Pasar ramadhan harga tak masuk akal.

Hi dears, apa khabar? Dah 20 ramadhan kan..sat jer, pejam celik-pejam celik  dah 20 hari berpuasa. Dalam 20 hari berpuasa berapa kali mak-mak ini berulang pergi pasar ramadhan? Ehm.. mesti kalau mai waktu tengahari dah terpikir, nak masak apa yer, nak masak ke nak beli.. cer kalau cik abang bersuara “Yang, petang ni kita beli jer la yer, nak masak kut sayang letih”..  “YE HAA! ” Hahahaa betu ke?

Ummi selama 20 hari baru 3 kali pergi pasar ramadhan, itu pun sebab saja nak try dan nak tengok apa benda yang best dijual di pasar ramadhan. Dalam banyak-banyak penelitian Ummi, makanan dari satu gerai ke satu gerai sama jer. Tambahan kalau air, macam-macam warna ada. Cuma nak beLI atau tak.. tergugat owh iman kalau melayan hawa nafsu tengok air yang macam-macam warna.

Masa bawa Cik Sarah ke pasar ramadhan, dia berkenan dengan air pink. Ehmm..dalam hati la bandung jer kan.. “Kakak , kita balik buat air pink kat rumah yer..boleh kan? ” Mula-mula nak tarik muka juga, tapi Ummi pujuk berjaya juga tahan kehendak kakak. Bila sampai rumah buatkan dia sebotol air pink , seronok bukan main.

Ummi nak berbuka kat rumah abang di Putrajaya. Sebab kan pagi tu kemas rumah dan sebagainya, Ummi decide nak beli je kat pasar ramadhan Putrajaya. Yer la jimat masa, lagipun kakak ipar memang beli jer hari-hari , katanya alahan. So tak mau menyusahkan orang , Ummi beli la.

Ehm, agak-agak korang harga makanan kat pasar  Putrajaya okay ker? Ummi pusing punya pusing tengok harga makanan yang berbaloi pun nasi kukus, nasi ayam  dan nasi kerabu. Tapi nasibla , ada yang RM5 ada yang RM6 , dan Ummi beli yang RM7. Bila dah beli, jalan-jalan lagi nampak satu tempat tu, nasi kukus RM6.00 sahaja. Ehm, dah rugi RM4, sebeb Ummi beli 4 bungkus..hehehe kan dah cakap nasib jer kalau beli kat pasar ni.

Lagi? Ummi beli apa? Ummi beli murtabak sebiji RM3.50 dan kalau 3 biji RM10. Kira okay sangat la kan harga nya, jadi rasa berbaloi kualiti dan harga. Jalan lagi,hahahah nafsu kan! Nak saja tengok dan bila tengok terus terbeli. Ter  ” beli “… kebab melawati hahaha adoi.. smeu aras alawa, rasa sedap nak beli oii.. TAPI! Rasa nak tengok lagi, pergi jalan kat gerai jual kuih…hahaha agak-agak korang beli tak? Ehm! Rasa nak menangis tengok, huh..kuih sebiji cecah RM0.60- RM0.80. Dalam hati ” kalau aku beli tepung, buat sendiri kos baru berapa.. ehm”. Terus tak jadi beli..

 

Balik jer dari pasar, mula hitung ..huhuuu, kos semua RM65.00, ehm, bila makan tak puas mana, harga punya mahal. Lagi anak ramai ni, kalau beli ayam sekor baru RM15-RM16, menyesal asalnya cari alasan malas masak.Hahaha kalau RM65.00 tu masak sendiri bawa ke rumah abang mesti boleh makan banyak. Kann?? So , uols kalau nak berbuka nak maska ke nak beli? Ummi dah serik, makanan tak sedap mana, lain kali nak masak jer, simple tapi rasa tip top..hahaha puji masakan sendiri.

Eh okaylah, nak teruskan kerja lain. Bye. *nak masak apa hari ini?

Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak

Resepi Gulai Lemak Ikan Tongkol Ringkas Dan Mudah

Resepi donut mudah, pertama kali Ummi buat gebu gebas

 

Comments

  1. Mama Kembar 3

    I hari kerja tak sempat masak, sampai pun tinggal 20 minit sebelum berbuka huhu. Tapi tak pergi bazar ramadhan, pergi makan atau tapau dari kedai yang biasa beli, rasa lagi berbaloi. Biasa 5 beranak makan dlm RM25-35. Sebabnya kalau pergi bazaar terbeli lebih dr tu tapi rasa belum tentu sedap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge