Acara Lumba Motosikal MSMC Supermoto dan Karnival KL Xtravaganza Di Tasik Permaisuri ,Cheras

Hi olus, semalam dan hari ini dah dua hari Ummi ke tapak karnival KL Xtravaganza dan Acara Lumba Motorsikal MSMC Supermoto di Tasik Permaisuri, Cheras. Serius, bawa anak-anak , memang meriah sekali. Suka sangat mereka menonton motor berluma. Malah, lagi suka bunyi bising motor dan juga tengok sendiri aksi motor berlumba. 

“Ummi, awat motor hitam ini lumba sorang-sorang?”

“Ceq oi, kalau lumba mana boleh sorang. Tu maknanya dia dah nombor satu la.. hebatkan!” Wow, Ummi, boleh lompat tinggi nyaa!” – Jerit Angah.

Sebenarnya , acara lumba motorsikal ini ada pelbagai cara perlumbaan termasuk motosross, dirt track dan juga perlumbaan atas jalan. Selain itu, kalau bawa family terutama anak-anak pasti acara yang dinantikan adalah melihat motor melompatt…wow , fuyooo..semua keluar. Hebatnya anak muda berlumba di track yang betul. Ini baru jaguh lumba motosikal.

Bagi tahun 2017, sama juga acara di anjurkan oleh Malaysian SuperMoto Championship (MSMC) bersama dengan kerjasama Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar ,  YB Datuk Seri Utama Tengku Adnan Bin Tengku Mansor. Acara dua hari ini bukan sahaja melibatkan acara lumba motosikal tapi ada juga persembahan daripada artis dan pelbagai acara jualan dan pertunjukkan.

Artis terlibat antaranya Oja dan Tuable, Amelina , Haiza, Siti Sarah, Fiena Mentor dan amai lagi. Selain itu ada juga both daripada SPR, dan Kaunter Bergerak DBKL. 

Acara perlumbaan ini memberikan ruang yang bagus untuk Malaysia mencari pelumba motosikal hebat untuk pelapis masa akan datang. Kami berterima kasih kerana DBKL memberi ruang untuk pembangunan sukan pemotoran ini dengan kerjasama baik dan mengalukan kerjasama daripada MSMC” – Satheswaran Mayachandran . CEO Asia Supersports Group.

Untuk acara perlumbaan kali ini tidak terkecuali pelumba kebanggaan kita iaitu Gabit. Selain itu pelumba lain antaranya yang terlibat adalah champion untuk MSMC pusingan pertama tahun 2016 iaitu Khairy Zakaria dan Muhd Al-Amirul Ashshahid.

MSMC –  Malaysian SuperMoto Championship adalah sejak 2011  lagi dan merupakan Malaysia’s Premier dan largest  supermoto championship di Malaysia. Telah berjaya melahirkan beberapa pelumba yang berjaya mengharumkan Malaysia di peringkat antarabangsa seperti Gabit, Khairy Zakaria dan Muhd Al-Amirul Ashshahid. 

Untuk kethaui lebih banyak lagi info layari facebook Malaysian Supermoto Championship atau Instagram di MalaysiaSUPERMOTORChampionship. 

Jom sokong pelumbaan motor ini dan mendidik anak muda suoaya memilih saluran yang betul bagi berlumba. Jika kena pada gayanya, insyaAllah akan mendatangkan kebaikkan dan dapat mengharumkan negara di mata Dunia.

SOKONG MSMC dengan support like dan komen di FB dan ig mereka.. Tahniah MSMC.

2 thoughts on “Acara Lumba Motosikal MSMC Supermoto dan Karnival KL Xtravaganza Di Tasik Permaisuri ,Cheras”

  1. Kalau anak-anak saya dapat tengok ni mesti dia orang suka… Dia orang ni memang suka sangat tengok motor… Terutamanya yang kecil sekali tu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge