Balik kampung atau bekerja di perantauan?

Hi uols, apa khabar? Assalamualaikum. Hari ini nak share sikit jiwa yang bergelora ini. Hehehehh, tak lah bergelora tera mana, cuma last week dapat offer kerja area dekat rumah. Dengan excitednya balik rumah, bagitau Mr Suami, tapi katanya .

“Sayang, kalau nak pindah balik mai dekat dengan Semenyih ni, baik minta tukar terus balik ke Utara. Ada rezeki dapat balik kampung terus!”.

Terpinga-pinga  dengan jawapan dan pendapat daripada Mr. Suami. sambung dia lagi..

“Tapi, kalau nak balik Perlis, niat nak jaga mak, kena betul-betul jaga mak. Bukan boleh cakap jer, nanti jaga mak kemana, kerja pun kemana!”.  “huh deep oii!”.

Sekali idea mai mencurah, cakap memang buat kotak simpanan memori ini duk terpikir je, ehmmm.. betul juga tu kata-kata Mr Suami.

Masih terpikir, kalau ada rezeki tukar balik kampung nak duduk mana? Duduk dengan mak? Menyewa ke? Ehm, kalau nak naik rumah baru, bukan masanya, banyak proses kena lalui.

Lagi, yang menguatkan semangat Mr Suami ajak balik kampung adalah sebab Tahniah bang ngah, 9A!

Abang Ngah anak sepupu Ummi berjaya dapat 9A, ni sekolah kampun gjer. Jadi isu sekolah di mana, dan siapa mengajar bukan lagi isu. Malah jika cakap bab naik pangkat , di mana-mana jika Allah swt dah janjikan rezeki insyaAllah ada.

syoknya kalau dapat balik kampung , sedara sepupu sepapat semua dekat.. dan yang penting dapat bawa mak pergi mana sahaja mak nak!

Cuma keyakinan kita tu capai 200% tak? Ehmm, bila duduk pikir, banyak juga kebaikkan dan manfaat jika dapat balik kampung kerja disana. Jiwa dah jiwa kampung. Seronok dikelilingi oleh sanak-saudara. Malah seronok kalau dapat hantar anak pergi dan balik sekolah sendiri. Ini menang la hantar sendiri, tapi banyak masa dihabiskan kat atas jalan.

Cuba bayangkan , kat sini jer dah pernah alami Excident! Ya Allah syukur tak ada kereta dari arah belakang masa tu ! . 

Malah, Hampir excident lagi, mujur hanya bersandar di Honda Civic! 

Huhu, memang cabaran betul tau! Bayangkan sejam atau 40-45 minit setiap hari kena ada atas motor. Kalau hitung masa pergi dan balik dan cecah hampir 2 jam. Ehm! Cabaran ini buatkan hati ini dapat rasa seronok kalau dapat balik dan berkhidmat di kawasan Utara.

Maklah , orang paling seronok kalau betul diberikan rezeki untuk balik dan bekerja disana. Tentunya hilang sunyi mak, ada teman mak nak pergi klinik dll. Seronokkan kalau kerajaan ubah policy untuk kita boleh bekerja dekat dengan mak kita. Ehm, untung sangat siapa yang dah ada peluang dekat dengan mak.

Kami ini masih mencari dan meminta-minta. Doakan rezeki kami suami isteri dapat balik dan bekerja di Perlis /Kedah! Doakan yer kawan-kawan, malah Ummi mint amak doakan tau, sebab doa mak mesti power! Mak kannn..hehehe

Comments

  1. Anuar

    Bekerja Sebagai penjawat awam seboleh-bolehnya memang nak bekerja dekat kampung sendiri… Tapi, biasanya mustahil nak dapat…
    Tapi bukan tak boleh dapat langsung… Ramai jer yang dapat… Walaubagaimanapun, bergantung kepada rezeki masing-masing…
    Semoga puan sekeluarga berjaya memperolehi apa yang puan dan suami hajatkan..
    In Shaa Allah, saya doakan..

  2. ema

    Besar jugakeluarga ummi…seronok jika dapat bekerja di kampung kan..ema pun dah tiga tahun apply tukar…tapi jawapannya tetap sama.. masih menunggu… InshaALLAH, mudah-mudahan ada rezeki ummni untuk bekerja di kampung nanti..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge