Masam Manis "Life"

ALLAH CEOKU -TANYALAH USTAZAH oleh PROF MUHAYA

ALLAH S.W.T CEO ku

*Perkahwinan membahagiakan – nk kahwin diri sendiri kena bahagia dahulu sebelum bahagiakan orang. Bila kita bahagia kita akan bahagiakan semua orang sekeliling kita.

*Sentiasa lakukan pembersihan jiwa utk kurangkan marah , dengki dan busuk hati.

*Perangai kita di mana2 pun mestilah sama sebab dia meletakkan ALLAH S.W.T CEO kita. kita merasakan Allah s.w.t melihat kita dengan ehsan.

*Hidup ini indah dan bahagia – ORANG TENANG AKAN MENANG.

*KETENANGAN datang bila ALLAH S.W.T DISISI. Siapa mendapat kasih sayang  Allah s.w.t akan mendapat kasih sayang manusia.

*ISTERI cari redha suami, hidup tenang dan suami akan lebih SAYANG kepada ISTERI.

*Dekatkan diri dgn Allah s.w.t rezeki dan kasih sayang akan melimpah ruah.

*Halangan untuk meyakini Allah s.w.t ; Islam musuh syaitan, sbb tu negara islam lebih banyak rasuah dan org yang menonton rancangan agama selalu melihat diri.

* 3 hari yg penting – hari lahir, hari ke 2 (tak ingt)…hari dimana melihat semula kehidupan.

*Baca hadis /al-quran nak lawan syaitan – bila kita tahu..kita mahu…Dengan ILMU sahaja kita dapat melawan SYAITAN.

*Cari kawan-kawan yang baik. Cari kawan-kawan facebook yang baik. Siapa kawan kita menentukan siapa kita. Apa kita baca menarik apa yang kita nak capai.

*Follow alim ulama yang baik. Bila kita follow makna kita nak dekatkan diri dengan ilmu. Orang yang buta hati tak suka majlis ilmu. Ruginya manusia.

*Nafsu kita dan cara kita dibesarkan. Alangkah kesiannya kalau kita tak jaga akidah, ibadah dan akhlak. Kalau anak tak tutp aurat kita menyediakan anak ke neraka.alangkah ruginya.

*Jangan harapkan balasan dan pujian manusia. Lebihkan apa pandangan ALLAH S.W.T kepada kita dalam melaksanakan tugas.

*Kenapa apa saya buat apa yang saya buat. Betul ke aku ni, apa aku buat ni. ISTIFAR banykkan.

*Mata fizikal, mata akal -berfikir, mata hati nampak apa shj yang Allah SW.T bagi.

* Setiap peristiwa jgn lihat peristiwa, lihat siapa yg memberikan peristiwa itu. Bila berlaku sesuatu negatif -senyum dan fikir. Cth, bila aku marah org hingga allah s.w.t izinkan Allah s.w.t bg org marah kita.

* Bayangkan jenazah kita- buang lipstik,bedak. Ambik gambar tgk mana satu kita, nk muka senyum atau muka masam. Cari jalan nk capai tujuan kita. Dalam solat : Allahuakbar. (Allah s.w.t maha besar).

*Jadikan allah s.w.t besar, manusia kecil dan lihat Allah s.w.t dimana-mana.

*Nak bagi malaikat doa kita, maka kita doakan org lain. Malaikat akan doakan kita. Lihat semua makhluk Allah sw.t sesuatu yg berharga. TENGOK ORG JAHAT KECIAN ..dan kita doakan.Orang naik kereta kena bagi salam pada org yg naik motor. Kalu org sakit , doakan mereka cepat sembuh. Orang yang jadikan Allah s.w.t CEO dia maka doa hormat semua makhluk Allah s.w.t

*Orang yang anggap Allah s.w.t ceo ni lemah lembut dan sentiasa bagi manfaat kepada org lain.

*Cara nak semai sifat ikhlas dlm diri – dpt merasa jiwa sebagai hamba. Tujuan hidup, menjadi hamba kepada Allah. Wajib buat kebaikan kepada semua orang.

*Kalau buat baik dan nk cerita kebaikan itu bukan ikhlas. Orang yang cakap dia baik dia tidak baik. Ynga cakap dia kaya sebenarnya dia tidak kaya.

*Lupa semua kebaikkan kita . Lupa kejahatan orang pada kita. INGT KEJAHATAN KITA PD ORANG.INGT KEBAIKAN ORG PADA KITA.

*Cara nak didik hati supaya nak jadikan Allah s.w.t keutamaan kita. Masalah adalah serabut. Kalau anggap ujian dapat markah. Diberi ujian cara allah s.w.t nk naikkkan kita. Lagi  tinggi ujian lagi besar ganjaran. Di dunia ini tidak akan puan, tetapi puas. Hanya puas bila kita dapat melihat Allah.s.w.t.

*Allah s.w.t hanya bagi ujian bila kita mampu untuk hadapi. Al-quran digunakan utk kita mengatasi apa juga ujian di dunia ini.

*Beza sabar (sabar-sabar)dan redha-bahagia dalam dan luar.

*Tahu tujuan hidup.tahu fokus hidup lebih berjaya. Tujuan hidup saya mendapat redha Allah.s.w.t nak buatkan skrip hidup kita sekeluarga.

*Memperbetullkan wanita , kita membetullkan negara. Kerana wanita membentuk diri anak-anak dan keluarga. Menu yang di setkan dalam keluarga semua kerana wanita bergelar ISTERI dan IBU.

-18 sept 2013 –
TV9
Prof Muhaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge