Review

Cetaphil Malaysia bantu rawat pesakit Eczema

Cetaphil bantu rawat pesakit Eczema

Bertuahnya hari ini sebab dapat peluang untuk mendengar perkongsian, daripada Dr Mazlin berkenaan masalah kulit yang sering dihadapi oleh ibu bapa dalam menjaga bayi mereka. Yang paling menarik perhatian Ummi adalah Cetaphil membantu rawat pesakit eczema. Ini memang ada kaitan dengan diri Ummi dan anak-anak khasnya.

Demo oleh Ummi untuk memandikan bayi.

Dr Mazlin Dermatologist di KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital berkongsi pengalamandr-mazlin-dermatologist

Dr mazlin menunjukkan kami sebahagian daripada kulit manusia. Lapisan itu mempunyai perbezaan.Malah bagi orang dewasa dan anak-anak ada banyak perbezaan. Vernix Caseosa adalah lapisan kulit asal yang ada pada bayi semasa mereka baru lagi. Bayi pra matang jarang ada. Vernix ini membuatkan kulit bayi lembab dan memastikan bayi dalam kandungan berada dalam suhu yang baik. Hebatkan ciptaan Allah swt. Cannot imagine!

Antara masalah yang biasa dihadapi oleh ibu bapa mereka dalam menjaga bayi yang baru lahir adalah seperti Ummi senaraikan dibawah. Namun begitu, majoriti kesan pada kulit bayi sebenarnya adalah tidak berbahaya.

img_3802
Ingantile Haemangioma

Antara yang dikongsikan adalah : Milia- bintikkan putih atas hidung anak itu adalah macam jerawat kecil pada anak. Ini tiak perlu dirisaukan oleh ibu bapa. Huuh, teringat Ummi pada ana-anak Ummi. Mereka lahir memang ada Milia, Ummi rasa nak picit jer tapi betul cakap Dr Mazlin- Milia hilang dengan sendiri.img_3801Cradle Cap –Hanya terjadi kepada bahagian ada rambut. Birth Mark atau tanda lahir bukanlah satu penyakit. Ingantile Haemangioma Ianya terjadi pada muka, telinga dan bahagian tertentu. Ada masalah ini tidak perlu dirisaukan. Contoh ini boleh dirawat dan akan berkurang apabila usia meningkat.

Heat Rash – Ianya Nampak macam ruam. Tapi bagi bayi ini bukan skin infection. Jadi ibu ayah lepas ini jangan risau. Sebanrnya ianya kesan maybe sebab ibu ayah mandikan dan lap bayi dengan kasar. Lepas ini kena hati-hati mandikan anak-anak terutama bayi. Manakala Neonatal Acne – ini hanya biasa bagi anak-anak. Mungkin ramai tak tahu, tapi ini perlu dibiarkan shaja. Sebab ia akan hilang dengan sendiri. Mongolian Spots – Dr Mazlin juga maklumkan bahawa jangan risau ia juga akan hilang apabila sampai masanya.
Nevus Of Ota – Boleh di rawat dengan lazer.

Eczema Menarik Perhatian Ummi

Atopic Eczema- Kebiasaanya dalam tempoh 6 bulan . Eczema boleh jadi berbahaya dan kesian kepada anak jika berlanjutan.Last Sekali nasihat Dr Mazlin kepada ibu ayah yang hadir supaya menjaga anak-anak daripada jangkitan. Untuk Along ummi ada tanyakan tentang Eczema – Dr Mazlin kata, Eczema hanya berlaku dalam keluarga. Dan apabila anak ada Eczema- Ummi dicadangkan untuk melengkapi Along dengan kelembapan. Along kena ada kulit lebih yang lebih lembab. Eh, ini satu idea yang menarik untuk Ummi bantu anak Ummi tersayang. So, lepas ini Ummi tak perlu lagi bawa Along untuk ambil suntikan. Hanya gunakan Daily Lotion Cetaphil. cetaphil

Pemilihan produk berlabel neutral, perlu lebih berhati-hati. Ini kerana semua bahan tersebut adalah bukan semua bahan organic. Jadi kepercayaan kepada barang yang menggunakan bahan organic hanya boleh dipercayai jika ianya dibuat sendiri. Produk lain semestinya ada bahan kima yang telah di kaji dalam makmal dan telah di tiru daripada bahan asli. Boleh percaya dengan produk yang engakui dibuat daripada bahan asli dan neutral,namun  wajib untuk lebih berhati-hati dalam pemilihan produk untuk memastikan anak-anak yang ada eczema terutamanya lebih cepat sembuh dan sihat.

Cara mandian bayi dan urutan dengan betul dan selamat

Lim LiLi seorang jururawat menunjukkan cara mandian bayi yang selamat. Setiap langkah yang ditunjukkan amat berguna untuk ibu bapa.

cetaphil-body-wash
Ini adalah rangkaian produk Cetaphil. Boleh dapatkan di Watsons, Guardian dan juga farmasi. Selain itu ada juga di website : www.cetaphil.com.my . Ada kawan-kawan Ummi mula respon di Facebook , yang mereka sangat berpuas hati dengan Cetaphil. Seronok membaca perkongsian mereka. Terbaik Cetaphil.

 

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge