Saya dan keluarga

Journey – ETS TRAIN TO IPOH

 Perjalanan kami bermula jam 0830hrs hari Sabtu 15/12/12. Sebenarnya xde perancangan pun,
tetiba je…ad-hoc..wah..best juga kejutan mcm ni selalu. Perjalanan kami mula dgn breakfast di  Restoran Serdang KTM . Makan nasi dgn berlaukan ayam dan roti canai.okay la jugak kan sebagai pengalas perut. Wah nak jalan jauh ni…so kena makan yg mengenyangkan. ehm..lagi sebenarnya stesen KTM Serdang ni di seberang jalan. Aduih..kena la ummi brjalan menyeberang jejantas ni… Harga tiket dari KTM Serdang ni ke KL Sentarl cuma RM1.70.
Ha…ni muka takut nak naik train…okay yang bestnya dari seberang sana nak ke rempat mustaqim berdiri ni boleh naik lift..alhamdulillah xde la ummi penat nak melangkah.. easy n steady… beria nak naik train…last dahsampai…takut la pula…
Muka nak menagis pun ada..tapi x tahu la kalau dalam hati sebenarnya x sabar-sabar nak tunggu train sampai…
Nak juga ummi enterframe..ye la kan..dah lama gak ummi tak naik train..hehheeh
Masa ni dalam jam 0927hrs. Train sampai dalam 0930hrs.

 

Ini jejaka pilihan kami…ewah..abah menemai kami..sebenarnya plan nak naik train adalah rentetan daripada tgk youtube “Thomas and friends”.. So, nak bagi Mustaqim merasa macamana naik train…kami meluangkan masa melayan putera kesayangan kami ini..

 

Just Snap

 

Apa yang di larang!!!

 

Control macho…

 

Terujanya …PENUH GAYA

 

Wah apa tuhh??

 

 

 

Nanti part 2 ummi akan cerita perjalanan kami seterusnya dari KL Sentral ke  IPOH ..
Dan bahagaimana pula dengan nasi ganja yang popular di Ipoh.
BYE…

 

ad hoc(1) – jalan2 PD sempena 4th aniversary

Lokasi sambut aniversary ke 4 – without planning..heheheh PORT DICKSON

Sempena aniversary kami ke 4..4hb dec 2009 kami ambik kesempatan mini honeymoon/sambut aniversary di Port Dickson. Hehehe okay la juga kan.. Pagi2 kami bertolak dari rumah..xla pagi sgt dlm jam 830am..heheh itu la nama pun last minit planning. Perjalanan dekat je..dlm sejam je….simple dan dekat je kan..packing barang terus gerak.

Ini hotel kami menginap..walk in je..alhamdulillah dapat juga hotel kan..
Yang penting boleh anak main2 air..renang2…
Rate yang sgt berpatutan..dlm RM140.00. Okay la kan…
Sampai je di Pd..kami menghala ke Teluk Kemang..cari hotel..masa dalam perjalanan kami dah google ..masa tu terjumpa dengan Cozzi Hotel..call nak buat reservation..sure la customer service x bagi
sebab weekend kan..ramai guest..Tapi alhamdulillah..rezeki kami dapat deluxe room dengan harga RM140.00..MURAH KAN… 😉
Comelnya anak ummi…dgn beg ben 10 ..heheh

Ini masa jalan nak pergi check in..hantar barang masuk ke bilik dulu..

Tengok bilik dan tukar baju ..nak mandi laut…
😉
Anak dgn abah main air laut…

Dah selesai check ini..kami mandi laut…yeayyy.

Jalan kaki je dari Cozzi Hotel ke tepi pantai..opsss..
sebab Cozzi Hotel dekat dgn laut..selamat la kereta abah..x ada la berpasir…
Kalau hotel lain jauh..mesti kena naik kereta ..mana la ummi larat nak jalan…
(Ewah ayat kecian…) 😉
Mustaqim yang x confident bila x da pelampung
Mesra gitu-gitu
Bila anak dan abah main pasir…wah..peaceee

Anak abah main air..mula2 x confidence..dah tu abah suruh beli pelampung…

Bila naik …abah dengan anak main2 pasir….
Seronok betul anak beranak ini…
Wah bestnya dua beranak main airr..
Sukanya dia main air..
Abah melayan anak…ummi d daratan… 😉
Sekejap je kami mandi laut..ummi rasa panas dan bahang..ajak abah dengan anak kesayangan abah
balik ke hotel dan main2 di ‘swimming pool’…
Mr Suami ajar anak berenang…
Anak pun suka bila ada pelampung..Nanti part 2 ummi cerita bagaimana
reaksi anak yang bernama Mustaqim dah pandai berenang dengan pelampung dalam swimming pool…
Ini asam pedas Kasih Ibu…sedap juga asam pedas kedai ini..kami makan
asam pedas ikan pari…siput sedut..ayam goreng..sayur …mcm2 lagi la..
wah selera betul kami anak beranak makan disini.
Harga pula amatla berpatutan…
boleh ye kalau ke Port Dickson/Teluk Kemang..singgah la merasa makanan disini..
Dah penat main air kami tukar baju dan cari makanan tengahari… kat atas dah cerita kan kedai di atas ni.. 😉
Masa ini dalam 1200tengahari..lapar sangat2 ye la masa kat rumah makan nasi goreng yang Mr Suami masak je sikit…lapik perut…Kami  berharap perkahwinan kami akan membahagiakan sehingga akhirnya..amin dan sentiasa mendoakan anak2 sht dan membesar dgn berjaya dan menjadi anak2 yg soleh..
Nanti ummi update lagi k.

Published with Blogger-droid v2.0.9

PERCUTIAN CHERATING

Ni gambar masa persediaan nak ambik gambar kami sekeluarga..hehe ummi kadang-kadang selekeh sikit..apa tdknya…camera x letak bateri masa tu…

Anak abah betul al si kecik ni..

Potret keluarga

Potret keluarga

Hensemnyaa

Memang Mustaqim suka buat peace..

Bergambar dengan ummi …;)

Pagi – pagi di Teluk Cempedak..

Breakfast nasi lemak..

Ala-ala macho le nihh

Abah/ Mr Suami je yang steadyy

Oppss ni gambar masa mula2 sampai Cherating, dah tersesat hingga terlajak agak dalam 9km dari tempat penginapan..apa lagi singgah memborong keropok leko untuk di jamah..Yang pastinya sangat sedap…best la…rasa ikan 100%. Sebatang baru Rm0.50..Adalah sangat berbaloi-baloi.

Sebelum bilik siap untuk dimasuki, kami mandi dulu d  pantai..hehehe bestnya..waktu ini dalam jam 10pagi ini…seronok anak ummi.

Ini sememangnya hobby ummi ..heheh bergambar bertiga lagi…peace…best nya..lari dari kesesakan kota seketika.

Amboi si kecik ni..main pasirr yee..

Bila anak dengan abah tgh bersuka-suka.

Pemandangan di pagi hari…air tengah pasang masa ni.

Jom hilangkan kaki abang long..hehehe saja nk tulis abang long…

Geli ni..tapi yang penting anak ummi sporting…

ayok..ayok..air kena muka…

Abah kerja menambah pasir je pas kena air..

Ehm tgh bermesra la nih…ewah…kan baik mcm ni..saja je..selalu suka bergaduh dua hero ini.

Nak bangun dah…sbb dah jemu agaknya…

Ewah..anak dengan abah mandi laut

Suka sangat pic ni/..

Abah yang prihatin memujuk anak mandi laut.

Takutnya airr…tolong miii

Dah pas mandi kain bersidai-sidai di luar bilik…Okay..yg penting kos bilik ni hanya RM50.00..hehehe murahkan..ala-ala kampung..hanya berkipas sahaja..okay la kan..percutian baget.

Kat belakang payung guest house ada kayak dan acara menyusuri sungai..malangnya masa ini gelap sangat2 dan nak hujan..bot jalan jam 4pm..so xdapat la nak gerak dah hujan..mis la 1 program.

Bergaya la konon ni..

Muka baru bagun tido tapi nak juga peace.

Pemandangan payung guest house.

Lagi kawasan Payung Guest House..best..ala kampung gitu..

Sebabkan x dapat naik bot kami meronda ke Kemaman Terangganu..alahai ..sebelah je ngn Cherating.. memborong keropok untuk sedara mara dan bos suami.

Cara-cara membuat keropok leko.

Melepaskan gian bermain motor..xpe la..asalkan bahagia kan mustaqim.

Peace je memanjang.

Mustaqim nak ajak adik sebelah ini bergambar , tapi tak biasa kut..tu yang adik sebelah ini malu…

Mandi laut lagi di waktu petang pas hujan reda..

Kami bertiga..

Bestnya main2 pasir…

Wah layan perasaan nampak Mr Suami

Muka seronok main air..

Seronoknya main air….

Seronoknya main air..

Pagi esoknya nak gerak balik….kami pakai baju Cherating…lawa kan…

Bye—byeee

Pandangan depan Payung Guest House

Pandangan depan Payung Guest House
Pagi2 lagi 17 September jam 8.00am kami dah bertolak balik..opss pergi Nilai pula pastu…buat apa p Nilai? nnt ummi story lagi..
Bye-bye

Birthday Mustaqim 2 tahun

Dengan Raihana(Ana), Shafiza (Shef) n Najihah (jiha)
Wah ramaikan tetamu…best sgt..terima kasih semua.. mode : happyyyyy
Sahabat sahabat Uitm Perlis..alhamdulillah semuanya berjaya di menara gading… (tidak kira mana asal pun bila usaha pasti berjaya, nerbanding kalau yang dilahirkan di bandar namum ego dan bodoh tidak gunakan peluang yang ada mereka adalah golongan yang rugi)
SAJA NAK STORY TENGAH2…WALAUPUN PERSIAPAN LAST MINIT, NAMUN ALHAMDULILLAH SEGALANYA BERJALAN LANCAR DENGAN MASAKAN UMMI DENGA LAKSA YANG SEDAP…OPSS YE KE… NASI IMPIT , KUAH KACANG (ABAH MASAK), DAN RENDANG YANG BEST..HEHEHE. UMMI YANG TERUJA BERJUMPA DENGAN KAWAN2 UMMI YANG SANGAT SANGAT BAIK…MEMEANG MERINDUI MEREKA SEMUA…ALHAMDULILLAH DAPAT JUMPA…BIRTHDAY MUSTAQIM MMG BEST LA… MASA SETAHUN DULU PUN OKAY DAN YANG SECOND  NI LAGI OKAY…HARAP-HARAP DENGAN DIDIKAN AGAMA DAN ILMU DI DADA ANAK INI MENJADI ANAK YANG SOLEH..AMIN
2 years old…alhamdulillah
Hasil kerja kami untuk anak kesayangan… : homemade k, xde beli2 kat kedai

Alhamdulillah

Birthday Boy

Set NODDY untuk Mustaqim

SET NODDY UNTUK ANAK – VCD, BUKU KERJA DAN BUKU CERITA

Sebenarnya dah lama survey set noddy ini..ada tnya kawan2 ..dan ada yg suggest Groiller..tapi dah terpaut pada Noddy juga la…entah la sbb apa..sebab senang bagi buda faham agaknya..anak2 ni kan suka tgk tv..jadi senang la sikit …
Harga…ehm..agak mahal dan harap berbaloi untuk anak…kalau zaman kita dulu ..xde pun benda2 mcmni..memandangkan sekarang bekerja @wanita bekerjaya..harap set ini dapat membantu. Lain la macam mak kita dulu…balik sekolah x buat kerja sekolah mak sedia dah nak ajaq ngn rotan..heheh takut..

Sikit pasal set NODDY :

  • Harga boleh bayar hutang atau cash…yang Mustaqim punya ni total RM2100. Cash..Kalau hutang RM394 DEPOSIT..monthly x ingat pulang tapi 18 bulan rasanya…
  • Dah mula pasang pada mustaqim..alhamdulillah dia suka…
Contoh :
Sambil lari..cakap : I’m a train… I’m a train….
Suka sangat dia…harap bermanfaat la..insyaallah…
*copy dari blog lain..coz xsempat nak snap pic lagi
*copy dari blog lain..coz xsempat nak snap pic lagi
*copy dari blog lain..coz xsempat nak snap pic lagi

APA KATA MEREKA :  MANA2 SAHAJA BAGUS…YANG PENTING USAHA.. 😉

Rakan Istimewa

Info

hi nasha

grolier nih 100% buku.
mcm noddy ngan magic english tu buku ngan cd.
in my opinion for the start baby learn by sound. means dia bleh blajar dengan mendengar, melihat n bleh memorised. contoh terdekat ialah iklan. budak2 akan melekat kat tv bila iklan. so u kena start from CD. grolier tu suitable bila anak dah bleh faham dan bleh tau function huruf eg. at the age 3 or 4 may be dia dah bleh membaca. so bleh laa go for grolier. baru semalam i beli noddy set. ini pun sebab kawan yang suggest. dia kata untuk budak2 yang tak bleh baca lagi nih noddy is a good tools. lebih organised dari buku Grolier utk anak yg baru nak belajar bahasa. up to u then. sumer buku2 nih penuh ngan gambar2 yang akan menarik minat anak u. kita tunggu komen ma_danish plak… baru2 nih dia ada beli magic english.

kalau interested buku noddy i ada contact number agent tu.

Posted on: 2007/7/5 13:47
Rakan Arif

Info

alhamdulillah

sy pun beli grolier ni….masa awal beli risau gak takut tak terguna…tapi betul..depend on parents …kalu kita x mulakan..anak mana nak tau…so far so good…dzarif suka ..specially dictionary and i wonder why….story a day ..x minat sgt..maybe x fhm lagi.then words rapat2..dh besar skt nanti maybe ok

next month insyaalalh abis bayar..hehehee

Posted on: 2007/7/5 13:46

Lagi pasal  NODDY…JOM P MELAWAT :

Sama2 kita berdoa agar anak-anak mendapat ilmu yang bermanfaat dan diberkati..insyaallah..
Amin