Part 5: Majlis Akikah & Rumah Terbuka Aidilfitri

Part 5: Majlis Akikah & Rumah Terbuka Aidilfitri

PicsArt_07-10-10.56.54

LAHIRNYA SEORANG PUTERA BONGSU|Alhamdulillah tahun ini Ummi dan Mr Suami di kurniakan seorang lagi putera bongsu bernama Muhammad Afeef Mudzakkir. Adik Mudzakkir lahir pada 16.3.2016, dan kami baru sempat untuk mengadakan Majlis Akikah ringkas untuk adik. Pada masa sama majlis ini juga rumah terbuka kami sempena Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

GOTONG ROYONG PERSIAPAN MAJLIS

Jpeg
Menggoreng ayam  serta merebus ketupat pulut.

Jpeg

Jpeg

Seperti kebiasaan kami buat majlis di kampung, kami dan orang kampung bergotong royong menyediakan lauk pauk. Baru terasa majlis di kampung. Meriah tak tau nak kata, sambil masak sambil bersembang mesra. Hangat bara api pun tak terasa. Best..ada ke yang teringin nak mai kampung Ummi? Jom kita buat kenduri kampung…best ooo.

POTRAIT KELUARGA BIN ALI @ cucu cicit Ali

IMG_20160708_150621 IMG_20160708_152058 IMG-20160708-WA0009

Seronok sangat kali ini, selepas arwah ayah meninggal sehari sebelum raya tahun 2014, inilah kami pertama kami adik beradik dapat berkumpul bersama. Seronoknya mak tak terkata menyambut hari raya tahun ini. Hilang sepi mak buat seketika. Kini Abang Long pun dah berada di Alor Setar, selepas dapat transfer daripada Kuching, Sarawak. So, apa-apa majlis insyaallah jika ada kelapangan pasti semua dapat berkumpul. Insyaallah. Potrait ini kami rakamkan sebagai tanda kasih sayang kami semua adik beradik dan ipar duai serta level anak-anak pula meriah dengan sepupu-sepupu mereka.

Bak kata Angah
” Ummi, Kak Ngah sayang Amin, kak ngah angkat Amin”.

Lagi kata Angah
“Cik Nana, sayang angah. Cik Nana suapkan angah ♡”

GALERI BERSAMA SEPUPU BERMAIN

PicsArt_07-09-03.24.05 PicsArt_07-09-03.24.41

Ini himpunan gambar anak-anak bermain dengan sepupu mereka. Bukan main seronok, hinggakan rumah tok pun jadi mini futsal, kedai makan, klinik dan balai bomba serta balai polis.

MINI HARI KELUARGA @ cucu cicit Awang

IMG_20160708_174151

Jpeg
Terdiri daripada keluarga sebelah mak.
Jpeg
Gelagat mak sedara, bapak sedara dan sepupu-sepupu Ummi

Bila buat rumah terbuka , secara tak langsung jadi mini hari keluarga. Semua berkumpul beramai-ramai. Terutama keluarga sebelah mak. Mak ramai adik beradik, sekali berkumpul kalau seekor kambing habis. Kali ini sempat Ummi ajak adik-beradik mak, terdiri daripada pak long dan keluarga, mak njang, pak ndak dan keluarga, mak cik dan keluarga serta paksu sekeluarga bergambar kenangan.

Semoga keakraban ini selamanya hendaknya. Bukan sahaja lepas generasi kedua, iaitu generasi level mak, tapi sehingga generasi seterusnya selepas anak-anak Ummi.

RAYA 2016 DI PERLIS BERAKHIR

IMG_20160708_154504
Majlis akikah selesai jam 730malam. Maka, berakhirlah raya kami tahun ini di Perlis. Semoga jumpa lagi semua pada tahun akan datang. Hari raya ke -4 , kami bertolak balik ke Semenyih.
JUMPA LAGI SEMUA.

9 thoughts on “Part 5: Majlis Akikah & Rumah Terbuka Aidilfitri”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge