Kisah Cuti/Travel

PERCUTIAN CHERATING

Ni gambar masa persediaan nak ambik gambar kami sekeluarga..hehe ummi kadang-kadang selekeh sikit..apa tdknya…camera x letak bateri masa tu…

Anak abah betul al si kecik ni..

Potret keluarga

Potret keluarga

Hensemnyaa

Memang Mustaqim suka buat peace..

Bergambar dengan ummi …;)

Pagi – pagi di Teluk Cempedak..

Breakfast nasi lemak..

Ala-ala macho le nihh

Abah/ Mr Suami je yang steadyy

Oppss ni gambar masa mula2 sampai Cherating, dah tersesat hingga terlajak agak dalam 9km dari tempat penginapan..apa lagi singgah memborong keropok leko untuk di jamah..Yang pastinya sangat sedap…best la…rasa ikan 100%. Sebatang baru Rm0.50..Adalah sangat berbaloi-baloi.

Sebelum bilik siap untuk dimasuki, kami mandi dulu d  pantai..hehehe bestnya..waktu ini dalam jam 10pagi ini…seronok anak ummi.

Ini sememangnya hobby ummi ..heheh bergambar bertiga lagi…peace…best nya..lari dari kesesakan kota seketika.

Amboi si kecik ni..main pasirr yee..

Bila anak dengan abah tgh bersuka-suka.

Pemandangan di pagi hari…air tengah pasang masa ni.

Jom hilangkan kaki abang long..hehehe saja nk tulis abang long…

Geli ni..tapi yang penting anak ummi sporting…

ayok..ayok..air kena muka…

Abah kerja menambah pasir je pas kena air..

Ehm tgh bermesra la nih…ewah…kan baik mcm ni..saja je..selalu suka bergaduh dua hero ini.

Nak bangun dah…sbb dah jemu agaknya…

Ewah..anak dengan abah mandi laut

Suka sangat pic ni/..

Abah yang prihatin memujuk anak mandi laut.

Takutnya airr…tolong miii

Dah pas mandi kain bersidai-sidai di luar bilik…Okay..yg penting kos bilik ni hanya RM50.00..hehehe murahkan..ala-ala kampung..hanya berkipas sahaja..okay la kan..percutian baget.

Kat belakang payung guest house ada kayak dan acara menyusuri sungai..malangnya masa ini gelap sangat2 dan nak hujan..bot jalan jam 4pm..so xdapat la nak gerak dah hujan..mis la 1 program.

Bergaya la konon ni..

Muka baru bagun tido tapi nak juga peace.

Pemandangan payung guest house.

Lagi kawasan Payung Guest House..best..ala kampung gitu..

Sebabkan x dapat naik bot kami meronda ke Kemaman Terangganu..alahai ..sebelah je ngn Cherating.. memborong keropok untuk sedara mara dan bos suami.

Cara-cara membuat keropok leko.

Melepaskan gian bermain motor..xpe la..asalkan bahagia kan mustaqim.

Peace je memanjang.

Mustaqim nak ajak adik sebelah ini bergambar , tapi tak biasa kut..tu yang adik sebelah ini malu…

Mandi laut lagi di waktu petang pas hujan reda..

Kami bertiga..

Bestnya main2 pasir…

Wah layan perasaan nampak Mr Suami

Muka seronok main air..

Seronoknya main air….

Seronoknya main air..

Pagi esoknya nak gerak balik….kami pakai baju Cherating…lawa kan…

Bye—byeee

Pandangan depan Payung Guest House

Pandangan depan Payung Guest House
Pagi2 lagi 17 September jam 8.00am kami dah bertolak balik..opss pergi Nilai pula pastu…buat apa p Nilai? nnt ummi story lagi..
Bye-bye

Pulau Lagenda/ Langkawi

Pulau Langkawi – 26 Jun 2012. Bertolak sewal pagi jam 0600 am dari rumah mak..naik feri ke Langkawi jam 0700 pagi..awal kan…Masa nak naik kelakar, Mustaqim cakap , “kut…kut…”..la rupanya takut dgr bunyi feri …Hinggakan dia berlari nak balik…hahhaahha macho tapi jiwa kecik..Dah berada dalam feri, jauh sikit jalan..dah okay….alhamdulillah…kalau tak..fuh penat nk melayan..
Kami hanya p Underwaterworld shj. Ye la dah pusing habis Langkawi ni, tak tau dah nak p mana.
Fees nak masuk ¬†RM28.00 , mustaqim bawah 2 tahun free…untung2x.

 

 

 

 

 

 

 

 

~Potret Keluarga~

 

~ Potret kami sekeluarga~

 

 

~ Banyaknya ikan~

 

~ Anak dan abah bila bermesra..hehehe~

 

 

~Gaya melompat..pandainya dia…mi..mi..pat mii…, rupanya nk lompat…kelakar budak kecik nii~

 

~Mr Suami yang segak bergaya~

 

 

 

~Pasangan sejoli…~

 

 

~Nak bergambar, aduhhh anak sapa la ni..dah la panas terik tapi sanggup bergaya~

 

~Di tepi Pantai Chenang…sementara menunggu Undewater WorlD buka jam 1000pagi~
Dah jalan2 kat Underwaterworld, kami terus ke IDAMAN SURI..semua tahu kan kenapa ke sana..mesti la shopping pinggan mangkuk… apa lagi Mr Suami pun kaki pinggan mangkuk, katanya pilih je nk yng mana..maka..teng..teng..tenggg….
Pilih Set Correll bunga merah..opsss xdak gambar.. ambik yang x dak set cawan RM330.00(2 set) ..dan Corningware Correlle baru RM475.00… habis shopping di Idaman Suri, kami makan dulu…dekat Restoran Nelayan Penarak..
Sambung shopping di Haji Ismail Group…saja jejalan….survey set Correll yang sama..tup..tup..tup harga nya RM 389.00 fuhhh beza harga RM60.00 …so, kalau nk shopping p la IDAMAN SURI… MURAH!…
X banyak coklat beli..kalau beli pun bukan nya makan sangat pun… and Mr Suami beli 1 beg troli POLO…untuk kegunaan Mr Suami kalau outstation..bergaya la sikit dan senang simpan barang..
Kami sewa kereta MYvi RM50.00 je..murah kan…isi minyak RM20.00 pun x luak ¬†pun..kalau tahu isi RM10-15 je kan…rugi sikit…sbb minyak banyk lebih dalam tangki…
Kami bertolak balik feri jam 5.00ptg ..bukan apa kami lepak di Dataran Helang pun kat sejam. Sempat la kami anak beranak berposing2 dulu…Mustaqim la suka tgk “air..airr….”…
Sekian , harap nanti ada rezeki dapat berjalan2 di tempat lain pula…insyaallah.

 

Taman Ular PERLIS

26 JUN 2012.. Dah lama tak pergi taman ular…ini dia….gambar kami sekeluarga di taman Ular, Perlis. Masa ini arwah ayah sihat lagi, untung kami dapat pergi dengan arwah.Along pun masih kecil. Gemuks..hahah

Jarak taman ular ke rumah dalam 40mint sahaja. Dan entry ini Ummi hanya masukkan gambar pada 2012, ni baru nak update semula. Cuma nak bagi info lain tu tak ada, boleh pergi tengok ular dan buaya sahaja. Fees masuk pun murah jer, tak smapai RM10.00. Ini beza taman ular Perlis dengan Melaka. Tapi jimatlah orang Perlis nak bawa anak-anak berjalan-jalan kan.

Dari Kangar ke Taman Ular Perlis hanya ambil masa dalam 30mint. Dan kalau mai sini dalam bulan 3-5 mungkin ada rezeki nak merasa mempelam harum manis. Sebab nak sampai ke kawasan ini, ada jual harum manis yang sangat banyak kalau kena masa yang sesuai.

~Lawatan dengan baget paling rendah~
BYE-BYE

MUZIUM SETEM MELAKA

Mesti ramai yang tidak pernah terfikir untuk masuk ke dalam muzium Setem kan.. Lokasi masih di Bandar Hilir, Melaka. Ehm, jom layan gambar2 kat bawah ini. Sebelum tu, dalam muzium ni terdapat pelbagai setem   keluaran khas dalam Malaysia. Peti surat lama pun ada..tengok la nant mustaqim bergambar dengan peti surat besi..berat ini..tapi itu la kualiti barangan dahulu..cantik dan antik gitu. 

* Anak dan abah yang tak terlepas peluang bergambar dalam muzium Setem*

*Pakaian POSMEN dahulu..hehehe ingat juga la sikit2..rasa masa kecik dulu masa sekolah rendah pakcik posmen datang rumah dengan baju mcm ni lagi..*

* Tengok ni..ini adalah almari setem khas bagi tahun 1984/1985..hehehe ummi lahir tahun 1985..abah tahun 1984…satu almari..*

*Ayah pun x lepaskan peluang tengok setem masa zaman ayah muda2 dulu..kata ayah, dulu kami beli sekupang je..tu pun kira mahal dah setem masa tuh…*

*Pengkaji sejarah Setem*

*Model Setem…*

*Tahun kelahiran paksu mustaqim la nih…senyum kambing..hehehe*

*Setem JOHOR*

*Setem negeri kami – PERLIS*
Walaupun  muzium ini kecil sahaja tatapi berbaloi untuk masuk dan tengok keistimewaan Setem yang makin dilupakan kini. Sebagai rakyat dan generasi baru, kita seharusnya prihatin terhadap sejarah dan keindahan Setem ini…
Wassalam

PERKEP-MELAWAT KELIP-KELIP, KAMPUNG KUANTAN, KUALA SELANGOR

Semalam 30.3.2012 saya dan suami menyertai PERKEP ke Kampung Kuantan , Kuala Selangor melawat KELIP-KELIP..hehehe ni gambar-gambar sepanjang lawatan kami. Lawatan ini adalah anjuran TNB..heheeh TNB dan PDRM kan akrab..heheehe ūüėČ
 Bergambar bersama Datin Wan Marziah
 Tengah tunggu mee rebus/mee jawa…hehehe TNB belanja. Terima Kasih.
 Seronok sungguh depa ini.
 Bergambar depan kedai cenderahati bersama kak su dan kak izan.
 Suami bersama Dato’ Aziz dan keluarga. Dato’ dan suami sama-sama dari Tampoi.
 Pegawai kanan bersama pasangan masing-masing. 
 Dua jejaka PERKEP
 Antara cenderahati yang dijual
Suami dengan Sarjan Fahmi (LATAR)
Tengah bergebang cerita pengalaman naik bot tgk kelip-kelip agaknya.
Terima kasih kepada TNB atas sambutan yang sangat baik. Ingat masa tahun 2004 pergi sini, masih lagi kosong. Tidak ada bangunan mahupun kedai cenderahati. Alhamdulillah dengan adanya pembangunan sebegini, taraf kehidupan rakyat dikawasan ini pun meningkat. 
Semoga CSR antara TNB dan PDRM akan sentiasa utuh dan begitu juga dengan lain-lain jabatan. 
Wassalam.

Bukit Bendera Penang Pada Februari 2012

Hari ini cuti Maulidur Rasul 5/2/2012 bersamaan hari Ahad, sebab tak ada kelas dan nak rehatkan badan, pagi-pagi lagi dah keluar dengan suami ke Bukit Bendera. Lain betul sekarang berbanding tahun 2007/2008. Dapat la merasa naik train ¬†baru. Agak luasberbandung yang lama(warna merah putih)… Train baru agak selesa dan luas, tetapi masa nak naik orang terlalu ramai jadi xla nak selesa sangat. Jom tengok gambar -gambar di atas sana..
Pemandangan dari pintu masuk

Bukit Bendera dah Cantik.

Public Holiday- terlalu ramai orang beratur..

 

Dah wujud gerai-gerai jualan yang menjual cenderahati
Balai Polis Bukit Bendera sejak tahun 1956..mungkin dah ada sikit renovation tu sebab nampak baru.
Loceng – bunyi dia kecik je…atau dalam nama lain ‘alarm’
Ehm..comelkan belalang ni..dari daun kelapa… (ingat kawanku-K.diana, pernah beli ni)
Kawan-kawan baru jumpa masa kat atas Bukit Bendera ni.
Suka sangat gambar ini..semua orang sporting kan..

Feeling honeymoon yer Ummi dengan Abah

Inilah pemandangan dari atas Bukit Bendera. Sangat Cantik Dan Memukau Matamandang
 
SEJARAH: Pada  hari  ini  dalam  tahun  1924,  Perkhidmatan  Keretapi  Bukit  Bendera,  Pulau  Pinang  telah  dirasmikan  oleh  Gabenor  Negeri-negeri  Selat,  Sir  Lawrence  Nums  Guillemard.   Perkhidmatan  keretapi  Bukit  Bendera  telah  dimulakan  perkhidmatannya  pada  21  Oktober  1923  dan  merupakan  bukit  yang  pertama  mempunyai  stesen  keretapi  dengan  ketinggian  830  meter  dari  aras  laut.  Keretapi  Bukit  Bendera  telah diwartakan  pada  tahun  1950  di bawah  Penang  Hill  Railway  Ordinance  No.  42/1950.   Sejak  memulakan  perkhidmatannya,  keretapi  Bukit  Bendera  merupakan  satu  badan  yang  tersendiri  di  bawah  Kerajaan  Negeri  dan  pentadbiran  penyeliaan  operasinya  diletakkan  di  bawah  Jabatan  Lektrik,  Majlis  Perbandaran  Pulau  Pinang  dan  telah  diambil  alih  oleh  Lembaga  Lektrik  Negara  pada  1  Januari  1976.    Mulai  daripada  1  Februari  1977,  kerja-kerja  pengurusan  operasi  Keretapi  Bukit  Bendera  telah  diambil alih  oleh   Jabatan   Kerja Raya dan  kemudiaanya  di tadbir  oleh  Pejabat  Setiausaha  Kerajaan  Negeri   pada  1  Januari  1982,  manakala  urusan  penyelenggaraan  masih  dibawah  Jabatan  Kerja  Raya.  Sesungguhnya,  Perkhidmatan  Keretapi  Bukit  Bendera  merupakan  salah  satu  daya  tarikan  utama  pelancong  ke  Pulau  Pinang.   
 

 

Karnival Marhabah IKIM FM

ALHAMDULILLAH  Saya dan suami bekesempatan hadir ke Karnival Marhabah IKIM FM di masjid wilayah persekutaun Jalan Duta. Abah mustaqi tak dapat ikut kerana kerja. Jom layan photo disana…

  
~Jom melabur emas~

~Antara pameran yang ada~

~emas….wow~
~kusyuknya…tgk apa tuhh?~
~Mustaqim tengah leka layan pameran~

~Suka dapat makan dadih susu kambing~
~x cukup dadih nak air pulak..hehehe enjoy…layan je~
~Lokasi karnival Marhabah IKIM FM~
Semasa karnival ini ada juga la beli barang…tudung dan buku..heheh xsah kalau xde buah tangan. Moga tahun depan dapat pergi lagi..insyaallah.