Food Review

Food review adalah satu perkongsian tempat makan menarik dan juga yang memiliki keunikkan. Food review adalah usaha sama Umminani.com dengan usahawan, hotel berpengaruh dan juga mana-mana pihak yang menjalankan perniagaan makanan. Apa yang dikongsikan adalah berdaarkan pengalaman merasai keenakkan rasa dan juga kelainan rasa di sesebuah lokasi makan samada restoran, hotel atau food truck.

Umminani.com menulis berdasarkan pengalaman yang dialami. Kehebatan food review adalah membantu usahawan untuk meningkatkan kualiti persembahan kepada pelanggan. Selain itu, food review adalah salah satu usaha usahawan makanan ingin meningkatkan kepercayaan produk , restoran kepada pelanggan. Kebiasaannya pengusaha makanan memohon Umminani.com review restoran, cafe hotel dan sebagainya supaya pelanggan mereka dapat maklumat terkini berkenaan perniagaan mereka di samping PROMOSI semasa restoran dan premis mereka.

Jika tuan /Puan ingin bekerjasama email ke admin@umminani.com untuk perbincangan lanjut. Kami sedia membantu menulis dan mewar-warkan restoran, produk, premis dan kepakaran Tuan/Puan dalam blog kami. Semoga usaha yang kecil ini dapat membantu memeriahkan dan menjadikan kita semua usahawan berjaya dunia dan akhirat.

Sekian.

wassap  : 012 4430338

Umminani.com

Bakar-bakar Steamboat di Bangi Lokasi Pilihan Keluarga

Cuti Hari Krismas, kebetulan mak datang ke rumah kami. Jadi, walaupun excident sekali lagi kami tetap usahakan untuk bawa mak jalan-jalan dan makan-makan. Mula-mula plan untuk ke IOI Mall, siap punya segak dah, pakai foundation semua dah nak melawa ;), , tapi sampai jer di IOI Mall Ummi masih rasa nak makan steamboat. Asalnya malam sebekum tu ada cari di facebook, lokasi terdekat di Beranang. Tunjuk kedai dekat suami, katanya macam tak best. Ehm, penting peniaga buat kedai lawa-lawa dan presentation cantik tau, tengok ada customers yang melihat sahaja dah boleh decide nak makan atau tak di kedai anda. Jadi, bila dah sampai IOI Mall, Ummi rasa nak ke Bakar-bakar Steamboat di Bangi.

Bakar-bakar Steamboat di Bangi.

Search di google, blog Cik Lily Putih yang ada cerita tentang Bakar-bakar Steamboat di Bangi ini. Tapi hati tak sedap juga bila hasil carian google kata tutup hari Isnin. Tapi dah u-turn daripada IOI Mall ke Bangi, macamana ni? Ehm, redha jer la. Tetap menghala ke Bakar-bakar Steamboat di Bangi.

Akhirnya, tak sampai 15 minit kami sampai. Cuma sunyi sepi, jam menunjukkan pukul 1130pagi. Alahai, ada rezeki ke tidak nih?? Terus suruh Along turun survey dulu, buka ke buka restoran ini. Along cakap tutup! Tapi, ada lori hantar barang mentah. Hish tak puas hati ini. Sebab pekerja yang hantar bahan mentah tu tolak pintu restoran dan masuk. Maknanya, pintu terbuka. Jadi, Ummi sendiri turun dan pergi kedalam kedai. Bila baca di papan tanda luar, wah berita gembira, restoran Bakar-bakar Steamboat di Bangi ini buka daripada jam 11.00pagi.

Cuma tak puas hati, masuk dan tanya pekerja sendiri. “En, dah beroperasi ke belum?” “Dah Puan”.  Okay, maknanya kami adalah pelanggan pertama hari tersebut (26 Dec 2017). Syukru rezeki kami sekeluarga dan yang penting dapat bawa mak makan juga.

Harga Ikut Pakej :

Harga makanan disini ikut pakej :

Dewasa =RM42.00+ , Senior Citizen : RM33.00+ , Kanak-kanak RM21.00+, Bawah 6 tahun PERCUMA. So, kalau pergi satu keluarga bajet dalam RM150.00 dah cukup. Ini kalau anak kecil macam Ummi la. Kami seisi keluarga dengan mak baru RM138.00+. Terlupa harga sebenar, tapi ini harga yang tidak tepat pada sen-sen tu.

Bakar-bakar Steamboat di Bangi

Kalau rasa nak cuba boleh pergi sini. Berbaloi dan selesa sebab ruang makan ada air-cond. Ada juga ruang solat di tingkat atas. Kiranya kalau makan dan ambil masa lepak lama pun untuk bersama keluarga tidak jadi masalah. Yang penting waktu solat tinggalkan meja dan solat dahulu. Bilik air juga selesa. Tapi, TIDAK MESRA OKU, sebab toilet di tingkat satu. Lagi jika bawa nenek ke atok yang sakit lulut itu sikit isu. Pergi cari toilet sebelum masuk restoran ini. Lain-lain kemudahan termasuk parking sangat selesa. Lepas makan balik sahaja anak-anak semua terlena dengan nyenyaknya. 

Maklumat lanjut layari facebook  : Bakar Bakar Steamboat & Grill House Bangi

Setakat ini dahulu entry kali ini untuk memori masa akan datang. Jumpa lagi bye. Assalamualaikum .

Ayam masak merah paling sedap, apa resepinya?

Assalamualaikum, hi semua.. masih mood makan-makan ker?  Kalau Ummi, dah habis dah mood raya, open house tahun ni kena pospone dulu, banyak hal kena uruskn. Kini dalam urusan nak renovate rumah, jadi segala agenda makan-makan di rumah hold sehingga raya haji. Boleh kan?Biasa kalau open house dan Ummi perlu masak nasi, Ummi akan masak resepi ayam masak merah paling sedap yang mak pernah ajar. Ini memang rare bagi Ummi, dan paling sedap sepanjang zaman.

ayam masak merah

Resepi Ayam Masak Merah Paling Sedap

Bahan-bahan yang diperlukan (Resepi untuk  1 ekor ayam sahaja)

Ayam bersih dan dipotong 16 seekor – goreng separuh masak supaya tidak mudah hancur bila dimasukkan kedalam kuah.

Kisar  :

Serai sebanyak 5 batang

Halia – 3cm

Bawang besar kuning atau merah 3 biji

Bawang putih 5 biji

Bahan-bahan lain : 

Santan 1 biji -@ 1 Paket

Cili kisar atau cili kering kisar – 3 cawan -senang nak ukur

Minyak 1 senduk untuk menumis

Cara-cara memasak resepi ayam masak merah:

Kisar semua bahan di atas dan satukan dalam satu bekas. Panaskan minyak dengan api perlahan dan bila dah panas minyak tersebut, tumis bahan yang dah di kisar. Apabila dah naik bau wangi tersebut, masukkan cili kisar dan masukkan sikit air. Bila ak mendidih masukkan santan pekat. Ianya seakan memasak rendang, tapi bezanya tiada kerisik dan juga daun kunyit.

Biarkan cili kisar dan juga bahan yang dikisar tersebut masak dengan api yang perlahan. Perlu memastikan kuah ini masak elok, supaya makanan lebih tahan lama.

Bila kuah dah pekat dan nampak naik minyak, maka masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi. Ini bagi  memastikan ayam tidak hancur.

Biarkan dalam tempoh 5 minit, dan tadaa…. dah siap masak ayam masak merah yang paling sedap ini. Mudah kan! Wajib cuba.

Sayur Campur Mudah :

Bahan yang Ummi gunakan ialah bawang putih, bawang  merah yang di mayang halus. Tumis dan masukkan sikit air dan perasa bersama 1 sudu sos tiram . Lepas tu, masukkan sayur yang dah dipotong biarkan seketika dan siap! Mudah jer kan.

Tada ini dia menu penuh kalau Ummi masak. Tapi masakkan macam ni samada hujung minggu atau pun pada hari Ummi cuti jer la, hari hari nak masak mewah-mewah begini tak ada nya. ada juga Ummi dah tulis resepi

Ikan masak lada hijau, menyengat wehhh !

Boleh cuba menu masakkan yang Ummi share ye. Dan harap menu ni kekal sepanjang zaman, anti tua-tua anak-anak pula masakkan untuk Ummi. Okay selamat memasak. Tata!

Lain-lain menu best terjah blog : www.ninamirza.com okay!

Ikan masak lada hijau, menyengat wehhh !

Hi semua, assalamualaikum, apa khabar? Sihat kan? Hari hari masak dah jemu tak tau nak makan apa.. dan sesekali teringin pulak nak masak Ikan Masak Lada Hijau. Resepi ini kesukaan suami. Dan masa bibik ada, tiap-tiap minggu ada menu ini , wajib! Rindu bibik!

Resepi Ikan Masak Lada Hijau

Bahan-bahan :

10-15 biji cili hijau

bawang besar 2 biji – Ummi pakai yang warna kuning

asam jawa – 2 susu besar

gula –  1 sudu kecil

garam secukup rasa

air

Cara-caranya : 

Blend semua bahan diatas sehingga hancur. Panaskan minyak kat atas dapur, bila dah panas tuang bahan dah di blend  tadi, tutup dan masukkan sedikit air supaya tak kering. Masak sehingga naik bau, dan akhir sekali masukkan bawang besar yang di potong bulat. Biarkan seketika.

Bila sambal kita dah naik bau dan masak, apa lagi, tuangkan atas ikan yang dah siap digoreng.  Walla dah siap… jangan lupa yer, makan dengan nasi yang panas.. fuh meletopss! Hahahaha siap dah, mudah jer kan resepi simple ni. Cubalah.

Okaylah , ini menu yang simple ikan masak lada hijau. Lepas ni rajin-rajin lah masak tau.. heheh air tangan isterikan pengikat kasih suami.. ops! Okaylah .. bye

 

Menu :

Donut Simple dan Ringkas

Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak

Resepi Gulai Lemak Ikan Tongkol Ringkas Dan Mudah

Biskut raya paling senang

Resepi kari daging yang simple dan cepat dimasak

Assalamualaikum, apa khabar? Ehm..duk pikir nak masak apa hari ini. Anak-anak dah jemu dengan sambal ayam / masak merah ayam jer… jadi dok pikir-pikir resepi teringat nak cuba resepi kari daging yang simple dan cepat dimasak yang mak ajar. Kami  adik beradik kalau kari , memang nombor 1.. huhuu kalau rindukan ayah, kari la yang mengingatkan kami. Tambahan kalau mak, air tangan dia sangat jauh beza dengan sesiapa tau!

Rahsia nya, mak giling cabai tapi anaknya tidak..heheh untuk buat resepi kari daging simple dan cepat dimasak ini. Mak ajar Ummi  masak daging dengan teknik tradisional.. nak tau tak? Resepi rempah giling nanti entry lain Ummi share okay.

Bahan-bahan kari daging yang simple dan cepat dimasak

1 kilo daging , pilih yang isi merah-merah , tanpa lemak..lemak tak elok tau!
5 ulas bawang merah kecil –  mayang halus
2 ulas bawang putih – mayang nipis

Halia – 1 inci – dihiris halus panjang-panjang.

Rempah untuk tumis :
1 biji cengkih
3 cm batang kayu manis
2 biji bunga lawang

5 sudu besar rempah kari, kali ini Ummi guna rempah kari ayam dan daging Babas, bancuh dengan sedikit air dan gaul.

2 biji kepala, ambil santan pekat dan yang kali kedua tapis. Ummi biasa beli 2 biji, rendam air panas dan bila sejuk sikit, blend pakai mesin, lepas tu tapis dan perah.
Kerisik 5 sudu besar.
Daun kari 4 tangkai – bagi wangi.
5 biji kentang  potong 4
Garam secukup rasa
Air ikut kepekatan.
Minyak untuk menumis 4 sudu makan

Cara memasak Kari daging yang simple dan cepat dimasak.

Pertama : Panaskan minyak dalam periuk. Boleh pakai periuk biasa  jer. Bila minyak dah panas, tumis bawang merah, bawang putih , halia, daun kari dan rempah ratus yang dah disediakan . Gorang sampai bau wangi dan semerbak.. hati-hati jangan pula leka, nanti hangit. Bila dah naik bau, masukkan rempah yang dah di gaulkan dengan air. Masukkan sikit santan dalam 2 senduk. Buka api perlahan , dan kacau sampai rempah masak.
Kedua:  Bila rempah dah nampak macam masak dan sikit pecah minyak, masukkan santan yang masih ada , ikut nak kepekatan macamana dan juga kerisik. Kacau sampai sebati dan masukkan daging.  Tips: Masukkan sudu besi dalam periuk. Biarkan jer dalam periuk tu… rebus sampai daging tu empuk dan lembut.
Ketiga:  Masukkan ubi kentang dan biarkan seketika. Akhirnya, masukkan sikit garam, rasa tau. Lepas tu, tutup beberapa ketika sebelum dihidangkan.
Siap… ambik masa dalam 15-20 minit kalau kena daging yang mudah empuk.
Kari Daging Yang Simple ini boleh dimakan dengan nasi panas dan air asam. Malah kalau diutara, resepi ini wajib di hari raya sebagai pencicah ketupat. Jadi beza dengan kari daging untuk makan dengan nasi adalah potongan daging tu. Kalau nak cicah ketupat dan roti jala, potong daging macam dadu. Mudah nanti nak makan.
Huishh terliur sudah ! Ehm, apa lagi  kalau dah rasa terliur , save dan share resepi ini untuk dipanjangkan ke lebih ramai orang. Bezanya resepi kari daging ini dengan resepi kari daging lain adalah kerisik. Wajib cuba!
Resepi lain :
Nak makan di luar:

Kari ayam yang simple dan cepat dimasak

Nak masak apa? Ehm, jom kita masak….kariiii. Kari dengan orang utara memang kawan baik..hehe dan kalau kari ayam ni wajib ada di rumah mak Ummi masa raya tau. Tambahan kalau mak-mak , mak sedara di kampung, kari ayam kampung macam makanan yang amat special la, kalau anak-anak nak balik kampung bukan sekor, berekor-ekor ayam kampung mak sanggup sembelih. Contohnya , raya baru ini – Persediaan raya cara kampung, meriahnya balut ketupat dan sembelih ayam. 

Tengoklah, kami sembelih ayam 9 ekor tau! Dan semua ni buat masak kari ayam.. jangan tak percaya habis licin 9 ekor ayam ini. Jom Ummi nak share resepi kari ayam untuk dimasak seisi rumah  dan bagi keluarga kecil punya saiz hidangan. Cuba yer nanti.

Bahan-bahan kari ayam yang simple dan cepat dimasak

5 ulas bawang merah kecil –  mayang halus
2 ulas bawang putih – mayang nipis

Halia – 1 inci – dihiris halus panjang-panjang.

Rempah untuk tumis :
1 biji cengkih
3 cm batang kayu manis
2 biji bunga lawang
 

5 sudu besar rempah kari, Ummi guna rempah kari ayam dan daging , bancuh dengan sedikit air dan gaul.

2 biji kepala, ambil santan pekat dan yang kali kedua tapis. Ummi biasa beli 2 biji, rendam air panas dan bila sejuk sikit, blend pakai mesin, lepas tu tapis dan perah.
Kerisik 3 sudu besar.
Daun kari 4 tangkai – bagi wangi.
Garam secukup rasa
Air ikut kepekatan.
Minyak untuk menumis 4 sudu makan

Cara memasak Kari Ayam yang simple dan cepat dimasak.

Pertama : Panaskan minyak dalam periuk. Boleh pakai periuk yang sederhana besar.  Bila minyak dah panas, tumis bawang merah, bawang putih , halia, daun kari dan rempah ratus yang dah disediakan . Goreng sampai naik bau wangi dan semerbak.. hati-hati jangan pula leka.
Bila dah naik bau, masukkan rempah yang dah di gaulkan dengan air. Masukkan sikit santan dalam 2 senduk. Buka api perlahan , dan kacau sampai rempah masak.
Kedua:  Bila rempah dah nampak macam masak dan sikit pecah minyak, masukkan santan yang masih ada , ikut nak kepekatan macamana dan juga kerisik.
 
Ummi gunakan kerisik paket jer, sebab stok yang mak buatkan dah habis. Rasa kerisik ini pun okay. Sedap dan warnanya cerah jadi jangan tunggu kari jadi gelap yer..hehehe. Bila kerisik ini muda, warna kari  pun muda jer nampak.
 Kacau sampai sebati dan masukkan ayam .
kari ayam
Tada, dah siappp..wow…huh! Nampak sedap kan? hehehe mestilah sedap tau, ini resepi berzaman yang mak Ummi masak. Dan kalau nak best boleh la tambah dalam kuah ini kentang atau rebung masam. huhuuu, makan waktu tengahari ini memang boleh menambah tau! Sedap yang amat!
Dan satu lagi tabiat family kami , suka makan kari ayam dengan roti jala atau makan dengan roti bakar. Ehm, boleh juga kalau rajin buat pak tungku, makan sambil cicah kuah kari ayam ni, marvellous kata orang putih! Hahahaha
Wajib cuba yer, selamat memasak.

Kuah lodeh pekat , mudah jer, main campak-campak siap!

Ehm..dok pening nak makan apa lah selain nasi dan lauk pauk..kalau masak nasi biasa kadang 2 pot pun tak habis makan 6 orang kami. Jadi Ummi dok pikir nak masak apa yang budak-budak suka. Terfikir nak masak kuah lodeh dan makan dengan nasi impit. Sekali masak jer, dan masa pun tak guna banyak masa nak masak sayur kuah lodeh ni.

Ini Ummi nak share dulu menu Kuah Lodeh Ummi biasa masak, simple jer.

Bahan-bahan kuah lodeh :

1 keping pucuk

segenggam suun

4 batang kacang panjang

4 tauhu lembut

2 paket tempe

2 biji kentang

sayur kubis segenggam

2 batang serai – di ketuk

1/2 inch lengkuas – ketuk jercarot / lobak merah 1 biji

Santan kelapa 1 kotak yang saiz besar.

Serbuk kunyit – agak-agak

Garam dan gula secukup rasa
 
Bahan kisar atau tumbuk pun boleh
Segenggam Udang Kering – cuci dulu pastu rendam dan toskan
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara memasak Kuah Lodeh  : 

Panaskan kuali dan masukkan air bersama dengan santan paket bersama  serai, lengkuas. Masak sehingga wangi  .Ummi guna santan paket yang man mudah. Boleh disimpan lama, jadi tak membazir jika lambat digunakan. Malah boleh masak kuah lodeh bila-bila masa suka.

Lepas air dan santan mendidih, masukkan bahan-bahan tadi yang telah di potong dan dicuci. Biarkan seketika sehingga lembut dan tutup api. Masukkan sikit garam. Siap..main campak-campak jer dah siapkan.. boleh la makan dengan kuah kacang. Serius terasa nikmat, bila jemu makan nasi berlauk, inilah resepi Ummi. Asalkan apa sahaja simple dan best dah cukup untuk kami sekeluarga.

Tq @ummi_nani sayang…… #berbukapuasa

A post shared by Muazam Nawawi (@muazamnawawi) on

Kuah Lodeh dan orang Perlis: 

Ini cerita menarik, Ummi dulu masa tinggal dan belajar di Perlis memang tak ada pengetahuan tentang kuah lodeh ini. Jadi, bila dah kahwin dan mula merantau baru tahu yang kuah lemak ini di panggil kuah lodeh. Mula-mula bagitau mak dan masakkan untuk mak berbuka puasa awal 2010 dulu, mak kata ni kuah sayur lemak. Dia kata “awat ampa macam macam nih?”

“Macam-macam aih makanan ampa!” “hahaha memang pun kuah lemak jer, tapi sedap mak bila makan dengan nasi impit. Ada pula kuah kacang dengan sambal sotong kering, best mak!” . Fuh terangkat nak habaq kat hampa.  Mak masa tu tak dapat terima lagi masakan kuah lodeh ini. Sampailah…..la ni boleh dah makan sikit-sikit.

Kami pula, la ni bila masak kuah lodeh , dah jadi kebiasaan dan kegemaran satu keluarga. Kuah lodeh ini sangat asing bagi orang PERLIS, yang depa tau bila raya makan ketupat dengan kuah gulai. hehehe tu Ummi lah.. nampak kan perbezaan budaya boleh menyemarakkan rasa dan cinta.

So mungkin boleh masak kuah lodeh untuk hari raya akan tiba nih. Perkenalkan budaya orang Selatan kepada orang utara..hehehe ini idea Ummi. Boleh kut kali ini open house kat Perlis nak masak Lodeh.. agak-agak tekak depa boleh makan ke? Yer la, menu asas kalau raya di PERLIS , antaranya bihun sup, laksa utara atau nasi tomato. itu jer la… ehm, nak tukar idea lah kali ini, kejutan untuk orang PERLIS. heheheh

tapikan , UMMI beria …masalahnya Cuti Raya 2017, Korang dah plan ke perjalanan balik kampung? hahaha kami ni tak tahulagi nak balik mana!!! Idea banyak! Doakan impian anak-anak tercapai untuk beraya di kampung pilihan depa.

Resepi lain:

Kuih Keria Gula Melaka Yang Jadi Trending Di Media

Resepi donut mudah, pertama kali Ummi buat gebu gebas

Resepi Gulai Lemak Ikan Tongkol Ringkas Dan Mudah

Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak

Kuah kacang simple dan sedap boleh dimakan bersama nasi impit atau sate

Hi uols, ramai suka makan kuah kacang kan? Okaylah,  kali ini Ummi nak share cara masak kuah kacang. Ummi buat tak banyak, sebab kalau simpan lama kurang sedap. Cukup sekadar untuk di makan bersama keluarga kecil kami. Along dangan Mr Suami antara yang minat sangat dengan kuah kacang. Jom kita tengok apa bahan yang diperlukan dan cara masak kuah kacang ala Ummi.
kuah kacang
sumber :google

Bahan bahan untuk kuah kacang :

500-600 gm kacang tanah – di goreng kering/ disangai
5 biji bawang besar dimayang nipis
½ cawan cili kering – dikisar
1 cawan gula melaka
1 sudu besar gula

1 cawan minyak mazola/minyak jagung

Garam secukup rasa , ikut keperluan yang rasa sedap di mulut
air dalam 2@3 cawan.
Caranya :
Ummi akan sangai, atau goreng kacang tanah dengan minyak yang sedikit. Biar sampai ranggup. Atau teknik lain, boleh juga letakkan dalam mangkuk dan masukkan dalam microwave. Kalau dalam microwave kena tengok kerap, setkan 2minit  , buka tengok dan kacau sikit kacang sampai la puas hati. Masa kena tambah la, 2mionit-2 minit. Ikut mana-mana cara asalkan kacang jadi ranggup.
credit photo to : http://www.aynorablogs.com
Bila dah goreng kacang, sejukkan sampaila kulit mudah dikeluarkan. Lepas tu  siap sedia untuk blenkan kacang. Kalau guna philips ada mesin kering dan basah. Ummi suka guna mesin kering. Malah kalau nak guna blender yang basah, air jangan terlalu banyak. Agak-agak boleh bergerak mesin tu yang terbaik.
Lepas tu, next step tumiskan bawang dalam 1cawan minyak. Pastikan minyak dah panas tau..baru best..biar sampai harum bau.. Lepas tu masikkan cili yang dikisar..kacau sampai masak, masukkan kacang yang dah diblendkan. Tambah air, sesuai dengan kepekatan. Jangan cair sangat tau, nanti lambat pula nak tunggu kering.
Lepas tu masukkan garam, gula melaka dan gula pasir. Biar mendidih dan bila dah pecah minyak tu slowkan api. Biar sekejap. Dah siap…mudah jer kan?
Menu best makan dengan kuah kacang antaranya nasi impit dan sate. Ehm..terliur dah ni.
Jika nak sediakan untuk hari raya, boleh gandakan resepi kepada kuantiti yang diperlukan. Harap lepas ni jadilah kuah kacang sedap ni yer…okaylah, Ummi nak share dulu resepi ini, siapa nak rasa kena mai beraya ke rumah.. kalau bukan waktu raya kena booking seminggu awal untuk prepare beli barang. Selamat mencuba
Resepi lain :

Ayam goreng lengkuas pelengkap nasi ayam

Hi, ehm..kali ini nak share apa yer…betul ke orang kata isteri pandai masak suami sayang? Ehm, boleh ke nak nafikan..hahaha yer la, sebab utama Ummi memang jarang masak masakan yang complicated. Ummi hanya masak makanan yang simple dan cepat. Macam menu Ummi nak share kali ini adalah ayam goreng lengkuas.

Resepi Ayam Goreng Lengkuas

ayam goreng lengkuas

Bahan-bahan ayam goreng lengkuas :

Ummi menggunakan sebelah ayam. Lebih kurang 6 ketul aya setelah di potong kecil.

Sedikit asam jawa, garam , gula dan perasa secukupnya.

Minyak untuk menggoreng.

Bahan-bahan kisar :

1 Biji bawang besar

3 Ulas bawang merah

1 cm halia

1 batang serai

2 cm lengkuas

1 sudu kecil kunyit

1/2 sudu besar jintan manis

1/2 sudu besar jintan putih

1/2 susu besar ketumbar

Cara Masakan Ayam Goreng Lengkuas : 

Ummi akan bersihkan dan toskan ayam yang dah siap dipotong. Biasanya Ummi akan rebus ayam dalam 10-15 minit untuk bagi ayam masak di dalam, terutama bahagian ayam yang berisi tebal.

Selepas itu , Ummi akan gaul dengan bahan kisar dan garam , gula serta perasa. Perap dalam masa 5 minit . Bila dah siap perap, Ummi akan goreng ayam bersama dengan daun kari.

Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing. Dah siap, boleh dihidangkan untuk teman maupun keluarga tersayang. Anak-anak Ummi suka sangat ayam goreng lengkuas.

Tips untuk cepat :

Sediakan bahan kisar dalam 2 bekas berasingan. Dan, masukkan dalam bekas kecil. Ummi akan asingkan dalam peti sejuk. Bila nak goreng ayam , Ummi hanya keluarkan dan masukkan ayam. Ummi daat jimatkan masa untuk kopek bawang, potong halia, lengkuas dan lain-lain. Mudah dan boleh jimat banyak masa.

Resepi pilihan untuk dimakan bersama ayam goreng lengkuas adalah nasi panas-panas, sambal ayam penyet dan ulam-ulaman. huh! Dah cukup menyelerakan, tapi ayam mau kena panas, baru best!

Huh, dah boleh bayangkan macam mana enaknya rasa..hehehe jangan tak cuba tau! Bahan-bahan yang digunakan pun mudah dan tak cepat rosak. Rotate menu ini pun dah cukup, anak-anak dengan suami pasti suka. hehehe jangan tak tahu, Ummi memang jenis rotate menu, asalkan ada makanan untuk dimakan. Jangan jadi malas macam Ummi tau!

Buffet Ramadhan best :

Shangri La Hotel Putrajaya Buffet Ramadhan 2017 Lebih Menyelerakan

Buffet Ramadhan 2017 bertemakan International IFTAR di PICC

Buffet Ramadhan 2017 di KL Tower

Kuala Lumpur International Hotel Saji Masakan Kampung Sejati sempena ramadhan 2017

Sebaik melangkah masuk ke restoran, barisan sajian bufet pasti menggamit selera dengan  beberapa sudut  ‘live cooking’ yang menjanjikan keenakan dan keaslian masakan tradisi.  KLIH mengalukan kedatangan semua tetamu yang inginkan selera kampung bagi berbuka puasa.

Masakan Kampung Sejati di KLIH

Saat berbuka lebih menyelerakan dan terasa seperti menikmati hidangan di kampung  apabila nasi panas dihidang bersama deretan lauk pauk pelbagai jenis. Opss, baca doa tau! takut tersalah serbu!

Antaranya kari kepala ikan, ketam kari ala bonda, sotong tumis jintan, siput sedut lemak keledek, daging kurma utara, gulai ikan tongkol, daging salai masak lemak, gulai nenas ikan masin dan ikan kembung dan pari panggang dibalut daun pisang dan air asam. Haish semua makanan ni nampak sedap kan? Tergugat iman tak? Eeerr…tak caya la kalau tengok saja, tapi tak terliur kan??

Kerabu sangat sinonim dengan hidangan masakan Melayu

Kerabu sangat sinonim dengan hidangan masakan Melayu  dan setiap kali teringat masakan emak di kampung, kerabu pasti dalam senarai. Kerabu mengandungi pelbagai bahan, antaranya kelapa parut, kerisik, serai, bawang, cili padi dan udang kering yang digaul bahan utama ulam ulaman yang segar. Perah sedikit air asam di atasnya dan dimakan dengan nasi panas-panas, memang membuka selera. Percaya kan, kalau makan kerabu bukan sekali kita bertambah nasi, kadang tu boleh terlajak! Huh!

Begitu juga sambal yang disediakan ringkas tetapi rasa dan kepedasannya menambat rasa. Keenakkan sebanyak 30 aneka jenis kerabu dan 15 jenis sambal yang dihidangkan berbeza setiap hari  pastinya membuka selera.

Selepas solat maghrib, manis-maniskan selera dengan kuih-muih tradisional ; tako, seri muka, kole kacang, lopez dan cucur badak. Atau nikmati bubur kacang hijau, pengat labu dan bubur lambuk. Juga disediakan agar-agar aneka rasa dan puding dengan variasi warna menarik dan rasanya yang pelbagai. Sesuai sangat sebagai pencuci mulut. Best kan?

Sambil menunggu solat Terawih, menu diteruskan dengan roti jala dicicah kari ayam atau serawa durian, sago gula Melaka atau goreng pisang, keledek dan keropok lekor.

Akhiri dengan Lok-Lok yang terdiri daripada telur puyuh, bebola ikan, udang, isi ketam, sotong dan tauhu yang enak dimakan bersama soso cili dan sos manis.. Ini kegeramaran Ummi, memang sukan sangat kalau dapat makan, untung makan buffet boleh makan Lok-lok banyak, kalau beli di pasar mahal..hahahah.

Jangan lupa air buah-buahan bermusim yang dibancuh sedap, segar dan menyelerakan hingga ke titisan terakhir. Nak yang mana? Cuba pilih? Ehm..meah nampak menyelerakan , betul?

Sajian buffet ramadhan oleh Chef berpengalaman:

Sajian bufet Ramadhan disediakan oleh Chef berpengalaman yang terkenal dengan air tangan bonda,    Eksekutif Chef, Kasim Man yang telah 36 tahun di dapur hotel. Dibantu Pembantu Chef, Kamal Ariffin, Azlan, Izwan, Izwani dan Zaharah.

Harga Sajian Buffet Ramadhan Di Kuala Lumpur International Hotel

Sajian Buffet Ramadhan ini bermula seawal hari pertama bulan Ramadhan sehingga menjelangnya malam Aidilfitri, setiap hari dari jam 6.30 petang – 9.30 malam.  Kadar harga untuk dewasa adalah RM 69.00 bersih dan RM 35.00 bersih untuk kanak –kanak 4-12 tahun ( termasuk 6% GST ).

Khas untuk kakitangan PDRM : PDRM / KPD / Kop Mantap Mon – Thu : RM 50.00 nett  Fri – Sun : RM 60.00

Kemudahan yang disediakan :

https://klitel.com.my/promotion/room/

Sebagai tanda penghargaan pihak hotel turut menyediakan pelbagai insentif dan promosi ditawarkan bagi memeriahkan promosi tahun ini. Nikmati promosi Diskaun Kredit Kad, Pakej Bilik Mesyuarat Percuma, Pakej berkumpulan,  pakej Ahli Facebook, Pakej Penajaan, Baucer Pra-bayar dan  Set Pakej Katering ‘Take- Away’.

Bagi kemudahan pelanggan, KLIH juga tak terlepas daripada menganjurkan sembahyang Maghrib, Isyak and Tarawih berjemaah di surau yang akan dipimpin oleh Imam bertauliah yang dijemput khas.  Kaunter zakat fitrah pula akan beroperasi di lobi hotel pada 20 – 27 Ramadhan yang dikendalikan oleh pegawai Pusat Pungutan Zakat.

Disamping itu, pihak hotel juga menyediakan acara moreh secara percuma setiap hari kepada para jemaah yang menunaikan olat Terawih di surau KLIH.Disediakan juga aktiviti harian lain sepanjang bulan Ramadhan ini, antaranya  tazkirah sebelum waktu buka puasa dan pengedaran surah Yassin.

Untuk mendapat keterangan lanjut tentang promosi ini, boleh berhubung dengan En Azli bin Ariffin, Pengurus Jualan & Pemasaran ditalian www.wasap.my/60193822100 atau layari www.klitel.com.my.   Fb – www.facebook.com/klihotel  IG : www.instagram.com/klinternationalhotel .

Apa kata BEN ASHAARI :

Teringin berbuka puasa dengan masakan kampung sejati ? Jom ke Kuala Lumpur International Hotel !

Menarik untuk di masak :

Resepi Gulai Lemak Ikan Tongkol Ringkas Dan Mudah

Resepi donut mudah, pertama kali Ummi buat gebu gebas

Talapia 3 Rasa Tempoyak Pembuka Selera

Hi uols, sat jer kan masa berlalu..dah masuk minggu pertama kita berpuasa. Selama seminggu berpuasa apa resepi masakan yang dah dimasak? Kalau Ummi , buat masa ni masih lagi masak menu simple.

Hari pertama nasi tomato, hari kedua lontong hari ke3 nasi berlauk simple, hari berikutnya bihun sup dan juga nasi impit. Lain-lain masak  makanan simple macam Ikan Singgang Simple Dan Mudah Di Masak . Ada juga masakan sambal tumis ayam dan telur puyuh. Hari ini duk terfikir nak masak apa.. masih mencari menu.. dan hinggap di kepala nak masak Talapia 3 rasa tempoyak.

Resepi Talapia 3 Rasa Tempoyak : 

Bahan-bahan :

1 ekor ikan talapia di goreng

3 ulas bawang putih – dikisar

5 ulas bawang merah-dikisar

5 sudu besar cili kisar

4 sudu cili sos

5 sudu tempoyak

1 biji bawang besar , dipotong bulat

1 biji tomato, nenas dan brokoli

dan 1 batang serai

Cara Membuat Talapia 3 Rasa Tempoyak :

Biasanya Ummi akan panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Lepas dah naik wangi tu, terus masukkan sos cili, cili kisar dan tempoyak. Kacau seketika , lepas itu masukkan bawang merah/bawang besar yang dipotong bulat. Lpeas dah masak sambal, masukkan sayur seperti brokoli, tomato dan nenas. Sukatan sayur mengikut keperluan dan kesukaan. Dan lepas dah siap, angkat dan tuangkan ke atas ikan yang dah siap di goreng.

Ummi dengan abah sukakan pedas, bila dah masak untuk anak, biasanya sambal yang lebih Ummi akan tambahkan dengan cili padi yang dah siap di kisar. Fuh, bila pedas baru masa makan tu rasa nikmat tak terhingga.

Tips Minum Air di Bulan Puasa : Untuk air minuman, Ummi hanya galakkan anak-anak berbuka dengan air masak dan selepas berbuka an solat , baru diberikan air manis. Ini juga cara memastikan perut sentiasa bersedia dan bagus untuk tenaga. Anak-anak yang kurang minum gulam, akan kurang hyperaktif. Kan bagus, lepas tu boleh bersolat dama-sama. Macam Ummi dengan Along, kami akan baca Yassin sama-sama lepas solat terawikh.

Bila parents dapat berikan contoh terbaik untuk anak-anak, yakin dan percaya generasi kita akan terikut. Sebab ianya budaya, elakkan budaya banyak minum air manis dan makanan manis. Kuih muih juga eloklah di pilih untuk memastikan makanan tersebut berkhasiat.

Selamat memasak dan berpuasa.

 Berkaitan :

Ramadhan Buffet di Restoran Rallegra Putrajaya Equestrian 2017

Buffet Ramadhan 2017 bertemakan International IFTAR di PICC

Shangri La Hotel Putrajaya Buffet Ramadhan 2017 Lebih Menyelerakan