Isu Masyarakat,  Saya dan Kerjaya ; Polis Diraja Malaysia (PDRM)

Lawatan kerja Perkep ke Langkawi Kedah Berjaya di Anjurkan. Terima kasih IPD Langkawi.

Hi semua, dah beberapa hari tak berkesematan nak update blog. nak ceritanya disini, Ummi dengan rombongan kerja ke Langkawi. Lawatan kami bermula dengan  “dinner” di Restoran Fish Farm bagi malam pertama. Lokasi sini memang lawa dengan pemandangan dan deco.

Makanan pula memang boleh tahan harganya.Hahaha, ikutkan kewangan biasa-biasa tak mampu kot kalau nak open table di sini. Tapi, kami kesana dengan cara buat collection untuk makan malam.

Makanan disini boleh kira sedap , 3 bintang la Ummi bagi. Dan kalau nak dating, lepak dengan kesayangan serius sesuai sangat kat sini. Mai pula masa senja, fuh… romantik sangat tengok pemandangan sunset. Serius best.

Balik dari fish farm kami semua berehat dan di bilik masing-masing.

Day – 2 Kami bersarapan di Restoran Tok Mat Kg. Senik. Dekat sangat dengan Tok Senik Resort.

Selepas kami siap sarapan, perjalanan lawatan kami dengan PERKEP Langkawi adalah ke Makam Mahsuri. Kami dibawa melawat ke Makam Mahsuri. Aduii.. dengan bawa anak-anak ni, boleh berpeluh jadinya. Sampaikan dalam luar dah lencun. 😦

Sepanjang disini, kami dibawa melawat ke Makam Mahsuri, dan di ceritakan bahawa kawasan di sini “Keras”. Tempat kami berpijak juga adalah kawasan tanah perkuburan.

Meneruskan perjalanan ke Telaga Mahsuri, jurucakap bercerita;
“Telaga mahsuri ini ada keajaiban. Siapa-siapa nak cantik dan berseri, boleh mandi di telaga ini jam 12 tengah malam semasa bulan mengambang”.

Kami semua terpegun mendengar cerita jurucakap. Wah, nak cantik kena mandi di telaga Mahsuri.

“Tapi, kalau mandi disini waktu bulan mengambang, Cik Puan bukan mandi seorang… heeehhe “-sambil tersenyum.

Kami kehiaranan – ” Habis mandi dengan siapa?” -Ujar Datin Sharifah Zanariah

Kata jurucakap -” Cik Puan akan mandi bersama ‘peneman’…” . Tanpa meneruskan bicara, semua sepi seribu bahasa. Tapi bagus jurubahasa memaklumkan, bahawa ni semua kepercayaan karut. Boleh tahu, tapi risau jika percaya akan mendatangkan khurafat dalam diri.

 Masuk ke dalam kawasan Makam Mahsuri terdapat pelbagai lagi rumah lama yang ada. Semua rumah ini adalah binaan semula seperti mana sejarah Mahsuri. Dan…ada lokasi kerasss di sini. Nak tahu kenalah kesini.  Kalau ke Langkawi jangan lupa singgah ke Makam Mahsuri tau!

Hhehehe tepek sekeping sebagai kenangan. 🙂

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *