Tag Archives: anak-anak

Basikal hadiah birthday Along ke 7 tahun. Happy birthday along!

Assalamualaikum, bismillahirrahmanirrahim, syukur sangat ada kesempatan masa untuk update story sebagai kenangan masa depan. Demi anak-anak dan catatan menghargai anak ketika mereka masih kecil. Ummi dengan abah tahun ini decide nak hadiahkan Along basikal sempena birthday Along ke 7 tahun. Yer la, basikal ini bagus untuk bersukan dan nak galakkan Along suka dengan aktiviti outdoor, compare dengan main dalam rumah je.

Sabtu laluhari abah kerja, tapi Ummi pergi jer kedai dengan anak-anak. 2hb September, ehmm awal lagi ikutkan. Birthday Along 7 Sept. Tapi its okay, asalkan ada hadiahkan. So, kami bawa basikal lama Along untuk dibaiki brek. Ini untuk kegunaan Angah, syukur Angah jenis yang okay, so pujuk sikit dia dah boleh terima untuk tidak dibelikan basikal bari. Huiiiii, kalau nak beli untuk 4 orang parah mak! So, beli ikut siapa punya birthday je, okay la kan, dan pada masa yang sama belajar terima hakikat, ada masa orang lain punya rezeki, ada masa rezeki kita. So, alhamdulillah Angah dapat terima kenyataan.

Adik dengan kakak ini dah boleh naik basikal, cuma tak boleh kayuh. Ingat nak belikan adik kereta mainan jer, tapi bila pikir balik, nanti dia tengok prang lain main basikal berebut pulak, jadi agaknya apa pilihan Ummi? Ehm, Ummi nak jimat kos dan juga senang sekali harung jer membeli, jadi Ummi belikan basikal hijau ini untuk kakak yang birthday dia bulan November nanti, jadi fair la. Hadiah kakak dah ada, alhamdulillah.

Maaf kak! Ummi tak beli yang warna purle, sebab nanti kalau adik yang naik pelik pula warnanya, jadi beli hijau warna universal.. “Mi, kakak nak pink!” Pujuk kakak..tapi…maaf yer kak, Ummi rasa hijau lagi lawa. heheh physco la sikit, asal lawa dan ada basikal dah cukup baik kan. hehehe

Akhirnya , inilah hadiah untuk Along, saiz 24 kalau tak silap basikal ini. Nak yang besar sikit supaya tahan lama, tapi tak sesuai dengan ketinggian Along. Jadi, ambil yang Along naik ni je.

Kat atas ni geng budak sekolah taman kami, ehm ramai juga kawan Along ni. Tapi bagus depa pandai bercampur, ada Cina, ada India..kiranya lengkap la geng 1 Malaysia. Heeheheh, bagus belajar bermaufakat dari kecil, harap sampai besar depa berukhwah macam ini. Kawan tanpa kira cerdik pandai dan pangkat, betul?

Ini pula geng anak Umminani, hehehe semua dah pandai berbasikal, cuma tak semua pandai kayuh. Besar sat jer adik pun! Ehm, Along, kami semua ucapkan happy birthday kat Along dan harap Along membesar jadi anak soleh dan rajin ibadah serta membaca al quran. Ummi abah dan adik-adik tak ada keinginan lain selain melihat Along jadi ustaz yang beriman dan bertaqwa kepada Allah swt. Along boleh kan? Ini hadiah daripada kami semua untuk Along, HAPPY BIRTHDAY ALONG!

Ada ke cara didik anak bawah 7 tahun yang lebih baik?

Ada sesiapa nak kongsi cara didik anak bawah 7 tahun?

Siapa pernah alami situasi yang mana bila orang marah anak , kita mak yang terasa? Ha, Ummi ada juga terasa. Rasa nak marah balik siapa marah anak Ummi. Waima, Mr Suami yang marah. Boleh ke gitu. Wal  hal itu perkara biasa ayah nak tegur anak-anak. Tapi kalau Ummi yang melenting boleh pula. Haishh, tu orang kata mak ini macam mana sekali pun mesti nak jaga anak-anak dan bagi yang terbaik. Mana la ada mak yang nak anak dia rasa tak best kan.  Bahagia hati Ummi bila anak-anak gembira. Ada ibu ayah yang nak share cara didik anak yang terbaik dengan Ummi untuk anak-anak bawah 7 tahun?

Jpeg

Cara biasa Ummi gunakan adalah bawa anak-anak berjalan di sekitar KL ini pada masa orang lain bekerja. Ummi dengan Mr Suami akan mohon cuti untuk meraikan anak-anak. Meraikan mereka adalah satu cara didikan secara halus dan tawan minda separa sedar anak.

cara didik anak

Walaupun jarak perjalanan dekat dan hanya ambil masa setengah hari, percaya atautidak itulah yang anak-anak akan ingat dalam minda mereka. Sebab mereka rasa di layan dan seronok bermain. Bila keluar begini Ummi dengan Abah dah set awal-awal, tiada suara tinggi dengan mereka. Bukan mudah nak cari masa yang sesuai untuk bercuti dan berjalan-jalan.

Jpeg

Bermain di sekitar kawasan shopping mall juga selesa bagi Along yang ada masalah eczema. Along tak boleh kena panas dan berpeluh sakan. Mujur ada CETAPHIL yang bantu melembabkan kulit Along.

Jpeg

Sekali sekala abah dengan Ummi nak juga bergambar. Jap! Stop sini, cer tengok gambar Ummi dengan Abah. Betul ke muka kami seiras? Saja nak tanya disini sebab ramai orang luar sana komen muka kami sama. Semoga kita semua yang ada amanah anak-anak ini sentiasa pilih cara yang terbaik untuk beri kasih sayang dan didikan terbaik untuk anak. Macam Ummi usia anak-anak bawah 7 tahun inilah masa genting bagi kami sekeluarga. Serba salah jika ada marah depa walhal itu lumrah anak kecil.

Doakan Ummi berjaya didik mereka sebaiknya. Dan tolongg doakan Untuk Angah juga. Supaya kemanjaan Angah terkawal dan kurang merengek demi untuk dapatkan perhatian Ummi. Sama-sama Ummi doakan anak-anak kalian juga jadi insan berjaya. Amin

Mendidik Anak Melalui Psikologi

Mendidik Anak Melalui Psikologi, Ummi juga masih belajar.

Impian seorang ibu adalah melihat anaknya berjaya. Itulah juga impian ummi terhadap anak-anak. Ummi banyak bercakap dengan mereka. Dan nak melatih anak banyak bercakap ummi bagi mereka makanan berkhasiat Namun begitu dalam dunia serba moden ini, masyaAllah banyak sungguh cabaran. Ummi nak anak-anak ummi jadi anak yang berkualiti, nak jadi insan yang berkualiti. Oleh sebab tu, apa juga yang Ummi buat kepentingan anak di tangga pertama. Ummi masih berguru dan sikit sebanyak Ummi belajar untuk mendidik anak melalui Psikologi.

mendidik anak melalui Psikologi.

Membentuk anak-anak memerlukan kesabaran dan mendidik anak melalui Psikologi perlukan teknik dan caranya. Bukan mudah , mesti ada jerit pekit tapi itu suasana yang mewarnai sebuah rumah tangga. Percayalah itu yang terbaik. Dan nak membentuk Cik Sarah dengan Abang-abang dan adik Ummi terapkan  4 R . Ummi selalu ingatkan mereka terutama lepas solat.

Jpeg

4 R itu adalah:

Rasa Selamat

Biarpun anak-anak Ummi setiap hari berada di rumah pengasuh, Ummi akan pastikan mereka sentiasa rasa selamat. Ini amat penting bagi memastikan mereka ada tahap keyakinan yang tinggi.

Rasa Sayang

Bukan mudah untuk membentuk anak-anak seramai 4 orang sekali gus. Mereka perlukan kasih sayang yang sama rata. Tiada pilih kasih dan juga kasih syaang berbeza. Mereka semua lahir daripada rahim yang sama. Jadi bagaimana nak bagi rasa itu sampai? Maka, setiap kami Ummi dengan abah cakap dialognya begini :

“Ummi sayang anak-anak Ummi. Ummi dengan abah nak semua anak-anak Ummi sayang satu sama lain. Along sayang Angah, Angah sayang kakak(Cik Sarah), dan sayang adik. Semua kita kena saling sayang, sebab kemana pun nanti kita jer yang susah senang sama-sama”.

Rasa Ceria

Ummi akui kadang kala balik daripada kerja, perasaan ceria itu sedikit pudar. Sebab kit aletih kan. Namun begitu , nak pastikan rasa itu ada, dah set ini mind dan pasak awal-awal dalam minda supaya anak-anak pun ceria bila jumpa Ummi. Maka, suasana rumah pun akan baik sehingga keesokkan paginya. Begitulah rutin Ummi sehingga hari ini. Bila anak-anak ceria, gembira dan senang hati percayalah Ummi dengan abah pun kuranglah mengamuk.

Gembiranya melihat kemesraan mereka anak-beranak.
Gembiranya melihat kemesraan mereka anak-beranak.

Rasa Dihargai

Ini penting sangat dalam membesarkan anak-anak. Kita sebagai ibu bapa mesti tanam rasa ini dalam jiwa anak-anak supaya mereka membesar sebagai seorang yang berkeyakinan tinggi dan mereka boleh jadi orang yang berdikari. Antara teknik Ummi gunakan adalah ketika berhadapan satu-satu situasi Ummi akan cakap begini :

“Bagusnya Angah, tolong angkat bekas Sarah. Terima kasih Angah” – walaupun Angah masih belum angkat pun, sebab Angah ini lain sikit sikap dia.

Lepas tu ” Bagus Angah tolong Sarah, mesti sebab Along yang selalu nasihat Angah dan Along selalu tunjuk kat Angah kan?? Betul Angah?

Bila cakap macam ni , yang malas pun jadi rajin. Kalau tak percaya cuba lakukan. Ummi pun disikit-sikit masih belajar nak kurangkan baran. Sebab merekalah rezeki Ummi dan amanah paling besar Ummi kena jaga. Okay lah, itu saja perkongsian Ummi. Nak didik anak sekarang ibu ayah yang kena pandai Psikologi. Heheh Bye.

SENJATA KITA DOA

DOA ANAK CERDIK

DOA UNTUK MENDAPAT ZURIAT TERBAIK.

Jpeg

Doa, senjata orang beriman.

رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ
سَمِيعُ الدُّعَاءِ
Maksudnya: “Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa”. (Ali-Imran : 38)

رَبِّ اجْعَلْ هَذَا الْبَلَدَ آمِنًا وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ
أَنْ نَعْبُدَ الأصْنَامَِ
Maksudnya: “Ya Tuhanku, jadikanlah negeri ini (Mekah), negeri yang aman, dan jauhkanlah aku beserta anak cucuku daripada menyembah berhala-berhala.” (Ibrahim : 35)

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي
رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ
Bermaksud: “Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan salat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.” (Ibrahim : 40)

رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ
يَقُومُ الْحِسَابُ
Bermaksud: “Ya Tuhan kami, beri ampunlah aku dan kedua ibu bapakku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat).” (Ibrahim : 41)

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ
أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا
Bermaksud: “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami istri-istri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.” (Al-Furqan : 74)

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي
أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ
صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي
إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ
Bermaksud: “Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapakku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau redai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertobat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri.” (Al-Ahqaf : 15)
Mudah-mudahan kita dapat beramal dengannya dan dikurniakan kita semua dengan zuriat yang soleh dan solehah, amin.

Doa-doa ini Ummi ambil daripada wall USTAZAH FATIMAH SYARHA

Semoga bermanfaat untuk Ummi dan rakan-rakan yang membaca.

 

TERPAKSA MC BILA UMMI DAN ANAK BONGSU DEMAM

TERPAKSA MC , UMMI DAN ANAK DEMAM

Semalam Ummi terpaksa MC sehari sebab adik(anak bongsu Ummi) dengan Ummi dua-dua tak sihat. Letih agaknya dengan cuaca panas dan perjalanan lama juga dari kampung hari tu. Jadi, bangun pagi semalam, terus pergi Klinik Kesihatan Semenyih. Mesti ramai tanya, awat pergi Klinik Kerajaan? Sekarang servis kat Klinik Kerajaan dah okay tau. Tambahan untuk baby dan juga dewasa memang akan dilayan atau diberikan keutamaan. So, pilihan kat tangan kita nak pergi mana satu. Kalau fah oergi kat Klinik Kerajaan dah bokeh save RM40-Rm80. Alang-alang boleh simpan untuk beli emas kan.. ni semua pengaruh Tokey Emas Haji Shaiful asyik suruh beli dan simpan emas. Lagi hebat, mana tau, boleh buat muka beli rumah kedua. Ini pula pengaruh daripada sifu Tn Azizul Azli Ahmad, sifu hartanah.

PicsArt_07-13-11.16.48

Kami sampai klinik jam 8am, jam 9 dah settle. Kira okayla kan..bukan ambik masa 12 jam kena beratur. Dan lagi satu, yang check pun Doktor bukan M.A. Jadi, apa nak risau , servis daripada Doktor bertauliah tu. Sebab Ummi bf, maka doktor decide bagi ubat yang kurang mengantuk dan adik baby Doktor bagi syrup dan multivitamin. Mujurla senang nak bagi dia makan ubat.

IMG_20160713_080044

Itu cerita semalam, masing-masing Ummi dengan baby ambil ubat yang diberikan nampak la perubahan. Lepas makan ubat demam Zakkir tidur lena. Dan nampak dia rehat dengan tenang, yerlah malam sebelum tu tak lena, maybe sakit sangat tekak dia kut. Bila doktor check macam ada ulser dalam mulut dia. Lepas makan ubat , dan mandikan dia, macam banyak perubahan. Daripada baby Zakkir tak nak bf, hari ini dah okay sikit. Nak bf pun dah cukup rahmat, Ummi dah tak susah hati sangat. Kalau tak, huishh risau sangat. Bila baby tak nak bf, dia lapar mulalah menangis. Esok harapnya dapat la bekerja semula. Hari ini terpaksa bercuti sehari setelah semalam mc.

IMG_20160712_152451

Kawan-kawan Ummi yang baca posting ini, doakan Ummi dengan baby Zakkir sihat ya. Terima kasih semua.

MAJLIS IFTAR BERSAMA ANAK YATIM DAN PELAJAR TAHFIZ DI MAHAAD TAHFIZ AT TAQWA

Alhamdulillah pertamanya Ummi mengucapkan kesyukuran atas nikmat yang Allah swt berikan sepanjang hidup ini. Manakan tidak, tiada yang tidak lengkap dalam hidup ini sejak dari secil. Di besarkan dengan adanya kedua ibu bapa adalah satu rezeki terindah dan niat yang tidak dapat didustakan. Setuju? Berbeza dengan sahabat yang dibesarkan sebagai anak yatim.

Kerana ibu bapalah yang sentiasa berdoa dan berada dengan anak-anak sejak dari kecil dalam apa jua keadaan senang mahupun susah. Itu Ummi sendiri dan kebanyakkan daripada kita.


5 SEBAB LIBATKAN ANAK DALAM AKTIVITI KEMASYARAKATAN

IMG_20160622_011440

Along & Angah tidak ketinggalan bersama bersama-sama anak-anak di Mahaad Tahfiz At Taqwa.

5 sebab Ummi libatkan anak-anak dalam aktiviti kemasyarakatan seperti ini adalah:

  1. Sebagai pelajaran untuk anak-anak lebih bersyukur nikmat ada sebuah keluarga. Ada adik abang dan kakak adalah rezeki.
  2. Anak-anak belajar menghargai dan menghormati. Tidak semua orang dapat apa yang kita dapat. Setiap detik perlu dihargai.
  3. Nilai kasih sayang itu mahal dan perlu penerapan nilai ini sesama ummat manusia. Insyaallah hidup tidak akan kesepian.
  4. Belajar memberi sejak dari kecil kerana memberi lebih baik daripada menerima.
  5. Mereka perlu setkan dalam minda untuk menjadi kaya untuk keluarkan lebih banyak sedekah dan menjadi menyumbang zakat terbesar suatu ketika nanti.

TABAHNYA ANAK-ANAK YATIM DAN TAHFIZ MAHAAD AT TAQWA

IMG_20160622_012256

Sokongan suami (baju purple kat tengah) dan anak-anak kepada Ummi untuk terlibat dalam program kemasyarakatan seperti ini satu rezeki yang tak dapat didustakan.

Namun begitu bagi adik-adik di Mahaad Tahfiz At-Taqwa mereka terpaksa melalui satu kehidupan tanpa ayah dan ibu. Menyusuri sungai kehidupan dengan rakan-rakan dan orang yang tidak di kenali pada asalnya. Tabahnya mereka belum tentu dapat diselamai dan dirasai oleh orang lain.

Oleh sebab demikian, Ummi bersama sahabat Pasukan Amal GSL mengambil langkah untuk meraikan kehebatan anak-anak ini.

Selasa lepas, 21 Jun 2016 kami bersama dengan Keluarga Jarayah binti Shafie, En Mansor Bin Abdullah dan Majlis Belia Kg. Batu bersepakat meraikan adik-adik di Mahaad ini pada satu majlis iftar. Iftar kami pada petang tersebut  di Sponsor oleh Bank of Tokyo.

IMG_20160622_011546

Konsep pemberian kali ini adalah pemberian yang tunai dan juga beras. Insyallah lain masa, mungkin dapat bertandang semula ke sini.

Mendengarkan bacaan ayat suci al quran yang di alunkan ketika solat terawikh, hati ini tersentuh. Betapa Allah swt sangat menyayangi mereka Allah swt beri adik-adik ini hati yang tenang dan terang untuk mendalami dan menghafaz ayat suci al-quran. Merdu sungguh suara nya.

Kami yang hadir berkesempatan beramah mesra dan menyumbangkan sumbangan duit bagi kegunaan sepanjang ramadhan serta untuk persiapan raya. Malah, Ummi dan rakan-rakan yang hadir tidak lepas daripada memohon anak-anak ini jua mendoakan kami di masa depan. Doa anak-anak yatim pastinya antara doa-doa yang mustajab. MasyaAllah. Semoga mereka dan kita semua di rahmati Allah swt.


PASUKAN AMAL GROUP SUPPORT LIKE

Sebenarnya Pasukan Amal GSL ini baru sahaja ditubuhkan. Namun begitu, penyertaan daripada ramai orang dan menjadi ahli GSL sedikit sebanyak merealisasikan impian founder GSL iaitu En Khairul Zahrin untuk menjadikan GSL bukan sekadar Group Support Like ,tapi satu komuniti yang menyumbang kepada masyarakat. Semoga usaha yang kecil ini, menjadi saham di akhirat kelak.

JpegBergambar dari kiri Ummi, SS, Saiyid, Muazam, Munir dan Azlinda


BUKAN SEKADAR BLOGGER

IMG_20160622_011915

Ummi dan Shiqeen Sattar di belakang tabir bersama anak-anak.

Bagi Ummi dan SS (SHIQEEN SATTAR), kami bukan hanya ahli komuniti GSL, Tapi kami juga mahu menjadi antara ahli komuniti KELAB BLOGGER BEN ASHAARI (KBBA9) yang mahu dekat dengan masyarakat. Kami mahu memartabatkan blogger dan mengubah tanggapan masyarakat kepada blogger yang selama ini hanya dianggap penyampai gosip dan fitnah. Sebab itu dalam Kelab Blogger Ben Ashaari prinsip kami “Bukan Sekadar blogger”.

Kami ingin menjadi penyampai maklumat yang benar dan pada masa yang sama membantu lebih ramai orang yang memerlukan, dengan kudrat yang ada. Insyaallah.Isunya bukan wang ringgit, tetapi kemahuan dan niat. Semoga usaha komuniti GSL dan KELAB BLOGGER BEN ASHAARI menjadi asbab untuk kami semua mengumpul pahala dunia untuk akhirat kelak. Amin.

Artikel Berkaitan:

DAHSYATNYA SEDEKAH DI BULAN RAMADHAN

AYAH JIKA KAU MASIH ADA…

KERETAPI LAJU DARI BUKIT KETERI KE ALOR SETAR MENYERONOKKAN

PERJALANAN DARI BUKIT KETERI KE ALOR SETAR MENAIKI KERETAPI

Hari kedua dikampung kami mencari aktiviti seterusnya. Petang semalam kami dan survey lokasi dan harga, jadi terus ambik keputusan untuk jalan-jalan ke Alor Setar. Perjalanan kami dari Bukit Keteri ke Alor Setar menaiki keretapi adalah pengalaman pertama setelah stesen baru di Bukit Keteri siap awal tahun 2016.


CERITA DI KAUNTER TIKET STESEN BUKIT KETERI

PicsArt_06-13-04.29.40

Pagi tadi masa nak bergerak dari Stesen Bukit Keteri , sabar jer la..tak ada pekerja KTM di kaunter. Hampir 20 minit kami menunggu …fuh nak naik darah juga lah..boleh kaunter tutup macam tu jer sebab tak ada pekerja. Maybe KTM boleh buka peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat lepas ini kalau dah tak ada orang sangat nak kerja.

Dekat jam 10.00 pagi baru lah nampak kelibat ada seorang pekerja. Terus pekerja tu ke kaunter tiket. Niat nak bising juga lah..memandangkan pekerja tu pakcik tua, terus tak jadi, sebab kasihan. Okay harga tiket pula, dari Bukit Keteri ke Alor Setar, dewasa RM4.80, warga tua dan kanak-kanak berusia 4 tahun sehingga 12 tahun RM2.40. Murah jer kan…so total kami semua hanya RM14.40 sahaja sehala.


SEPANJANG PERJALANAN PERGI KE ALOR SETAR

PicsArt_06-13-04.30.45

Berada dalam komuter di Perlis ini sangat selesa. Tambahan lagi hari kerja. Dalam komuter ini anak-anak buat macam depa punya coach sendiri. Sebab tak ada orang.

Perjalanan kami mengambil masa selama 30 minit sahaja. So masing-masing enjoy sangat dengan short journey ini.


HARGA TAMBANG TEKSI YANG TIDAK TETAP

PicsArt_06-13-04.32.54

Kami sampai lebih kurang 1050pagi. Sampai di stesen Alor Setar, kami ambil teksi.

“Pakcik berapa tambang ke Aman Sentral?”
“RM12.00” “Pakcik,selalu naik RM10.00 saja ,awat RM12.00” “Boleh la..Rm10.00”

Nampak dak cara letak harga di sini? Haihhh, SPAD kena pantau ini, ada ke patut macam ini. Boleh pula tawar menawar, elok sangat kalau pakai meter, pelanggan puas hati pemandu lebih berintegriti.


AMAN SENTRAL SATU PUSAT BELI BELAH YANG MENARIK

PicsArt_06-13-04.34.15

Kami ke Aman Sentral satu pusat beli belah yang menarik di Alor Setar yang terletak betul-betul berhadapan dengan Menara Alor Setar. Di Aman Sentral, daripada niat tak mau beli apa-apa, kami jalan-jalan jer la.

Tapi tiba-tiba, Mr Suami masuk kedai BATA, anak-anak pun ikut. Dah masuk, bukan 1 kasut di beli tapi 4 pasang. Abah beli 1 , Along dengan Angah beli sandal sorang 1 dan Cik Sarah beli kasut FROZEN 1. Total depa shopping kasut raya RM238.70. Belian kat BATA sempena raya dapat baucer RM50.00 bagi setiap RM90.00 yang di belanjakan. Jadi kena pandai kira sebelum bayar. mungkin kita bakal dapat 1 kasut FREE daripada BATA hasil daripada belian kasut lain.

Selepas itu, kami jalan-jalan pergi PARKSON. Abah depa beli baju raya. Jalan sana – jalan sini dapat la 3 helai baju. Alang-alang dah mai,beli terus sebab jimat masa untuk shopping kat KL nanti.


PERJALANAN BALIK KE BUKIT KETERI,PERLIS

Lepas tu, kami balik semula ke Stesen Keretapi Alor Setar juga naik teksi. Harga teksi sama juga, pakcik teksi ingat kami orang luar nak kenakan RM12.00 juga, dialog sama macam tadi. Itu sebab SPAD kena ambil tindakan ketetapan harga teksi, supaya tidak ada penumpang rasa tertindas.

Tiket perjalanan kami jam 1.52 petang untuk balik ke Bukit Keteri, Tapi agak lewat komuter sampai, dalam 2.05 petang baru tiba di stesen. Kami sampai di Bukit Keteri jam 2.45 petang.


KESIMPULAN SEPANJANG PERJALANAN SEHARIAN KAMI KE ALOR SETAR

Kesimpulannya naik keretapi/komuter dari Perlis ke Alor Setar tidak memenatkan malah lebih cepat. Cuma harga TEKSI sahaja yang tidak tetap sedikit ada keraguan menggunakan teksi di stesen keretapi Alor Setar.

Suasana ketika ini sangat menarik. Di kiri kanan kami dapat lihat sawah padi yang menghijau. Sedap mata memandang dan dapat rasai kesegarannya. Masyaallah indahnya ciptaan Tuhan ini.


PERJALANAN BALIK YANG SERONOK UNTUK ANAK-ANAK WALAPUN KELETIHAN

PicsArt_06-13-05.24.37

Semua kepenatan sehingga tertidur. Tengoknlah kat gambar tu, Angah dah terlentang tak sedarkan diri. Adik Mudzakkir memang tidur lena tanpa sebarang masalah. Ada masa nanti boleh bawa mak dan anak-anak jalan. Satu perjalanan yang singkat dan menyeronokkan. 😄