• Masam Manis "Life"

    Kenapa tak boleh baca quran

    Sesi Muhasabah diri sebelum tidur. “Hari ni, berapa muka surat aku baca quran?”Jom kita soal diri kita. Kalau banyak dari kelmarin. Alhamdulillah. Kalau sebaliknya, tanyalah pada diri. Dosa apakah yang menyebabkan aku tak boleh baca al-quran banyak dari kelmarin? Jawab pada diri sendiri. Share lah kepada orang lain supaya anda dapat memberi manfaat kepada orang lain sebelum tidur. Manalah tahu, selepas dia tengok apa yang anda share, terus dia ambil wuduk dan baca quran. Sesebaik kamu ialah orang yang memberi kepada orang lain. #UstazAlMukhlisin ♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

  • Masam Manis "Life"

    Matlamat 2016

    Tetapkan Matlamat 2016.Satu dari contoh penggunaan masa yg BURUK adalah melakukan perkara itu dengan SANGAT BAGUS sedangkan perkara itu langsung tidak perlu dilakukan.Ingat kata2 ini….” Sebelum kamu mula berlumba2 untuk menaiki tangga kejayaan, pastikan tangga itu tersandar pada bangunan yang betul”.Jadi set matlamat anda!.——————–Cara Tetapkan Matlamat Bisnes..——————–.+ Ambil sekeping kertas (ambil sekarang!)+ Senaraikan 10 matlamat yang kita ingin capai pada tahun 2016+ Tulis matlamat2 ini seolah2 kita sudah dihujung tahun 2016+ Gunakan kata kerja SEKARANG (ini akan meransang jiwa positif anda).Contoh:+ Alhamdulillah Saya dapat jualan jubah abaya SiFu sebanyak Rm5000 sebulan+ Alhamdulillah saya dapat …….+ buat sampai 10 kejayaan yang anda inginkan.(Nota: Pastikan matlamat yang anda pilih tu memberi impak…

  • Masam Manis "Life"

    Rahsia Ketenangan Hidup – Ebit Lew

    Seorang lelaki ada masalah dalam hidupnya. Dia selalu tanya kenapa hidupnya tidak tenang. Penuh masalah…. Dia mula solat subuh berjemaah di masjid. Selepas subuh duduk majlis bacaan hadis selepas subuh. Dia kata hatinya sangat tenang dapat solat subuh berjemaah dan dengar bacaan hadis. Katanya semua masalah yang sebelum ini masalah menjadi luas baginya. Ramai orang kata kena positif. Untuk positifkan jiwa juga perlukan rahmat Allah. Untuk peroleh rahmatnya belajar merapatkan diri pada Allah Sebenarnya Allah sayang kita. Hadis Nabi saw, siapa solat subuh berjemaah dia dalam jagaan Allah. Dia orang Allah. Dengan berubah dan mungkin perlukan awal bangun beberapa minit dari waktu biasa boleh mengubah seluruh hidup kita. Atau kita…

  • Masam Manis "Life"

    Imkk Dec 2015 day 1

    Intensif Magnet Kejayaan & Kekayaan (2015)Day-1———–Matlamat Utama:———– + Bersihkan hati yg kotor & sentiasa positif+ Besarkan kapisiti minda & rezeki+ Jelas matlamat (setting goal) ———–Content:———– + Kejayaan akan diperoleh bila hati & otak selari, dua2 faham matlamat + Kita perlu faham & paksa diri untuk berjaya,  umpama kuda: kuda tak akan minum air walaupun kita bawa dia ke tepi sungai, kuda tu sendiri yg kena buat keputusan untuk minum (tiada orang boleh paksa) + Jangan bertangguh, kalau nak berubah BUAT SEKARANG, cari kekuatan dengan tahu apa BIG WHY anda (TULIS & TAMPAL!) ———–FOKUS ———– + : kalau solat 5 minit pun kita tak boleh fokus, bagaimana nak fokus dalam hidup?…