Kerjaya

Jumpa di Makhamah Persidangan Psikologi Penjawat Awam 2016

Jumpa di Makhamah – Persidangan Psikologi Penjawat Awam 2016

 

Jpeg
Hari ke 3 Persidangan Psikologi Penjawat Awam 2016 pagi ini diteruskan dengan sessi pembentangan oleh Norazmi Mohd Narawi. Penasihat undang-undang Jabatan Perkhidmatan Awam.

Element yang wajib ada oleh seorang kaunselor perlu ada daftar keahlian sebagai kaunselor, memenuhi cod etika dan memenuhi beberapa perkara lagi.

Jpeg

Bukan mudah menjadi kaunselor, tetapi perlu ada persediaan sebagai kaunselor dengan ilmu untuk menjawab persoalan dalam makhamah.

Akta kaunseling, mesti ada sijil bawah seksyen 22 Kaunselor Act 1998 (ACT 580).

Keterangan Pakar di Makhamah.

Jpeg

Keterangan pakar adalah seseorang yang mempunyai skill yang tertentu. Psikologi berkaitan dengan sains. Sains psikologi sangat penting bagi memahami client dalam satu satu keadaan.

*M.Kimberly. buku yang ditulis oleh beliau boleh diambil ilmunya.

Sebelum beri keterangan di makhamah, ahli psikologi perlu berhati-hati dengan legal isu dan prosedure proceedings. Manakala, seorang sebagai saksi tidak boleh pro kemana-mana. Seorang pakar psikologi perlu memberikan keterangan yang benar walaupun ianya merugikan client.

Perilaku amat relevan dibicarakan di makhamah. Sebagai ahli psikologi perlu pandai untuk melihat dan menilai perilaku.

Persidangan Psikologi Penjawat Awam 2016

Demeanour – perilaku saksi yang perlukan penelitian. Perbicaraan yang melibatkan kanak-kanak sangat memerlukan kesabaran. “Kelakuan seorang mangsa setelah dirogol adalah keterangan yang relevan dan boleh menyokong keterangan mangsa.”

Gallery Photo –

POLIS BUKIT AMAN
Insp Nooraini a.k.a Umminani, SI Ruziah JPJKK , Sarjan Zalili Start Bukit Aman. Wakil AKRAB Bukit Aman.

Semoga semua ahli psikologi dapat menjadi pakar yang sebaiknya mengikut lunas dan etika yang sebenarnya. Dan kita dapat memberikan penyataan kebenaran sebaiknya dalam makhamah.

Sekian slot di hari terakhir Persidangan Psikologi Penjawat Awam 2016. Petang ini ada 2 slot lagi yang menarik, jika berkesempatan Ummi kongsikan dalam blog ya. Semoga ada manfaat dalam setiap penulisan.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge