• Masam Manis "Life"

    12 rakaat DHUHA

    Inchek Zarep Ini mungkin membantu anda untuk buat Duha 12 rakaat. #1. KelebihanPengalaman saya 12 rakaat Duha memang super power. Memang dapat feel rezeki datang mengejar kita. Takkan dapat rasa kalau tak buat! Confident dalam buat apa perkara. Dapat ilmu baru dengan pantas dan inshaAllah dapat partner yang tepat..#2 Cara saya buat– Seawal pagi kira-kira 100 minit selepas masuknya waktu subuh atau 15 minit selepas syuruk atau saat anda lihat matahari pagi sedang menyala masuk ke celah-celah ruang rumah..Biasa ambil masa dalam 15 minit. Tak lama mana pun. Kalau kita boleh layan wasap sampai 1,2 jam takkan 15 minit untuk…

  • Masam Manis "Life"

    AYAH

    Surau Al-Huda 5R4UNTUK RENUNGAN AYAH-AYAH 1. Sebenarnya apabila kita mempunyai anak, ramai yang sudah mengaku menjadi AYAH, sebenarnya belum lagi, ibarat orang yang baru memiliki bola, dah mengaku jadi footballer.. Kena belajar bagaimana nak imbang bola itu.. 2. AYAH itu sebenarnya gelaran untuk lelaki yang mahu mengasuh anak, bukan sekadar ‘membuat’ anak.. astagfirullah. Maaf ye macam kasar je.. kerana ramai lelaki begitu, tapi bukan semua. 3. Seorang AYAH yang mahu terlibat mengasuh anak-anak bersama isterinya, sebenarnya separuh permasalahan keluarganya ini telah diatasi.. Tak caya tanyalah isteri-isteri.. 4. Sekiranya seorang AYAH yang tugasnya cuma menyedia dan memberi wang sahaja, ia telah…

  • Masam Manis "Life"

    Business Bagi Orang Bekerja

    Mohammad Asraff Ayob NAK MINTA NASIHAT BISNES PALING JUJUR? INI DIA :.Pagi2 buka fb, ada seorang pm minta nasihat saya tentang bisnes. Dia masih bekerja tapi sedang menimbang utk berhenti & join bisnes. Selalunya saya akan kongsikan point-point ‘baik’ seperti : – bisnes ada freedom.– lubuk kekayaan– anda tentukan gaji sendiri dll Tapi kali ini saya kongsikan REAL fact. Tidak mahu selindung-selindung lagi. Ketahuilah bila masuk bisnes terutamanya 3 tahun pertama, mengambilkira kita kurang pengalaman & kurang ilmu, ini REALITI yg bakal anda lalui : – hujung bulan, tiada siapa yg akan hulur duit bayar bil & ansuran rumah anda.…

  • Masam Manis "Life"

    MENGAMBIL KESEMPATAN ATAU MEMBERI PELUANG

    MENGAMBIL KESEMPATAN ATAU MEMBERI PELUANG OLEH : PROF MUHAYA Apabila kita hendak memberi, usahlah kita berfikir sama ada orang yang meminta itu mahu mengambil kesempatan ke atas kita atau pun tidak? Kalau dia menipu kita bermakna dialah yang berdosa.  Sebenarnya di dunia ini manusia ada tiga jenis-.  1)manusia yang buta mata hati. yang menganggap orang meminta-minta itu menyusahkan dan tidak tergerak langsung hatinya untuk memberi.  2)manusia yang suka menghukum orang atas nilaian luarannya, biarpun baru pertama kali menemuinya. Iaitu apabila dia melihat orang yang meminta-minta itu, dia membuat nilaian sendiri, contohnya dia akan berkata, “Mengapa dia malas bekerja? Sepatutnya dia…