Terpaksa jadi mc adhoc di majlis serah terima tugas timbalan pengarah!

Haahah hari ini (19 Jun 2017) bukan nak gelak..tapi nak share experience. Ehm, jadi pengacara majlis atau mc bukan perkara luar biasa. Cuma luar biasa bila dapat tugasan last minit. Dan lagi, kalau jadi mc adhoc ni ada jer yang tak terurus! Contohnya, hari ini, ikutkan majlis mula 3.00 ptg. Tapi Pengarah baru sampai 2.30ptg. Dah la Ummi dah ucap salutaion, sambil kita dok bercakap, Pengarah cakap..”its okay.. no..no tq..”!

Kau rasa? Nak teruskan ke nak stop? Ehm, sure la Ummi stop! Adeh…malu dah sehal. Next, kali ini..lepas pengarah dah keliling 1 bilik mesyuarat, dia duduk! Eh..kena tau, bila jadi mc ni kena pandai-pandai kau lah, nak bajet. Samada mulakan majlis atau tunggu. Tengok orang lain senyap jer.. apa hint ni! Ha…idea datang, okay OCPD Brickfileds, merangkap timbalan pengarah lama belum masuk.. okay..dont start. hahaha mujur nampak dia tak ada dalam majlis.

Next, nampak kelibat Tuan Ruslan. Ummi dah sedia ni.. so dalam hati, biar dia duduk dan salam-salam dulu. Okay settle depa bersalaman! Next, tarik nafas dan mulakan majlis…heheeh . Tapi ini yang leceh! Skrip dah berubah. Sekali lagi, Nooraini kena pandai kau lah nak ubah skrip! Ambik! Ahoc kan…grrrr!

Skrip pun bermula :

Bismillahhirrahmanirrahim, Assalamualaikum w.b.k.t

 

Yang dihormati

Senior Asisten Komisioner

Tuan Sharul Othman Bin Mansor

Pengarah Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik

 

Yang dihormati

Asisten Komisioner Polis

Tuan Ibrahim Bin Mohammed Yusoff

Timbalan Pengarah Kepolisan Am Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik

 

Yang dihormati

Asisten Komisioner Polis

Tuan Ruslan Bin Khalid

Ketua Polis Daerah Ibu Pejabat Polis Brickfields.

Yang dihormati pegawai-pegawai turus, tuan-tuan puan-puan pegawai kanan seterusnya tuan-tuan puan-puan hadirin sekelian.

Nak tau , sepatutnya skrip ini  2nd part.. lepas dah bagi salutation ni barulah  jemput depa semua bangun…ehm..pening otak kena buat keputusan on the spot nih!

Tuan-tuan puan-puan hadirin sekelian, majlis dimulakan dengan nyanyian lagu negaraku, tuan-tuan dan puan-puan dijemput berdiri.

ehm…berubah semua.. mujuq tak keluar peluh jantan!

Bila dah settle menyanyi barulah mulakan acara…lepas tu semua nampak macam okay..tapi! Hishh ni satu hal, ustazy ang baca doa mai lambat.. Ingatkan tak mai, dah tu panggilah ASP Asri Bin Abdul untuk bacaan doa! Tapi!!!!! grrrrr…Tengok-tengok Ustaz muncul! Hish, kalau dah lambat lain kali jangan masuk laaaa! Geram pula rasa, macam mc yang tak prepare!

Settle ustaz baca doa, barulah Ummi dapat mulakan majlis  dengan lancar! Hish, ni buat tak puas hati…celaru sana sini! Geram, tapi ia mengajar untuk bijak buat keputusan on the spot..mana nak ucap dulu..mana nak mulakan..hish, miserable but its okay.

Berikut adalah upacara serah terima tugas jawatan Timbalan Pengarah (Penguatkuasaan/ Kawalan lalulintas/Pengurusan saman)JSPT

Untuk itu majlis mempersilakan dihormatiAasisten Komisioner Polis, Tuan Ruslan bin Khalid dan Asisten Komisioner Polis, Tuan Ibrahim bin Mohammed Yusoff untuk menyempurnakan upacara dengan disaksikan oleh Senior Asisten Comisioner YDH Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik  Tuan Sharul Othman bin Mansor, dipersilakan.

Part ini dan seterus nya dah okay, sebab dah ikut flow sepatutnya. Hishhh macam-macam hal la hari ini. Tapi okaylah tak nampak sangat bengaap mc..hahahah yer la ada jer perubahan tak ikut agenda.. ! So uols kalau jadi mc kena well prepare okay. Memang macam-macam  hal, melainkan dah memang tak akan ada peruabahan dan ianya betul-betul formal.

  • Selesai tandatangan dokumen
  • Serah dokumen

Seterusnya majlis mempersilakan yang dihormati Asisten Komisioner Polis Tuan Ruslan bin Khalid Ketua Polis Daerah Ibu Pejabat Polis Brickfields, untuk menyerahkan dokumen serah terima tugas Timbalan Pengarah (Penguatkuasaan/ Kawalan lalulintas/Pengurusan saman)JSPT kepada yang dihormati Asisten Komisioner Polis Tuan Ibrahim bin Mohammed Yusoff, dipersilakan

  • Serah dokumen selesai

Majlis merakamkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih di atas penyempurnaan upacara itu tadi.

Hahahah, memang gila la wei…ehm..hope after this ada lagi event please la jangan adhoc macam ini. Boleh jatuh kredibiliti pegawai yang jadi mc tau! Hahhaha atapi kena bijak buat keputusan..Syukur apapun ianya selesai dengan jayanya. Alhamdulillah.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge