Masam Manis "Life"

MENCARI KEBERKATAN POSIITIF PAGI

USTAZAH NIK SALIDA 
14 FEB 2014 JAM 930 PAGI 
TV 3
MENCARI BERKAT:
Berkat nak cari ganjaran akhirat shj. Kita Cuma nak dptkan ganjaran drp Allah s.w.t. Orang yg mencari keberkatan adalah orang yang hanya cari Redha Allah s.w.t
Rezeki yang kita dapat, bukan shj wang dan harta, ilmu nasihat juga rezeki. Sebab tu kalau nk berpisah kita cakap ”insyaaallah ada rezeki kita jmpa lagi”.
Sasarkan kpd 2 perkara apa kita nak, kalau kita buat apa2 nk keberkatan kena IKHLAS. Buat apa pun nk dpt redha Allah s.w.t
 Apa yg di buat kearah kebaikan shj. Ikhlas …buat apa shj kerana allah. Shooping kerana allah s.w.tPakai baju juga kerana allah s.w.t.
Rezeki yg berkat ..boleh dikongsi bersama orang lain. Sebagai  seorang guru, kita tetapkan ajar murid kerana nk dapat redha allah s.w.t atau nak dapat A semata-mata.
Kita ada hidup lain selepas mati. Barang siapa yg bertakwa kepada allah s.w.t, maka allah s.w.t akan bagi jalan keluar kpd mereka. Dan akan dapat rezeki yang tidak disangka-sangka.Allah s.w.t akan keluarkan dia drp kesulitan.buat kebaikan bukan utk dpr ganjaran dunia , tapi kerana Allah s.w.t.
Mencari berkat dalam hidup kita,sebagai umat ISLAM, kita hidup Cuma perjalananan jauh utk sampai ke destinasi akhir. Kita nak cari bekalan untuk sampai selamat di sana. Saham akhirat yang banyak, ini focus kita. Kita kena tahu caranya, ialah cthnya ada org nak cari kesenangan ambik hak orang dan dia mewah . sedangkan allah s.w.t dah ingatkan kita, sedekah dan zakat. Kita kena hidup dan ingat dlm kehidupan kita yang abadi kita perlu mendapat keberkatan allah s.w.t.
Kita nak tahu; 4 perkara
1 Adakah kehidupan keluarga kita baik. Suami isteri baik, anak dan ibu baik. Kalau baik semua yg kita buat berkat.
2 Kesihatan , kita sentiasa sihat walafiat. Demam pun setahun sekali. Ini semua keberkatan drp Allah s.w.t. dan jgn pula buruk sangka dengan allah s.w.t. musibah menjadikan hidup lebih baik dan lebih berkat. Semuanya kena bersangka baik dengan allah s.w.t. wpun cukup dgn apa yg ada, jgn malas berusaha
3. Harta yang kita kumpul adalh harta yang halal. Dan mudah naik pangkat. Ini semua mendapat keberkatan, bila allah.
4. Sekeliling yang baik. Keberkatan dalm hidup kita, bila semua yang dtg dalam hidup baik2 belaka.
2 FOKUS KITA:
Pastikan semua kita buat kerana allah s.w.t
Pastikan semua orang suka, apa yg suami suka kita buat dan apa yg orang keliling suka kita buat selagi dalam redha allah s.w.t.
Cari keberkatan dan keberkatan membantu kita dan ahli keluarga hidup lebih baik . panjang umur dan harta yang halal dan allah s.w.t  tahan rezeki kerana drp rezeki yang tidak halal. Ini adalah pesanan drp NABI kita.

                

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *