Sakit gigi lagi sakit daripada sakit nak bersalin, erghh!!

cara ubati sakit gigi

Hi uols, huhuuu. hari ini sakiti gigi lagi.. Aduii la. Last sakit gigi berbulan lepas rasanya. Dan hari Jumaat lepas 30 Jun 2017 masa hari terakhir di kampung, kena pula masa tu dah salam mak, sakit gigi menyerang. Keluar air mata , aduii mengalahkan nak bersalin. Sampaikan rasa nak mengamuk. Terus minta suami carikan ubat gigi colgate sensitif pro relief yang klinik bekalkan beberapa bulan lepas.

cara ubati sakit gigi

Lepas tu, tinggal pulak sikit jer ..dah la sakit teramat sangat ini! Meraung bukan penyelesaian! Terus minta mak ubat yang ada, telan panadol 2 biji, ponstan 500mg sebiji. Memang tak pikir apa dah , yang tau tengah sakit yang amat!

Duduk dalam 15 minit, baru rasa stabil. Dan tepat jam 10.00 pagi baru boleh gerak balik KL. Sebabkan stok ubat gigi colgate ini dah habis, risau kena serangan lagi dalam kereta maka buat keputusan singgah 7Eleven , Mata Ayer untuk beli stok. Mujurlah ada jual disini. Dan beli 1 buat bekalan sepanjang jalan. Rasa lagi nyut-nyut tu, sepanjang jalan sebelum naik highway dah pesan “Hero-hero semua duduk diam-diam, Ummi sakit gigi nih!” Alhamdulillah depa faham. Depa ini tak boleh Ummi sakit, risau depa lebih. Dah akibat dah telan ubat , mengantuk dapat  la lelap dari Changlun sampai Gurun. Huhuu, alhamdulillah terjaga jer daripada lena, gigi dah kembali normal. Masa sakit tu, rasa taubat macam nak cabut la la tu jugak!

sakiti gigi
Sakit gigi boleh buat nak marah, naik angin dan meracau macam nak gila.. yang pernah alami sahaja tau. Jangan sesekali nak menasihati atau bertanya soalan bodoh. Ini boleh menaikkan kemarahan.

Sakit gigi menyerang waktu pagi!

Perjalanan sampai balik dan sampai la semalam okay. Tapi… pagi ini tetiba dalam lift masa sampai office… “gulp.. telan air liur…uhhh nyiluu”. Alamak dia serang lagii..! Masuk je office bertapa dalam 10 minit, dan teringat hari ini bawa bekalan ubat gigi Colgate Sensitif Pro Relief ini. Terus dalam keadaan slow motion , ambik dan tampal ubat gigi ini pada gigi yang sakit… “ushhh, eeeergggg nyilu,,rasa sejuk-sejuk seram!” Pakai la dua tiga picit, dan biar seketika…haish, mujur kali kedua ini dah tak terkejut, maka sakit gigi pun serang dengan slow juga.. dah ada sense of becareful.. gila weh kalau mai serangan macam kat kampung, rasa nak teriak keluar air mata darah dah.

Ni masa tengah taip ini, lepas 20 minit letak ubat gigi kat tempat sakiti gigi tadi. Gigi yang sakit bahagian kanan atas dan bawah graham. Bayangkan… aduiii nyilu dan kalau sakit tu, tarik habis urat mata.

Mula la menggoggle doa-doa sakit gigi.. terjumpa doa ini di google. Terima kasih anugerah Alquran sebab share banyak doa untuk kami pembaca.

Doa sakit gigi
Doa sakit gigi

Semoga korang yang sakit gigi juga, mungkin boleh gunakan bahan yang sama untuk melegakan sakiti gigi. Lagi cepat baik, amalkan doa  yang Ummi share di atas. Ingat kawan-kawan yang sakit gigi boleh pergi cabut jer, supaya tak bertambah sakit. Duk tagak-tagak makin melarat.. aduiii!

*mod tak berapa vouge kalau sakit gigi weh!

Comments

    1. Post
      Author
      umminani

      hahaha banyak owh jemputan ..malam ni ada lagi, tapi gigi masih ada nyilu… mujur ada colgate.. ops terpromote!

  1. Anuar

    Masa cuti raya hari tu pun saya sakit gigi geraham… Terus pergi ke hospital cabut gigi tu..
    Alhamdulillah dah ok… Cuma masa cabut gigi geraham tu kena buat pembedahan kecil…. Ada gusi yang kena jahit… Ni esok nak buka jahitan, tak tahu macam mana nak pergi… Sebab appointment di kampung…. nak balik kempung rasa jauh pulak bila dah masuk kerja ni… huhuhu

    1. Post
      Author
  2. sueizza

    Sakit gigi berlubang ke? Hari en somi kena gak,kita pksa pi klinik n cabut.sebelum tu bgi pain killer acid mefanamic,agak kuat gak la ubat tu,bleh tido lena.

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge