• Isu

    Membaca Al quran setiap hari berat jika…

    Membaca Alquran setiap hari banyak mukjizat. Tapi ramai antara kita, termasuk Ummi sendiri ada kalanya Ya Allah hati mau, tapi berat jer rasanya.. Siapa pernah rasa macam ini, nak pegang, nak baca Quran Tapi ada jer gangguan. Gangguan dari anak la, dari boss la…hishh Ummi macam tu juga dulu, tapi bila berterusan, mana boleh jadi. Kena lawan juga, jadi terus kuatkan semangat nak membaca awal pagi masa tiba di pejabat. Selepas tu dhuha atau mana-mana dulu. Alhamdulillah ,lepas niat dah ada serius kot mudah jer urusan. Apatah lagi, bila unit BAKA pula offer seminggu 2x mengaji dengan dibantu oleh fasilator. Syukur yang amaaaatt. La ni, kelas mengaji Ummi Isnin ,…

  • Polis
    Isu,  Kerjaya

    Betul ke Polis terdedah dengan rasuah?

    Hari ini teringat masa mula mula masuk kerja Polis. Masa tu ada yang sokog ada yang tak. Ada juga orang kata “Polis Makan RASUAH!” Hish, bila tamat jer latihan setahun Ummi kena lapor ke Trafik Jalan Bandar,KL. 3 tahun kerja di Jalan Bandar ,sebagai pegawai penyiasat. Masa ni ada cabarannya, kerja shift, anak kecil. Dan kerja pula kalau nasib tak baik ,ada maut kena la angkat mayat. Termasuk mayat bersepah dan juga anggota badan yang bersepah. Kerja kan.. Betul ke Polis terdedah dengan rasuah? Sebenarnya ,bukan polis jer.. duk la dimana sekali pun kalau kerja memang ada unsur ini . Kenapa nak salahkan polis jer, walhal pemberi pun patut disalahkan.…