Isu Masyarakat,  KBBA9,  Saya dan keluarga,  Saya dan Kerjaya ; Polis Diraja Malaysia (PDRM)

Segmen bersama blogger Umminani di rancangan Tumit Tinggi Tv 1

Assalamualaikum, hi semua kawan-kawan pembaca blog Ummi. Apa khabar? Sihat ? Kali ini Ummi nak ambil kesempatan untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua krew Rancangan Tumit Tinggi TV 1 yang telah bekerjasama dengan Ummi untuk segmen blogger.

Syukur tak terhingga bila , Shiqeen Sattar  sahabat blogger dan juga sahabat PDRM Ummi mencalonkan Ummi untuk segmen blogger Rancangan Tumit Tinggi TV 1.  Pada mulanya Ummi agak terkejut, dan bila lamaran di berikan Ummi terima wlaupun hakikatnya belum pasti pihak PDRM beri keizinan atau tidak.

Bagi slot bersama Blogger kali ini, Ummi perlu memakai pakaian uniform polis. Salah satu kehendak penerbit kali ini. Tujuannya  tidak lain , hanya sekadar memberikan inspirasi kepada pembaca dan penonton di luar sana.

16 JUN 2017 – Dalam kesibukkan menyiapkan persiapan  paluan berundur YDH Dato Pengarah JSPT, Ummi kena persiapkan diri juga untuk rakaman segmen blogger rancangan Tumit Tinggi TV1.

Gila weh masa kesuntukkan yang amat sangat, bayangkan pada bulan puasa masa sangat limited untuk buat kerja. Sampaikan ada saat, nak berjumpa boss pun sangat limited dan terhad. Semua sibuk untuk pengurusan paluan berundur dan juga serah terima tugas.  – Terpaksa jadi mc adhoc di majlis serah terima tugas timbalan pengarah!

Proses dapatkan kelulusan untuk rakaman Rancangan Tumit Tinggi

15 Jun masih tak sign surat kebenaran untuk mengadakan sessi rakaman di pejabat. Urghhh! Ini kalau tak kena gaya atau salah step boleh dapat surat cinta lagi ini. Jadi, dalam masa menunggu buku aturcara yang Ummi sediakan dengan pro pusat, Ummi ambil kesempatan untuk dapatkan kebenaran daripada ACP Ibrahim. Alhamdulillah dengan briefing ringkas akhirnya surat daripada RTM dah di luluskan oleh Tuan ACP Ibrahim. Bukan mudah weh! Patut balik jam 4.00 petang, tunggu sampai jam 6.00 petang tau! Semata -mata nak ikut procedur.

Bila di tanya, Ummi maklumkan ACP Ibrahim, “saya dipilih kerana sya pemilik blog Umminani.com. Tuan, walaupun ada calon lain, tapi mereka bukan pemilik blog ini. Ini hak saya!” Huhuu  berani weh. Kena tahu dan faham, politik ada di mana-mana, ada masa kau dah beraya buat satu-satu benda tapi, kena potong kat korner..hahaha jadi kali ini tak ada siapa boleh potong kat korner weh.. Umminani ada sorang jer!

Angkut barang, tunggu crew lebih 30 minit! Lama juga!

Okay, bila tiba hari jadi, lepas sahaja acara paluan berundur selesai , Ummi terus ke pejabat. Bila dah naik  ke pejabat , Ummi tunggu call Cik Wan Zila, penerbit Rancangan Tumit Tinggi. Tepat jam 1030 pagi, Ummi ajak Cik Nurul KPL Ummi untuk turun kebawah  Menara 1 , ke gate utama Bukit Aman dengan kereta pasukan untuk bawa naik barang dan kelengkapan untuk rakaman.

Bila kami dah naik kenderaan, tunggu crew punya la lama untuk buat pendaftaran kat pintu masuk Bukit Aman, yes ini procedur kena ikut demi keselamatan. Punya lah lama, hampir 30 minit menunggu di Lobi Menara 1. Bila dah semua sampai, terus naik ke tingkat 20 dan mulakan sessi.

Huuuuhu, muka memang sememeh k, yer la tadi masa majlis paluan berundur jalan panas-panas tak sempat dah nak make up lawa-lawa. Tak pe baru lah real kerja polis kan, bukan model! ahaksss!

Sessi pertama habis dalam jam 4 petang juga. Dari rakaman dalam pejabat sampailah depan pintu utama Bukit Aman. Syukur semua selesai dengan baik, dan bila settle je, hujan pun turun..syukur selamat selesaikan kerja rakaman ini dengan jayanya. Alhamdulillah.

Hari rakaman atas helikopter 22 Jun 2017 – PGU Sungai Besi 

Ehm, ini satu hal lagi, bukan mudah nak settlekan urusan crew untuk naik bersama dalam helikopter. Kalau tahun lepas bawa crew utusan mudah jer! Ini storynya –  Pemantauan Trafik PDRM Melalui Udara Sempena CNY 2017

Tapi bila dah Allah swt izinkan semuanya jadi mudah jer. Kiranya masa nak buat pengambaran atas helikopter ini , crew ikut sekali untuk  pemantauan udara Op Selamat 11/2017 – Sempena Hari Raya Aidilfitri . Krew sorang jer boleh naik dan segala form semua kena isi untuk keselamatan.

Ini pula striory Ummi masa pemantauan udara tahun ini – lepas memantau terus shoot balik kampung. – Perjalanan balik kampung, 12 jam perjalanan..huhuuu

Lepas semua dah ready, rakaman dah siap semangat nak raya bukan main lagii. Terlupa nak update pasal preparation untuk rancangan Tumit Tinggi ini. Maaf ya semua. Tapi di instagram ada jer update – siapa belum follow , silakan ke https://www.instagram.com/ummi_nani/

Rancangan yang di tunggu kini tiba pada  – 9 Julai 2017 . korang jemput layan rakaman ini yer.  Terima kasih kepada semua yang dah menonton, semoga menjadi inspirasi kepada semua. Terima kasih atas sokongan kepada Umminani.

Tumit tinggi, wanita inspirasi global!

 

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *