Ujian Menembak JSPT Polis DiRaja MALAYSIA sessi 1 2017

24 Mei 2017 – Huh! Dah lama tak mandi peluh weh! Tahun ini, ini kali pertama menembak. Skill lama tak diasah boleh tumpul.. Dengan exercise pun jarang, memang lemau! Nak menembak ini kena ada kekuatan tangan tau! Kalau tidak , memang ketempat lain la peluru tu pergi.

Kekuatan tangan, pernafasan dan skill amatlah penting. Tu sebab kena exercise selalu. Semua ini akan menentukan kejayaan dan skill menembak tu. Nak “bold” memang kena fokus betul-betul. Minda kena ready.

Hahahaha, ambik kau! Kena lanyak dik jurulatih(JL). hahaha ini pun ada diskaun. Kalau tak ada dikaun ke, kena pusing padang sasar kot! Tapi best gak  kalau kena, baru keluar peluh jantan tu!

Menembak operasi ni ada latihan dan step dia, dan bagi ujian kali ini semuanya akan menurut perintah daripada JL. Buka boleh main tekan je picu tu. Menembak berbahaya kalau tak kena cara. Tambahan untuk menembak pula, perlukan skill dan disiplin. Silap main pistol dan juga salah tekan picu boleh cedera oiiii!

menembak pdrm

Ini hasil dan keputusan tembakan Ummi. Huh! Yang tersasar tu mula-mula tembak, sebab tak control pernafasan dan juga kurang fokus. Bila orang sebelah dah mendahului , hishhh mana boleh…mulalah nak ambil pernafasan yang betul dan “tembak!”

Berkaitan : POLIS TRAFIK DI HINA SATU CABARAN

Peraturan di lapang sasar, lepas tembak kena pungut sarung peluru. Tak boleh disepahkan begitu sahaja. Dan semua penembak yang menjalani latihan dan ujian perlu angkat sumpah setelah selesai. Ini bagi meastikan tiada yang membawa balik peluru hidup, keronsong, mahupun senjata api. Bahaya tu, kalau slaah guna ,tindakan sewajarnya akan diambil.

Ini ayah mertua Ummi datang melawat. Beliau masih bertugas di B19 , Bridge Tengah Cheras. Thank you abah !

Berkaitan : Mess Night JSPT pembuka sejarah baru bagi Polis Trafik

Nak tengok suasana di lapang sasar boleh tengok video yang Ummi rakamkan untuk tatapan semua di Instagram. Serius bunyi tembakan memang sedap! Ummi lepas gian juga hari ini, rasanya hampir 50 butir peluru Ummi tembak hari ini. Serius, kalau dah menembak memang gian dan rasa nak menembak lagi. Bila dah selalu berlatih, cepat jer. Teringat zaman recruit, masa tu terror, pasang dan cuci senjata pun cepat. Kena asah lagi skill nih!

Jom layan video di bawah: 

Latihan menembak 2017. #PDRM #KelabBloggerBenAshaari #kbba9

A post shared by Umminani (Nooraini Ali) (@ummi_nani) on

Posts Tagged with…

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge