar harga MYVI sebulan. Mak juga kian selesa, tekan sahaja dapat minum air bersih dan tidak lagi bersusah payah demi segelas air bersih.

Syukur atas nikmat ujian dan merasai hikmah dan kasih sayang Allah swt kepada kami sekeluarga.

Walaupun tidak banyak, namun sebagai anak perempuan itu adalah jumah yang besar kerana tanpa izin suami saya takkan dapat ” BERI” kepada emak yang telah banyak bekorban demi saya ketika kecil.

Panjang lagi kisah ini, disebalik keceriaan dan senyuman ada lagi harapan yang masih menggunung. Cuma bukan mudah untuk kita didik jiwa memberi , kerana kepentingan diri dan keluarga lebih utama daripada mereka yang telah bersusah payah demi kita suatu ketika dahulu.

Malah sejak mengeluarkan zakat secara konsisten,jiwa lebih tenang. Ada rezeki keluar dan ada lebih banyak rezeki yang masuk. yakini setiap tindakan kita, dan yang memberi itu adalah Allah swt.

Mengambil ibrah daripada kisah ini, jom sama-sama kita didik hati untuk memberi.

CAWANGAN ZAKAT DIBUKA TUJUH HARI SEMINGGU SEPANJANG DISEMBER

Kongsi Rezeki, alhamdulillah dengan menunaikan zakat sebenarnya kita berkongsi rezeki dengan penerima bantuan atau mustahik. Ada lapan asnaf zakat dibantu apabila kita menunaikan zakat. Hanya 2.5 peratus sahaja daripada harta kita yang wajib dikeluarkan zakatnya. Jika RM1000 hanya RM25 sahaja zakat yang wajib ditunaikan.

Lebih-lebih lagi apabila kita menunaikan zakat, bukan hanya dapat membantu mereka yang memerlukan, malahan kita sebagai pengeluar zakat juga akan menerima manfaatnya. Antaranya harta berkembang, perniagaan menjadi subur, keluarga bahagia, hati yang tenang dan sebagainya.

Apabila mengeluarkan zakat juga, kita akan mendapat rebat cukai pendapatan. Kemudahan ini patut kita rebut. Segera tunaikan zakat yang wajib ke atas harta kita. Ambil peluang masa yang ada, taksir dan keluarkan zakat. Cawangan Zakat Selangor dibuka tujuh hari seminggu sepanjang bulan Disember ini. Malahan pada 30 dan 31 Disember operasi di cawangan zakat seluruh Selangor akan dipanjangkan sehingga jam 8.30 malam.

Elakkan menunaikan zakat di saat akhir. Kuatir beratur panjang nanti. Tapi boleh juga tunaikan zakat di sini http://fpx.zakatselangor.com.my/, lebih mudah dan cepat atau boleh juga tunaikan zakat diperbankkan internet.

Berkaitan :

Zakat Selangor : Mudahnya berurusan dengan LZS

Zakat membantu asnaf baiki taraf hidup- Jom bayar zakat sekarang.

Zakat Pendapatan & Cara Kiraan Mudah Hanya Rujuk Jadual Yang Disediakan

Sejadah Dan Telekung Jadi Saksi!

“Alah, alim lah sangat!” “Konon alim, hati busuk!”. Fuh, rasa terngiang ngiang ditelinga ini mendengar kata-kata daripada seorang wanita ini.

Kata-kata sini tersebut walaupun sekali, namun bagaikan berlalu setiap masa. Ianya meninggalkan kesan mendalam dalam hidup ini.

Tetamu ditapis!

Sebagai seorang pekerja, saya memiliki sebuah bilik kecil yang dipanggil pejabat persendirian. Disinilah setiap kerja saya laksanakan dengan sebaiknya.

Prinsip saya, tiada keperluan untuk berbicara maka diam lebih baik. Tiada keperluan untuk bergurau senda,maka diam.

Oleh sebab itu, apabila tiada kerja yang mendesak dan segala tugasan telah siap saya lebih selesa berada didalam pejabat sendiri.

Ya, saya suka mengunci pejabat. Ops! Sebab apa? Salah satu sebabnya saya boleh menapis siapa yang berhak untuk masuk ke bilik kecil saya. Saya tidak membenarkan mana-mana lelaki terutamanya berada didalam pejabat saya melainkan hal yang mustahak.

Ehm, ada ke yang mustahak? Setahu saya tiada. Jika ada sekalipun ruang utama cawangan saya atau bilik bos lebih layak menjadi saksi perbincangan. Serius, seakan saya seorang yang berlagak dan sombong!

Waktu Tidak Terbatas

Apabila tiba di pejabat,kebiasaanya ro-call bermula seawal jam 8pagi atau jam 9pagi. Jadi, seperti seorang usahawan saya juga berniaga. Perusahaan saya adalah melakukan marketing dengan Allah swt.

Ya, waktu itu waktu dhuha. Ruginya jika seawal pagi saya harus hadir meting atau apa juga tugasan luar. Jadi setiap kesempatan yang ada sebelum jam 8pagi, saya cuba mengadu dan berkasih sayang dengan DIA. Bilik kecil saya lebih layak menjadi saksi setiap perbuatan saya.

Kenapa tidak menggunakan surau?

Satu hari , dalam beberapa bulan lepas bos saya melintasi pejabat saya. Ketika pintu diketuk, saya terus membukanya. Lantas, sempat bos saya mengintai ke dalam pejabat. Ya la, EKSA kan😄.

Ini surau ke pejabat?

Saya hanya mampu tersenyum. Ya! Ada sebab saya hanya melakukannya di pejabat sendiri. Bukan di surau.

Alasan saya:

1) Jika dulu pernah di kritik kerana dhuha, saya tidak lagi mahu menimbulkan fitnah. Biar saya sahaja yang tahu apa saya lakukan di bilik kecil ini.

2) Biarlah masa saya dengan-Nya tanpa diperhatikan sesiapa. Bukan saya sombong, tetapi environment tidak kearah saya hajatkan. Jadi, biar saya lakukan sendirian.

3) Saya tidak mahu perbuatan yang Allah swt anjurkan menjadi buah mulut orang. Malah, tidak juga mahu satu hari nanti seolah-olah saya cuba berlakon dan tiada lagi keikhlasan dalam diri. Saya takut!

Hanya saya , sejadah dan telekung yang menjadi teman setia. Mereka setia menanti saya setiap masa. Takala jiwa resah, hamparan terhidang. Takala ingin terus berbicara dengan-Nya, ambil sahaja di rak.

Ya Tuhan, segalanya mudah bagi aku Teruskan kurniaan-mu ini kepadaku dan bukakan hati ‘mereka’ untuk bersama-sama mentaati Mu. InsyaAllah.