Thu. Aug 5th, 2021

5.15 pagi….”bangun, Along bangun, nak ikut atau nak duduk rumah? Mau nak ikut, bangkit mandi!” – Kejut pagi! Tegas sebab perlu kejar masa. Team saya mesti sampai Bukit Aman jam 630pagi. Sebab apa? Tudung nak dipakai pun ada fesyen tau. Keseragaman itu penting. Bagi yang lelaki, inilah masanya nak kemaskan sampin dan juga songkok. Dalam duduk bersiap, ada la yang tertinggal tudung la. Macam-macam hal🤣. 730pagi, kami turun lift dan JSPT (Trafik) sahaja yang jalan dalam kumpulan ke Kompleks 3. Jabatan lain dah ramai di dataran Kompleks 3. Katanya 730pagi dah nak mula. Tetapi Vvip iaitu Tan Sri IGP masih tidak menampakkan kelibat. Desas desus katanya Tan Sri juga sangkut di dalam kesesakkan. Sementara menunggu majlis bermula, kami sempat bergambar kenangan dengan keluarga JSPT. Pastinya gambar begini mestilah ada. Kenangan dan bukti penglibatan aktiviti kokurikulum. Eh, dah serupa aktiviti sekolah la pulak. Tidak ketinggalan YDH Pengarah JSPT juga hadir ke dalam perbarisan perwakilan JSPT. Bos datang, mestilah ambil gambar kenangan mau sekeping. Tetapi oleh sebab kamera semua dah disimpan di tempat khas, maka YDH Pengarah menghulurkan henset beliau untuk mengambil gambar. 830pagi, siren berbunyi. Cahaya lampu biru telah kelihatan. Tan Sri pun sampai. Selepas acara “lapor” perbarisan, Tan Sri IGP pergi ke setiap perwakilan untuk sessi seakan “kawalan kehormatan”. Tapi IGP hanya bersalaman dengan Ketua Perbarisan bagi setiap jabatan. Acara pun bermula, dengan didahului oleh perbarisan VVIP termasuk Tan Sri IGP.

Sekitar Perbarisan Maulidur Rasul:

Setibanya di perkarangan Masjid Bukit Aman, semua perwakilan pun keluar baris. Acara seterusnya bersambung di dalam masjid dengan bacaan surah Yassin bagi tujuan mendoakan Puan Sri kembali sihat.

Ceramah agama:

Selepas itu, ceramah agama oleh jemputan luar. Setelah selesai ceramah dan ucapan oleh TAN SRI IGP, majlis pun bersurai. Syukur makanan tengahari disediakan. Jadi, semua yang hadir dapatlah rezeki makan nasi putih, kari ikan, ayam goreng dan special udang sambal petai. Syukur. Setelah selesai makan semua tetamu pun bersurai termasuk lah Ummi. 🤣. Sepanjang majlis semuanya berjalan lancar. Terima kasih kepada anakanda Ummi, yang menjadi jurugambar sepanjang majlis diadakan. Kami berdua mewakili Jabatan masing-masing.

Jabatan KDNKA diwakili oleh suami:

ahniah JKDNKA mendapat tempat ke tiga perarakan Maulidur Rasul S.A.W Peringkat Bukit Aman. Namun, tidak semua apa yang kita buat, walaupun bukan jenayah atau perbuatan kufur akan dipandang baik sahaja. Namun begitu, syukur tahun ini dapat menyertai JSPT bagi meraikan Maulidur Rasul peringkat Bukit Aman._ 8.8.2017 Jumaat

One thought on “Maulidur Rasul S.a.w Peringkat Bukit Aman”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge