Masam Manis “Life”

Iklan paling berbaloi adalah …..

Zaman sekarang, henset ada di tangan semua orang. Mana lagi sempat melayan tv atau nak beli surat khabar pagi-pagi. Hujung jari semua. Sepanjang pemerhatian dalam MRT, 70% semua pegang telefon. Facebook, IG , sah kegunaannya. 🌎Website google dan apps seperti Lazada dll tidak terkecuali. Ya la, lama juga dalam MRT 30-40 minit. 🚄🚄🚄 Sempat juga cari info.

Mak ayah pun masa ni lah nak mencari barang anak. Nak tahu, Ummi pun sekarang masa salam MRT pun sempat beli pampers. Murah di Lazada. Kadang tu scroll nampak jer pelbagai barang. Ada juga barang keperluan wanita yang terbeli. Contohnya , Hijab Spray Arora.

Klik-klik➡️ bank in settle. Jadi, apa lagi, nak iklankan produk? Guna agen di atas. Bagi yang nak cerita kebaikkan produk, kesan, khasiat, cara guna dan lain-lain guna la prrkhidmatan review di blog. 📞Hello ja sini nak carikan blogger yang power!

Blog juga medan untuk sampaikan ilmu dan juga pelbagai tips. Nak tahu google je, contohnya Cara Mudah Mencari Tempat Latihan Praktikal. Semua hujung jarilah.

Blog ini, boleh set keyword..orang cari produk anda , atau kata kunci jumpa produk anda. Syok ka Syok? Pagi-pagi masyuk!

Ter”offer” diri kerana rasa bersalah!

Assalamualaikum. Apa khabar semua. Nak tahu, sejak memasuki bidang blogging secara serius secara tidak langsung saya tahu beberapa perkara yang bukan dalam bidang saya sebenarnya.

Sejak 2016 saya aktif blogging di bawah kepimpinan blogger BEN ASHAARI. Kami disatukan di bawah Kelab Blogger Ben Ashaari. Sejak daripada itu, saya kenal ramai PR dan ada juga hadir event mereka. Masa mula-mula dulu hadir majlis orang sopan jer. La ni pun sopan takkan nak tantrum depan orang. Cuma lebih berani keluar daripada dunia kebiasaan.

Satu demi satu dipelajari secara tidak langsung. Sejak itu dah nampak bagaimana blogging juga dapat bantu menaikkan nama jabatan tempat bertugas sekarang.

Namun begitu apa yang kita rancang belum tentu dapat dilaksanakan. Saya cuba sampaikan hasrat beberapa kali, aa juga berdoa dan minta dalam solat tapi bila belum masanya memang impian takkan tercapai. Idea ada, tetapi apabila kita sampaikan kepada orang yang salah ianya tidak bermakna.

Semalam (17/1/2018), niat asal berjumpa dengan Boss besar kerana untuk dapatkan minit daripada beliau kerana membenarkan saya tiba ke pejabat mengikut waktu kerja anjal. Jadi saya lewat dan balik awal pada masa tertentu boss telah maklum. Jadi, siapa yang cucuk boss perkara tidak baik, pasti boss boleh tahu siapa baik siapa jahat. Namun begitu, jenggg jengg jenggg.

Tuan ada offer Insp Pro kan? Ya, Puan berminat?

Ya saya nak mohon Tuan. Saya rasa bertanggungjawab untuk membantu jabatan kita. Sedangkan saya banyak bantu jabatan luar, tapi jabatan sendiri saya tidak bantu. Jika diberikan peluang, saya akan lakukannya.

Memang terjah betul ini. Ayat tanpa skrip dan semuanya daripada isi hati. Terus boss setuju dan minta pegawai berkaitan untuk keluarkan surat arahan menjalankan tugas.  Bahasa orang muda, “Kau rasa???” Setuju kalau saya katakan apa kerja kita lakukan pasti akan menjadi seronok kalau ada minat? Jadi ini passion saya, tak salah saya luahkan pada boss. Apa orang nak cakap, abaikan sebab kita sahaja tahu kemampuan kita.

Penugasan pegawai PRO :

  1. Merancang dan menguruskan perhubungan media dan publisiti serta memupuk hubungan baik dengan media tempatan
  2. Mengurus dan membuat perancangan acara kepada jabatan/agensi
  3. merancang dan mengurus media sosial jabatan/agensi
  4. menguruskan bahan penerbitan korporat jabatan/agensi
  5. merancang dan mengurus pameran/lawatan di dalam dan luar negara
  6. mengurus sebarang maklumat balas dan aduan yang diterima oleh jabatan/agensi
  7. Memantau dan menilai isu-isu semasa dari akhbar yang dilanggan
  8. menguruskan sewaan tempat oleh organisasi/orang perseorangan di jabatan / agensi
  9. Menjalankan tugas-tugas yang diarahkan dari masa ke semasa

Sahabat semua doakan yer. Kata boss atas daripada saya semuanya sedang diuruskan . Jadi kita hanya tunggu sejauh mana akhirnya perkara ini akan terjadi. Doa-doakanlah , saya mohon bidang saya suka dan boleh buat. Bukan atas sebab lain. Lagi satu, saya minta buat kerja harapnya tiada masalah. Lainlah saya minta pangkat, ini hanya minta untuk menjalankan tugas yang saya minat.

Jika berhasil, KBBA9 harap sudilah bekerjasama ya. Okay setakat ini dahulu. Selamat bercuti esok ya.

Kenapa perlu menulis? Semuanya bermula dengan niat dan matlamat.

Assalamualaikum, apa khabar semua? Hari ini (2012/2017) Rabu. Saya sampai pejabat awal atas tujuan untuk memberi manfaat kepada diri sendiri dengan berjoging dan live di facebook untuk tujuan memberi manfaat kepada followers saya. Niat dan matlamat akan mengikut kita jika kita menulis dan apabila semuanya tertulis.

Saudara, malam sebelumnya saya update facebook sebelum tidur yang berbunyi  :

InsyaAllah esok saya akan live pada jam 715pagi. 15 minit sahaja.

Tajuk : “Kenapa perlu menulis”.

Semua orang boleh menulis..nak tahu join live esok tau.

Janji esok ya.😍😘

Cuba perhatikan perkataan”InsyaAllah dan janji esok ya”.  Pertama saya berjanji dengan mengikat kata dengan insyaAllah kerana setiap sesuatu hanya akan berlaku dengan izin-Nya sahaja. Kedua, janji bermakna saya bukan sahaja ingin berjanji dengan followers saya tetapi dengan diri sendiri. Apabila kita berjanji kita mesti tepati.

menulis

Kenapa perlu menulis?

Menulis menghilangkan stress

Cuba rasakan bagaimana jikakita dalam keadaan tekanan. Semua perkara rasa serabut , malah dalam kelapa bersimpang siur rasanya lebuhraya “otak” yang sedang berfikir. Ini kerana kita tiada gambaran yang jelas yang mana harus difikirkan terlebih dahulu.

Jadi, mulakan dengan menulis dan mencatatkan setiap satu perkara yang sedang kita fikirkan. Seterusnya tulis nombor mengikut keutamaan yang mana seharusnya didahulukan dalam proses menyelesaikan perkara dan situasi tersebut. Semuanya bermula daripada dalam minda.

Bagi orang jenis visual seperti saya, bila saya menukis terus saya akan nampak perkara yang penting jika dibandingkan dengan tidak menulis. Malah apabila kita menulis, kita akan dapat merekodkan setiap perbuatan dan tindakan kita lalukan.

Catatan diary -kita adalah sejarah

Jadikan penulisan kita sebagai diari kita. Apabila kita menulis secara tidak langsung kita merekodkan perjalanan hidup kita yang melibatkan kos perbelanjaan dan pendapatan kita. Malah dengan menulis juga kita boleh expresikan perasaan ketika itu dengan baik. Cuba bayangkan saudara membaca semula diari pada zaman sekolah menengah, saudara senyum atau sedih? Saya yakin dan pasti seperit mana sekalipun peristiwa lalu akan membuatkan kita tersenyum pada hari ini. Jadi, kita adalah sejarah diri sendiri dan mungkin untuk keluarga.

Kongsi pengalaman /pengetahuan

Tujuan kita menulis adalah untuk perkongsian pengalaman yang telah kita lalui untuk bacaan orang lain. Kenapa ingin berkongsi? Saudara, apabila kita berkongsi pengalaman baik mahupun penat lelah kita secara tidak langsung yang sedang membaca tulisan kita akan merasakan mereka bukan berseorangan. Ada juga orang lain yang sedang hadapi situasi sama, jadi tidak perlu mengalah. Melalui penulisan kita, kita secara tidak langsung sedang mengajak pembaca kita untuk terus bangun daripada apa juga situasi.

Menulis sebagai tanda penghargaan

Pernahkah saudara menerima surat penghargaan atau ucapan birthday atau tahniah ketika sedang menghadapi sebarang kejayaan? Jika pernah, saudara rasa ianya membantu menaikkan semangat? Jadi begitulah juga jika kita menulis di blog atau juga buku. Secara tidak langsung kita sedang mencatatkan penghargaan kita kepada mereka yang ingin kita ucapkan perhargaan dan ucapan terima kasih. Jadi, bahagiakan orang lain dengan penulisan. Apa yang kita ada, beri dan pasti kita akan dapat semula. InsyaAllah.

Beri manfaat kepada diri, keluarga dan masyarakat

Tujuan hidup kita pastinya bukan untuk diri sendiri saaja. Setiap orang memainkan peranan yang penting dalam kehidupan. Jadi, bagaimana untuk memberi  manfaat kepada orang lain? Salah satunya dengan menulis. biarpun kita menulis untuk tatapan sendiri tetapi suatu hari mungkin ianya akan menjadi rujukan anak-anak pula. Namun begitu, jika alangkah baiknya jika perkara yang baik kita kongsikan dengan lebih ramai orang. Contohnya tips untuk rambut lebat, tips anak mudah hafaz al quran atau apa juga petua rumah tangga selagi ianya memberikan manfaat kepada pembaca.

Jom saya nak sarankan untuk saudara yang membaca juga lebih rajin berkongsi melalui penulisan walaupun satu ayat. Niat apabila kita meninggal esok pasti ada ilmu yang kita sampaikan kerana ianya juga adlaah amal yang mungkin akan bantu kita kelak. InsyaAllah. Jom jadi penulis yang bermanfaat bukan sekadar menyampaikan berita tidak sahih dan menimbulkan kontroversi. InsyaALLAH. Jumpa lagi di lain entry okay. Bye

Rezeki bekerja di hari minggu

Hari ini adalah hari bekerja bagi Ummi. Yang mana berjalan-jalan bersama keluarga tu, tahniah.. hehe Ummi, sebulan sekali mesti kena bertugas bilik gerakan. Waktu kerja pula daripada 8am-8pm. 12 jam duduk di pejabat, kerjanya adalah memantau perjalanan lebuhraya satu Malaysia dan apa juga kes menarik yag berlaku.

Syukur sepanjang siang tadi, semua selamat. Cuma ada seorang anggota balai accident di susur Rawang. Daripada laporan saya dapat, anggota tersebut mengelak daripada binatang.

Setelah mendapat rawatan, dia cuma disahkan patah tangan. So, esok siapa yang menunggang motorsikal hati-hati yer.

Sepanjang hari di pejabat, ingat tadi nak pergi join event Fim Motorsport 2017 yang Ben Ashaari pergi. Tapi memandangkan rehat pun sekejap, jadi duduk jerla dekat pejabat.

Dapat bekerja hujung minggu macam ini pun rezeki tau. Ha! Kenapa rezeki? Rezeki bagi Ummi yang anak ramai untuk berehat. Hahaha tapi kasihan la, abah yang ambil tanggungjawab hari ini. Biasa macamnilah,jik tidak dibawa kepejabat mereka akan duduk dengan abah mereka.

Yang best tu, duduk dengan abah baik. Semua dengar kata, makan tak berapa bersepah. Kalau dengan Ummi. .huhuuu.. sabar jer la. Lagi satu duduk dengan abah ini tertib. Semua ikut jadual masa. Masa makan, kena makan, masa baca buku mestilah kena baca buku dan tengahari wajib tidur. Boleh pula tu. Adik pun tertib, tak ada lah nak cari Ummi nak BF!

Ummi sampai rumah pun dah jam 9malam. Sempat menatap wajah anakanda seketika. Tapi ketahuilah balik jer Ummi, semua nak. Daripada Along hinggalah adik.. Sabar!

Okaylah, nak rehat. Esok nak kerja lagi. Selamat malam semua.

Senyumlah..senyumlah.. hanya kata-kata di hati

Hari ini seperti biasa, bangun seawal 515pagi. Tidurkan si kecik semula, supaya tiada kerja yang terganggu.Sedar-tak sedar jam hampir pukul 6 pagi. Segera ambil ayam didalam peti sejuk dan panaskan minyak.

Kerja bukan lagi 2 dalam satu, tapi beberapa kerja dalam satu masa. Sambil tunggu minyak panas, gosok gigi dahulu. Minyak pun panas, dan gigi selesai digosok.

Terus masukkan ayam dengan api yang perlahan. Bukan apa bila api perlahan ,ayam pun masak dengan elok. Tak adalah terkejut.Siap goreng ayam, semuanya di letakkan atas meja. Nanti Along dengan Angah dah siap mandi boleh la makan. Depa dua jer dekat rumah tu.

Cuti sekolah, satu kegembiraan. Perjalanan ke pejabat cuma 40minit. Serius rasa seronok sangat. Sampai ke kat office dah dhuha dan belek quran. Tapi ada satu perkara yang masih tak tahu apa bendanya, yang membuatkan hati rasa malas nak senyum! Owhh jiwa! Please la, cuba kau sembuh! Fuh! doakan saya ya. Tengah usaha untuk ikhlaskan senyum!

Majlis Perkahwinan YM Insp Raja Mahadi

Assalamualaikum semua, apa khabar? Banyak sangat memori indah yang tidak sempat dirakamkan di ruangan blog kesayangan ini.

Walau bagaimanapun kecintaan terhadap blog masih menebal. Cuma kerana ada fokus terhadap sesuatu tugasan,maka ada perkara yang harus dikecilkan fokus.

Beberapa minggu lalu, dapat wassap personal daripada YM Insp Raja Mahadi untuk Majlis Perkhawinan beliau. Cuma ketika di tanya akan hadir dengan siapa, walaupun sebenarnya invitation ini untuk pasangan Ummi dah tahu suami mesti tak dapat ikut serta.

Tibalah tarikh yang dijanjikan. Pagi hari Ahad 12/11/2017, terpikir siapakah calon sesuai yang akan diajak ke majlis ini. Calon tersebut mestilah punya masa dan tidak juga mengharap kepada sahabat yang ada waktu yang terhad. Yer la,kita ini kena faham ramai orang ada banyak tanggungjawab luar waktu kerja atau malam. Dan masa dengan keluarga juga amat penting. Syukur sahabat Kelab Blogger Ben Ashaari, Shehan daripad www.shehanstudioz.com ada kelapangan untuk hadir bersama.

Bila majlis kenduri atau apa juga majlis yang melibatkan isteri-isteri pegawai dan staff mestilah jadi seakan group atau Perkep berjumpa. Apa lagi, ada sahaja topik yang tidak pernah habis dibicara. Seronok, cuma semalam kami tak berapa meriah.Yerla di majlis kahwin kan. hahahha

Ini pula cenderahati daripada pengantin. Terima kasih Ym dan isteri serta keluarga. Owh ya lokasi majlis ini diadakan di Dewan Perdana Felda. Siapa yang pernah datang kesini, pasti teruja sangat. tambahan lagi bukn sahaja makanan daripada Catering DSaji sendiri amat sedap, malah hiasan dewan juga memukau mata memandang.

Pengarah JSPT SAC SHARUL OTHMAN BIN MANSOR dan isteri juga hadir bersama bagi meraikan pengantin. Yang istimewa majlis ini dihadiri Anakanda DYMM Yg di Pertua Negeri Sembilan.

Kelakar Shehan, katanya kali pertama duduk dengan polis-polis ini. Dengar tajuk oun semua bab polis Hahaha redha jer la okay. Shehan teruja melihat pegawai-pegawai pokis yang segak bergaya. eh, bertuah tau, sebab tak semua orang akan direzekikan hadir dalam majlis penuh istiadat ini.

Ini saat yang sangat mengimbau kenangan. Ummi sendiri teruja masa sessi potong kek. Saat diberikan penghormatan dalam istiadat ini, kami sendiri semasa menjadi pengantin merasai satu aura yang sangat tidak dapat dilupakan.

Selesai sessi potong kek semu maka berakhirlah majlis pada malam tersebut. Seronok sesekali hadir dalam majlis perkahwinan pegawai polis ini. Sebab adat itu yang membuatkan diri ini terasa sangat teruja dan mengimbau saat itu 8 tahun lalu memang sungguh mengasikkan.

Okaylah, oleh sebab tidak banyak gambat yang ada. Di bawah ini ada video youtube untuk tontonan sahabat semua.

Majlis Perkahwinan Pegawai Polis

Syukur, jam 10malam semua bersurai. selain itu, sepanjang malam Ummi tidak dihubungi oleh suami. Bermakna suasana dalam rumah masih terkawal. Amin. Akhir sekali, tahniah sekali lagi kepada YM INSP RAJA MAHADI DAN ISTERI.

Survival Seorang Inspektor Mama

Assalamualaikum, apa khabar? Mesti ibu ibu sedang merancang untuk keluar berjalan-jalan dengan anak-anak kan?

Kami pula lain ceritanya. Seawal pagi lagi dah bangun masak nasi dan persiapkan bekal untuk ke pejabat.

Kalau nak persiapkan semua orang mengambil masa yang lama, jadi pilihan yang ada adalah angkat dan bawa terus mereka ke pejabat.

Dalam keadaan mengantuk dan tidak sedar pun lagi, kena gagahi juga perjalanan sebagai anak-anak polis.

Minggu ini abah mereka juga ada kerjaya yang harus diselesaikan. Manakala pembantu upahan pun tiada. Biasalah masing-masing ada kerja menunggu di hujung minggu.

Ada juga kenduri kendara yang perlu dihadiri. Ummi akur dengan ketentuan Allah swt. Perjalanan kerjaya sebegini ada kala menyeronokkan.

Cuba ibu-ibu bapa perkongsian rakan-rakan Ummi. Bagi mereka yang pernah lalui kehidupan yang sama seperti anak-anak Ummi, diakhirnya mereka rasa bangga. Dan syukur dengan ketabahan semasa kecil, ada yang menjadi guru dan sebagainya.

Link : Pengalaman Kawan-kawan “survived” satu ketika dahulu

Ummi juga membekalkan catur dan dam aji untuk anak-anak bermain. Tidak kira menang atau kalah, yang pasti ‘umpan’ ini pasti mengena membuatkan depa leka dan lalai.

Makanan pula, siap sedia dengan secukupnya. Alhamdulillah, masak nasi ayam yang simple pun dah cukup menggembirakan perut yang kelaparan di pejabat Ummi.

Okay setakat ini perkongsian Ummi. Harap dunia dan bangunan ini tidak gegar dengan bunyi riuh rendah anak-anak kesayangan Ummi.

Tiba masanya dalam jam 1230tengahari, kita bagi masa untuk mereka rehat dan tidur. Yehaaa… selamat bercuti semua. Bye.

Mama Octopus!

Ada ketika, saya seperti ‘octopus’. Tahukah saudara octopus atau dikenali sebagai gurita dikatakan mempunyai tahap kecerdasan yang sangat tinggi. Sekali lagi saya ingin bertanya saudara, pernahkan saudara melihat gambaran bagaimana seorang ibu sebagai ‘octopus’ melakukan aktiviti? Cuba bayangkan, octopus mempunyai bilangan kaki yang banyak. Begitulah apabila saya bayangkan diri saya seharian. Saya yakin dan percaya ada saudara pembaca melalui kehidupan seakan sama. Bangun seawal pagi, ketika seisi rumah masih lena diulit mimpi. Ketika itu semua tugasan di rumah perlu diselesaikan segera. Bermulalah hari demi hari dengan aktiviti memasak, menyidai kain, siapakan anak kesekolah dan menguruskan diri sendiri untuk kepejabat. Selesai tugasan di rumah, saudara dan saya ada yang menghantar anak sekolah. Tiba pula di pejabat, belum selesai satu tugasan sampai pula fail baru yang harus diselesaikan tugasnya. Inilah rahsia Allah swt. Walaupun kita bekerja dan menguruskan anak yang ramai dan tanpa memiliki pembantu rumah, sebenarnya Allah swt sedang mengaturkan sebuah perjalanan yang sangat indah. 😍KADANGKALA KITA RASA PAYAH, NAMUN DISEBALIK KEPAYAHAN ITU SEBENARNYA ADA MANISNYA. IANYA ADA DISEBALIK TIRAI HIKMAH YANG LEBIH BERMAKNA😍

Maze Runner , Bagus Untuk Tontonan Satu Family

Hi, p mana hujung minggu ni? Eh..silap cuti awal muharram hari ini. Esok baru Sabtu..haish kalau cuti Jumaat mesti rasa cepat je.

Kami ini kat rumah tak ada Astro, hanya ada Hypp Tv sebab Ummi langgan Unifi.

Sejak kebelakangan ini, kami tak sempat nak dating tengok wayang. Busy kerja , mak datang dan masa yang sama orang mai buat renovation rumah. Jadi, kami beli siaran.

Maze Runner ini mula-mula menyeramkan, tapi once dah tengok Ummi rasa patut untuk di tonton bersama anak-anak.

Moral dalam movie Maze Runner:

Pertama: Ada sifat ingin tahu yang mendalam.

Thomas watak utama dalam movie ini menunjukkan sifat ingin tahu yang sangat mendalam apabila dia terjatuh dari lift dan sedar yang dia hidup di kelilingi dinding. Dia nak tahu, apa yang tersembunyi di sebalik wall tersebut.

Kedua: Berani mencuba.

Thomas sangat berani mencuba. Walaupun dia ahli baru yang tercampak di dalam kawasan tersebut, dia berani mencuba memasukki wall tersebut.

Ketiga: Kerjasama dan persahabatan

Semasa Thomas memasuki wall tersebut semasa ingin menyelamatkan rakannya “runner” yang disengat, dia sedaya upaya menyelamatkan rakannya. Walaupun dia terpaksa menggadai nyawa dan dalam keadaan bahaya.

Ummi bagi 3 sahaja, kalau ada kesempatan cuba tonton. Banyak lagi moral yang kita boleh pelajari dan ajar anak melalui kisah ini. So, filem ini walaupun nampak menyeramkan, sebenarnya sangat bagus untuk tontonan satu keluaga.

Okaylah..selamat menonton ya. Semoga hujung minggu terisi dengan program bermanfaat.Kita pilih apa yang ingin kita tonton, baca dan buat. pilihan di tangan kita. Jangan biarkan televisyen memaparkan apa sahaja tanpa kita sekat dan pilih program yang bersesuaian.

Mak mertua pilih kasih terhadap cucu dan anak, salah siapa?

Pernah kan dengar kisah mak mertua pilih kasih kepada menatu dan anak? Banyak sangat berlaku yang mana , mak mertu ini kadang lebihkan anak lebih daripada segalanya. Tapi kenapa jadi begitu? Emosi mak terganggu atau sebabkan sikap anak lain yang kurang ilmu?

Kisahku bermula sejak tahun 2009, selepas berkahwin bersama suami. Diawal perkahwinan kami serasi. Aku diajar menghormati  mak mertua dan ayah mertua. Kami laki bini tak pernah mengabaikan tanggungjawab dalam memberikan nafkah yang kami mampu . Malah setiap kali musim perayaan setiap mak ayah kedua-dua pihak akan mendapat persalinan baju raya yang cantik. Tiada beza antara mertua dan mak ayah sendiri.

Sejak melahirkan anak yang sulung tahun 2010, sejak dari itu mak mertua menunjukkan sikap yang pelik. Mungkin kerana anak kesayangannya masih tidak mendapat anak lagi. Ini persepsi aku. Itukan rezeki. Masa berlalu dan berlalu… Kami masih lagi menghormati mak dan ayah mertua seperti mana yang agama syorkan.

Tapi, sebaliknya yang aku dilayan. Aku bagaikan tiada mak mertua. Sejak 2011, selepas anak kesayangan mak mertua melahirkan anak, mak lebih utamakan cucu tersebut. Cucu daripada anak hasil perkahwinan kami, bagaikan wujud sekali sekala. Bagaikan chipsmore. Tiada rasa dan kasih sayang yang mak tunjukkan. Pernah mertua berkata ” anak-anak N tak mau kat mak”. Aku termanggu kehairannan. Sebab sejak Along lahir, anak aku di hantar ke taska. Tiada masalah untuk mereka di besarkan dengan pengasuh.

2011, ayah mertua terpaksa berpindah ke KL kerana kehendak kerja. Pelbagai alasan mak diberikan untuk tidak ikut serta. Masalah jiwa mak semakin meruncing. Mak  bagaikan seorang yang dungu dan hilang punca. Dengan kami suami isteri banyak menyepi. Bila diajak ke rumah, ada sahaja alasan yang mak berikan. Prinsip aku mudah “mak bukan ke rumah N untuk bekerja, tapi berehat”. Andai ini yang mak salah faham, mak silap.

Tahun demi tahun berlalu, mak bagaikan tidak wujud. Jika wujud disamping abah sekali pun hanyalah 2 minggu atau sebulan.  Mengimbau kenangan , anak yang sulung dalam 8/9 bulan ketika itu, 2 minggu di ward Hospital Serdang, tiada sekali mak datang melawat. Tiada langsung. Alasan abah mertua kerana mak menjada anak “Si E”Pernah sekali, ketika itu aku difitnah oleh anak perempuan kesayangan mak. Apa motif  yang hendak disampaikan sehingga kini aku tak ketahui.

Isunya, bila dikorek rupanya hati yang cemburu dengan kak ipar. Kakak ipar bekerja dan ada keluarga yang sempurna. Tahun lepas 2016, kami bawa mak shopping, itupun setelah paksa mak balik ke KL , dan meninggalkan cucu yang mak terpaksa jaga. Kesian , mak cerita kami kami bahawa dia dah letih. Penat  sangat. Air mata mak nampak mengalir deras. Tapi cuba diselindung. Rupanya, mak ada masalah jiwa bukan dengan aku dan suami, tetapi dengan keluarga adik ipar yang menjadikan mak bibik di rumah mereka! Mak terpaksa menangung keresahan jiwa akibat sikap anak sendiri, seolah -olah mejaga mak dengan penuh kasih sayang. Tapi jiwa mak merana.

Sedih bila mengenangkan nasib mak. Waima dalam satu ungkapan yang ustazah kongsikan :

Semoga aku menjadi anak soleh dan membahagiakan mereka bukan sahaja dunia tapi akhirat. Pesan suami, jadilah orang yang ada ilmu, bagaimana orang melayan dan fitnah kita, jangan dibalas seumpamanya.  Sama-sama kita doakan mak dapat kembalik ke jalan pilihan mak sendiri bukan membuat keputusan kerana takutkan anak sendiri.

Rupanya mak bukan dengan rela menjaga cucu di nun jauh di selatan. Tapi anak kesayangan itu memaksa. Pernah mak bertanya ” berapa hantar mengasuh anak sebulan ?” “Jawab aku “RM1000.00″ juga mak.. kenapa? ” “Owh mahal yer… ” “jadi kenapa, mak kena jaga cucu sebab anak mak tak mampu ke?” Jadi mak jadi pembantu rumah di rumah mereka”… Mak sepi, tapi itu lah soalan yang aku lontarkan… sepi mak, tapi bermakna besar.

mak mertua
Gambar Arkib sebagai imaginasi

Semoga anak yang mak kandung dan jaga, akan mengerti satu hari nanti. Semoga tidak terlambat. Mak , baliklah kepangkuan abah. Tempat mak masih disisi dia selagi tiada penceraiaan. Syurgamu di telapak kaki suami , mak… Semoga anak-anak mak sedar satu hari nanti.