Tag Archives: blog ibu dan anak

Basikal hadiah birthday Along ke 7 tahun. Happy birthday along!

Assalamualaikum, bismillahirrahmanirrahim, syukur sangat ada kesempatan masa untuk update story sebagai kenangan masa depan. Demi anak-anak dan catatan menghargai anak ketika mereka masih kecil. Ummi dengan abah tahun ini decide nak hadiahkan Along basikal sempena birthday Along ke 7 tahun. Yer la, basikal ini bagus untuk bersukan dan nak galakkan Along suka dengan aktiviti outdoor, compare dengan main dalam rumah je.

Sabtu laluhari abah kerja, tapi Ummi pergi jer kedai dengan anak-anak. 2hb September, ehmm awal lagi ikutkan. Birthday Along 7 Sept. Tapi its okay, asalkan ada hadiahkan. So, kami bawa basikal lama Along untuk dibaiki brek. Ini untuk kegunaan Angah, syukur Angah jenis yang okay, so pujuk sikit dia dah boleh terima untuk tidak dibelikan basikal bari. Huiiiii, kalau nak beli untuk 4 orang parah mak! So, beli ikut siapa punya birthday je, okay la kan, dan pada masa yang sama belajar terima hakikat, ada masa orang lain punya rezeki, ada masa rezeki kita. So, alhamdulillah Angah dapat terima kenyataan.

Adik dengan kakak ini dah boleh naik basikal, cuma tak boleh kayuh. Ingat nak belikan adik kereta mainan jer, tapi bila pikir balik, nanti dia tengok prang lain main basikal berebut pulak, jadi agaknya apa pilihan Ummi? Ehm, Ummi nak jimat kos dan juga senang sekali harung jer membeli, jadi Ummi belikan basikal hijau ini untuk kakak yang birthday dia bulan November nanti, jadi fair la. Hadiah kakak dah ada, alhamdulillah.

Maaf kak! Ummi tak beli yang warna purle, sebab nanti kalau adik yang naik pelik pula warnanya, jadi beli hijau warna universal.. “Mi, kakak nak pink!” Pujuk kakak..tapi…maaf yer kak, Ummi rasa hijau lagi lawa. heheh physco la sikit, asal lawa dan ada basikal dah cukup baik kan. hehehe

Akhirnya , inilah hadiah untuk Along, saiz 24 kalau tak silap basikal ini. Nak yang besar sikit supaya tahan lama, tapi tak sesuai dengan ketinggian Along. Jadi, ambil yang Along naik ni je.

Kat atas ni geng budak sekolah taman kami, ehm ramai juga kawan Along ni. Tapi bagus depa pandai bercampur, ada Cina, ada India..kiranya lengkap la geng 1 Malaysia. Heeheheh, bagus belajar bermaufakat dari kecil, harap sampai besar depa berukhwah macam ini. Kawan tanpa kira cerdik pandai dan pangkat, betul?

Ini pula geng anak Umminani, hehehe semua dah pandai berbasikal, cuma tak semua pandai kayuh. Besar sat jer adik pun! Ehm, Along, kami semua ucapkan happy birthday kat Along dan harap Along membesar jadi anak soleh dan rajin ibadah serta membaca al quran. Ummi abah dan adik-adik tak ada keinginan lain selain melihat Along jadi ustaz yang beriman dan bertaqwa kepada Allah swt. Along boleh kan? Ini hadiah daripada kami semua untuk Along, HAPPY BIRTHDAY ALONG!

Ibu kami sayangkan ibu selamanya…

Ibu, kami sayang ibu.

Kisah ibu ini dah lama Ummi simpan untuk dibaca dengan penuh rendah hati. Keadaan ini berlaku pada setiap masa dan ketika pada zaman serba moden ini. Mana satukah keutamaan? Kereta, sport rim, rumah atau ibu yang melahirkan?
img-20160423-wa0041
Seorang ibu ingin meminjam wang dari anak lelakinya .Dengan suara rendah di sertai rasa malu berkata, “Nak,bolehkah ibu meminjam RM300 ? Ibu perlu untuk beli barangan dapur “Anaknya tidak langsung menjawab , dengan raut muka bersahaja dia berkata ;”Iya bu , nanti saya tanya isteri saya dulu ya..”

Seakan berat mengiyakan kerana belum tentu isterinya mengiyakan.Ketika si anak masuk ke rumah terlihat bungkusan pampers anaknya yang sudah hampir habis , lalu terfikir ;Pamper sudah mahal sekarang , lebih kurang RM30 sebungkus.Sebulan lebih kurang 2 bungkus pampers , RM60 .12 bulan X 60 = RM720. Sekurangnya 3 tahun anak akan guna pampers = RM2160

Anak tadi terfikir banyak juga pakai duit bulanan untuk membesarkan anak anaknya.Lalu terkenangkan zaman kecilnya. Ibunya memberikan sepenuh kasih sayang pada dia tanpa berkira. Di besarkan oleh ibunya sehingga kini sudah berjaya mempunyai keluarga yang boleh di katakan senang.Apakah ibunya pernah meminta di balas , sekiranya di minta apakah nilai yang perlu di bayar ???

Terus si anak keluar semula dan menatap wajah ibunya yang redup di mamah usia. Dirimu telah memberikan semua kasih sayang, harta dan semuanya kepadaku tanpa harap balasan, dan semua itu kuterima dgn PERCUMA.

“Maafkan anakmu ini yang tidak tahu balas budi..”

Segera ia memeluk ibunya dan mengecup keningnya dan memberi wang RM300, sambil menangis ia berkata: “Ibu, jangan berkata pinjam lagi yaa, hartaku adalah juga milikmu, do’akan anakmu ini agar selalu berbakti padamu”. Sambil berkaca-kaca ada air bening di kelopak mata ibu ia berkata:

“Nak, di setiap keadaan ibu selalu berdo’a agar kita semua selalu dikumpulkan di dunia dan di SYURGA nanti dalam kebahagiaan..”anak-syurga
Jangan biarkan bacaan bermakna ini tenggelam begitu sahaja. Berkongsi kepada orang lain, supaya kita semua mendapat manfaat daripadanya. Bagi PARA ISTERI ingatlah bahawa rezeki dari suamimu adalah juga hak mertuamu. Dan juga perlakukan lah ibu mertua seperti ibu kandung sendiri.PARA SUAMI pula , ingat juga bahawa ISTERI anda juga berkeinginan juga memberi wang kepada ibu bapa mereka walaupun tanggungjawab ibu bapa adalah lebih pada anak lelaki tetapi anak perempuan juga ingin membalas jasa ibu bapa mereka.

Penulis asal Ummi sendiri tak rekodkan. Mohon maaf jika penulis asal membaca, halalkan entry ini untuk tatapan semua. Semoga penulisan yang baik ini dapat menjadi sebahagian saham akhirat kita semua. Jom telefon ibu, mak atau Ummi kita , restu dan  mereka selagi mereka hidup.

Ada ke cara didik anak bawah 7 tahun yang lebih baik?

Ada sesiapa nak kongsi cara didik anak bawah 7 tahun?

Siapa pernah alami situasi yang mana bila orang marah anak , kita mak yang terasa? Ha, Ummi ada juga terasa. Rasa nak marah balik siapa marah anak Ummi. Waima, Mr Suami yang marah. Boleh ke gitu. Wal  hal itu perkara biasa ayah nak tegur anak-anak. Tapi kalau Ummi yang melenting boleh pula. Haishh, tu orang kata mak ini macam mana sekali pun mesti nak jaga anak-anak dan bagi yang terbaik. Mana la ada mak yang nak anak dia rasa tak best kan.  Bahagia hati Ummi bila anak-anak gembira. Ada ibu ayah yang nak share cara didik anak yang terbaik dengan Ummi untuk anak-anak bawah 7 tahun?

Jpeg

Cara biasa Ummi gunakan adalah bawa anak-anak berjalan di sekitar KL ini pada masa orang lain bekerja. Ummi dengan Mr Suami akan mohon cuti untuk meraikan anak-anak. Meraikan mereka adalah satu cara didikan secara halus dan tawan minda separa sedar anak.

cara didik anak

Walaupun jarak perjalanan dekat dan hanya ambil masa setengah hari, percaya atautidak itulah yang anak-anak akan ingat dalam minda mereka. Sebab mereka rasa di layan dan seronok bermain. Bila keluar begini Ummi dengan Abah dah set awal-awal, tiada suara tinggi dengan mereka. Bukan mudah nak cari masa yang sesuai untuk bercuti dan berjalan-jalan.

Jpeg

Bermain di sekitar kawasan shopping mall juga selesa bagi Along yang ada masalah eczema. Along tak boleh kena panas dan berpeluh sakan. Mujur ada CETAPHIL yang bantu melembabkan kulit Along.

Jpeg

Sekali sekala abah dengan Ummi nak juga bergambar. Jap! Stop sini, cer tengok gambar Ummi dengan Abah. Betul ke muka kami seiras? Saja nak tanya disini sebab ramai orang luar sana komen muka kami sama. Semoga kita semua yang ada amanah anak-anak ini sentiasa pilih cara yang terbaik untuk beri kasih sayang dan didikan terbaik untuk anak. Macam Ummi usia anak-anak bawah 7 tahun inilah masa genting bagi kami sekeluarga. Serba salah jika ada marah depa walhal itu lumrah anak kecil.

Doakan Ummi berjaya didik mereka sebaiknya. Dan tolongg doakan Untuk Angah juga. Supaya kemanjaan Angah terkawal dan kurang merengek demi untuk dapatkan perhatian Ummi. Sama-sama Ummi doakan anak-anak kalian juga jadi insan berjaya. Amin

Apa aktiviti hujung minggu?

Jpeg

Setiap hujung minggu kalau tak ada kerja hakiki mesti penuhi kehendak hakiki anak-anak untuk keluar beriadah. Kami pilih tasik kat area PKNS  Bangi untuk bermain dan makan-makan hari ini.

Jpeg
Anak-anak nak juga naik traktor ini. Depa posing atas traktor macam best sangat.
Jpeg
Ini gambar kami sekeluarga pagi tadi. Best juga bermain dengan anak-anak, berpeluh juga mengejar kereta depa.
Jpeg
Kadar sewa kereta ini 10 minit RM5.00, berbaloi juga sebab tak perlukan maintainance dan kurangkan semak rumah. Kereta lama budak-budak ini Ummi sedekah kat orang di Flat belakang rumah. Sebab alasan utama, malas nak cas dan besar sangat semak. 😁
Jpeg
Main badminton pun berpeluh juga. Pagi-pagi okay la, sebab angin tak berapa kuat.

Siapa yang teringin nak cari  lokasi bersama keluarga yang santai, boleh ke sini. Tepi McD, dan tempat parking juga mudah. Sediakan duitnjuga untuk anak-anak beriadah , ada juga giant bubbles, kereta control sewa, basikal dan lain-lain aktiviti.

Esok sehari lagi untuk bersama anak-anak. Yang berdekatan boleh pergi beriadah di kawasan ini esok bersama keluarga. Okay selamat berehat.

 

Umminani.com di Media Akhbar Ruangan blog Harian Metro

polis wanita hebat

Umminani.com di Media Akhbar Ruangan blog Harian Metro

Alhamdulillah, pada minggu lalu Ummi dapat panggilan daripada seorang wartawan daripada Harian Metro untuk interview Ummi bagi ruangan blog Harian Metro keluaran 2 September 2016. Ummi rasa bersyukur sangat dengan peluang yang datang. Sebenarnya ini adalah hasil daripada recomendation daripada sahabat Ummi dalam komuniti blog iaitu Yanie Yusuf .

Antara yang Ummi ceritakan dalam siaran media tersebut antaranya seperti berikut :

1). Sejak bila terbabit dalam penulisan blog

Saya mula terlibat dengan penulisan blog sejak Februari 2011. Entry pertama masa tu memang berkisar tentang anak. Ini kerana saya memang suka niche tentang parenting, motivasi dan juga lifestyles.  Pembabitan dalam dunia blog ini ibarat diari keluarga kami.

2). Blog mengenai apa (kategori)

Sejak aktif dalam penulisan blog, saya focus kepada kategori keibubapaan (parenting) dan lifestyles.

3). Memang minat menulis ke?

Saya memang minat menulis sejak dari sekolah lagi.Saya suka menulis dari sekolah lagi. Zaman belajar saya memang ada diari sendiri dan setiap apa saya beli, pakai , amkan semua saya catatkan dalam diari. Tapi bila menulis di blog lagi mudah sebenarnya.

4). Cerita ringkas mengenai blog anda

Blog UMMINANI.COM adalah blog official saya sehingga hari ini. Blog saya menceritakan lebih kepada kekeluargaan (parenting) dan juga lifestyles. Saya juga suka berkongsi tips berkenaan dengan pendidikkan anak-anak, merangkumi pembelajaran , adab dan juga teknik memupuk anak suka menyimpan untuk masa depan. Selain itu, saya suka juga menulis berkenaan lifestyles. Ianya merangkumi perjalanan hidup saya , percutian serta makanan. Walaupun saya bukan kaki masak, tapi saya biasanya berkongsi lokasi menarik untuk makan di sesuatu kawasan. Saya juga suka berkongsi tempat makan yang menarik.

5). Bagi pendapat anda apa faedah melalui blog

Pada pendapat saya melalui penulisan di blog saya dapat berkongsi tips-tips keibubapaan dan juga bertukar idea dengan ibu bapa  lain. Selain itu, dari blog juga saya dapat meluahkan perasaan saya dan juga kreativiti serta pendapat. Melalui penulisan blog ini, saya dapat kongsikan kegembiraan dan pengalaman dengan ramai orang. Blog memudahkan pembaca mendapatkan input  serta bertukar idea.

6). Siapa yg mula perkenalkan penulisan blog

Penulisan blog ini pada asalnya saya tidak berguru. Saya hanya try and error setelah say abaca blog daripada usahawan muda pada masa itu, Irfan Khairi. Dan saya boleh serius dalam menulis blog apabila saya berkenalan dengan BEN ASHAARI dan menyertai Kelab Blogger Ben Ashaari. Sejak penglibatan saya dengan kelab blogger ini, saya lebih bersemangat menulis kerana pada masa yang sama menulis juga satu jihad selagi apa yang kita kongsikan membawa manfaat kepada ramai orang.

Sokongan daripada suami membuatkan saya lebih bersemangat dalam penulisan blog. Sehinggakan jika saya di jemput untuk penuhi sesuatu event, suamilah yang menjaga anak-anak seramai 4 orang di rumah.

7). Nama penuh dan usia

Nama penuh NOORAINI ALI dan berusia 31 tahun.  Suami MOHD MUA’ZAM BIN MOHD NAWAWI. Usia perkahwinan kami kini masuk 7 tahun dan di kurniakan seramai 4 orang cahaya mata . 3 lelaki dan 1 perempuan.

8). Asal,

Berasal dari Kg Bukit Keteri Perlis.

9). Status diri (bekerja atau masih belajar)

Saya juga adalah INSP MODENISASI (Penyelidikan) , Cawangan Urusetia Jab Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik , Bukit Aman.

10). Apa yang menarik mengenai blog Ummi?

Pembaca di blog saya biasanya  datang ke blog untuk dapatkan maklumat berkenaantips untuk anak, wanita bekerjaya , dan ramai juga daripada data saya dapat pembaca ke blog saya kerana minat mereka untuk mengetahui kehidupan sebagai seorang polis wanita dan sebagai ubu bekerjaya. Blog saya biasanya dibaca oleh golonngan dari usia 15 tahun sehingga 50 tahun. Saya suka berkongsi cerita yang boleh menarik minat orang  untuk membentuk generasi akan datang menjadi generasi ilmu dan beriman.  Bagi saya pendidikkan dari rumah memainkan peranan walaupun sibuk bekerja dan menguruskan rumah tangga.


 Tentang Umminani

Ucapan Terima Kasih Untuk Sahabat Yang Menyokong Ummi

Ummi ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada semua yang menyokong Ummi sepanjang penglibatan dalam kerjaya penulisan ini. Semoga ianya memberikan manfaat kepada ramai orang dalam apa juga yang kita tulis dan sampaikan dalam blog. Bagi sahabat yang tidak menulis di blog, Ummi harap tulisan dan perkongsian Ummi membawa makna kepada anda semua.


Gallery Media Harian Metro  2 September 2016

Ruangan blog Harian Metro
Ruangan blog Harian Metro Alhamdulillah satu penghargaan yang baik dan rezeki daripada Allah swt.

umminani.com Harian Metro Harian Metro