Masam Manis "Life"

assignment – JUS101

PROFIL USAHAWAN:

BAHAGIAN 1:
                Mai Café Western Kopitiam  adalah milik usahawan bernama Khairul Shafiq Bin Baharuddin. Telah berumah tangga pada 28 Nov 2012 dengan Nor Azlinda Bin Mohd Azaman. Mereka kini telah dikurniakan sepasang cahaya mata. En Khairul Syafiq telah mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Sena. Seterusnya melanjutkan pelajaran ke tingkatan 1 di Sekolah Menengah Kebangsaan Derma sehingga tingkatan 3. Kecemerlangan pelajaran di tingakatan 3 membolehkan beliau diterima masuk ke MRSM Pendang Kedah bagi mengikuti pengajian di tingkatan 4 dan 5. Kecemerlangan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) melayakkan beliau memasuki matrikulasi dalam aliran sains dan melanjutkan pelajaran di peringkat Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Sains Bahan di Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi.
BAHAGIAN 2 :
                Mai Café Western Kopitiam adalah nama restoran di bawah nama syarikat Mai Planet Herb Sdn. Bhd. Penglibatan dalam perniagaan restoran ini iilhamkan oleh bapanya, Baharudin Ahmad dan nama asal kafe berkenaan adalah Mai Cafe Herbal Western Kopitiam pada April 2008.. Sebelum kedai dibuka syarikat ini ada mengeluarkan kopi dan teh di bawa jenama Mai Café. Produk kopi dan teh hanya dipasarkan di pasaran tempatan di kedai-kedai sekitar Perlis. Perniagaan dipilih setelah pertemuan bapanya dengan seorang chef yang asalnya bekerja di Kuala Lumpur. Perniagaan ini adalah antara yang popular sekarang di Perlis. Boleh dikatakan Mai Café Western Kopitiam adalah memonopoli masakan western di Perlis kini.
                Pada asalnya masakan barat yang terapat di restoran ini adalah berasaskan herba, namun kerana kekurangan bahan mentah berasaskan herba maka perniagaan ini telah menukar nama dari Mai Cafe Herbal Western Kopitiam, kepada Mai Café Western Kopitiam. Pengguran perkataan  “Herbal” adalah bagi mengelakkan pelanggan memesan sebarang jenis makanan yang berasaskan herba.
               
BAHAGIAN 3 :
                Pengalaman kerja En Khairul Syafiq adalah dengan kilang gula di Prai untuk sementara dalam tempoh lebih kurang setahun. Manakala, isteri pernah bekerja di Damansara selama 2 tahun di sebuah syarikat swasta. Lain-lain pengalaman tiada.
BAHAGIAN 4 :
                Faktor yang perlu diambil kira oleh usahawan muda , adalah berani mengambil risiko dalam menempuhi persaingan dengan peniaga lain.  Selain itu, sebagai usahawan muda , usahawan perlukan idea yang banyak dalam mempelbagaikan masakan barat. Dalam perniagaan ini juga, perlukan semakan  menu yang kerap bagi mengelakkan pelanggan jemu dengan masakan sedia ada.
                Faktor-faktor lain adalah dengan polisi syarikat yang boleh diterima oleh pekerja. Faktor umur juga memainkan peranan dalam  memilih pekerja. Bagi memudahkan urusan dan mengurangkan risiko melibatkan perniagaan, maka Mai Café Western Kopitiam tidak mengambil pekerja wanita. Pekerja lelaki lebih mudah memandangkan mereka lebih daya tenaga dalam menguruskan kerja-kerja di restoran. Contohnya, mengangkat tos gas, meja dan kerusi serta pinggan mangkuk yang berat. Selain itu, waktu kerja sehingga lewat malam merbahayakan mereka dalam perjalanan balik ke rumah masing-masing.  Julat  umur yang diambil pekerja adalah antara 18-23tahun. Ini adalah bagi memudahkan urusan memberikan arahan dalam bekerja.  Pengambil pekerja yang berusia agak sukar kerana mereka lebih meminta-minta dari segi faktor gaji dan masa bekerja.
                Selain itu, pembantu yang bekerja adalah terdiri daripada anak-anak muda yang bekerja secara separuh masa. Mereka terdiri daripada pelajar kolej yang bercuti semester dan pelajar universiti yang bekerja secara  separuh masa. Waktu kerja yang fleksibel adalah dari jam 4petang hingga 12 malam dan cuti pada hari ahad. Perniagaan bermula pada jam 6 petang untuk pelanggan mula menempah makanan. Bilangan pekerja adalah lebih kurang 15-20 orang.  Budi bicara denga pekerja adalah perlu sebagai contoh dalam memberikan cuti.
                Sekiranya pada satu-satu masa En Khairul Syafiq kekurangan pekerja, maka waktu operasi resoran disingkatkan bagi mengelakkan Mai Café Western Kopitiam tidak dapat memenuhi keperluan pelanggan yang inginkan layanan yang mesra dan cepat. Sebagai contoh, restoran mungkin dibuka hanya selepas magrib dan hanya sebahagian kedai sahaja dibuka untuk pelanggan. Bahagian-bahagian lain ditutup sementara waktu bagi mengelakkan kekalutan masa dalam melayan pelanggan.
               
BAHAGIAN 5 :
                Ukuran kejayaan bagi perniagaan yang pertamanya adalah keuntungan. Keuntungan yang meningkat demi tahun akan dapat memudahkan analisa keuntungan. Bagi perniagaan Mai Café Western Kopitiam, perkembangan adalah seperti pembesaran kedai. Pada asalnya perniagaan Mai Café Western Kopitiam hanya 1 lot kedai. Setelah 2 tahun perniagaan Mai Café Western Kopitiam menyewa lagi satu lot kedai. Sekarang restoran ini terdapat 2 lot kedai. Maka, lot yang kedua dijadikan sebagai bilik berhawa dingin bagi pelanggan yang inginkan keselesaan dengan tambahan RM1.00 sejam bagi  setiap pelanggan.
BAHAGIAN 6 :
                Promosi perniagaan adalah kebanyakkannya adalah melalui mulut ke mulut dan sedikit dari blog pelanggan-pelanggan dan facebook.
                Mai Café Western Kopitiam juga ada menyediakan papan tanda di persimpangan lampu trafik bagi menarik perhatian pengungjung mengunjungi restoran ini.  Selain itu, bagi menarik perhatian pelanggan yang lebih ramai, Mai Café Western Kopitiam juga ada sediakan pakej bagi sambutan hari lahir , mesyuarat serta majlis berbuka puasa. Persediaan makanan adalah mengikut permintaan. Kebiasaannya En Khairul Syafiq lebih senang dalam menyediakan makanan barat ala carte. Ini memandangkan citarasa pelanggan yang berbeza-beza.
                Mai Café Western Kopitiam juga banyak menerima pelanggan dari luar . Seperti contoh, Raja Muda Perlis, Mantan Ketua Polis Negara serta beberapa artis dari Kuala Lumpur.  Selain itu, pelanggan tempatan yang datang ke kedai makanan adalah terdiri daripada semua golongan tidak kira pangkat, kerjaya dan taraf pendapatan.
BAHAGIAN 7 :
                Modal adalah tidak terlalu tinggi memandangkan sebelum restoran ini pada asalnya adalah perkongsian. Sekarang restoran ini telah menjadi Sdn Bhd dan ianya dijalankan secara bersama-sama dengan ahli keluarga. Bantuan ahli keluarga memainkan peranan penting dalam perniagaan. Selain itu, dalam perniagaan restoran persediaan modal simpanan adalah perlu bagi mengahadapi sebarang kemungkinan.
                Kos gaji pekerja adalah murah dan pekerja hanya dilindungi dengan SOCSO. Purata gaji pembantu restoran adalah dalam RM500 seorang. Selain itu, menurut En Khairul Syafiq dalam menguruskan restoran, perlu ada modal dalam menggantikan asset yang berkemungkinan rosak dan perlu di tukar. Contohnya , pinggan mangkuk serta gelas yang sumbing tidak akan digunakan lagi dan perlu diganti semula.
                Penetapan harga adalah bergantung kepada harga bahan mentah. Kebiasaannya harga barang mentah yang murah adalah faktor penetapan harga. Sebagai contoh harga jualan air buah yang murah RM3.00 adalah kesan daripada harga kos sewaan kedai yang murah serta kos buruh yang tidak terlalu mahal. En Khairul Syafiq juga menyatakan bahawa harga makanan yang ditawarkan adalah jauh lebih murah berbanding di pasaran luar sebagai faktor menarik pelanggan datang ke restoran.
                Persaingan juga ada, tetapi memandangkan negeri Perlis adalah kecil maka persaingan itu agak kurang mencabar. Tema kedai dipilih warna merah dan hitam bagi menyambung tradisi kopi dan teh dan gabungan hitam dan merah dilihat menarik. Perancangan masa hadapan adalah mungkin akan buka cawangan di kawasan sekitar seperti Kuala Perlis. Lokasi dipilih kerana sambutan pelanggan di kawasan-kawasan tersebut. Namun begitu masih tidak dapat dilaksanakan atas sebab-sebab tertentu.
BAHAGIAN 8 :
                Nasihat kepada usahawan muda yang ingin menceburi bidang perniagaan adalah persediaan dari segi mental dan nekad yang tetap dalam membuka dan meneruskan perniagaan. Sekiranya tidak betul-betul nekad maka akan hadapi masalah. Persediaan ilmu juga perlu. Kursus-kursus keusahawanan perlu. Antara lain , usahawan muda perlu tabah dan bersedia berkorban dari segi tenaga dan masa. Ini memandangkan dalam perniagaan , usahawan perlu uruskan perniagaannya tanpa terlalu berharap kepada pekerja.  Ini adalah bagi mengelakkan daripada modal yang lari. Sebagai contoh, dalam perniagaan sendirian berhad ,usahawan perlu keluar untuk memilih barang bagi perniagaan kerana pemilihan harga yang lebih rendah akan meningkatkan keuntungan. Berbanding apabila di harap kepada pekerja kemungkinan harga yang dipilih adalah tidak berpatutan kerana moraliti dalam menjaga keuntungan dan perniagaan adalah berbeza bagi setiap individu.
               
                LAMPIRAN :
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *