• Umminani /Lifestyles

    Along nombor satu Ummi!

    Along minggu ini ada exam awal tahun. Mula hari Isnin 6 Mac¬† dengan paper bahasa Melayu dan paper English. Petang tu ada paper tauhid. Yang bestnya , bil abalik sekolah Ummi tanya Along boleh ke jawab periksa? Boleh Mi, Along nombor satu!. Ehhhhh..Ummi pikir budak ni lumba siapa jawab cepat ker??? Ehmmmm! Along itu nombor satu siap, bukan keputusan. Esok along jawab, biar lambat atau cukup-cukup masa takpa, tapi Along kena lah semak betul ke tak jawapan Along tulis tu. Ummi pulak yang gelabah, bila Along berlumba nak siapkan cepat-cepat. Entah dia semak ke tidak apa dia tulis..hehehe Anak owh anak. Takper la, baru darjah satu dan ini kali kedua…

  • Rencah Hidup

    Mak mertua pilih kasih terhadap cucu dan anak, salah siapa?

    Pernah kan dengar kisah mak mertua pilih kasih kepada menatu dan anak? Banyak sangat berlaku yang mana , mak mertu ini kadang lebihkan anak lebih daripada segalanya. Tapi kenapa jadi begitu? Emosi mak terganggu atau sebabkan sikap anak lain yang kurang ilmu? Kisahku bermula sejak tahun 2009, selepas berkahwin bersama suami. Diawal perkahwinan kami serasi. Aku diajar menghormati¬† mak mertua dan ayah mertua. Kami laki bini tak pernah mengabaikan tanggungjawab dalam memberikan nafkah yang kami mampu . Malah setiap kali musim perayaan setiap mak ayah kedua-dua pihak akan mendapat persalinan baju raya yang cantik. Tiada beza antara mertua dan mak ayah sendiri. Sejak melahirkan anak yang sulung tahun 2010, sejak…