Saya dan Kerjaya ; Polis Diraja Malaysia (PDRM)

MUSEUM CHOCOLATE KOTA DAMANSARA

Hari Khamis lepas 4hb Februari 2016, PERKEP Jabatan KDNKA buat short visit ke #Museumchocolate Terletak Di Kota Damansara.

Dari KL , ambik masa about 30minutes. Okay la sebab masa tu jalan tak sesak kan.
Kami bertolak dari B.Aman jam 1030am.

Kat museum chocolate ni, sesuai untuk bawa anak2 atau rombongan sekolah juga. Lagi best bawa mak2 yan bekerja sekali, untuk memborong chocolate kat bahagian shop. 🙂

Mula-mula masuk, kita akan diperkenalkan dengan jenis chocolate dan sikit pasal sejarah dan perkembangan chocolate.

Nak tahu sebenarnya biji chocolate yang the best quality daripada Afrika Tau. AFRIKA pengeluar terbesar biji Chocolate.
Disana la proses drp tanaman, pungut, dan buang biji serta pengeringan dibuat. Cuaca di Afrika sesuai untuk chocolate.

Lepas tu baru export ke negara Eropah untuk proses seterusnya sehingga jadi chocolate sedap, macam ferrero rosche dll.

Untuk lawatan ke museum ini jam 12tghari dan jam 3pm ada demo buat chocolate. Untung kami dapat makan chocolate free. Lepas briefing tu, sebiji chocolate yg ummi makan tu kosnya RM3.00 ..hahahah ku telan 3 biji dah RM10.00.

Sebelah jer, ada kedai borong.
Hahahah, bawa duit banyak yer nak membeli. Sini original chocolate,imported dan ada yg dibuat di Shah Alam.. kalau nak yan hand made untuk majlis kahwin, tunang dll boleh tempah ya.

Boleh tgk di IG DETAILS K.

Ummi beli sikit2 oun habis RM127.00, hahaha untuk Mr Suami belikan MARS dan Ferrero rosche. Yang Italy tau, bukan made in Thailand. Nak beli nak sedap, beli yang made in Italy. Cer try.

Opss.lupa nak cakap,chocolate sini HALAL, sini miliknya Islam dan Melayu. Ada gambar selfie ummi dengan owner 🙂

Okayla, ni jer story mory kamibp lawawatan ke Museum Chocolate. SUPPORT them as they are Muslim Entrepreneur.

#umminani

 

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

Umminani, Srikandi Mingguan Wanita dan dalam Harian Metro!

Impian tertulis, tapi korang pernah tulis tak? Ummi tak tahu tau bab nak tulis impian sehinggalah join  Imkk Dec 2015 day 1, masa ni belajar tulis impian. 101 impian. Dan biasalah , bila kena tulis tu baru nak pikir apa eh impian aku?? Pernah dak jadi macam tu? Pernah kan? Maknanya impian tak jelas. TAK tahu apa nak capai.. huh! Kecewa lagi tau lambat bab ini. Ketinggalan, rupanya ramai orang berjaya depa boleh buat visualize apa depa nak.
Actually berniat untuk masuk majalah bagi kisah kejayaan dalam business. Namun, perancangan kita tak sebaik perancangan Allah swt. Walau apapun, ummi yakin semua nya aturan terbaik. Ummi kononnya nak masuk ajalah sebabgai usahawan berjaya. Wanita berjaya la dlaam business. Tapi tup-tup masa dapat offet  untuk ruangan Srikandi. Ehm, srikandikah aku…? Terus jawab okay! Walaupun apa kita nak tak apai, tahu allah tu dah aturkan yang terbaik. Dan mungkin inilah sebenarnya. Bermakna Allah swt dah bagi kerjaya! Tapi tak bersyukur, selag ada kerjaya buat sampai berjaya, capai impian dalam kerjaya, dan lepas tu barulah fikir nak buat apa samoingan. JANGAN TAMAK!
Bukan apa,ini untuk meyakinkan bahawa apa kita doa allah swt dengar,bila tiba masa akan capai. Owh ya , Ummi cakap jangan tamak tu bermaksud, jangan la tamak, semua nak. Family nak bagi tumpuan, business nak , kerjaya nak…nanti semua hilang, sebab tak fokus. Sebab tu kalau Allah bagi lambat atau cepat, allah dah atur!. Allah dah susun, cuma kita tak tahu. Jadi kalau masih tak dapat apa hajat tu, keep asking. Doa, mana tau ada rezeki.
Macam UMMI, rezeki masuk majalah ini pun rezeki. Tak semua orang dapat kan? Ehm, jadi bil adah rezeki dapat kena bersyukur. Bil 1678,ruangan Srikandi ummi masuk majalah Mingguan Wanita. Keluaran 3rd weeks of Januari 2016. Ehm, yang Ummi nak cakap, kena berani berimpian. Sekali dah allah izinkan kejayaan depan mata, everyhting akan jalan mudah jer. tak caya, cuba tulis dalam 1 buku, dan setkan impian tu. Hari-hari baca dan doa. Kalau lupa, buka balik lepas 5 tahun, cer tengok dapat ke tak? 80-90% dapat. Jangan percaya kalau tak buat , buat sekarang!

Alhamdulillah.Tq wartawan Zul Akmar. Kisah dipaparkan berkenaan dengan kerjaya sebagai Polis Wanita.  Okay,adik dlm perutt tumpang masuk majalah k. Seronok,2 wishlist tercapai bulan Januari 2016, even doa nak tahun 2015.

TAKLIMAT PERSEDIAAN MENGHADAPI BANJIR 2015

NAMA PROGRAM: Taklimat Khas Peranan DCC Dalam Menghadapi Bencana Banjir
TARIKH: 13 November 2015
TEMPAT: Maktab Polis Diraja Kuala Lumpur


Raptai pada Jumaat 12 November 2015.

.
Kami Pasangan Petugas untuk Taklimat Kali ini. 🙂 

Yg dihormati Ketua Pusat Pengajian Sains Pengurusan Krisis dan Bencana , Senior Assisten Komisioner  Dato’ Abd Aziz Bin Ahmad  Bersama YDH Timb. Pengarah Gerakan

Yg dihormati Timbalan Pengarah  Gerakan Jabatan KDNKA, DCP Datuk Ab. Razak Bin Ab. Ghani,

 Yg dihormati Ketua Pusat Pengajian Sains Pengurusan Krisis dan Bencana , Senior Assisten Komisioner  Dato’ Abd Aziz Bin Ahmad , Ketua Penolong Pengarah Gerakan Jabatan KDNKA, Yg Dihormati ACP Zainul Abidin Bin Hasan dan Supt Radhi.

BIRTHDAY Sjn Norizan , Sjn Ruby

20 Ogos 2015
Hari ini birthday Sjn Wanita 2 orang yang rapat dengan ummi kat office. 
Mereka jemput ummi  untuk makannnn.
Rezeki di tengah hari, dan 
saya doakan Sjn Norizan dan Sjn Ruby serta 2 orang pegawai yang sama birthdaynya kekal sihat dan dipanjangkan umur serta murah rezeki hendaknya.
Ameen 
Sila abaikan muka yang over CHUBBYY. 

—————————
Tanpa mereka sunyi office.
Walau pun bukan sama unit, mereka baik dan bagus.
SANGAT BEKERJASAMA.
————————- 
Ummi catatkan sebagai memori 

ADAT PERKAHWINAN PEGAWAI POLIS

ADAT PERKAHWINAN PEGAWAI POLIS

Artikel berkaitan :  BEST KE SWORD BARREL POLIS?

15 OGOS 2015 DI DEWAN KOMUNITI DESA PETALING Hari ini Mr Suami, meraikan rakan sepejabat dengan membantu melangsungkan majlis Sword Barrel  .Sword barrel hanya untuk PEGAWAI POLIS dan TENTERA.Dengan pakaian istiadat. Anggota polis TIDAK LAYAK untuk lalu bawah pedang. Nak lalu bawah pedang, kena kahwin dengan pegawai yerrr .

Sword Barrel merupakan satu majlis perkahwinan yang penuh dengan adat dan istiadatnya. Ianye merupakan hari yang indah dan bermakna bagi pasangan mempelai. Sejarah Sword Barrel berasal dari British dan ianya dilakukan khas untuk meraikan Pegawai-Pegawai Polis dan Tentera yang telah ditauliahkan oleh Yang Dipertuan Agong ataupun Raja-raja Melayu.

Jom baca HUKUM  HARAM KE HALAL??

Pembaca:
“salam admin,saya nak tanya,hukum yang kahwin lalu bawah pedang tu camne?bole rosak akidah jugak ke?sbb pegawai tentera besenye praktikkan benda ni..”
Aku:
“W’salam, rosak akidah jika satu adat tu hanya khusus pada penganut agama tertentu dan kita ikut buat walaupun dah tahu haram…Dalam hal kawin lalu bawah pedang itu, maybe ia lebih pada simbolik tentera, tapi jika asalnya adalah simbolik agama lain, maka haramlah hukumnya…niat tidak menghalalkan cara, jadi kena kaji dulu dari mana asal usul lalu bawah pedang tu..jika tidak bercanggah dengan Islam…tak ada masalah kot..tapi kalau ianya berakar umbi dari tradisi agama lain..maka kena tinggalkan..Wallahua’lam.”
Pembaca:
“boleh tak tuan admin tolong kaji tentang adat ni..sebab saya teringin jugak nak wat benda ni bila dah kahwin nnti..kalau terbukti mmg haram insyaAllah saya tinggalkan..mintak tolong..”
Aku:
“Soalan tersebut telah diajukan pada mereka yang lebih terer..harap sama2 kita tunggu agar kita dapat jawapan yang lebih mantap…”
Dengan itu aku telah mengemukakan soalan pada Yang Berbahgia Ustaz Azhar Idrus di dalam Forum Digital Mukmin.
Acara kahwin lalu bawah pedang macam askar
Assalamualaikum Ustaz,
Disini saya ingin bertanya pada Yang Berbahgia Ustaz tentang hukum melakukan acara kahwin yang mana pengantin lalu dibawah pedang, seperti mana yang biasa dilakukan jika pengantin adalah anggota tentera. Adakah ianya harus, makruh, haram dan sebagainya. Kerana dikhuatiri mengikut amalan agama lain. Apa pandangan ustaz?
Sekian terima kasih.
 Forumer 1:
“pegawai tentera rmai ikut adat perkahwinan laggu tu…. 😕  😕   “
Forumer 2:
Itu jalan bawah pedang. Macamana pulak halnya tentang kawad pedang? Yang masa hendak memberi hormat, pedang itu akan dibawa ke dada kiri dan kanan dan kemudian kucup hulu pedang persis membuat tanda salib didada?
“stkt ambe bljr kawad pedang akdop lg wak g dada kiri kanan…wak g dada kiri ade la… :-?”

JAWAPAN USTAZ:

“Acara lalu bawah pedang ketika berkahwin tidak haram dilakukan kerana ia bukan amalan agama lain tetapi amalan tentera sahaja dengan syarat jangan diiktiqad didalam hati acara tersebut elok dilakukan.
 
Jika memang ada buat seperti tanda salib maka barulah haram dilakukan.”
Aku juga telah ajukan pada Yang berbahgia Ustaz Kazim Elias.

JAWAPAN USTAZ KAZIM:

“selagi tiada hadis dan nas mengatakan haram maka tiada lah haram”
CREDIT KEPADA TUAN BLOGGER HADY  :

PERKEP-MELAWAT KELIP-KELIP, KAMPUNG KUANTAN, KUALA SELANGOR

Semalam 30.3.2012 saya dan suami menyertai PERKEP ke Kampung Kuantan , Kuala Selangor melawat KELIP-KELIP..hehehe ni gambar-gambar sepanjang lawatan kami. Lawatan ini adalah anjuran TNB..heheeh TNB dan PDRM kan akrab..heheehe 😉
 Bergambar bersama Datin Wan Marziah
 Tengah tunggu mee rebus/mee jawa…hehehe TNB belanja. Terima Kasih.
 Seronok sungguh depa ini.
 Bergambar depan kedai cenderahati bersama kak su dan kak izan.
 Suami bersama Dato’ Aziz dan keluarga. Dato’ dan suami sama-sama dari Tampoi.
 Pegawai kanan bersama pasangan masing-masing. 
 Dua jejaka PERKEP
 Antara cenderahati yang dijual
Suami dengan Sarjan Fahmi (LATAR)
Tengah bergebang cerita pengalaman naik bot tgk kelip-kelip agaknya.
Terima kasih kepada TNB atas sambutan yang sangat baik. Ingat masa tahun 2004 pergi sini, masih lagi kosong. Tidak ada bangunan mahupun kedai cenderahati. Alhamdulillah dengan adanya pembangunan sebegini, taraf kehidupan rakyat dikawasan ini pun meningkat. 
Semoga CSR antara TNB dan PDRM akan sentiasa utuh dan begitu juga dengan lain-lain jabatan. 
Wassalam.

Pelancaran Op sikap ke 25

Hi semua, selamat menghitung hari-hari nak cuti panjang..heheh sempena Tahun Baru Cina 2012. Happy New Year bagi yg sambut Tahun Baru Cina. Sempena perayaan Tahun Baru Cina tentunya ramai yang ambil kesempatan untuk bercuti dan balik ke kampung. Namun bagi kami yang bekerja dalam uniform ni tentunya cuti adalah perkara ke… xtau nak letak perkara ke berapa.
Sempena Tahun Baru Cina maka Op Sikap dilancarkan bagi mengurangkan kadar kemalangan. Ye la siapa yang nak sedara mara ke kengkawan ke yang excident kan…ehm..so, berhati-hati di jalan raya. Ramai polis yang kena kerja demi keselamatan orang ramai kat tepi-tepi jalan tu. Yang penting mau ingat yang semua orang yang menggunakan jalan raya kena hati-hati semasa memandu dan kalau penat berhenti rehat dulu ye untuk perjalanan jauh. OPPPSSSS..jangan lupa…SERVIS kereta sebelum bertolak atau memulakan perjalanan.
Okay, semoga semua selamat di jalan raya. Berhati-hati memandu.

TIPS:

Semasa perjalanan jauh, pasang ayat2 suci al-quran dan bukan lagu-lagu yang melalaikan
Banyakkan zikir, ajak anak-anak/suami zikir dalam kereta..tambah berkat.
Mulakan dengan bismillah dan doa..
Ingat insan tersayang yang menunggu di lokasi di tuju…

Bye..bye…
Wassalam……..


Kerjaya Polis , apa yang best?

Hari ni nk berkongsi cerita pasal kerjaya sebagai polis..heheh seronok ke jadi polis nih? apa sekali pun kerjaya kita itu adalah ketentuan tuhan pada kita sejak azali lagi ..betul tak? alhamdulillah saya dan suami sama sama dapat berkongsi kerjaya yang sama sebagai pegawai polis. Tetap sama dalam cawangan Trafik.Jadi dapatlah kami sama-sama kongsi cerita hal kerja sama-sama kan.
 
~Ini gambar kami berdua dalam uniform polis~
 
Syukur alhamdulillah sejak keluar dari PULAPOL , saya ditempatkan di Trafik Kl ni..seronok juga tau dok di Kl. Siapa cakap tinggal di K.L kos hidup mahal, mahal la kalau semuanya beli dan tunjuk tunjuk je kan. Nak jimat kena la rajin memasak. Masakan Isteri kan pengikat suami.heheeh. 
 
INSPEKTOR MAMA
~ Ini pejabat saya/pegawai penyiasat trafik ~
 
Nak tau tak, jadi pegawai penyiasat trafik ni kena la berhadapan dengan kes-kes maut kat jalan raya tuh. untuk kawan-kawan semua, hati hati di jalan raya. Jalan raya di Malaysia adalah medan peperangan yang utama tau di Malaysia. Bukti? Pada opps sikap yang lepas di ibaratkan seramai 1 orang meninggal akibat jalan raya dalam tempoh setiap 20 minit. takut tak? ramai tak tahu bukan..
Jadi, kalau kita di atas jalan raya berhati hati dan ingat orang yang tersayang..insyaallah selamat. Mungkin kalau sebelum ni kalau dalam perjalanan kita selalu denagn lagu-lagu rock..lagu-lagu jiwang..apa kata kita ubah dengan perdengarkan bacaan-bacaan al-quran. Dengan ini hati kita lebih tenang dan dekat dengan Maha Pencipta..Insyaallah kita selamat.
 
Bagi kawan kawan kalau perlukan bantuan, hubungi la saya. insyaallah boleh tolong saya tolong ye..okayla.selamat bertugas. 
 
Nabi s.a.w. bersabda, “Bekerjalah untuk duniamu seolah-olah kamu akan hidup selama-
lamanya. Dan bekerjalah untuk akhiratmu seolah-olah kamu akan mati pada esok hari.” – 
Sahih Muslim
 

Malam Mess Bersama Suami Tercinta

 Sambutan Mess Night di Hotel Nikko Jalan Ampang Kuala Lumpur.Pastinya hari yang indah pergi majlis bersama suami tercinta. Terima kasih suamiku kerana sentiasa menemani isterimu..Majlis ini untuk menyambut KPKL yang baru, Tapi Pastinya aku lebih meraikan suami tercinta sempena pertukarannya ke KL..Semoga kebahagiaan kita dan kerjaya yang menjadi rezeki keluarga kita bertambah berkat dengan izinmu aku keluar bekerja..Suamiku, indahnya hidup ini dengan berstatuskan isteri setiap hari keluar bekerja dengan restu suami.
Ini adalah antara makanan santapan pada malam tersebut.
Kenangan kita bersama, andai ini adalah majlis Mess terakhir..hahahah..hanya suamiku yang faham kan..
~Mua’zam~
~Nani~
Majlis berakhir pada jam lebih kurang kul 0200 am..tapi pastinya aku bersurai awal dengan kebenaran Dato Pahlawan. Terima Kasih Dato’.