Month: March 2016

CARA DIDIK ANAK

Setiap ibu bapa ada matlamat  menjadikan anak-anak kita hebat dan berjaya dalam hidup mereka. Namun berapa ramai yang berusaha  ke arah nak melihat anak mereka berjaya? Nak tahu? Ummi memang garang dengan anak-anak, tapi garang dalam kelembutan. Macam main tarik tali, ada masa tarik ada masa lepaskan. Yer la, anak ramai kan , lelaki pula tu bukan senang. Ummi tak hantar along ke sekolah tadika macam budak-budak lain tau. Tapi dari usia 4 tahun along dah pergi ke kelas membaca. Alhamdulillah, kini 6 tahun along dah lancar membaca. Kelas dengan rumah jaraknya jauh ambil masa 40minit untuk hantar. Ini namanya perngorbanan ibu bapa. 
Ummi memang berhasrat nak jadikan mereka seseorang yang berjaya. Kita doa dan usaha. Allah kan kaya dan memakbulkan doa-doa kita. Jangan putus asa jika anak-anak masih belum capai apa yang kita hajatkan. Dan bagi ibu bapa yang ada isu anak lambat bercakap, ajarkan anak-anak dengan SURAH AL-FATIHAH sejak anak masih bayi. Insyaallah mereka membesar dengan kebolehan bercakap dengan lancar dan fasih. Usahakan yer, malam-malam sebelum tidur itu masa terbaik untuk ajarkan anak-anak hafazan.

Menjadi apapun anak kita nanti, mereka tetaplah anak kita, dan yang paling penting dari semua hal yang dapat kita berikan kepada mereka adalah cinta tanpa syarat. Bukan cinta yang yang bergantung pada sesuatu. – Rosaleen Dickson
#umminani
#kelabbloggerbenashaari
#likeforlike
#malaysianblogger
#blogger
#kbba9
#parentingblogger
#gslef

MILK BOOSTER TERBAIK

Alhamdulillah Allah swt kurniakan nikmat paling besar untuk menjadi seorang ummi. Ummi kepasa 4 orang amanah Allah swt, 3 lelaki dan 1 perempuan. Syukur sangat. Setiap kali selepas bersalin dan disaat cuti bersalin, ibu-ibu yang berkerja pasti alami isi yang sama dengan Ummi,iaitu isu susu.  Berapa ramai ibu yang nak bf anak sehingga 2 tahun. Mesti semua nak kan, samalah kita. Namun disaat kita berpantang, ada kala rasa STRESS, Penat dan timbul perasaan dan dibenak “boleh ke ni?”. Banyak ke susu ni? Ummi alami isu ini. Sedang mencari apakah Milk Booster terbaik utk direct BF dan untuk buat stok sekali. 
Ada cadangan ker daripada ibu-ibu yang sedang membaca? Boleh masukkan pic di komen atau komen nama produk. Doakan ya, baby yang last ini dapat BF sehingga 2 tahun. Amin. 
#umminani
#kelabbloggerbenashaari
#likeforlike
#malaysianblogger
#blogger
#kbba9
#parentingblogger
#gslef

CUTI-CUTI LEGOLAND

PERANCANGAN. Setiap apa nak dilakukan kena rancang. Memang tak dinafikan harga tiket ke Legoland mahal. Namun tak salah merancang dari awal dan doa,rezeki baik ada yang sponsor kan. Jadi, untuk cuti sekolah Disember 2016, dah boleh rancang utk ke sini. Kira bajet, tol, hotel ,makan dan minum. Total kos jika cecah Rm3k, maka setiap bulan kena simpan Rm375.00. 
Boleh kan. Tak salah gembirakan anak-anak demi memberikan mereka yang terbaik. #umminani
#kelabbloggerbenashaari
#likeforlike
#malaysianblogger
#blogger
#kbba9
#parentingblogger
#gslef
KLIK LINK KAT BAWAH UNTUK MERASAI, MELIHAT DAN MENDENGAR BETAPA HAPPENINGNYA DI LEGOLAND

https://youtu.be/PBtOke5uf8o

PHOTOSHOOT DI THE GRAND STUDIO KL

KHAMIS lepas 24.Mac.2016, ada sessi photoshoot di THE GRAND STUDIO KL .
Pagi sebelum photoshoot, singgah sat kat Maktab Polis Cheras,Kl ada perhimpunan Agung PERKEP Malaysia. Singgah sini jumpa dengan sahabat #Kbba Puan Shiqeen Sattar . Beliau ni polis vs businesswoman okay. Lihatlah kejayaan tudung jenama SHIQEEN SATTAR .
Ini photo ummi dengan Puan Shiqeen Sattar. Abaikan merah di muka tu okay, malu cheq, itu kesan goreng ayam minyaknya meletop kena muka. 🙂

Bila abah mereka sedang beraksi.

Ini hasil daripada photoshoot oleh En Amirul dari The Grand Studio.

Dah tengok kan gambar-gambar diatas tu, itulah alkisah photoshoot family kami 24 Mac lepas. Nak habaq ni rahsia ni, 24 Mac ni baru 9 hari ummi melahirkan adik Mudzakkir. Alhamdulillah diberikan kesihatan yang baik. Lepas balik terus berpantang macam biasa. Puas hati ambik gambar di sini. Anak-anak memang la selesa, tapi photgrapher kena la sabar banyak-banyak.
MINTA MAAF yer En Photgrapher. RAGAM anak lecik ada nak Bf , ada yang nak botol dan lain-lain lah. 2 jam sangat berbaloi, puas hati dengan kualiti gambar yang disnap. Walaupun tak berapa pandai bergaya, namun kerjasama En Photographer sangat membantu.
Best. Sangat di suggestkan kepada siapa yang nak shoot untuk raya, produk dll contact The Grand Studio.
Okayla, rahsia lagi, sebab keciwi, hari-hari tengok gambar yang diambil. Best. 
Masih mencari photographer  atau studio yang selesa untuk photoshoot?
Kami satu family dah gunakan perkhidmatan daripada satu Studio ini, memang best. 
Selanjutnya baca di blog okay.
Cepat2 booking untuk shoot raya.
:)umminoorainiali.blogspot.my/2016/03/photoshoot-di-grand-studio-kl.html?m=0
#umminani
#kelabbloggerbenashaari
#likeforlike
#malaysianblogger
#blogger
#kbba9
#parentingblogger
#gslef
#unpaidreview

REVIEW – SWAROVSKI HIJAB by SHIQEEN SATTAR

[ GILERR LA 5 SAAT JE SIAP? ]

Biasa semua orang nak cepat kan, sarung jer dah boleh p jalan-jalan. Tambahan tetiba sahaja ada orang mai rumah , mana sempat nak belit-belit  selendang / shawl kan. Jadi pilihan tepat adalah
SWAROVSKI HIJAB by SHIQEEN SATTAR.

Sarung jer, terus siap! Dan kalau anak merenget pun bukan lagi isu kan..mak -mak setuju  dengan ummi kan? Nak mudah senang dan cepat.

MasyaAllah, selesa sungguh hijab by Shiqeen Sattar  Saworski. Memang tak perlukan masa lama pun nak siap, dan lip lap lip lap. 5 saat siap. Untuk ibu-ibu macam ummi, dan sebenarnya student ke siapa sahaja yang mmg nak cepat,pantas hijab ini sangat sesuai.
Tengok ummi pakai, nampak elegant kan? Lawakan? Nampak kemas kan?
Ha… WAJIB ada satu . Tempah sekarang juga,jika tak rugi nanti. Tak percaya?
Belek-belek di Instagram :

@ShiqeenSattar
@ShiqeenSattar
@ShiqeenSattar
@ShiqeenSattar

SWAROVSKI HIJAB by SHIQEEN SATTAR dah dapat liputan akbar. Doakan lepas ni masuk TV pulak okay.

