Masam Manis “Life”

Dah makan cempedak ker?

Dah makan cempedak ker?

Ummi ini dari sehari ke sehari nak menikmati sedapnya cempedak. Tapiii nak beli jer risau. Sebab apa tau? mak beli masa di kampung hari tu, dapat 4 ulas jer dalam sebiji. Mana tak hangin… tapi itulah nama rezeki kan.

Jpeg

Jpeg

Jpeg

Sebab dah mengidam sangat nak makan, minta suami p cari kat area Semenyih. Katanya cari merata kat area Tesco Semenyih, tak ada yang menjual. Frust seketika.

Tiba-tiba teringat kat satu mak cik jual goreng pisang area nak masuk ke Taman Semenyih Indah. Dh teringat mana boleh tunggu-tunggu. Apa lagi, start motor pusing p cari. Biasa yang dijual sekilo RM6.00, tapi kat mak cik ini sekilo hNya RM5.50. Murahlah walaupun hanya Rm0.50 kan.

Nak hilangkan kempunan beli lah 3 biji. Anak-anak Ummi suka cempedak goreng ini. Tengok jer la gambar mereka menikmati buah cempedak ini.

Resepi cempedak goreng Ummi:

Tepung beras
Kapur makan
Garam
Kunyit ( nak bagi kekuningan)

Bancuhan Ummi tak letak tepung gandum Sebab ada yang buat letak tepung gandum. Simple jer, tapi tiba-tiba bila makan cempesak goreng teringat masa kecik. Cempedak goreng mak masak. Apapun yang mak masak la the best kan
.😍

Okaylah, ada lagi sebiji. Malam ni habiskan. Siapa nak rasa cempedak Ummi mai jalan ke rumah. bye

SYUKUR DIA BEBAS THALASEMIA

Terdahulu :

CHECK UP MAISARAH BABY PRE.MATURED

Jpeg
Balik daripada hospital, makan minum main seperti biasa. Pre matured bukan isu bagi Maisarah.

PERKEMBANGAN SELEPAS CHECK UP

Ini perkembangan si Maisarah comel. alhamdulillah balik drp HKL, doktor melihat Maisarah normal. Cuma kata doktor sebab dia lahir tak cukup minggu, maka , doktor bagi 1 bukan setengah perkembangan lambat daripada kawan sebaya.

Sarah ini cuma lambat bercakap sahaja. Tapi bagi Ummi, semua perkara dia excellent. Sebutan sahaja baru duk belajar.

Lagi 1, Maisarah disahkan bebas Thalasemia. Alhamdulillah, gayanya along dengan Ummi jerla yang ada wapaupun minor sahaja. So, kawan-kawan Ummi doakan puteri kesayangan Ummi ini sihat dan membesar dengan sihat ya.

CHECK UP MAISARAH SI BABY PRE MATURED

CHECK UP MAISARAH SI BABY PRE MATURED

Jpeg

Jpeg

Hari ni follow up si kakak, Maisarah. Ummi dengan abah la temankan. Masa lahir dulu 1.7kg jer.. kecil sangat. Sebabkan pre matured so kena la follow up kt pediatrik ini walaupun sebenarnya baby Sarah ini sihat walafiat. Kita ni bukan pakar, so ikut jer la. Maybe doktor nak tengok perkembangan baby Maisarah kot.

Masa kaunter di buka 1.30 petang. so, kami sampai 1.20 petang macam molek-molek sangat. Sini parking susah, mujur ada Kompleks sukan kat depan Hosp. Pediatrik ini. Park jer disini, selamat dan selesa.

Okay,nanti Ummi cerita apa perkembangan kakak okay.😍

Layan movie Star Trex Beyond

Hari ni layan movie lagi ehhh… Inilah masanya kami nak dating hahaah… anak-anak hantar kat rumah pengasuh. Ada ke yang parents macam Ummi dan Mr Suami? Eh..nak tahu..hari biasa 24 jam sehari dengan anak-anak..nak couple-couple dengan suami , ada jer halangan. Si Maisarah jelous. Pantang cakap “Ummi sayang abah” mulalah merajuk bagai.

Jpeg

STAR TREK BEYOND

Kami pilih filem aksi kali ini. Nak cerita panjang tak berapa nak reti. Tapi cerita ini bagus untuk di tonton. Tak bosan, ada masa kita jerit…menyorok belakang Mr Suami…eh.eh…ala-ala manja weiii.  Nak tak bermanjaan-manjaan?.!! 😄😄😄😄

Jpeg

MORAL CERITA INI

Team akan menguatkan satu pasukan. Kita perlukan sahabat untuk kuat dan sentiasa beri sokongan seperti Captain James Kirk dengan sahabatnya Spock. They why need each other. Kita macamana pula?.. (ini sebab i need Ezza Azlan & Shiqeen Sattar to support me😊). Dalam Kbba9 abang Ben Ashaari as team leader memang banyak support. Tq uols. Kita jadi macam Star Trex yer.

Baca la sinopsis disini

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Star_Trek_Beyond

Lagi satu dalam cerita ini, kebergantungan pada perkara mustahil kena kuat. Kalau orang islam, bermakna bergantung kepada kuasa Tuhan. Miracle thing will happen.

Lagiii?
Jangan mudah terpengaruh. Ini kesnya bila si captain ini nak sangat membantu sehingga ….? kena la tengok sendiri.
baru best.

Okay..itu jer nak share hari ni. Kami dah layan..siapa tak layan lagi..silakan.pergi dengan suami la…baru umphhhh.😍😍

Wajib tonton okay!!!

UCAPAN SEMPENA GATHERING KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

blogger wanita famous

Assalamualaikum. wbth

Terima kasih kepada Puan dan Tuan pengerusi majlis Puan Shiqeen Sattar dari Shiqeen sattar.com dan Tuan Muda Razzey dari razzey.com yang bersedia untuk menjadi pengacara majlis kita pada hari ini.

IMG-20160730-WA0062

Saya, Nooraini Binti Ali atau lebih dikenali dengan Umminani, wakil daripada kelab blogger ben ashaari sangat berbesar hati dengan kehadiran Dato/Datin/Tuan-tuan dan Puan/Puan sekalian untuk bersama-sama ahli komuniti kelab blogger ben ashaari pada hari ini.

IMG-20160730-WA0079

Bersyukur kita ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya dapat sama-sama kita berada dalam majlis yang serba indah pada hari ini. Saya mewakili kelab blogger ben ashaari ingin merakamkan jutaan terima kasih semua penaja yang sangat berbesar hati meraikan kami semua.

IMG-20160730-WA0048

Penaja Lokasi & Makanan UMMIZA CAFE

Penaja Burger SECONDITEM BURGER BANTING

Minuman Rasmi Oleh YEO’S MALAYSIA

Penaja Hamper Utama :

IMG-20160730-WA0060 IMG-20160730-WA0049

COSMODERM

TIGERUS

FATA BESTARI HOLDING , terima kasih banyak-banyak.

Tanpa sokongan pihak penaja, khasnya Ummiza Café, pasti majlis gathering pada hari ini tidak dapat disempurnakan.

LATAR BELAKANG KBBA9 DAN KEAHLIAN

Untuk pengetahuan semua, keahlian kelab blogger ben ashaari ini sehingga kini seramai hampir 120 orang dan latar belakang mereka terdiri daripada pelbagai latak balakang yang istimewa. Ada antaranya seperti saya, government servant, ada yang usahawan malah tidak kurang juga yang masih belajar. Latar belakang yang berbeza inilah yang mewarnai dan memeriahkan kelab blogger ini.  Saya sendiri amat tertarik dengan kelab blogger ini pada awalnya kerana melihat mereka didalam komuniti ini saling memberikan kerjasama yang baik . Ianya dapat dilihat melalui #hashtaq kelab blogger ben ashaari.

Malah kami amat berterima kasih kepada ben , kerana memilih  dan membuka keahlian kepada kami untuk menjadi sebahagian daripada kelab blogger ben ashaari, waima daripada zero knowledge tentang blog sehinggalah menjadi antara blogger yang berpengaruh. Tahniah dan TERIMA KASIH kami ucapkan kepada BEN ASHAARI. (berikan satu tepukkan kepada BEN ASHAARI).

TUJUAN

Kelab blogger ben ashaari pada asasnya mengumpulkan blogger-blogger dari seluruh pelusuk negeri untuk bersama-sama menjadi satu komuniti yang bukan sekadar menulis, tetapi menjadi antara penulis yang berpengaruh, menjadi penyampai dan penyumbang berita yang boleh memberikan manfaat kepada masyarakat di luar sana.

Oleh sebab itu, pengasasnya iaitu BEN ASHAARI sendiri sentiasa menasihati dan membimbing ahli kelab blogger ben ashaari untuk menulis perkara yang baik-baik dan memberikan manfaat kepada pembaca.

Ben sendiri menekankan bahawa,  biarlah  blogger dipandang antara orang yang membantu memberikan informasi yang benar dan menjauhi daripada perkara yang negative. Biarlah tulisan blogger-blogger ini menjadi inspirasi malah jika ditulis kearah kebaikkan diharap ianya menjadi asbab kepada saham akhirat kita semua kelak. AMIN

Semoga kerjasama yang ditunjukkan bukan berakhir disini, tetapi saya mendoakan agar kelab blogger ben ashaari dapat memberikan lebih manfaat kepada ramai orang melalui penulisan di blog dan lain-lain media sosial seperti facebook, instagram dan sebagainya.

Saya juga sentiasa berharap, pihak penaja tidak serik bekerja sama dengan kami semua, malah kami mengalukan jika ada lagi kerjasama yang boleh kita sama-sama laksanakan selepas ini. Saya juga mengalukan lebih ramai usahawan atau pihak yang berminat bekerjasama dengan Kelab Blogger Ben Ashaari tampil atau berhubung dengan kami. Insyaallah, kami cuba memberikan kerjasama yang sebaiknya.


INILAH YANG DIKATAKAN,

UMPAMA BELAYAR TELAH SAMPAI DI PELABUHAN

UMPAMA BERKAYUH TELAH SAMPAI DI MUARA

UMPAMA BERJALAN TELAH SAMPAI DI DESTINASI

TIADA UNTAIAN KATA YANG MAMPU DILAFAZKAN

SELAIN

UNGKAPAN RASA SYUKUR

DAN UCAPAN TERIMA KASIH KAMI

BUAT SEMUA ATAS KESUDIAN HADIR

DAN

MEMERIAHKAN LAGI  MAJLIS  YANG  PENUH  KEBERKATAN  INI.

MAWAR MERAH DI ATAS PETI

BUNGA MELUR SAYA KALUNGKAN

TUAN RUMAH BERBESAR HATI

APA YANG KURANG MOHON MAAFKAN

Sekian. Wabillah hitaufiq….

 

YAKIN TAK DENGAN SEDEKAH?

YAKIN TAK DENGAN SEDEKAH? 

Yakin tak dengan ganjaran bersedekah? Pernah dengar kan orang selalu cakap, sedekah itu lebih baik disaat tiada atau masa rasa tak cukup. Baru-baru ini Ummi alami sendiri. Cukup terkesan dengan apa yang Allah swt beri.

Melihatkan baki kat akaun bank, simpanan menyusut. Tapi hati ini dah nekad untuk belikan sesuatu untuk ayah(suami kepada pengasuh anak-anak) sehelai tshirt raya.


Jpeg
JpegSERONO

Bukan apa-apa sekadar nak berkongsi rasa seronok sahaja berhari raya. Sebab tahun ini ayah sendiri dah tak ada bagi tahun ke 3, jadi apa salah belikan untuk ayah lain pula. Ayah berusia 56 tahun,so Ummi sendiri rasa macam ayah Ummi.

Balik kerja terus cakap kat Mr Suami

“Sayang jom singgah Aeon belikan tshirt kat ayah.”

“Sayang nak pakai bajet mana?” soal suami.

Tak pe,memang dah ada bajet. Jawab Ummi. Balik kerja singgah sekejap dan kami dapat 1 tshirt maroon untuk ayah.

Masa ini beri memang tak harapkan apa-apa balasan mahupun ganjaran. Sebab memang nak bagi. Dah nekad nak bagi.

2 hari berlalu….. tiba-tiba jumpa seseorang semalam, Ummi di panggil dan satu sampul raya di berikan. Katanya Duit Raya. MasyaAllah, ingatkan biasa-biasa sahaja jumlahnya.

Buka jer sampul, Ummi tengok note biru beberapa keping. Kira punya kira, okay sejumlah wang.

Pagi ini duk teringat duit raya lagi. Baru tersedar yang jumlahnya 10x ganda daripada nilai tshirt yang Ummi belikan pada ayah. Masyaallah.

Allah balas segera. Menyesalnya tak belikan yang lagi mahal😂. eh! Bukan tamak, tapi Allah ajar Ummi agar beri sesuatu tu ikhlas. Bila ikhlas Allah sendiri bagi tak perlu nak minta.

Syukur sangat.Bukan susah nak tenang dan kaya. Teringat kata-kata Datuk Dr Prof Muhaya “ADA→ BERI→ DAPAT” , Jangan berkira-kira dengan Allah swt, sebab DIA tidak pernah berkira-kira dengan kita pun.

Motivasi pagi ini. Dan juga ingatan untuk diri sendiri. Okaylah, sebelum mula kerja, jom sedekah sendi kita dengan solat DHUHA. 😊😊😊 Salam Jumaat.

Part 4 : HARI RAYA KEDUA LEBIH MERIAH

Part 4 : HARI RAYA KEDUA LEBIH MERIAH

RAYA HARI KEDUA LEBIH MERIAH | Mana tidaknya, semalam mula-mula pergi rumah Mak Tam, kami disajikan dengan makanan yang meriah juga. Ada ketupat palas jagung, ketupat palas kacang dan ketupat pulut itam. Paling best Mak Tam masak adalah sambal kacang makan dengan nasi impit. Sedap…siap minta resepi.

Resepi Kuah Kacang Sedap | Blender bawang merah, serai, halia dan cabai kering di goreng dahulu. Lepastu, campur semua bahan, masak dengan api perlahan dengan ditambah gula dan garam. Terasa ! Memang superb best.

RUMAH TERBUKA YB ASMAIZA

Rumah terbuka YB! Disini juga macam-macam makanan sedap. Ummi paling suka kow teow goreng. Memang terasa sedap dan hajat hari raya pertama nak makan tercapai untuk hari kedua raya . Begitu juga bihun sup utara. Puas makan bihun sup kegemaran dari kecil-kecil lagi. Sup utara ada sambal merah, kurang pedas berbanding dengan sambal kicap.

IMG_20160707_230959 PicsArt_07-08-08.08.00

Kisah Sate|Lepas tu Ummi dengan Mr Suami, kami sendiri yang kipas sate..fuh..cair make p Mac i.. mujur MAC, memang bertahan. Yang best, kami ni dah busuk kena asap, dekat 45 minit berdiri kipas sate. Tiba-tiba 1 orang kanak , datang terus sambar pinggan berisi sate Ummi dan Mr suami bakar..aduii…angin betul. Ummi bakarkan untuk kerabat kami..hahahah..tertiba Ummi bising-bising semeja dengan opah isteri&mak kepada budak yang ambik sate tadi..hahaaha

Dah tu balik rumah semalam, bersilat basuh ayam dan goreng. Lepas tu rebus kambing pula..semua untuk persediaan hari ini…okay lah..nak prepare masak @ rewang kenduri..bye.

3 BULAN DAH 7 KILO

Hari ini bawa adik pergi cucuk untuk 3 bulan. Kakak dangan adik memang lengkap ambik servis cucuk daripada klinik kerajaan. Kalau dulu Along dengan Angah Ummi selesa ke klinik swasta sebab persepsi klinik kerajaan tak bagus. Namun persepsi Ummi berubah bila kakak terpaksa dilahirkan emergency masa tu kat HKL akibat tekanan darah tinggi tiba-tiba masa 32 minggu.

IMG_20160627_195304

Sebab masa lahirkan kakak secara “terpaksa” di HKL, maka rawatan susulan juga di HKL. Walaupun masa tu secara terpaksa tapi amat puas hati dengan servis ketika melahirkan. Dan ikutan daripada tu terus pilih untuk cucuk dan rawatan bulanan kat Klinik Kesihatan. Tiada kos rawatan. Jimat dan puas hati.

Sebenarnya sekarang prosedur kerja kat Klinik kerajaan pun dah bagus. Kalau nak bagi bintang 4 bintang Ummi bagi.

Ummi dah lengkapkan cucuk kakak sehingga 1 tahun 6 bulan. Kini ulang alik untuk cukupkan injection adik pula. Kita bukan pakar mahupun doktor. Selagi tak melanggar syarak, sama-sama kita ikut apa yang kerajaan sarankan demi kesihatan dan masa depan anak-anak kita.

