Kerjaya selepas SPM , nak jadi apa?

Assalamualaikum, apa khabar? Terima kasih sebab masih sudi nak baca blog Ummi. Ummi tringat apda satu follwers Ummi, adik ni form 5. Dah lama dia wassap ummi, tanya apa dia nak jadi lepas SPM. Dalam erti kata lain, kerjaya selepas SPM apa patut dia buat.

Ummi minta maaf tau dik, ambil masa lama nak update entry ini. Hehehe bila ada keikhlasan baru sedap di baca. Betul kan?

Okay pertama, adik baru nak ambil SPM. Bagi Ummi, kalau keadaan ekonomi keluarga okay, apa salah kalau sambung belajar dulu. Sebab hidup kita perlukan ilmu untuk bersaing dengan lebih ramai orang. Itu pilihan pertama. Bidang pula , pilih yang mana dapat buat duit, atau cipta pendapatan dengan cepat. Bukan isu kos ini lebih dipandang tinggi atau tak. Contoh course , mungkin bidang masakan, jahitan atau apa-apa bidang yang kemahiran. Dunia sekarang bidang ini lagi boleh cetak duit cepat. Tapi ingat kena belajar dan ada ilmu.

kerjaya seleps SPM
Gambar hiasan

Kedua, kerjaya selepas SPM yang patut di ceburi? Okay, adik yang membaca atau sesiapa yang sedang membaca . Ini hanya pendapat peribadi Ummi tau. Bidang apa nak ceburi, semua ada potensi. Cuma, kalau dapat bidang yang bawa kita dekat dengan Tuhan itu lebih baik. Antara bidang yang boleh di ceburi mungkin jadi kerani dengan apply permohonan Jawatan Kosong 2017 Dan Temuduga Terbuka 2017  atau kalau minat dengan kerjaya polis , boleh juga cuba search Kelayakan Menjadi Polis, Gaji Dan Tugas Inspektor Polis . Kalau sekarang nak jadi inspektor kena ada degree. Tapi, boleh jer mulakan dengan jawatan Konstable lepas SPM terus minta.

Tapi bila dah kerja, kena pandai atur masa , sambung belajr buat diploma dan degree. Jadi masih boleh  pegawai polis tau. Tapi bila kerja ini kena sanggup hadapi segala dugaan. Nak tahu kena baca , Mana satu jadi keutamaan? Best ke best jadi wanita bekerjaya? hehehe ade jer kan . Bukan nak menakutkan , tapi persediaan mental dan fizikal.

KERJAYA SELEPAS SPM

Okay , adik-adik yang nak tahu kerjaya selepas SPM yang sesuai, tengok juga pada keputusan peperiksaan yang adik-adik biasanya dapat. Kalau cemerlang, Ummi sangat cadangkan untuk teruskan belajar. Oh ya, bagi mereka yang nak sangat bekerja sebagai Polis, kena prepare minda untuk kerja tidak mengira waktu. Selain itu, hati kena cekal , tahan di maki. Sebab ada jer orang akan akan cuba menjatuhkan polis dengan pelbagai isu. Betul ke Polis terdedah dengan rasuah?

Okaylah, kalau nak sembang panjang memang tak berkesempatan. Adik yang bertanya, kalau nak tahu apa-apa wassap jer kak Ummi k. Cuma hari tu minta maaf akak memang sibuk tak sempat reply wassap panjang-panjang. Ni bulan puasa ada juga masa terluang, mungkin boleh kita bersembang dan tukar idea. Kalau nak mohon  Jawatan Kosong 2017 Dan Temuduga Terbuka 2017 klik jer sini. Mungkin ada yang membantu.

Okay lah, apa-apa boleh semabng nanti. jumpa lagi next entry ya.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge