Tag Archives: anak

Basikal hadiah birthday Along ke 7 tahun. Happy birthday along!

Assalamualaikum, bismillahirrahmanirrahim, syukur sangat ada kesempatan masa untuk update story sebagai kenangan masa depan. Demi anak-anak dan catatan menghargai anak ketika mereka masih kecil. Ummi dengan abah tahun ini decide nak hadiahkan Along basikal sempena birthday Along ke 7 tahun. Yer la, basikal ini bagus untuk bersukan dan nak galakkan Along suka dengan aktiviti outdoor, compare dengan main dalam rumah je.

Sabtu laluhari abah kerja, tapi Ummi pergi jer kedai dengan anak-anak. 2hb September, ehmm awal lagi ikutkan. Birthday Along 7 Sept. Tapi its okay, asalkan ada hadiahkan. So, kami bawa basikal lama Along untuk dibaiki brek. Ini untuk kegunaan Angah, syukur Angah jenis yang okay, so pujuk sikit dia dah boleh terima untuk tidak dibelikan basikal bari. Huiiiii, kalau nak beli untuk 4 orang parah mak! So, beli ikut siapa punya birthday je, okay la kan, dan pada masa yang sama belajar terima hakikat, ada masa orang lain punya rezeki, ada masa rezeki kita. So, alhamdulillah Angah dapat terima kenyataan.

Adik dengan kakak ini dah boleh naik basikal, cuma tak boleh kayuh. Ingat nak belikan adik kereta mainan jer, tapi bila pikir balik, nanti dia tengok prang lain main basikal berebut pulak, jadi agaknya apa pilihan Ummi? Ehm, Ummi nak jimat kos dan juga senang sekali harung jer membeli, jadi Ummi belikan basikal hijau ini untuk kakak yang birthday dia bulan November nanti, jadi fair la. Hadiah kakak dah ada, alhamdulillah.

Maaf kak! Ummi tak beli yang warna purle, sebab nanti kalau adik yang naik pelik pula warnanya, jadi beli hijau warna universal.. “Mi, kakak nak pink!” Pujuk kakak..tapi…maaf yer kak, Ummi rasa hijau lagi lawa. heheh physco la sikit, asal lawa dan ada basikal dah cukup baik kan. hehehe

Akhirnya , inilah hadiah untuk Along, saiz 24 kalau tak silap basikal ini. Nak yang besar sikit supaya tahan lama, tapi tak sesuai dengan ketinggian Along. Jadi, ambil yang Along naik ni je.

Kat atas ni geng budak sekolah taman kami, ehm ramai juga kawan Along ni. Tapi bagus depa pandai bercampur, ada Cina, ada India..kiranya lengkap la geng 1 Malaysia. Heeheheh, bagus belajar bermaufakat dari kecil, harap sampai besar depa berukhwah macam ini. Kawan tanpa kira cerdik pandai dan pangkat, betul?

Ini pula geng anak Umminani, hehehe semua dah pandai berbasikal, cuma tak semua pandai kayuh. Besar sat jer adik pun! Ehm, Along, kami semua ucapkan happy birthday kat Along dan harap Along membesar jadi anak soleh dan rajin ibadah serta membaca al quran. Ummi abah dan adik-adik tak ada keinginan lain selain melihat Along jadi ustaz yang beriman dan bertaqwa kepada Allah swt. Along boleh kan? Ini hadiah daripada kami semua untuk Along, HAPPY BIRTHDAY ALONG!

Ibu kami sayangkan ibu selamanya…

Ibu, kami sayang ibu.

Kisah ibu ini dah lama Ummi simpan untuk dibaca dengan penuh rendah hati. Keadaan ini berlaku pada setiap masa dan ketika pada zaman serba moden ini. Mana satukah keutamaan? Kereta, sport rim, rumah atau ibu yang melahirkan?
img-20160423-wa0041
Seorang ibu ingin meminjam wang dari anak lelakinya .Dengan suara rendah di sertai rasa malu berkata, “Nak,bolehkah ibu meminjam RM300 ? Ibu perlu untuk beli barangan dapur “Anaknya tidak langsung menjawab , dengan raut muka bersahaja dia berkata ;”Iya bu , nanti saya tanya isteri saya dulu ya..”

Seakan berat mengiyakan kerana belum tentu isterinya mengiyakan.Ketika si anak masuk ke rumah terlihat bungkusan pampers anaknya yang sudah hampir habis , lalu terfikir ;Pamper sudah mahal sekarang , lebih kurang RM30 sebungkus.Sebulan lebih kurang 2 bungkus pampers , RM60 .12 bulan X 60 = RM720. Sekurangnya 3 tahun anak akan guna pampers = RM2160

Anak tadi terfikir banyak juga pakai duit bulanan untuk membesarkan anak anaknya.Lalu terkenangkan zaman kecilnya. Ibunya memberikan sepenuh kasih sayang pada dia tanpa berkira. Di besarkan oleh ibunya sehingga kini sudah berjaya mempunyai keluarga yang boleh di katakan senang.Apakah ibunya pernah meminta di balas , sekiranya di minta apakah nilai yang perlu di bayar ???

Terus si anak keluar semula dan menatap wajah ibunya yang redup di mamah usia. Dirimu telah memberikan semua kasih sayang, harta dan semuanya kepadaku tanpa harap balasan, dan semua itu kuterima dgn PERCUMA.

“Maafkan anakmu ini yang tidak tahu balas budi..”

Segera ia memeluk ibunya dan mengecup keningnya dan memberi wang RM300, sambil menangis ia berkata: “Ibu, jangan berkata pinjam lagi yaa, hartaku adalah juga milikmu, do’akan anakmu ini agar selalu berbakti padamu”. Sambil berkaca-kaca ada air bening di kelopak mata ibu ia berkata:

“Nak, di setiap keadaan ibu selalu berdo’a agar kita semua selalu dikumpulkan di dunia dan di SYURGA nanti dalam kebahagiaan..”anak-syurga
Jangan biarkan bacaan bermakna ini tenggelam begitu sahaja. Berkongsi kepada orang lain, supaya kita semua mendapat manfaat daripadanya. Bagi PARA ISTERI ingatlah bahawa rezeki dari suamimu adalah juga hak mertuamu. Dan juga perlakukan lah ibu mertua seperti ibu kandung sendiri.PARA SUAMI pula , ingat juga bahawa ISTERI anda juga berkeinginan juga memberi wang kepada ibu bapa mereka walaupun tanggungjawab ibu bapa adalah lebih pada anak lelaki tetapi anak perempuan juga ingin membalas jasa ibu bapa mereka.

Penulis asal Ummi sendiri tak rekodkan. Mohon maaf jika penulis asal membaca, halalkan entry ini untuk tatapan semua. Semoga penulisan yang baik ini dapat menjadi sebahagian saham akhirat kita semua. Jom telefon ibu, mak atau Ummi kita , restu dan  mereka selagi mereka hidup.

BAGAI ANJING DENGAN KUCING

PicsArt_06-19-10.47.24

Amboi peribahasa Ummi pagi-pagi ini. Ini lah Angah dengan Cik Sarah. Jarak Umur mereka dekat. Angah lahir 3.2.2013 dan Cik Sarah 12.11.2014. Setahun jer beza, sebab tu mereka dua ini sangat mudah jelous satu sama lain.

Tapi, dalam diam, Angah dengan Cik Sarah paling loving couple la kata orang. Masa perang jer , yang macam anjing dengan kucing…kau cakar akau aku cakar kau..tapi bila feeling-feeling sayang…serah kat depa dua orang.

Lagi satu bab bergambar, apa pun mesti nak bergambar bersama. Dua-dua nak beraksi depan camera. Haishhh, tu la kata orang tua kan… adik beradik macamana sekalipun seperti Air Dicincang Tak Putus.

Kita yang besar dan dewasa pun adakala rindu adik beradik kita kan..Setuju?

Jadi sempena nak raya ini Adik telefon la Abang yang lama merajuk, dan sebaliknya, Abang pun hadiahkanlah adik lelaki songkok ke atau adik perempuan sehelai selendang. Pasti kenangan zaman kecil menerpa di jiwa muncul di banyangan mata.

Jauh yang dekat-dekatkan, yang dekat lebihkan kasih sayang.

Salam Ramadhan ke 12.


ARTIKEL BERKAITAN:

umminani.com/2016/06/senyuman-mak-kebahagiaan-anak

shiqeensattar.com/mainan-kanak-kanak

umminani.com/2016/06/cik-sarah-anak-perempuan-tunggal-suka-melaram-dengan-baju-abang-abang

Cik Sarah Anak Perempuan Tunggal – Suka Melaram Dengan Baju Abang-abang

Memiliki anak-anak yang comel adalah satu anugerah terindah. Selain itu , memiliki mereka dengan penuh kesempurnaan sangat membuatkan Ummi rasa penuh syukur. Kecomelan anak-anak dengan sikap mereka ada kala buat Ummi berang juga,tapi itukan sementara sahaja dan manis bila di kenang semula.

Cik sarah , hanya seorang puteri kesayangan Ummi, memiliki wajah raut abah dan rambut seperti Dora The Explorer sangat mencuit hati. Namun  begitu, haaa….. Cik Sarah sangat cekal. Kalau kita buat dia, bukan nak nagis tapi….

Prinsip Cik Sarah

“Kau cepuk aku, aku cepuk kau !” 

Hahaaha, jangan di pandang Cik Sarah budak comel ini manja-manja jer, garangnya boleh tahan.. Si Angah la selalu kena dengan Cik Sarah.

Jpeg

Cik Sarah dibesarkan dengan abang-abang, bukan bermakna  tomboy! Tapi , memang tak berapa suka mainan kanak-kanak perempuan. Pilihan Cik Sarah jika bagi bear dengan kereta, dia pilih apa agaknya?? Ada yang dapat meneka? 

Mestilah?? ….. Kereta! Ha… tudia..ini baru anak perempuan..hahahaha

Jpeg

Perasan tak kalau tengok gambar-gambar ini  Cik Sarah pakai baju siapa? Ni satu lagi peel Cik Sarah.

Cik Sarah suka pakai baju Along dan Angah. Cuma angah kalau dia , memang pantang  Cik Sarah pakai, so Ummi slow talk dengan Angah macam ni : 

” Angah tahu… kakak(panggilan sarah  di rumah) tu suka pakai baju angah, sebab Kakak sayang.. Angah. Bila kakak pakai baju angah, dia dekat dengan Angah….Angah suka kan kalau kakak sayang Angah?? “

Angah ni kalau slow talk okay dia… so, kalau abah lipat baju, memang abah dia dah tahu la…Cik Sarah tolong abah…

“Tolong apa?? Tolong Sepah dan pilih mana satu nak pakai! “

“Arghhhh…abah !”

Jpeg

Jpeg

Jpeg

Jpeg

Jpeg

Jpeg

Jpeg

Dah layan gambar-gambar dora Malaysia ini kan? Itulah, ragam anak-anak ramai ni macam nilah.. Lagi satu bab rumah, kalau tak sepah tu rahmat, kalau bersepah macam tongkang tu namanya bahagia..hahahaha gelak besaq sat aihh…. Jadi jangan terkejut jika mai rumah kami yer. 

Okaylah, selamat berpuasa semua…


Artikel Berkaitan :

MERAIKAN IBU ~ Bahagia itu kekal selamanya.

http://umminani.com/2016/04/sspn-i-plus-kelebihan-dan-cara-memohon/

 

KENAPA PERLU RISAU KALAU ANAK DEMAM?