“Wahh dengan Swarovski Hijab anda tak perlu buang masa untuk bersiap kerana Swarovski Hijab amat mudah dipakai dan digayakan. Hanya sarung sahaja anda sudah siap malah kelihatan stylo dengan hijab yang pantas ini.”

Apa lagi yang best SWAROVSKI HIJAB by SHIQEEN SATTAR ni?

♡Tanpa menggunakan pin dan inner Swarovski membantu para muslimah tampil bergaya dengan mudah. Hebat kan?

♡Pantas dan mudah dengan Swarovski Hijab hanya sarung terus ‘stylo’.

Nak tengok koleksi lain sila tekan fb & Instagram : SHIQEEN SATTAR untuk SWAROVSKI HIJAB by SHIQEEN SATTAR.

* tengok2 dulu, raya terus grab, kan? Setujukan? Dari sehelai baik ambik pakej jimat 2 terus . Nak tahu pm di pages terus ok♡

Cosmoderm – Set Pencuci Muka Cosmoderm

Cosmoderm !! Hadoii ramai yang dok upload pasal Cosmoderm. Memang tengah cari set pencuci muka untuk gantikan set TaBit@ yang sedia ada. Nak berubah angin la pula. Sana sini tengok ramai yang cakap pakai Set Pencuci Muka Cosmoderm  ni bagus!! Owhhh tidak, dah terpikat ini.
Sebabkan banyak masa di rumah dalam.masa berpantang ini, makanya ummi terus google sana-sini cari info.
Ini salah satu testimoni drp blogger famouss
Ini pula daripada google/blog lain.
Makanya, 21 Mac 2016, terus balik daripada Klinik Check up baby Mudzakkir, terus ajak Mr Suami ke Guardian. 4 benda kat atas tu yang diperlukan. So ini cubaan untuk Cosmoderm set pencuci muka.
Oleh sebab kat Guardian Semenyih ini stok tak banyak, Ummi nak cari set ini pula untuk digunakan dalam pantang kali ini. Bukan apa sebab dah guna pencucimuka Cosmoderm best, tentunya set lain best juga. Nampak gayanya kena beli di website la . COSMODERM   Ini pula fb : Cosmoderm

BERPANTANG PART 5 – CARA BERSIHKAN URI

Cerita bab bersihkan uri ni Ummi tak pandai. Sebab dari anak pertama sampai yang ke empat yang bersihkan dan tanam adalah Mr Suami. Masa anak pertama ayah di Perlis bantu,kedua sehingga anak ke 4 semua diuruskan sendiri.
Kebetulan tahun ini bersalin Malajah Pa&Ma juga tulis bab uri. Dapatkan  MAJALAH Pa&MA .

Sebelum ditanam diletakkan dalam tempurung supaya tak berbau busuk dan ditanam untuk elakkan daripada binatang makan atau larikan uri.
Letak garam ini untuk hilangkan bau darah tu saja. Tiada amalan kurafat ya. 
 Banyak lagi info bab bersihkan uri ini.
TERIMA KASIH MAJALAH PA&MA BERI TIPS DAN MAKLUMAT TERBAIK.
#umminani
#kelabbloggerbenashaari
#likeforlike
#malaysianblogger
#blogger
#kbba9
#parentingblogger

BERPANTANG PART 5 : IKAN HARUAN PENYEMBUH LUKA LEPAS BERSALIN

Kali ini berpantang ke empat,masih amalkan ikan haruan kering untuk cepatkan proses penyembuhan luka. Masa bersalin normal anak pertama, siap makan ikan haruan bakar lagi. Fuh, sedap.Sama juga bagi kali ke dua dan ketiga bersalin, memang inilah rutin makanan dalam pantang.
Tapi, kali ini dapat info baru daripadasahabat seperjuangan. Kata mereka doktor nasihat lepas operation, elakkan ambil ikan haruan dan pati haruan. Sebabnya,akan mempercepatkan pertumbuhan sel dan akan sebab kan daging dalam rahim ibu melekat!!!Arghhh, betul ke nii? Dari sumber google blog lain, ada bagi pendapat yang sama. Cuma bukan bahan ilmiah.Jadi, sebagai langkah waspada, ummi stop sat makan ikan haruan dan pati ikan haruann Harwany ni. Bukan apa dah ada orang nasihat kita ambil yang baik kan, yang tak elok letak tepi-tepi.
Jadinya, stop seketika, tunggu lepas 2 minggu baru nak ambil semula pati ikan haruan ini.
Atau ada sesiapa boleh bagi cadangan dan pendapat?

 

MAISARAH BABY

Senyum dulu. Awat tertiba kuar gambar Si Sarah Puteri nan seorang ni ya. Sebenarnya jumpa link gambar kenangan along dan angah di blog.
Cari semula gambar Si Sarah tak ada. Jadi untuk tatapan Sarah nanti ada la gambar Sarah masa kecil.
Masa lahir 32 minggu, muka kecik.jer 1.75kg.
Seminggu di ward HDW HKL.
Sekarang? Hari ni update dah berkilo rasanya ,lama tak update.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ini gambar masa akikah.
Sekian sahaja catatan memori Nur Afeefa Maisarah
#umminani
#kelabbloggerbenashaari
#likeforlike
#malaysianblogger
#blogger
#kbba9

BERPANTANG PART 4 – MANDIAN HERBA SELEPAS BERSALIN IBUSURI

MANDIAN HERBA IBUSURI

Hari ini hari ke – 3 berpantang sendiri kat rumah Semenyih. Memulakan harini ummi start dengan mandi herba. Waouuu,baunya sedap. Menang fresh gitu.
Kat bawah ini adalah gambar step by step cara rebusan. Okay sebabkan mandian herba ibusuri ini tak ada cover kain kasa, jadi ummi tunjukkan 2 cara mudah untuk memudahkan ibu-ibu lain yang nak cuba mandian herba ini. 

Ini cara PERTAMA.

Step 1: Buka plastik ya. 🙂

 

Step 2 : Masukkan herba mandian dalam periuk bersama air dan rebus.

 

Tunggu sehingga mendidih dan seterusnya tapis dan mandi.
Bila nak mandi boleh campur dengan air panas drp water heater. Bestnyaaa.

Cara KEDUA:

Gunakan kain kasa atau napkin anak.
Buka mandian herba ibusuri daripada dalam plastik dan tuangkan.
Buat bonjot macam dalam gambar ke-3 dan rebuskan. Bila dan air mendidih dan warna bertukar seperti teh  “o”, kira dah ready untuk di gunakan.

Contoh Mandian Herba Yang Telah Direbus

Ini contoh warna air yang telah siap direbus. Baunya sedap. Wajib cuba bagi yang gemarkan spa di rumah.
Sebenarnya, bukan sahaja ibu dalam pantang boleh amalkan mandian herba ini tau.
Selepas period, atau bila badan rasa tak sedap, lemau dan lemah mesti kena mandi dengan mandian herba. Bauan nya bagaikan terapi di spa rapi buat kat rumah saja.
Untuk ibu-ibu yang memang kesuntukkan masa untuk ke spa, wajib ada 1 set kat rumah.
Sebab apa,mudah sangat nak gunakan dan tak perlukan kos untuk ke sana-sini, tanpa temujanji dan anak-anak tak perlu di tinggalkan.
Ummi suka sangat mandi dengan daun herba ini. Sebab dah guna tu yang berani nak rekemen kat kawan-kawan.
Ramuan apa dalam set mandian herba ibusuri ini ?
Tengok di web site ya. KLIK SINI : IBUSURI