Review,  Review/Isu

Didik anak bersolat? Ada yang kata susahnya nak menyuruh solat, tapi apa patut dibuat ?

Anak kecil akan meniru gaya dan tingkah laku mak ayah. Mereka bijak dalam tiruvasi.. Jadi ini peluang untuk kita sebagai ibu ayah didik anak-anak solat. Solat dengan mereka dan ajak mereka bersama dengan kita sebagai ibu ayah bersolat dan berdoa. Selain anak bersolat, pasti kita semua dapat rasa nikmat rumahku syurgaku di rumah. Mudah , tapi berjayakah kita lakukan? Boleh kan jika kita didik anak bersolat dengan tunjukkan contoh ?

telekung si comel
Telekung Kanak-kanak Nur dihasilkan bagi membantu ibu-ibu untuk mendidik anak mula belajar solat.

Didik anak bersolat:

  • Terapkan budaya solat dalam diri anak2 sejak simanja masih kecil. Pastikan anak-anak dah terbiasa dengan melihat kita solat 5 waktu sehari. Ibu ayah adalah contoh terbaik.
  • Ajarkan anak cara berwuduk dengan betul. Biar anak-anak basah sekalipun tapi akhirnya mereka erjaya berwuduk dengan betul.
  • Beritahu anak-anak bahawa Rasulullah saw menyuruh anak-anak berlatih solat dari umur 7 tahun , kalau umur  10 tahun anak-anak boleh dirotan (untuk mengajar) jika ingkar dan malas solat. Ummi biasa gunakan teknik ini untuk Angah.
  • Galakkan anak-anak solat dengan membeli sejadah buat si cilik, telekung atau kopiah, jubah ataupun baju melayu yang anak-anak suka sebagai motivasi pada mereka.
  • Biarkan anak-anak membaca bacaan dalam solat dengan kuat supaya kita boleh menegur dan memperbetulkan kesalahan bacaannya. Perhatikan pergerakan solat mereka, ajar cara duduk yang betul, qiam, takbir, rukuk, sujud dan lain2 dalam solat.
  • Jangan hadkan tempat untuk anak-anak berlatih memperbaiki bacaan dalam solat mereka..contohnya sambil menghantar mereka ke sekolah uji kefasihan dan kelancaran mereka dalam bacaan dalam solat. Semakin mereka lancar bersolat , semakin rajin anak-anak akan melakukannya.

Tip memilih telekung untuk anak : 

didik anak bersolat
❤ PANDUAN MEMILIH TELEKUNG KANAK-KANAK ❤

✔ Adakah Si Comel puan sudah berusia 5 hingga 12 tahun?
✔ Adakah puan tahu mereka sudah digalakkan untuk belajar solat?
✔ Salah satu faktor yang akan membuatkan mereka gemar bersolat adalah Telekung yang SELESA  , setuju ?
.
Memandangkan anak-anak kita sendiri yang sudah masuk usia ‘perlu belajar solat’ jadi kita juga ada hasilkan Telekung Kanak-kanak Istimewa yang diperbuat dari materiel Lycra 320g Lembut dan Gebu-gebu. Ummi belikan juga untuk didik Cik Sarah solat dari awal, walaupun usianya baru cecah 2 tahun lebih.

✔ Kenapa LEMBUT dan GEBU-GEBU itu PENTING?
✔ Kenapa pula kita pilih Lycra 320g?

Tudung kanak-kanak[su_permalink]KENAPA AKU PILIH TYZARA[/su_permalink]

Kita semua sedia maklum, telekung adalah set pakaian yang menutupi hampir keseluruhan badan dan sekiranya pemilihan material yang salah, ia membuatkannya panas apabila dipakai.Apabila panas, kanak-kanak semestinya akan merasa rimas dan mengikut pengalaman kita, kanak-kanak akan memberikan 1001 alasan untuk tidak memakai telekung. Jadi dari pengalaman itu, kita telah membuat pemilihan dari jenis Lycra 320g yang LEMBUT dan GEBU-GEBU bagi memastikan Si Comel kita gembira untuk mengenakan telekung dan seterusnya GEMBIRA untuk BERSOLAT.

Keselesaan Si Comel puan adalah keutamaan kita di TudungSiComel.com laugh

SAIZ

Dihasilkan dengan potongan khas yang sesuai bagi kanak-kanak berusia 5 hingga 12 tahun. Model berusia 8 tahun. Labuh dari dagu 25 +/- 1 inci.

  • Sais S – (Cadangan Umur 5-8 tahun, labuh dari dagu 25 -/+ 1inci)
  • Sais M – (Cadangan Umur 9-12 tahun, labuh dari dagu 30 -/+ 1inci)

MATERIAL

Dihasilkan dari materiel Lycra Lembut yang tidak terlalu tebal bagi memastikan keselesaan Si Comel yang mula belajar solat.

Tudung kanak-kanak

Dalam kita berusaha untuk ajar anak solat selain belikan telekung dan juga usaha dijalankan. Kita sebagai mak ayah  berdoa dan ajar anak hafaz doa ini. Semoga Allah melembut kan hati anak kita untuk bersolat , InsyaAllah. Amin.

Tudung kanak-kanak

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge