Excident depan rumah sahaja, benda nak jadi maka redha!

Benda nak jadi! Redha sebab setiap sesuatu tu Allah swt telah aturkan yang mana akan berlaku, cuma kita sahaja tidak ketahui. Alkisahnya pada Sabtu lalu ada wasap masuk yang mana ada seorang ayah kepada pegawai kanan di JSPT Bukit Aman meninggal. Oleh sebab lokasi tak jauh dari rumah, maka niat  tu nak bawa anak-anak pergi mengunjung jenazah.

Jam 330 petang kami pun keluar dari rumah. Masa dah tutup pagar, Angah yang liat nak naik. Dia termenung jer nak naik kereta. Along jerit la,  “Angah cepat la naik!”. Kita kan tak tahu apa akan jadi, tapi bila dah jadi baru Ummi sedar mungkin Angah ada rasa sesuatu kot dalam hati dia.

Bum!!! Tiba-tiba tak tahu bagaimana boleh berlaku perlanggaran. Rasanya dan tengok macam tidak ada kereta dari depan dan arah kiri kanan. Cepat-cepat buka pintu dan minta maaf dengan pemandu Exora seorang lelaki India. Dan kami pun bincang elok-elok, sepakat untuk buat repot di balai polis. Yer la, kita dah nayar insurans kan, jadi buat jer la repot.

Along pula katanya terhantuk mulut di kepala Angah. Muka Along jer lain macam nak menagis. Adik-adik yang lain okay. Kami tak cedera, cuma kereta sahaja berlaku kerosakkan. MasyaALLAH , betul-betul dugaan. Namun, pihak yang satu lagi pun okay. Pemandu India, Dr Prekash dan isteri pun baik. Mereka juga menerima isu ini dengan baik. yerla bukan kita minta nak berlaku excident kan. Jadi kami semua redha.

Ini rupa kereta Ummi. Nampak sikit tapi bila bawa rasa juga alignment dan ada bunyi. Its okay, kita hantar kepada perodua untuk baiki. Tapi, selepas kejadian Ummi tidak maklumkkan pada suami, bukan apa tak mahu dia risau. Sebab Sabtu lalu suami kerja, kami anak beranak sahaja yang terlibat dalam kemalangan ini.

Ummi call Runner yang biasa bekerjasama dengan Ummi untuk setel kan kes ini. Mujur dia juga dapat bantu Dr Prekash. Jadi kedua pihak mudah, Ummi dan Dr Prekash pun tenang.

Petang itu, waktu asar pun masuk. Jadi kami buat keputusan untuk balik solat. Selepas solat, Ummi bagi anak-anak makan dan siap untuk ke balai trafik Kajang. Kami buat repot dan ambil gambar. Selesai buat repot pun dalam pukul  645petang juga. Tapi syukur, semuanya dipermudahkan.

Cuma bila kita buat slaah kena lah terima. Yes, Ummi pun kena saman sebab salah tu salah Ummi yang keluar daripada simpang. Jadi, mudahkan hidup ini, once kita buat sa;ah kita minta maaf dan akui. Perkara lain turut sama mudah.

Hari Ahad, ingatkan suami balik nak bagi dia masuk rumah dulu. Hhahaha tapi, dia jenis akan perhatikan kereta. Aduiii, kantoi! Bukan tak nak bagitahu, cuma ingatkan nak suami rest dulu. Suami cakap takperla benda nak jadi, tapi lain kali kena hati-hati jer la. Yes, my fault!

Plan asal kami nak ke Bangi Wonderland secara automatik cancel! Pospone next week la nampak gayanya. Korang yang bawa kereta berhati-hati okay. Bila excident sebenarnya menyentik jiwa bahawa kematian ini boleh menjemput pada bila-bila masa. Semoga perkara ini menjadi ikhtibar dan pengajaran. Doakan semuanya di permudahkan. Manalah tahu asbab excident nak dapat kereta bar. Eh!!! Okaylah, merapu sudah. Doakan kereta kami cepat siap ya. Terima kasih semua. Esok Ummi share kami makan Bakar-bakar Steamboat di Bangibest!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge