• Masam Manis "Life"

    YES, YES, YES AKULAH GRADUAN UNIVERSITI

    [YES, YES, YES AKULAH GRADUAN UNIVERSITI] Pertama kali nak ucapkan banyak-banyak subhanallah, subhanalah, subhanallah. Kenapa nak ucapkan subhanallah? nak tahu tak? Rupanya yang selama ini aku katakan aku ni graduan universiti bidang accounting gitu , hanya perapkan sijil dalam fail. Dulu fail yang ada sijil tu lah ke hulu ke hilir nak mohon kerja. Alhamdulillah, tahun 2007 rasa diri ini bertuah la sangat!! Nak tahu lagi pasal apa? Sebab tahun 2007 , 15 Ogos 2007 diterima masuk kerja bawah kerajaan negeri sebagai pembantu kewangan gred W17. Syukur yang amat sangat!!! Tahun 2007 masuk kerja dgn diploma sebagai pembantu kewangan, dah rasa bertuah gilalah..orang gila pon tak rasa bertuah mcm nani…

  • Masam Manis "Life"

    AKU YG SEKARANG ; BUKAN AKU YG DAHULU

    [AKU YG SEKARANG ; BUKAN AKU YG DAHULU] Masa berlalu sat jer kan.. Tahun 2013 dah masuk bulan oct. Sepanjang tahun 2013, banyak perubahan dalam hidup ini. kalau dulu buat apa pun mesti was-was,sebab hati tak yakin pada pencipta. Kalau dulu rasa,aku mesti kerja gaji besar, aku mampu bahagiakan org sekeliling aku. Sebenarnya tidak. Baru sedar…hish..hish dah 28 tahun. ..alhamdulillah ALLAH S.W.T masih sayang. Bahagia ker berjawatan tinggi,pangkat dan hujung bulan pegang duit ribuan ringgit,namun sekelip mata pendapatan itu hbs dgn bayaran sana-sini. Rupanya ada sesuatu lebih membahagiakan. Anak-anak.  Rasa sangat bahagia bekerja dgn anak-anak di depan mata.alhamdulillah. Itu bukan bermakna pen dan buku ditinggalkan. Lebih bahagia lagi restu suami…

  • Masam Manis "Life"

    THE POWER OF SEDEKAH

    Assalamualaikum Apa khabar kepada semua blogger sekalianyer. Hari ini terpanggil utk sharing sesuatu yg dikatakan “the power of sedekah. Senang cakap sedekah sebab semua orang faham kan.. 1st nak cerita,  7hb oct 2013..seawal jam 4 pagi kami suami isteri bangun utk berdating dgn kekasih kami.selesai memohon petunjuk dr-NYA,kami mulakan langkah dan usaha kami utk memasang bunting sepanjang JALAN BANGI. ALHAMDULILLAH… Selesai kami pasang sebanyak 12 bunting di sepanjang JALAN BANGI LAMA menuju ke SEMENYIH SENTRAL. Apa agaknya perasaan kami masa tu yer.. Cer teka..?? Mestilah semua positif kan..sebab apa kita fikir..kita rasa semua tu kan DOA. DOA yang baik-baik belaka. Siangnya kami teruskan usaha berniaga seperti biasa. Usaha kami berbekalkan…

  • Masam Manis "Life"

    Titik permulaan kepada kejayaan.

    Alhamdulillah..Syukur-syukur..setelah kami menjelajah mencari ilmu drp seminar-seminar usahawan oleh DR AZIZAN OSMAN,kami kini baru bermula utk mengaplikasikan prinsip M.E.S.T.I.Setelah ada sesuatu utk kami teruskan kini kami sedar bukan senang nak senang. Connection dan semua yang di pelajari semestinya kena betul2 align. Dulu kami suami isteri ni jadi biawak-biawak juga sesama kami. Sekarang kami kena berjemaah..bila hati rasa down..orang pertama rasa nak peluk utk naikkan semangat adalah suami. Bila dah mula begini..baru sedar betul apa Mentor cakap. Mula2 jadilah kuli dulu. Bukan boleh terus nak jadi ketua.  Nak tahu lagi tak. Financial betul-betul kena kukuh. Dao ada ckp dalam kelas IMKK,FFA pastikan ada. Bila FFA dah cukup semua nk buat senang…

  • Masam Manis "Life"

    Sedekah

    Diceritakan pada satu kisah seorang banduan dan akhirnya menjadi seorang usahawan.Seorang banduan Hassan yang 7 tahun merengkok dalam penjara akhirnya keluar. Dia amat bersyukur dengan nikmat bebas. dia bertekad untuk menjadi seorang yang berguna, lebih lagi latihan dan kekuatan kerohanian yang ditanamkan semasa dipenjara sungguh menginsafkan. Dia balik kerumah ibunya dengan keadaan tidak punya apa-apa. dia hanya punya seratus ringgit ditangan nya dan dia bertekat untuk memulakan perniagaan pertamanya. Dia buntu nak mulakan untuk menjual apa sedangkan modal ditangan hanya ada seratus. Dengan duit yang ada dia menjual nasi bungkus yang bernilai RM3 sebungkus. Dengan modalnya dia mendapat 50 bungkus. Jika dijual semuanya dia akan mendapat RM150. Dia memulakan langkahnya…

  • Masam Manis "Life"

    Hati Umpama MAGNET

    Ya! Hati umpama MAGNET! Ia umpama INVISIBLE MAGNET (MAGNET YANG TIDAK DAPAT DILIHAT) yang memancarkan tarikan kepada apa yang ditanamkan di dalam jiwa. Jika kita tidak gembira tentang sesuatu perkara atau sesuatu perkara yang tidak diingini berlaku di dunia luar kita. itu bermakna “dunia dalaman” kita, “bekas” atau “kolam” jiwa kita mempunyai sedikit kekaratan atau keledak yang Allah swt mahu kita kenalpasti atau cuci. Usaha dan doa agar hati kita sentiasa ingat untuk dicuci untuk diisi dengan sifat mahmudah (Terpuji) seperti Sabar. Redha, Berlapang dada, Ikhlas, Tawadhuk, Pemaaf, Hati yang sujud dan bukan dengan sifat mazmumah (tercela) seperti amarah, hasad, dengki, khianat, riya’, takabur, tamak, loba dan suka mencela. Hati umpama…