anak bermain gajet
Isu Masyarakat,  Saya dan keluarga

Anak Bermain Gajet , 5 Tips Mengurus Di Dunia Moden Alaf Baru

Menguruskan anak bermain gajet bukan mudah. Sebab ibu ayah merasakan , wajib bagi kepada anak untuk anak-anak lebih behave atau duduk diam. Biasanya , mereka akan beri tumpuan yang sangat banyak untuk gajet seperti smartphones dan juga tablet. Bahaya atau tidak dan bagaimana nak urus anak bermain gajet ?

anak bermain gajet

Ajak Anak Bermain Sambil Belajar

Dalam dunia makin mencabar, salah satu cara yang paling baik untuk nak urus anak bermain gajet adalah dengan bermain sambil belajar. Contoh, Ummi abah ada telefon pintar dan laptop serta komputer di rumah. Alat dan gajet ini boelh digunakan untuk belajar dengan ajak anak lakukan acara perlumbaan mencari 10 nama pokok atau lebih baik mencari nama tokoh islam terkemuka.  Mudah dan perlukan bimbingan daripada ibu dan ayah.

Perdengarkan Lagu Ketuhanan dan Nasyid

Sekarang ini pelbagai rancangan dan juga aplikasi menarik berjaya menarik minat orang kita terutama anak-anak untuk bermain dan tidak berpisah dengan gajet. Maka, salah satu aktiviti menarik bermain gajet adalah dengan perdengarkan Nasyid Ketuhanan atau cerita tauladan kepada anak-anak. Youtube boleh di jadikan sumber hiburan jika kena dengan gaya dan cara.

Gajet Hanya di Benarkan Digunakan Pada Waktu Tertentu

Disiplin adalah kunci kepada kejayaan. Walaupun bermain gajet, anak-anak mestilah diberikan had masa dan waktu. Selain itu, lokasi anak bersama gajet hendaklah di tempat terbuka dan senang di pantau. Ini oleh mengelakkan anak-anak daripada salah guna gajet yang diberikan.

Ransangan Anak Menzahirkan Idea Kreatif

Anak-anak kita sekali kita selalu puji dan terapkan nilai positif, cepat mereka dapat install dalam kepala . Setuju? Kata orang, dengar, cakap dan buat. Itu akan membuatkan satu ilmu itu lebih berguna untuk diamalkan. Jadi, antara perkara yang boleh diajarkan untuk anak menxahirkan ayat-ayat dan kata-kata positif adalah dengan memberikan galakkan kepada mereka untuk menulis ayat-ayat , dan menzahirkan ide kreatif mereka di lama sosial dan juga blog demi kebaikkan mereka pada jangka masa panjang.

Jelaskan Buruk Baik Pengaruh Media ataupun Internet

Semoga kita semua jadi ibu bapa cemerlang. Artikel Berkaitan dengan ANAK DAN GAJET  boleh baca disini , hasil kaijan dan juga perkongsian Dr Rizal Abu Bakar

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *