Tag Archives: anak dan gajet

Basikal hadiah birthday Along ke 7 tahun. Happy birthday along!

Assalamualaikum, bismillahirrahmanirrahim, syukur sangat ada kesempatan masa untuk update story sebagai kenangan masa depan. Demi anak-anak dan catatan menghargai anak ketika mereka masih kecil. Ummi dengan abah tahun ini decide nak hadiahkan Along basikal sempena birthday Along ke 7 tahun. Yer la, basikal ini bagus untuk bersukan dan nak galakkan Along suka dengan aktiviti outdoor, compare dengan main dalam rumah je.

Sabtu laluhari abah kerja, tapi Ummi pergi jer kedai dengan anak-anak. 2hb September, ehmm awal lagi ikutkan. Birthday Along 7 Sept. Tapi its okay, asalkan ada hadiahkan. So, kami bawa basikal lama Along untuk dibaiki brek. Ini untuk kegunaan Angah, syukur Angah jenis yang okay, so pujuk sikit dia dah boleh terima untuk tidak dibelikan basikal bari. Huiiiii, kalau nak beli untuk 4 orang parah mak! So, beli ikut siapa punya birthday je, okay la kan, dan pada masa yang sama belajar terima hakikat, ada masa orang lain punya rezeki, ada masa rezeki kita. So, alhamdulillah Angah dapat terima kenyataan.

Adik dengan kakak ini dah boleh naik basikal, cuma tak boleh kayuh. Ingat nak belikan adik kereta mainan jer, tapi bila pikir balik, nanti dia tengok prang lain main basikal berebut pulak, jadi agaknya apa pilihan Ummi? Ehm, Ummi nak jimat kos dan juga senang sekali harung jer membeli, jadi Ummi belikan basikal hijau ini untuk kakak yang birthday dia bulan November nanti, jadi fair la. Hadiah kakak dah ada, alhamdulillah.

Maaf kak! Ummi tak beli yang warna purle, sebab nanti kalau adik yang naik pelik pula warnanya, jadi beli hijau warna universal.. “Mi, kakak nak pink!” Pujuk kakak..tapi…maaf yer kak, Ummi rasa hijau lagi lawa. heheh physco la sikit, asal lawa dan ada basikal dah cukup baik kan. hehehe

Akhirnya , inilah hadiah untuk Along, saiz 24 kalau tak silap basikal ini. Nak yang besar sikit supaya tahan lama, tapi tak sesuai dengan ketinggian Along. Jadi, ambil yang Along naik ni je.

Kat atas ni geng budak sekolah taman kami, ehm ramai juga kawan Along ni. Tapi bagus depa pandai bercampur, ada Cina, ada India..kiranya lengkap la geng 1 Malaysia. Heeheheh, bagus belajar bermaufakat dari kecil, harap sampai besar depa berukhwah macam ini. Kawan tanpa kira cerdik pandai dan pangkat, betul?

Ini pula geng anak Umminani, hehehe semua dah pandai berbasikal, cuma tak semua pandai kayuh. Besar sat jer adik pun! Ehm, Along, kami semua ucapkan happy birthday kat Along dan harap Along membesar jadi anak soleh dan rajin ibadah serta membaca al quran. Ummi abah dan adik-adik tak ada keinginan lain selain melihat Along jadi ustaz yang beriman dan bertaqwa kepada Allah swt. Along boleh kan? Ini hadiah daripada kami semua untuk Along, HAPPY BIRTHDAY ALONG!

Anak Bermain Gajet , 5 Tips Mengurus Di Dunia Moden Alaf Baru

anak bermain gajet

Menguruskan anak bermain gajet bukan mudah. Sebab ibu ayah merasakan , wajib bagi kepada anak untuk anak-anak lebih behave atau duduk diam. Biasanya , mereka akan beri tumpuan yang sangat banyak untuk gajet seperti smartphones dan juga tablet. Bahaya atau tidak dan bagaimana nak urus anak bermain gajet ?

anak bermain gajet

Ajak Anak Bermain Sambil Belajar

Dalam dunia makin mencabar, salah satu cara yang paling baik untuk nak urus anak bermain gajet adalah dengan bermain sambil belajar. Contoh, Ummi abah ada telefon pintar dan laptop serta komputer di rumah. Alat dan gajet ini boelh digunakan untuk belajar dengan ajak anak lakukan acara perlumbaan mencari 10 nama pokok atau lebih baik mencari nama tokoh islam terkemuka.  Mudah dan perlukan bimbingan daripada ibu dan ayah.

Perdengarkan Lagu Ketuhanan dan Nasyid

Sekarang ini pelbagai rancangan dan juga aplikasi menarik berjaya menarik minat orang kita terutama anak-anak untuk bermain dan tidak berpisah dengan gajet. Maka, salah satu aktiviti menarik bermain gajet adalah dengan perdengarkan Nasyid Ketuhanan atau cerita tauladan kepada anak-anak. Youtube boleh di jadikan sumber hiburan jika kena dengan gaya dan cara.

Gajet Hanya di Benarkan Digunakan Pada Waktu Tertentu

Disiplin adalah kunci kepada kejayaan. Walaupun bermain gajet, anak-anak mestilah diberikan had masa dan waktu. Selain itu, lokasi anak bersama gajet hendaklah di tempat terbuka dan senang di pantau. Ini oleh mengelakkan anak-anak daripada salah guna gajet yang diberikan.

Ransangan Anak Menzahirkan Idea Kreatif

Anak-anak kita sekali kita selalu puji dan terapkan nilai positif, cepat mereka dapat install dalam kepala . Setuju? Kata orang, dengar, cakap dan buat. Itu akan membuatkan satu ilmu itu lebih berguna untuk diamalkan. Jadi, antara perkara yang boleh diajarkan untuk anak menxahirkan ayat-ayat dan kata-kata positif adalah dengan memberikan galakkan kepada mereka untuk menulis ayat-ayat , dan menzahirkan ide kreatif mereka di lama sosial dan juga blog demi kebaikkan mereka pada jangka masa panjang.

Jelaskan Buruk Baik Pengaruh Media ataupun Internet

Semoga kita semua jadi ibu bapa cemerlang. Artikel Berkaitan dengan ANAK DAN GAJET  boleh baca disini , hasil kaijan dan juga perkongsian Dr Rizal Abu Bakar

Ada ke cara didik anak bawah 7 tahun yang lebih baik?

Ada sesiapa nak kongsi cara didik anak bawah 7 tahun?

Siapa pernah alami situasi yang mana bila orang marah anak , kita mak yang terasa? Ha, Ummi ada juga terasa. Rasa nak marah balik siapa marah anak Ummi. Waima, Mr Suami yang marah. Boleh ke gitu. Wal  hal itu perkara biasa ayah nak tegur anak-anak. Tapi kalau Ummi yang melenting boleh pula. Haishh, tu orang kata mak ini macam mana sekali pun mesti nak jaga anak-anak dan bagi yang terbaik. Mana la ada mak yang nak anak dia rasa tak best kan.  Bahagia hati Ummi bila anak-anak gembira. Ada ibu ayah yang nak share cara didik anak yang terbaik dengan Ummi untuk anak-anak bawah 7 tahun?

Jpeg

Cara biasa Ummi gunakan adalah bawa anak-anak berjalan di sekitar KL ini pada masa orang lain bekerja. Ummi dengan Mr Suami akan mohon cuti untuk meraikan anak-anak. Meraikan mereka adalah satu cara didikan secara halus dan tawan minda separa sedar anak.

cara didik anak

Walaupun jarak perjalanan dekat dan hanya ambil masa setengah hari, percaya atautidak itulah yang anak-anak akan ingat dalam minda mereka. Sebab mereka rasa di layan dan seronok bermain. Bila keluar begini Ummi dengan Abah dah set awal-awal, tiada suara tinggi dengan mereka. Bukan mudah nak cari masa yang sesuai untuk bercuti dan berjalan-jalan.

Jpeg

Bermain di sekitar kawasan shopping mall juga selesa bagi Along yang ada masalah eczema. Along tak boleh kena panas dan berpeluh sakan. Mujur ada CETAPHIL yang bantu melembabkan kulit Along.

Jpeg

Sekali sekala abah dengan Ummi nak juga bergambar. Jap! Stop sini, cer tengok gambar Ummi dengan Abah. Betul ke muka kami seiras? Saja nak tanya disini sebab ramai orang luar sana komen muka kami sama. Semoga kita semua yang ada amanah anak-anak ini sentiasa pilih cara yang terbaik untuk beri kasih sayang dan didikan terbaik untuk anak. Macam Ummi usia anak-anak bawah 7 tahun inilah masa genting bagi kami sekeluarga. Serba salah jika ada marah depa walhal itu lumrah anak kecil.

Doakan Ummi berjaya didik mereka sebaiknya. Dan tolongg doakan Untuk Angah juga. Supaya kemanjaan Angah terkawal dan kurang merengek demi untuk dapatkan perhatian Ummi. Sama-sama Ummi doakan anak-anak kalian juga jadi insan berjaya. Amin

Tips ajar anak belajar fokus dengan bermain

mainan kayu

Tips Anak Belajar Fokus Dengan Bermain.

Dalam mendidik anak-anak , Ummi ada kala akui memang jadi singa. Bukan apa, mendidik anak-anak ni manja sangat pun tak elok. Biar ada rasa hormat dan kasih sayang. Pada masa yang sama, Ummi tidak manjakan mereka dengan mainan yang terlalu kerap. Pilihan mainan juga ada hadnya. Kali ini Ummi  ingin kongsikan tips anak belajar fokus dengan bermain. Yer, bermain boleh tingkatkan fokus anak untuk belajar. Tips ajar anak belajar fokus Ummi kongsikan kali ini  sebanyak 3 tips. Boleh kan?

mainan kayu
Mainan Kayu Untuk Anak

Ummi ada belikan anak-anak mainan kayu. Seperti dalam gambar adalah mainan kayu untuk memancing. Mereka perlu memancing untuk dapatkan ikan yang mereka nak.Jadi, nampak kan bagaimana anak-anak usia 2-5 tahun belajar untuk duduk dan fokus?  Baca sampai habis ya, di bawah Ummi sediakan tips anak belajar fokus hanya dengan bermain.

Bukan mudah untuk letakkan anak-anak di satu tempat dan minta mereka fokus. Namun begitu, jika kita duduk bersama dan biasakan diri dengan mereka, insyaallah anak-anak boleh duduk diam dan bermain.

Pada masa itu, anak akan biasakan diri untuk duduk dalam satu tempoh masa. Fokus! Kesannya, ibu-ibu akan dapat lihat sikap anak-anak sama sebegini apabila mereka duduk untuk membaca.

mainan kayu

3 Tips Anak Belajar Fokus Dengan Bermain.

1: Sediakan anak-anak mainan yang boleh beri mereka tumpuan untuk bermain. Contohnya mainan kayu memancing.

2: Sediakan mainan yang berwarna. Warna akan menarik minat anak untuk bermain dan duduk serta beri fokus. Pada masa yang sama kita telah tarik minat visual anak untuk bermain dan fokus.

3: Temankan anak bermain dan tunjukkan permainan tersebut. Apabila ibu dan ayah bersama anak bermain, mereka akan lebih faham dan walaupun duduk dalam tempoh sekejap tetapi impaknya besar keatas minda separa sedar anak-anak.

Tips ajar anak belajar fokus

Artikel berkaitan : Diuji Apabila Anak Bangun Malam

Jadi, mulai sekarang kita sebagai ibu bapa perlu bijak untuk memilih mainan anak-anak. Biarkan mereka bermain dan mendapat manfaat daripada permainan. Bermain dan berseronok sangat memberikan impak tinggi epada minda anak-anak.

cara ajar anak fokus

Ummi doakan anak-anak ibu dan ayah semua mudah untuk fokus dan cemerlang dalam bacaan al-quran dan pelajaran. Semoga kita semua menjadi ibu ayah yang sentiasa memberikan manfaat kepada anak-anak demi masa depan mereka.

Train To Busan Selit Nilai Kasih Sayang

Tips Anak Cerdik dan Rajin Belajar yang mudah diamalkan.

RAHSIA ANAK CERDIK

Tips Anak Cerdik dan Rajin Belajar

Jika ibu-ibu atau saudara selalu membaca disini, pasti dah tahu Ummi adalah seorang ibu bekerjaya. Kini menguruskan anak-anak 4 orang tanpa bantuan bibik dan hanya suami yang membantu menguruskan rumah tangga kami. Setiap hari jadual yang sama Ummi dan keluarga lalui. Bangun pagi , selesai solat anak-anak di hantar ke rumah pengasuh. Seharian Ummi di pejabat pasti adalah sesuatu yang memenatkan. Pejalanan dari rumah ke pejabat adalah memakan masa selama hampir 45 minit sehingga 1 jam mengikut keadaan jalan raya dan cuaca. Namun begitu, adakah pelajaran anak-anak Ummi  terabai? Kalau ramai yang kenal Ummi, mereka tahu Ummi garang dan memang bab pelajaran Ummi amat titik beratkan. Kali ini Ummi nak kongsikan tips anak cerdik dan rajin belajar.

img_2492 Tips Anak Cerdik dan Rajin Belajar

Along dan angah punya karakter yang berbeza. Along sangat dikenali sebagai seorang anak yang mudah dibentuk, mengikut arahan dan juga kaki buku. Setiap kerja yang diberikan akan diselesai dengan cepat dan didahului. Lain dengan Angah, seorang anak yang lebih kepada auditory  dan visual. Kalau dengar video atau lagu, Angah mudah dapat dan belajar. Dan nak tahu? Sebab anak-anak Ummi lebih kurang sebaya, Ummi korbankan Astro  di rumah. Di rumah kami ada tv tapi tiada siaran televisyen. Tiada ASTRO. Yang ada hanya Set Noody , VCD Ummi dan juga lain-lain vcd yang berbentuk pelajaran.UMMINANI.COM RAHSIA ANAK CERDIK

Ummi ada  berikan ganjaran kepada mereka atas kejayaan masing-masing. Namun begitu, ianya bukan mudah. Jika mereka inginkan sesuatu mereka perlu buktikan dengan result kepada Ummi dan abah. Sebagai contoh Along berjaya mendapat tawaran ke Sekolah Integrasi Beranang, Along dihadiahkan dengan motor mainan , begitu juga angah kerana berjaya di pujuk untuk ke kelas membaca Bacalah Anakku di Sg Long setiap malam Khamis dan Jumaat.

Selain mainan, Ummi biasanya memberikan mereka hadia seperti berikut :

Ganjaran untuk makan di lokasi mewah seperti hotel.

Mereka di bawa berjalan-jalan dan melancong walaupun di dalam negara.

Selain itu, masing-masing perlu di puji sebagai tanda penghargaan. Puji Along, Angah dan Sarah juga mesti di puji.

sspn-i plus

Klik Sini : Kaedah Selamatkan Simpanan Anak-anak

Dan paling mereka dambakan adalah masa Ummi. Oleh sebab itu, sebagai ganjaran atas kejayaan mereka, Ummi perlu offkan telefon dan berikan masa. Untuk bermain kasut roda, demi anak-anak Ummi perlu korbankan masa Ummi menulis serta kerja-kerja lain. Bukan mudah, banyak tanggungjawab Ummi perlu lakukan. Tapi demi mendorong anak-anak lebih cerdik dan rajin belajar Ummi perlu utamakan mereka.

Sama-sama kita doakan anak-anak kita menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat.

Artikel Berkaitan :

umminani.com/2016/09/umminani-com-di-media-akhbar/

umminani.com/2016/09/main-dam-ular-semasa-zaman-kanak-kanak/

Cerita Anak-anak Beraya Di Kampung

anak dan gajet

CERITA DI KAMPUNG

—————————-

Balik beraya di kampung mengujakan. Apatah lagi ianya jarang dilakukan. Lebih-lebih lagi apabila perjalanannya jauh.Di kampung ada pelbagai cerita. Ada rencam yang tersendiri. Susuk tubuh manusia dengan bermacam cerita.

Orang kampung juga disapa kemodenan. Gajet sentiasa di tangan. Begitu juga dengan remote tv. Dulu orang tua hanya berbekalkan telefon bimbit Nokia. Tujuannya mudah. Hanya sekadar membuat dan menyambut panggilan.Namun itu dulu. Golongan veteran kampung pun sudah ada grup whatsapps sendiri. Ini dianggap kemajuan bak kata Haji Sudin.

Petang tadi berbual dengan dengan anak buah sebelah isteri. Nini namanya. Nini baharu berumur 5 tahun. Cakap masih pelat. Baharu masuk tadika. Apabila disoal apa yang Nini belajar di tadika, jawabnya menyanyi. Nini pun mula menyanyikan lagu Sudirman – Tanggal 31. Liriknya lintang pungkang. Ikut sedap. Ikut apa yang dia ingat. Apa yang menarik pada Nini yang mini tab. Gajet itu melekat seperti magnet di tangannya. Hampir setiap masa gajet itu bersamanya. Tidak lekang. Apabila diambil emosinya terganggu.Apabila berbual dengan Nini, matanya liar. Tiada eye contact. Soalan tidak dijawab habis. Mudah beralih topik.

Andai ada kenderaan lalu, pasti mata cepat beralih ke situ. Itupun tidak lama. Meliar balik matanya. Fokusnya hanya pada gajet. Pada games yang dia main. Pada lagu-lagu atau cerita kartun yang dimainkan.Saya berbual pula dengan ibu dan ayah Nini. Cuba dapatkan maklumat lanjut. Bagaimana pelajaran Nini di tadika.

Mengikut ibu Nini, beliau agak ketinggalan di sekolah. Apabila saya teliti kerja tadikanya, terlalu banyak kesalahan yang Nini lakukan. Terlalu banyak kerja yang tidak dihabiskan.

anak dan gajet

Ketika itu teringat kajian tentang gajet dan otak di Melbourne. Saya menjadi peserta. Menggunakan gajet dengan kepala penuh wayar. Aktiviti otak direkod. Kajian oleh Telstra. Sebuah syarikat gergasi telekomunikasi Australia. Boleh dianggap TM di sana. Saya hanya perlu guna gajet semahunya sepanjang lapan jam kajian. Tiada had. Guna lima hari berturut-turut.Hasil kajian ini sama dengan puluhan kajian tentang kesan buruk gajet ke atas otak.

Pertamanya kesanya ke atas hippocampus. Gudang memori kita di otak. Aktiviti Hippocampus jadi kurang. Natijahnya, ingatan kita merudum.Pelajaran pastinya menghadapi masalah. Prefrontal cortex, pusat fokus juga terganggu. Hilang daya tumpuan.Amygdala, pusat proses emosi juga terkena penangan. Andai diambil gajet, emosi terus naik. Tangisan dan jeritan memingitkan telinga.

Ujian ke atas tahap dopamine – hormone bahagia juga mencanak naik. Bila dopamine naik, serotonin – hormone motivasi menurun. Tiada motivasi mahu belajar.Dopamin meningkatkan kuasa ketagihan. Makin tinggi dopamine, makin ketagih seseorang itu.

Ya bermain gajet membawa ketagihan. Pusatnya sama seperti mereka yang ketagih kepada dadah Kokain. Tempat yang sama memberi kesan yang sama.Lahir perasaan belas pada Nini. Kecil lagi sudah jadi penagih. Soalnya berapa ramai anak-anak kecil seperti Nini dijadikan penagih oleh ayah ibu sendiri?

Cuba semak. Adakah anda juga ada Nini di rumah?

RINGKAS MENGENAI DR RIZAL ABU BAKAR

Fellow at St Vincent Hospital

Tutor at Australian National University

Sleep Scientist at Canberra Sleep Laboratory

Psychologist at PPC Worldwide

Deputy Dean at University Malaysia Sarawak

Clinical Psychologist at Goulburn Valley Health Victoria Australia

Former School Psychologist at Minatet College

Former Principle Consultant Psychologist at Nasihah Consulting- Northern Psychology Clinic

Former Psychologist at Cardinia-Casey Community Mental Health

Former Lecturer at Government

Studied Clinical Psychology at The Australian National University

Went to SMKA Al-Mashoor (L) Penang

Lives in Kuching, Malaysia

From Kuching, Malaysia


ASYIK SAKIT JER

———————

“Anak-anak saya selalu sakit.” Kak Kiah mulakan bicara. “Lepas seorang sakit, dan baik ,yang lain pula sakit. Letih ambil ubat.” Kak Kiah melepaskan keluhannya.

Kak Kiah bekerja sebagai operator pengeluaran. Pendapatan tidak seberapa. Kalau kerja lebih masa, dapatlah lebihan sedikit.Tinggal di Bayan Lepas tidak murah. Apatah lagi menyewa. Suami pun bekerja di sektor yang sama.

Pulang ke kampung terserempak dengan Kak Kiah. “Akak memang menanti Rizal balik. Banyak nak tanya.” Kata Kak Kiah lagi. Kak Kiah muda bertahun-tahun dari saya.Tidak pasti kenapa dia gelarkan dirinya kakak. Kak Kiah nampak tua dari usia. Kerja syif telah meragut usia mudanya. Tidur tidak teratur menyebabkan beliau membesar sebagai johan.

makanan ringan untuk anak

Tidur tidak teratur cepatkan proses penuaan. Mudah sakit. Mudah letih.“Anak-anak selalu sakit apa?” soal saya meminta kepastian.“Asyik demam jer budak-budak ni. Si Alif masa UPSR pun boleh demam. Akak risau keputusan dia teruk.” Ujar Kak Kiah cemas.

.

“Dalam sebulan mesti sekali atau dua kali demam. Ubat penuh dalam peti ais. Kadang-kadang malas nak pergi klinik.Akak la jadi doktornya. Bagi dia orang makan ubat –ubat yang tak habis.” Jelas Kak Kiah penuh semangat.

“Maaf Kak. Selalu anak-anak makan apa?” saya cuba mencari pangkal isu.

“Makan nasi macam biasa. Malam biasanya belilah apa-apa kat pasar malam ke. Burger ke.” Ujar Kak Kiah lagi.

“Makanan ringan anak-anak makan tak?” soal saya lagi.

“Itulah favourite dia orang. Dari segala jenis keropok, gula-gula, asam-asam, ais krim dan mee segera. Hari-hari mesti makan.”

“Akak kerja syif. Abang pun sama. Jadi kami tinggalkan duit. Dia orang berkenduri sakan.” Cerita Kak Kiah seolah-olah ada penyesalan.

Saya tarik nafas panjang. Masa berbual dengan Kak Kiah anak-anak Kak Kiah masing-masing menjinjing junk food.Junk food atau makanan ringan melemahkan sistem imun kanak-kanak. Apabila sistem imun lemah, penyakit dengan bangganya menghampiri.

Tubuh mereka jadi sarang pembiakan penyakit. Virus mudah hinggap. Junk food juga ganggu otak. Bahagian utama gangguan ialah hippocampus- tempat memori. Ganggu proses belajar.Apabila belajar susah lekat. Berulang kali pun pelajaran tak masuk. Menjadi benak.Natijahnya kena marah. Hantar tuisyen terbaik pun tidak akan membantu. Hantar pula ke kem motivasi. Habis duit berkoyan-koyan.

.

Balik ke rumah masih tiada perubahan.Tuisyen atau kem motivasi itu umpama software. Walau software itu baik, andai hardware iaitu otak tidak baik masakan software dapat dimuat naik ke hardware?Baiki hardware. Baiki otak. Usah beri racun pada otak. Makanan ringan bukan makanan.Makanan ringan adalah racun. Usah kita racun anak dan diri sendiri. Jaga otak, otak akan jaga kita.