Terkini adik 3 bulan 11 hari berat 7.1 kilo. Doakan Ummi terus dapat bf adik sehingga 2 tahun ya…sabar je ni , kuatkan hati dan tekad untuk bf adik tanpa susu formula.😄😄

BAGAI ANJING DENGAN KUCING

PicsArt_06-19-10.47.24

Amboi peribahasa Ummi pagi-pagi ini. Ini lah Angah dengan Cik Sarah. Jarak Umur mereka dekat. Angah lahir 3.2.2013 dan Cik Sarah 12.11.2014. Setahun jer beza, sebab tu mereka dua ini sangat mudah jelous satu sama lain.

Tapi, dalam diam, Angah dengan Cik Sarah paling loving couple la kata orang. Masa perang jer , yang macam anjing dengan kucing…kau cakar akau aku cakar kau..tapi bila feeling-feeling sayang…serah kat depa dua orang.

Lagi satu bab bergambar, apa pun mesti nak bergambar bersama. Dua-dua nak beraksi depan camera. Haishhh, tu la kata orang tua kan… adik beradik macamana sekalipun seperti Air Dicincang Tak Putus.

Kita yang besar dan dewasa pun adakala rindu adik beradik kita kan..Setuju?

Jadi sempena nak raya ini Adik telefon la Abang yang lama merajuk, dan sebaliknya, Abang pun hadiahkanlah adik lelaki songkok ke atau adik perempuan sehelai selendang. Pasti kenangan zaman kecil menerpa di jiwa muncul di banyangan mata.

Jauh yang dekat-dekatkan, yang dekat lebihkan kasih sayang.

Salam Ramadhan ke 12.


ARTIKEL BERKAITAN:

umminani.com/2016/06/senyuman-mak-kebahagiaan-anak

shiqeensattar.com/mainan-kanak-kanak

umminani.com/2016/06/cik-sarah-anak-perempuan-tunggal-suka-melaram-dengan-baju-abang-abang

SENYUMAN MAK KEBAHAGIAAN ANAK

BERPUASA DI KAMPUNG

Alhamdulillah ada kesempatan balik Perlis berpuasa di kampung halaman. Seronok mak bila kami dapat balik. Agak-agak mak rindu anak dia ke cucu-cucu dia? Baru jer balik Perlis..rasa.macam awal bulan 5 hari tu jer..heheh tu la orang kata ,macamana jauh oun kampung sendiri tetap di hati.Kali ini balik sebab suami pun dapat cuti untuk habiskan final exam, jarak exam jauh-jauh so kami decide balik kampung berpuasa dengan mak.

Semalam (masa ini entry 1st day di kampung belum sempat update) masa.kat Kampung Tebuk,rumah arwah wan dan tok dengar mak bercerita dengan mak saudara.

“aku ini jauh ni pun tak berapa nampak~ (sambil tunjuk jarak dalam 10-15kaki)”

Umminani curi-curi dengar jer mak berbual dengan mak jang. Dah tu cerita dekat suami, suami tanya

“Nak buat spec baru ka?”
“Jom la sayang, kadang mak tak nak minta demgan anak-anak,sebab mak kecian kan anak-anak dan tak mau susahkan anak-anak”.

“Jom la esok kita bawa mak p buat spec mata baru”.

Pagi tadi terus ajak mak keluar. Kami hala ke GIANT(baru buka di Perlis dalam beberapa bulan sahaja).

Terus masuk ke dalam GIANT, nampak
kedai specmata, terus hala kesitu dan minta mak check.

“Ni yang aku tak mau ikut hampa ni!” ~Nada sedih😂😂😂😂

IMG_20160612_134449


SENYUMAN MAK SATU KEBAHAGIAAN

Melihat mak dalam senyuman, betapa bahagianya hati kami.

“Ya Allah,panjangkan usia kami dan kayakan kami dengan rezeki, supaya kami dapat.memberi lebih banyak lagi Ya Allah.”

PicsArt_06-12-09.34.05


CONTOH DAN TELADAN

IMG_20160612_142321

Ini pula gelagat anak-anak Umminani. hahaha macam-maca perangai dik oii… semua nak mencuba spec. Satu pelajaran untuk anak-anak Ummi…esok besar dah bekerja, berilah sebanyak mungkin yamg termampu. Dan jadilah seorang yang berhati mulia dan hidup dengan memberi. Semoga mak gembira…dan menjadi contoh dan teladan untuk anak-anak. 😊😊😊