Saya Ada Cerita,  Saya dan Kerjaya ; Polis Diraja Malaysia (PDRM)

Pare Test. Jangan mengalah selagi belum berjaya

19 Disember 2018  hari penuh debaran. Tahun ini dalam PDRM diperkenalkan pula dengan PARE TEST. Sebelum ini tidak ada dalam PDRM dan tahun 2017 adalah tahun pertama ujian ini diadakan.Tanpa sebarang latihan , paksakan diri untuk buat yang terbaik. Ujian ini adalah berlandaskan masa mengikut umur. Terdapat perbezaan masa antara wanita dan lelaki iaitu 15 saat.

Apa itu pare test?

“The Physical Abilities Requirement Evaluation (PARE) is an occupational test used to assess a person’s ability to perform the physical demands of police work by simulating a critical incident of chasing, controlling, and apprehending a suspect.Jun 6, 2016”

Ikutkan tarikh asal PARE TEST ini adalah 21 Disember 2018. Namun begitu pegawai kanan JSPT wanita ini ada dalam 5 orang dan yang mampu atas faktor kesihatan cuma 4 dan seorang lagi bercuti. Jadi hari tersebut saya, ASP Heryani dan ASP Mariam sahaja yang menjalankan ujian ini.

Saya pula hari tersebut, seawal 7 pagi sampai di Taman Tasik Perdana untuk melakukan “streching”. Terima kasih atas sokongan suami dan anak-anak. Kiranya jauh jugak larian saya pagi itu. Seronok bila berlari, keluar peluh. Badan rasa sedap dan ringan walaupun jenis yang berisi.

Jam 8pagi kami ke Menara 2, Bukit Aman untuk menhadapi ujian. Tapi, semasa diambil tekanan darah, saudara  nak tahu berapa bacaan? MasyaAllah 185/110. Tinggi tu! Tapi badan memang tak rasa pening atau rasa nak pitam. Jadi saya maklumkan anggota bertugas, “Okay Cik, saya boleh lakukan. Jangan risau!”.

Selepas beberapa orang melakukan ujian tersebut, nampak mudah dan dalam hati cakap , “Boleh ini, tak susah pun. Survive hanya dalam masa 4 minit sahaja! Yakin boleh!”

PARE TEST

Owh ya, untuk usia 30-35 masa untuk lulus adalam 4 minit 30 saat dan untuk 36-40 4 minit 45saat. Syukur akhirnya berjaya. Tapi masa melakukan Pare test ini, tiba sahaja round keempat rasa lelah sangat. Namun, kata orang jangan mengalah. Kalau dah berjaya lakukan 4 pusingan kenapa lagi 2 pusingan hampir di garisan penamat nak mengalah.

AKSI PARE TEST

Ya, kata-kata dalam diri yang membantu untuk berjaya. Bukan sokongan daripada rakan atau orang luar. Bahasa dalaman diri yang menentukan kejayaan diri samada boleh berjaya atau tidak. Tengoklah semasa melakukan aktiviti ini pelbagai dugaan dan pergerakkan.

Untuk yang ingin menonton cabaran 4 minit 30 saat yang terlah berjaya dilalui, dipersilakan menonton di youtube.

Pengajaran Daripada Pare test

Pengajarannya, lakukan sesuatu yang telah kita mulakan sehingga berjaya. Bahasa diri dan sokongan diri sendiri adalah keutamaan yang akan menjadikan kita orang berjaya atau gagal. Biarpun semasa “ujian” ada pelbagai rintangan dan dugaan , namun kejayaan pasti akan jadi milik orang yang berusaha.

Tiada kejayaan yang datang bergolek. Saudara apa juga pekerjaan yang kita lakukan selagi boleh buat lakukan dengan habis baik dan tetapkan keazaman tinggi kenapa mesti berjaya. Jadi, sama-sama kita daki sebuah perjalanan di hadapan yang belum pasti dengan azam danmatlamat yang betul. Walaupun susah untuk melakukannya namun pasksa diri untuk teruskan perjuangan. Rezeki akan tetap jadi milik kita. Insyallah semuanya dengan izin Allah swt. Saudara ada belajar sesuatu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *