Month: March 2016

CARA DIDIK ANAK

Setiap ibu bapa ada matlamat  menjadikan anak-anak kita hebat dan berjaya dalam hidup mereka. Namun berapa ramai yang berusaha  ke arah nak melihat anak mereka berjaya? Nak tahu? Ummi memang garang dengan anak-anak, tapi garang dalam kelembutan. Macam main tarik tali, ada masa tarik ada masa lepaskan. Yer la, anak ramai kan , lelaki pula …

MILK BOOSTER TERBAIK

Alhamdulillah Allah swt kurniakan nikmat paling besar untuk menjadi seorang ummi. Ummi kepasa 4 orang amanah Allah swt, 3 lelaki dan 1 perempuan. Syukur sangat. Setiap kali selepas bersalin dan disaat cuti bersalin, ibu-ibu yang berkerja pasti alami isi yang sama dengan Ummi,iaitu isu susu.  Berapa ramai ibu yang nak bf anak sehingga 2 tahun. …

CUTI-CUTI LEGOLAND

PERANCANGAN. Setiap apa nak dilakukan kena rancang. Memang tak dinafikan harga tiket ke Legoland mahal. Namun tak salah merancang dari awal dan doa,rezeki baik ada yang sponsor kan. Jadi, untuk cuti sekolah Disember 2016, dah boleh rancang utk ke sini. Kira bajet, tol, hotel ,makan dan minum. Total kos jika cecah Rm3k, maka setiap bulan …

PHOTOSHOOT DI THE GRAND STUDIO KL

KHAMIS lepas 24.Mac.2016, ada sessi photoshoot di THE GRAND STUDIO KL . Pagi sebelum photoshoot, singgah sat kat Maktab Polis Cheras,Kl ada perhimpunan Agung PERKEP Malaysia. Singgah sini jumpa dengan sahabat #Kbba Puan Shiqeen Sattar . Beliau ni polis vs businesswoman okay. Lihatlah kejayaan tudung jenama SHIQEEN SATTAR . Ini photo ummi dengan Puan Shiqeen Sattar. Abaikan merah di …

BERPANTANG PART 5 : IKAN HARUAN PENYEMBUH LUKA LEPAS BERSALIN

Kali ini berpantang ke empat,masih amalkan ikan haruan kering untuk cepatkan proses penyembuhan luka. Masa bersalin normal anak pertama, siap makan ikan haruan bakar lagi. Fuh, sedap.Sama juga bagi kali ke dua dan ketiga bersalin, memang inilah rutin makanan dalam pantang. Tapi, kali ini dapat info baru daripadasahabat seperjuangan. Kata mereka doktor nasihat lepas operation, …

MAISARAH BABY

Senyum dulu. Awat tertiba kuar gambar Si Sarah Puteri nan seorang ni ya. Sebenarnya jumpa link gambar kenangan along dan angah di blog. Cari semula gambar Si Sarah tak ada. Jadi untuk tatapan Sarah nanti ada la gambar Sarah masa kecil. Masa lahir 32 minggu, muka kecik.jer 1.75kg. Seminggu di ward HDW HKL. Sekarang? Hari …

BERPANTANG PART 4 – MANDIAN HERBA SELEPAS BERSALIN IBUSURI

MANDIAN HERBA IBUSURI Hari ini hari ke – 3 berpantang sendiri kat rumah Semenyih. Memulakan harini ummi start dengan mandi herba. Waouuu,baunya sedap. Menang fresh gitu. Kat bawah ini adalah gambar step by step cara rebusan. Okay sebabkan mandian herba ibusuri ini tak ada cover kain kasa, jadi ummi tunjukkan 2 cara mudah untuk memudahkan …